KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Evo jednog recepta za sve one koji ne smeju da konzumiraju gluten.Znaci za obolele,ali i zdrave,posebno za decu jer su piskote u boji.
AMERIČKE KOCKE
Piškote:
3 belanca,3 kašike šećera,3 žumanca,2 pudinga od jagode(ili maline),1/2 praška za pecivo
Druga piškota je ista samo se dodaje puding od čokolade
Fil:
1/2 l mleka,2 puinga od vanile,16 kašika šećera.U mlako dodati 1 margarin.Kada se skroz ohladi jos malo izraditi mikserom.
Filovati: piškota,fil,druga piškota, a gore tanko namazati filom i staviti glazuru od čokolade.

U carstvo slatkiša tek polako ulazim, pošto sam pravi slanoljubac. Do sad sad sam u životu napravila 10-ak torti, a kolače se nešto ne sećam da sam pravila (ne računam plazma kuglice). Moja starija cerka (3 godinice) naravno obožava slatkiše, pa pokušavam da joj umesto gotovih slatkiša napravim nešto domaće. Za njeno fino nepce prođu ima samo čokolada. Ovo je bilo namenjeno njoj (korpice su od čokolade:) Krem je od pudinga sa ukusom slatke pavlake koji sam pomešala sa krem sirom i malo šećera u prahu. Nažalost breskvice je skinula, jer ih ne voli u kolačima.

Drago mi je što ovde mogu da nađem divne recepte za kolače koje ću svakako isprobati. Pozdrav za sve vrednice.

Poslednja izmena:
Kolac sa ananasom i piskotama:
-umuti se 300g slaga sa mlekom ili vodom.Posebno se umute dve case male pavlake sa 6kasika secera pa se onda sjedine sa slagom.
-u kalup za tortu redjaju se piskote potopljene u mleko,fil,isecen ananas (jedna konzerva),piskote i opet fil.Moze da ide odgore glazura od cokolade ali i nemora.
Evo ovako izgleda...pa prijatno :D

picture.php

Evo... našla temu :D.
daklem... za ovaj kolač
ledenekocke3-1.jpg

vam je potrebno:

kora:
  • 1 jaje
  • 4 žumanca
  • 7 kašika secera
  • 7 kašika brasna
  • 1 dl ulja
  • 1 dl mleka
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo

krem:
  • 1 l mleka
  • 3 kesice pudinga, aroma slatke pavlake (ovo možete zameniti i gustinom, pa dodati aromu po želji)
  • 5 + 7 kašika šećera
  • kesica želatina
  • 4 doobro umućena belanca

preliv:
  • 1/2kg višanja (sa sokom)
  • šećera po ukusu

glazura
  • 100g čokolade za kuvanje
  • malo margarina
Postupak:
Jaje i žumance dobro izmutiti mikserom, dodati šećer, brašno sa praškom za pecivo, mleko, ulje, kakao. Peći u plehu obloženom papirom (ili podmazanom i posutom brašnom) na 180C.
Dok se kora peče, pripremiti preliv:
Višnje kratko prokuvati, dodati šećera po ukusu (moje su iz zamrzivača, ako su iz kompota, nem potrebe, samo ih zagrejte, zajedno sa oko 3dl soka) i ovim preliti pečenu koru (kod mene nije bilo sasvim hladno, ali ni vrelo). Višnje lepo rasporedite.
Oko 8dl mleka tvaiti da provri. U preostalo mleko lepo razmutiti puding (ili skrob) sa 5 kašika šećera. želatin potopiti u 2-3 kašike hladne vode.
Kad mleko provri, ukuvati puding.
Kad je kuvan, skloniti sa vatre i dodati razmućen margarin.
Za one koji imaju mikser koji ne moraju da drže u ruci, pre nego što mleko provri, uključite ga da muti belanca. Polako dodajte šećer (onih drugih 7 kašika).
U vruć krem lagano umešajte čvrst sneg od belanaca.
Ostavite kratko da se prohladi i još topao krem premažite preko kore sa višnjama.
Otopite čokoladu sa malo margarina i premažite preko kolača.
Mislim da je to to. ;)
Ko želi da proba - pozvan je. :D

5 zumanaca,1,5 solja secera,1 vanil secer sa ukusom ruma(može i običan), 2,5solje brasna,1 prasak za pecivo,1 solja ulja,1 solja gazirane vode(ja sam stavila obicnu),sve promesamo,dodamo sneg od 5 belanaca i podelimo na dva dela,u jedan deo ide 2-4 kasike kakaa au drugi deo 2 kasike brasna.U tepsiju stavljati na sredinu 2 kasike tamnog testa na to 2 kasike svetlog i tako dok se sve nepotrosi.Peci na 180 stepeni.u kolač moze da se stavi i korica limuna,naranđže,malo ruma po zelji....

