KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Mislim da i Jaca023 treba da stavi svoj recept za lincer (ako već postoji, izvinjavam se), probala sam i stvarno je dobar.
Smeh, pobednički kolač je nekako bacio u drugi plan sve ostalo što si donela, a sve je bilo super. Da li postoji tema sa kolačima, slatkim pitama i sl, onim što pravimo za svoju dušu, a nije za slave, prodaju ili druge vrste okupljanja?

LINDZER KOLAC

Testo
600 gr brasna,300 gr masti ili margarina, 2 jaja, 200 gr kristal shecera, 2 dcl mleka,
mlevenog karanfilica i cimeta po ukusu.
Sa rukama istrljati mast i brasno.Dodati jaja,mleko, shecer i zacine.od dobivenog testa
odvojiti 1/3 , ostatak rasporediti rukama u pleh.
Za premazivanje dzem od maline, moze i od jagode.Ja kuvala dzem od malina.Namazati
dzem preko testa i od one trecine testa praviti trake debljine 3-4 mm,shirine 5mm, seci dervishom ili
obicnim nozem i redjati preko dzema da se dobije reshetkast izgled sa romboidima.
Premazati jajetom i peci na 200 stepeni dok ne porumeni testo.
Sece se na male pravougaonike.

Poslednja izmena:
Nikad nisam pravila kolace po narudzbi,ali sad me poznanica zamolila da joj za Bozic napravim,htjela bi 10 kg.Ne znam kako da iskombinujem koliko vrsta bi trebalo da bude u toj kolicini,nikad nisam vagala kolace kad sebi pravim.Ima li neko od vas strucnih da mi predlozi kako da to uradim,ne mora da pise recepte ,samo neki okvirni prijedlog?

ajde da ti priblizno pomognem.Pogledas prvo po receptu koliko cega ide pa saberes gramazu.To ti je otprilike minus 10 posto tezine kolaca,okrajci i tako to.U 10 kg mozes da iskombinujes 10-tak vrsta,sto je lepa raznolikost,ako ti i ostane nesto sigurno neces baciti,kod mene se bar sve pojede.

ajde da ti priblizno pomognem.Pogledas prvo po receptu koliko cega ide pa saberes gramazu.To ti je otprilike minus 10 posto tezine kolaca,okrajci i tako to.U 10 kg mozes da iskombinujes 10-tak vrsta,sto je lepa raznolikost,ako ti i ostane nesto sigurno neces baciti,kod mene se bar sve pojede.

Hvala na brzom odgovoru,Mislila sam da je najbolje da napravim nekih kuglica i slicnih "keksica" pola,a za pola da napravim reform i jos par nekih finih koje mogu da isjecem lijepo.Cini mi se da bi to bilo dobro.Jos nesto..ne znam kako to da naplatim..Vjerovatno se izracuna cijena materijala pa se doda,ali ja ne znam koliko.

Hvala na brzom odgovoru,Mislila sam da je najbolje da napravim nekih kuglica i slicnih "keksica" pola,a za pola da napravim reform i jos par nekih finih koje mogu da isjecem lijepo.Cini mi se da bi to bilo dobro.Jos nesto..ne znam kako to da naplatim..Vjerovatno se izracuna cijena materijala pa se doda,ali ja ne znam koliko.

Zendeli, otprilike bi trebalo da je pola pola, znaci kakav materijal ulozish i koliko te to iznece po kg, trebalo bi da ti ostane pola ciste zarade, a mozda i malkice vishe, znaci saberi materijal pa cesh videti...:heart:

Vec sam ovo pitanje postavila, ali vidim niko ne odgovara, pa da probam i ovdje;) Prosle godine sam jela posni kolac ili je posna torta(nisam sigurna) u restoranu''Frans'' u Beogradu.Da li neko makar priblizno zna taj recept, nigdje ne mogu da ga nadjem.Znam da je unutra bilo sumskog voca, nekih zitarica, svega i svacega, a bio je nevjerovatno ukusan.Ako neko ima slican recept, pomagajte, sanjam taj kolac!! Hvala unaprijed!:worth::worth::worth:

Ako to neko ovde bude znao sigurno će i napisati. Ali zašto ne odeš u "Franš" i najedeš se kolača dok ne dodjemo do recepta. Do tada šaljem ti princes krofne, pardon eklere pa se zasladi ako ne postiš
:zpozdrav:

Prilozi

• Slika0345.jpg
    Slika0345.jpg
    48,6 KB · Pregleda: 43
  • Slika0346.jpg
    Slika0346.jpg
    53,4 KB · Pregleda: 25
Evo nešto kremasto i i izdašno i ukusno...
KOLAČ OD BADEMA I ČOKOLADE
Kora
6 belanaca
300 gr secera
2 kasike prezle
2 kasike ostrog brasna
1 kesica praska za pecivo
150 gr mlevenih badema
Fil
6 zumanaca
250 gr secera
5 kesica vanilinog secera
4 kesice pudinga od vanile
1 l mleka
1/2 l biljne pavlake za slag
200 gr pecenih mlevenih badema ili lešnika
100 gr cokolade za kuvanje
300 gr keksa(pettit beurre)
3 kesice slaga
Priprema
1. Umutiti belanca u cvrst sneg, dodati secer i jos malo mutiti pa dodati ostale sastojke i pomijesati kasikom. Peci na 180-200 stepeni oko pola sata.U plehu 25x33cm
2. Za fil umutiti zumanca sa vanilom,secerom, praskom za puding i malo mleka pa skuvati u ostatku prokljucalog mleka. Pokriti fil providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
3. Ohladjeni fil izmešati mikserom pa mu dodati umucenu pavlaku i sve zajedno izmešati.. Podeliti na dva dela pa u jedan dodati pecene mlevene bademe , a u drugi istopljenu cokoladu.
4. Sloziti koru, fil od badema, sloj keksa namocenog u mleko (Može se dodati i malo ruma ko voli ), fil od cokolade a odozgo dva umucena slaga.
5. Iseci kolac na kocke.
6. Treci slag umutiti i njime ukrasiti kocke. Po zelji ukrasiti i cokoladnim prelivom ili mlevenim bademom.
PRIJATNO

