Koga je Bog vodio pre nego se opredelio samo za jevreje?

.Sta vam je interesatno da se bakcete s nekim.porukama.Ako je biblija laz i bozije otkrivenje coveku koj ce ti sve ove poruke a of koga stigle pojma nemate.ne znam za cije babe zdravlje ti trebaju kad onaj gore nit ga je bilo niti ce ga biti.Osim u glavi.
šta je božije otkrovenje?
da li postiji bog. za mene da, da li je bog iz biblije takav, za mene nije. ali ima dušekorisnih poruka.
i za čije babino zdravlje želja da se ubede ostali da je bog baš takav kakav je opisan u bibliji?

Kad ste navalili na bibliju.Djavo vas tera jbt a ne verujete.Stvarno cydno.Goni je u tri lepe.
ti definitivno čitaš i preskačeš.
biti vernik ne znači biti biblijski, kuranski, talmudski... vernik.
vernik može da veruje u boga bez da zna bilo koje verske knjige da uopšte postoje.
dokaz npr hrišćanstvo, toliko denominacija svi hrišćani a ne slažu se oko iste knjige koje čitaju, iste reči, ista slova. a zašto? ko je tu licemer i da kaže goni je nisi je dobro razumeo. vi niste razumeli i ne treba da pišete o njoj.
jedno je poštovanje a drugo je vera, pa ako ti veruješ da se konji vazneli na nebo, da se to stvarno desilo, ja ne verujem nego tražim simboliku

ako ti veruješ da je bilo milion jevreja u ono vreme u ropstvu (a pritom nema nikakvog spomena u istoriji) ja ne verujem. zatim mojsije razdvaja more i čeka se milion duša, staro, mlado, bolesno... sa sve kolima, prtljagom, životinjama da pređe pa se more zatvori. nemam problem da ti verujem da veruješ, a što ti i tebi slični smatraju ko ne veruje u te priče "žali bože pameti" :D

a jel ti predstavlja problem to što ima samo jedan Bog a neko ti poturi Bibliju da se bolje upoznaš kakav je?
Па ја сам имала извесне сумње па сам прочитала СЗ и НЗ и извукла неке закључке.
Онда сам пратила шта се дешава у мени, око мене и открила како да комуницирам са њим. Сад ми не треба књига, нити објашњења.

šta je božije otkrovenje?
da li postiji bog. za mene da, da li je bog iz biblije takav, za mene nije. ali ima dušekorisnih poruka.
i za čije babino zdravlje želja da se ubede ostali da je bog baš takav kakav je opisan u bibliji?
Treba chitati vishe od Biblije... pa ne mozhesh da budesh Hrishtjanin samo na osnovu Biblije...

Bog je jedan, ali se raznim narodima otkriva i tumači na različite načine u različita vremena.

Tako je jevrejski narod od Boga izabran kao poseban u kome će On da se javi.
(Poseban po svojoj mučnoj istoriji prožetoj robovanjem i patnjom.)
Njima se prvi put Bog otkrio kao jedan, kao monoteistički Bog.
Za tadašnji duhovni stepen razvoja jevrejskog naroda važilo je surovo: ''oko za oko, zub za zub''.

Kako narod sazreva, kako duhovno napreduje, najviše zahvaljujući svojoj teškoj istoriji
(što objašnjava naša mudra poslovica: ''Samo je onaj mnogo naučio ko je mnogo propatio''.),
tako biva sve sposobniji za naredni stepen Božjeg otkrivanja.
Jevrejskom narodu se tako pre 2.000 godina Bog Lično javio, kao Bogočovek Hristos.
Jevreji su, po Božjoj proceni, tada bili dovoljno duhovno uznapredovali da su mogli
da prihvate i razumeju novi zavet s Bogom (pa je ''oko za oko...'' zamenjeno sa
''ko tebe kamenom...''). Ovakvo otkrivanje Boga, Lično među ljudima,
Svojim stvorenjima, za sada je Njegov najprisniji prilaz tj. otkrivanje.

Iz jevrejske novozavetne vere nastala je Crkva i pravilno slavljenje - Pravoslavljenje, Ortodoksia.
Neki narodi su tu veru prihvatili kao takvu, i čuvaju je nepromenjenu svih ovih 2.000 godina,
a neki s bitnim korekcijama (Muslimani u 6. veku). Za ovo vreme su se i u okviru Crkve pojavile
nove veroispovesti - Katolicizam u 11. veku i Protestantizam u 16. veku.