Poslednja izmena:
Evo recept za bombonjerice baci,kao prave su:)
100gr mlecne cokolade i 20gr maslaca,80gr nutele i 100gr sitno seckanih lesnika.Na peko papir (ili papirne minjone) stavljati gomilice ,na svaku gomilicu po ceo lesnik,proprzen ,ostaviti da se malo stvrdne i preliti ili umociti u cokoladnu glazuru.

Sutra nastavljam sa receptima,odoh sad da đuskam:zurka: krenula sam u hip hop mame:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Treba mi jedan savet. Kad pravim strudlu od maka ona super ispadne ali fil se mnogo kruni.
Ja poparim mak, dodam secer , suvo grozdje i komadic putera.
Neznam da li bi dobro bilo da dodam neko belance da to bolje poveze, jer mi je lepo kada ima dosta fila.
Sa strudlom od oraha koju isto spremam nemam taj problem.
Pomagajte molim lepo :worth::worth::worth:

Ne znam, mozda mi je promaklo, da li ste samleli mak, mada verujem da to znate i kuvajte sa mlekom, kao sto je Smeh rekla do odredjene gustine i to je to.

Ovo je postavljeno na temi "sve i svašta" . Niti tema ima smisla, niti je iko otvara, a šteta da recepti ostanu tamo.
Pisite svoje recepte ovo neka bude strana gde ce biti samo recepti:Slatko,Slano,Kiselo,Ljuto......................................
Evo ja da probijem led.
CRNO BELI PUZICI:
1 Solja vode [sa kvascem]
1 Solja ulja
1 Prask za pecivo
Malo soli
Malo secera
NACIN RADA:
Brasno postepeno stavnjati dok masa ne postane srednje
gusta.Testo podeliti na dve dela jedan deo mesiti u kako
a drugi deo da ostane beo testo ostaviti da na rasta .
Crnu I belu masu uviti u strudlu I iseckati na puzice.
Opet ostaviti da na rasta,kada na raste stviti I ispeci.
U jednu serpu uspinovsti secer I puzice u nju umociti.

AMERICKE KROFNE
16 Kasika vode
8 Kasika ulja
1 Prasak za pecivo
1 Vanilin secer
Brasna oko 0,5 kg
NACIN RADA:
Testo mekse zamesiti peci na vrelom ulju kada krofne
ispecemo preliti cokoladom I preliti secerom u prahu.

BAKINI MEDENJACI
250 g Meda.
250 g Margarina
120 g Secera
120 g Mlevenih oraha ili badema
2 Jajeta
NACIN RADA:
Brasna po potrebi I pola kesice praska za pecivo
U brasno umutiti med,secer,margarine,orahe,jaja I prasak
Za pecivo.Umeseno testo peci u podmazanom plehu.
Kad se ohladi posuti secerom u prahu zatim iseci na kocke.

KOKOS-KFLICE
400 g Brasna
250 g Secera
1 Kesica praska za pecivo
2 jajeta
100 g Secera
250 g Kokosa
NACIN RADA:
Penasto u mutiti cela jaja sa secerom zatim dodati margarin
I sve josuvek mesati.Smesi dodati prasak za pecivo I kokos.
Kad je smesa ujednacena praviti kiflice I vajlajte ih u secer
U prahu I peci na blagoj teperaturi.

JEZICI
4 Belanca
200 g secera u prahu
200 g kokosa
Nadev:
1 jaje
100 g secera u prahu
2 rebra rastopljene cokolade
100 g Maslaca
NACIN RADA:
Na stednjaku obariti 150 g badema oljustitih I samleti. U dublju
posudu staviti 100 g vanilinog secera 1 belanac I jedna kasika ruma.
U zaseban sud stviti 100 g secera sa 100dl vode I 2 stagle cokolade
Kuvati dok masa ne pocne da se oteze,ostaviiti da se seer malo prohladi,
,zatim onda valjak od bademovog testa umakati u secer a zatim uvaljati u cokoladu.
Cokoladu izrendati na krupno rende.Kada sve zavrsite jezice ostaviti da se prosuse.