z:)Evo ti jedan brz i dobar recept i veoma ukusna oblanda

2 cashe pavlake, one obicne kisele pavlake, 3 cashe od pavlake shecera,100 gr cokolade za kolace i 1 margarin odnosno 250 gr, sve prokuvati na vatri i po zelji dodati kokos, orahe, bademe, leshnik. Mlakim filom filovati oblande.Meni je najlepsha sa leshnikom ili sa kokosom.Pa prijatno ti biloz:)z:girl:

Hvala lepo. Javljam utiske kad napravim oblandu.

Ja danas pravila po receptu iz nekog kuvara... ali nije dobra srazmera.
Hoćete kako je po receptu ili kako sam ja pravila?
Sastav je isti:
  • 250g oraha
  • 250g šećera + 6 kašika
  • 6 žumanaca
  • 1 puter
  • 1 list oblande

Isprži se šećer do svetlo smeđe boje, dodaju orasi, sve se izruči na vlažan tanjir.
Kad se ohladi - samleti na mašini za orahe ili u secku.
Po receptu se umute žumanca sa 6 kašika šećera i lagano se dodaje rastopljen puter (mislim da bi bolje bilo da se penasto umuti puter, pa se dodaje jedno po jedno žumance).
Ja sam žumanca skuvala na pari klasično i umutila puter. Sjedinila kad su se žumanca ohladila. Doda se onaj samleveni šećer sa orasima i time se filuje oblanda.
Po receptu treba dve kore, ali je onda fil jako tanak i izgleda smešno. Ja sam jednu koru oblande presekla na pola i to je to.
Gore se preliva glazurom od čokolade.

Ja danas pravila po receptu iz nekog kuvara... ali nije dobra srazmera.
Hoćete kako je po receptu ili kako sam ja pravila?
Sastav je isti:
  • 250g oraha
  • 250g šećera + 6 kašika
  • 6 žumanaca
  • 1 puter
  • 1 list oblande

Isprži se šećer do svetlo smeđe boje, dodaju orasi, sve se izruči na vlažan tanjir.
Kad se ohladi - samleti na mašini za orahe ili u secku.
Po receptu se umute žumanca sa 6 kašika šećera i lagano se dodaje rastopljen puter (mislim da bi bolje bilo da se penasto umuti puter, pa se dodaje jedno po jedno žumance).
Ja sam žumanca skuvala na pari klasično i umutila puter. Sjedinila kad su se žumanca ohladila. Doda se onaj samleveni šećer sa orasima i time se filuje oblanda.
Po receptu treba dve kore, ali je onda fil jako tanak i izgleda smešno. Ja sam jednu koru oblande presekla na pola i to je to.
Gore se preliva glazurom od čokolade.

Smah, hvala puno... Tvoja srazmera mi se čini ok.

Dajte mi neki lep recept za oblandu...Njih obožavam...

На 8. страни сам ставила рецепте са обландама, у варијанти када се маса која се наноси на обланде пече. Ја волим обе варијанте, а добре су и за комбинацију (визуелно)

euro-blok
6 belanca umutiti sa 2 soljice secera,1 soljica ulja,50gr rendane cokolade i 7 kasika brasna.To ispeci.
fil : na tihoj vatri skuvati 6 umucenih zumanaca sa 3 kasike secera,1/2 margarina i 50gr cokolade.
cim se izvadi kora iz rerne ,prelije se filom i izrenda preko 100gr eurobloka.

Da nema neko možda recept za Tiramisu...Kažu da je u Bondjornu odličan...

Evo ga:

TIRAMISU

4 jaja,1/2 l mleka,1kašika Neskafe,10 kašika šećera ,40 piškota
500 g sremskog neslanog sira ,malo ruma,kakao (za dekoraciju)
2 vanil šećera

4 belanceta penasto umutiti sa 5 kašike šećera. U drugoj činiji umutiti isto tako 4 žumanceta sa 5 kašike šećera. U žumanca dodati sir i oba vanil šećera, umutiti, a zatim u to dodati belance i promešati da se ravnomerno sjedini. Nescafu rastopiti u mleku, dodati rum (sve ovo po ukusu) i onda piškote umakati (ne da se raspadnu) i redjati u posudu. Red piškota, red krema, red piškota, red kreme (u zavisnosti od dubine posude, ja pravim 2 reda).
Završni red je uvek krem, koji se na kraju pospe kakaom.
Poželjno je praviti tiramisu 1 dan pre služenja, jer je potrebno da odstoji u frižideru.
tiramisu.jpg

Pravila sam... dobar je.
Istina, pojma nemam kakav je u Bonđornu z;)

Da nema neko možda recept za Tiramisu...Kažu da je u Bondjornu odličan...

Uh, da, ako ne znas za bolji... z:mrgreen:
Jednom sam ga probala, mislim da je napravljen od namenskog Tiramisu praska, ako ne, onda sigurno u sebi ima zelatina a Mascrapone nije ni video, a to za mene nije tiramisu. :zpozdrav:

Jos da dodam, s obzirom da je Mascrapone skup, sremski neslani koji je pomenut u Mirinom receptu ce dati slican (ne isti!) rezultat.

Poslednja izmena:

Back