Тако је, чак и незналица као ја може да верује. 😁
vera nema veze sa znanjem, čim nešto saznaš nema potrebe da veruješ. znaš da je tako i to je to. vera se zasniva na ličnom osećaju. možeš da recimo znaš neku dogmu ili osnove dogme. može ta dogma da ti se sviđa ili ne. svako ljubav doživljava drukčije, tako i boga doživljamo različito. ja da nisam još ko klinac osećao da bog postoji (a tad se o bogu pričalo da je bajka) nikad ne bi verovao da postoji. a tada ko i sada ništa ne znam o bogu.

vera nema veze sa znanjem, čim nešto saznaš nema potrebe da veruješ. znaš da je tako i to je to. vera se zasniva na ličnom osećaju. možeš da recimo znaš neku dogmu ili osnove dogme. može ta dogma da ti se sviđa ili ne. svako ljubav doživljava drukčije, tako i boga doživljamo različito. ja da nisam još ko klinac osećao da bog postoji (a tad se o bogu pričalo da je bajka) nikad ne bi verovao da postoji. a tada ko i sada ništa ne znam o bogu.
Мени је то јасно јер да вера није ствар срца, љубави и осећаја него знања, била би наука а не вера/религија.

mnogi pokušavaju biti hrišćani ali malo njih to i postane. hrist je pozvao sve ali mali broj će ga razumeti i doći kod njega. zato je i rekao onima koji su se pozivali na njega "idite od mene nisam vas poznavao".
Isus nije osnovao Hrishtjanstvo, nego apostoli. Nekako, toliko toga ima, shto nema u Bibliji, a shto smo prihvatili, zdravo za gotovo, od onih koji su nas uchili.
No, bitna je stvar da Hrista smatramo za Boga, vera u Sv. Trojicu je jako bitna. Jer ako ne verujesh da je Isus Bog, bez problema mozhesh da budesh
i Judaista :P

Isus nije osnovao Hrishtjanstvo, nego apostoli. Nekako, toliko toga ima, shto nema u Bibliji, a shto smo prihvatili, zdravo za gotovo, od onih koji su nas uchili.
No, bitna je stvar da Hrista smatramo za Boga, vera u Sv. Trojicu je jako bitna. Jer ako ne verujesh da je Isus Bog, bez problema mozhesh da budesh
i Judaista :P
zašto po tome i hinduisti imaju trimurti i inkarnacije boga višnu (svevišnjeg) i starosloveni triglava i stari grci. znači sav taj potez indoevropskog prostora imaju svest da bog nije jedan a jedan je. svi oni veruju u svetu trojicu.

zašto po tome i hinduisti imaju trimurti i inkarnacije boga višnu (svevišnjeg) i starosloveni triglava i stari grci. znači sav taj potez indoevropskog prostora imaju svest da bog nije jedan a jedan je. svi oni veruju u svetu trojicu.
Trojstvo je karakteristika ljudskog razuma, pa se provlachi kroz sve religije. Karakteristika kompjutera je dvojstvo, recimo.

Bog je jedan, ali se raznim narodima otkriva i tumači na različite načine u različita vremena.
Meni ovo tvoje objašnjenje evolucije religije kroz vekove, nešto ne pije vodu.
Ispada da je Bog stvorio čoveka dibidus glupavog i odsečenog od sebe,
pa su se posle vremenom zbližavali. To nema smisla.
Adam i Eva jesu neku grešku napravili, ali su mu najbliži bili. Posle toga
se čovek sve više od Boga udaljavao. I bez obzira na pojedine intervencije
i otkrivanja, taj pad je konstantan sve do današnjih dana.

jaooo :lol: :rotf:
mora da ima veze čoveka i boga,odnosno da kroz čovekovu prirodu bog usmerava,a ne nešto neprirodno i bezveze sa prirodom čoveka
recimo nebo i zvezde i ostalo što je čovek video i pravio sebi teorije i računao,davao smisao po sebi,bog koristi da ima manje lutanja i stranputica,jer se radi o čoveku i sredini u kojoj obitava
sve ostalo prouzrokuje lomove,jer nema veze sa prirodom i realnošću
preterivanja i preuveličavanja su u prirodi čoveka,a bog je praktičan i blagotvoran🤷‍♀️

Poslednja izmena:

Back