KOH SA PRELIVOM OD COKOLADE
U dublji sud staviti 5 belanca I mutiti nekoliko minuta a zatim dodati 3 zumanca 4 kasike Secera .
malo praska za pecivo 5 kasika brasna sve to zajedno mesati.masu koju smo umutili
sada staviti da se pece oko 15 minuta.U jednu serpu stviti 7 dl mleka I prokuvati
kada prokuvate staviti 2 stangle cokolade malo maslaca I sve to mutiti dok
se masa ne sjedini.Onda u masu dodati 4 penasto umucena belanca.
Tom masom preliti koru koju smo malo pre ispekli,I preko svega toga preliti slagom.

VOCNA TORTA
500g voca[malina,visnja,jagoda…]
600g slaga
4 pavlake
250g secera u prahu
Tri kore[bele,crne]
NACIN RADA:
U veci sud staviti pavlaku I secer mesati viljuskom dok se masa ne sjedin.
Umutite slag gusce,kore polozite na posluzavnik I sa sokom od voca natopite
Svaku koru,zatim trecinu pavlake staviti na koru I razmazati,nakon toga stviti voce
A preko njega slag.Tako uraditi sa svim korama I na kraju sa preostalim slagom ukrasiti
Spoljasnjost torte.

Poslednja izmena:
Jafa kolac

Kora: 5 jaja, 20 kasika secera, 18 kasika ulja, 18 kasika mleka, 16 kasika brasna i 1 prasak za pecivo.Od toga ispeci dve kore.
Fil: Kuvati 200 gr secera, 150 ml. vode 4 kasike dzema od narandzi ili kajsija, 3 samlevene pomorandze i to 1 sa korom a 2 bez kore.Kada to provri dodati 1 predhodno ispecenu izmrvljenu koru.
Fil staviti preko kore a odozgo glazuru od 150 gr. restopljene cokolade sa malo putera.

Kod mene se to zove "damen kapric" (od čega je izvedeno i iz kojeg jezika - samo naslućujem, ali nisam neki lingvista i pojma nemam šta bi bilo "pravilno"), a recept kaže:

Potrebno je:
  • 420g brašna
  • 200g svinjske masti
  • 140g šećera + 8 kašika
  • 6 jaja
  • nekoliko kašika pekmeza od kajsija
  • nekoliko kašika seckanih oraha
Testo:
Lepo umutiti mast (bude baš penasto), dodati jedno po jedno žumance, šećer i n kraju brašno. Zamesiti testo, razviti na veličinu pleha ("debljine prsta" :zcepanje:) i staviti da se peče. Za to vreme ulupati čvrst sneg od belanaca i 8 kašika šećera (možeš da dodaš i malo limunovog soka). Kad se malo zapeče, izvadiš, premažeš pekmez, pa vratiš. Kada je testo skoro sasvim pečeno, izvaditi pleh iz rerne, pa prekriti snegom od belanaca, posuti seckane orahe i vratiti u rernu da se još malo zapeče.
Gotov kolač seći na "kocke" (odnosno kvadrate ;))

Poslednja izmena:
E ovako, prvo sto se tice imena : koliko ja znam potice iz nemackog i tamo se pise Damen-Caprice. Iskreno iako relativno dobro znam nemacki nisam znala znacenje ove reci i sada sam se konsultovala sa mamo i nekim internet recnicima i nemam pravu rec na nasem jeziu.
Kaze mi mama da je rec Caprice univerzalna i da je ima u dosta jezika i kada se kaze da je neko kapriciozan znaci da hoce da sve bude po njegovom. E sada u slucaju ovog kolaca bi to bilo takvo ponasanje jedne dame. :hahaha::hahaha::hahaha:
A evo i recepta:
300g brasna, 200g putera, 100g secera i 4 zumanca sjediniti i staviti u pleh. kada je masa polupecena premazati sa marmeladom i odozgo staviti :
Cvrsto ulupan sneg od 7 belanaca pa u njega dodati 250g vanil secera. Posuti krupno seckanim orasima. Vratiti u rernu dok ne bude gotovo ( ne znam koliko bi vremenski trebalo ali procenite sami) . Kada je gotovo seci na kocke.

Back