Kog Psa Uzeti?

• Začetnik teme Začetnik teme petakovicm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Kojeg psa da kupim

• DOGO ARGENTINO

• CANE CORSO

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
у више наврата је боравио по пар месеци чак и код разних других људи и никада никаквих проблема због тога није било.
Дружила сам се са много људи који имају пудле (са њих десетак)

Ne mogu u ovo da poverujem. Neću reći da izmišljaš ali ovo mi više deluje kao neki privatni rat protiv mene, bez obzira šta ja napisao javiće se neko da kaže suprotno.
Isto ja mogu reći da 15 godina imam pudlu i da znam 50 ljudi koji ih imaju i da su svi redom imali probleme koje sam naveo ali ne verujem da bi mi iko poverovao.
Ono što ja znam i što je činjenica, 5 godina sam učesnik i moderator na forumu Balkan kinology i pregledao sam na stotine ako ne i hiljade upisa i tema o pudlicama, i ne pamtim da sam ovako nešto pročitao.
Skoro svi do jednog imaju sledećih problema:
- Posesivnost izražena do te mere da isključivo daju vlasniku da ih mazi i izvodi u šetnju
- Destruktivnost i agonija kada su same jer žele da su neprestano u kontaktu sa vlasnikom
- Velika obaveza oko nege, šetnje, trimovanja. Veliki broj vlasnika kaže kako im je lakše bilo dete da odgaje nego pudlu.
Inače čast ako si uspela svoju pudlicu da vaspitaš da mesecima bude bez tebe i još imaš desetak prijatelja koji su na isti način uspeli da reše problem koji muči milione vlasnika širom planete, onda je zaista nešto revulucionarno na pomolu, možda su evolucijom izgubile nekadašnje atribute koji su ih krasile i činile psima samo jednog gospodara. Senzacija.
Šta god devojka odabrala želim joj puno sreće, pre svega da štene bude zdravo a ljubavi nikada neće da manjka.

Ja (na zalost :rida:) moram da se slozim sa tobom. Moja Kiki je definitivno previse vezana za mene. Ako me nema ceo dan ona ce ceo dan kunjati, nekad nece da jede... Pritom se do sad nisam usudila ni sa kim koga manje poznaje da je ostavljam, to su uglavnom moja mama, decko, njegova mama, drugarica itd. Ne smem da pomislim sta bi bilo da je ostavim kod nekog koga ne vidja cesto. U setnju ide samnom a kad je seta neko drugi obavi to sto ima i trci kuci, dok je ja setam to joj ne pada na pamet. Gledam da je nikad ne ostavljam samu ili ako bas mora da to bude na kratko...Jednom sam je cula kako zavija. E sad, sve to moze biti i zbog toga sto je od malena nismo ucili da ostaje sama pa joj je to sad suvise stresno. Sto se tice privrzenosti, takodje mogu da primetim da se svakome obraduje ko dodje, svakoga pozdravi ali ne ostaje da se mazi vec trci u moju sobu. Recimo prethodna pudla je mnogo vise ostajala sama ali je vrlo cesto to bojkotovala pa su nas cesto docekivali pokloni po stanu :roll: Ali ona je bila drugacija sto se svega ostalog tice-obozavala je da se mazi, trcala kod svakog nepoznatog, sta reci kad je spavala sa mojom drugaricom u krevetu kad je ova dosla prvi put da prespava kod mene :lol: Ipak, kada me nije bilo duze patila je, odbijala da jede, jednom smo je ostavili kod komsinice i nije jela nekoliko dana, vec smo bili na ivici da se vratimo... U svakom slucaju cinjenica je da se jako vezuju za vlasnika, i to sto su starije sve vise ali i to se moze donekle resiti vaspitanjem... Donekle :confused: Tacno je da zahtevaju stalno drustvo i dodala bih stalne intelektualne stimulacije, vole da resavaju zadatke itd. Kiki pored setnje od 2 sata dnevno zahteva i bacanje loptice bar pola sata-sat, navlacenje sa igrackama, mazenje, ako je ignorisem par sati pocinje da ufce i gundja, besno me gleda itd. U svakom slucaju koliko god to nekome cudno zvucalo jesu zahtevna rasa u smislu paznje koja joj treba i treba dobro razmisliti koliko si u stanju da joj pruzis...

Zdravo narode potrebna mi je pomoc u odluci kog psa uzeti,istrazivala sam i mislim da sam suzila izbor na dve rase setlendski ovcar i pudla(ne toy ne volim toliko male pse;ostale dolaze u obzir).Sto se uslova tice:zivim u stanu,prizemlje potreban mi je pas za drustvo ali ako ostanem bez cimerke pas ce par sati dok sam na faxu provoditi sam,istovremeno u ovom slucaju bih volela i neku sigurnost.Problem je sto ne znam koliko pudle zapravo jesu nezne a koliko su dobri cuvari,jer premda sam naklonjenija sheltie-ju opet tu je linjanje koje moram uzeti u obzir posto zivim u stanu :(

Puno hvala-unapred

da li sam napomenula da sam apsolutni pocetnik ?

Pudla ti je idealno resenje. Od pasmina koje se mogu naci kod nas, bez premca je najinteligentnija, nema lojne zlezde (pa nema ni karakteristican miris psa), ne linja se, obozava da se mazi i igra sa decom....:super:

Pudla ti je idealno resenje. Od pasmina koje se mogu naci kod nas, bez premca je najinteligentnija, nema lojne zlezde (pa nema ni karakteristican miris psa), ne linja se, obozava da se mazi i igra sa decom....:super:

I ja bih ti preporucila pudlu ako vec biras izmedju te dve rase... Inace ja imam zlatnog retrivera i mnogo sam vezana za njega a tek on za mene...:heart::heart::heart:

Hajde josh jedno mishljenje vlasnika pudle.
Pudla je idealan pas za stan, da ne ponavljam da se ne linja, nema miris, itd, itd, sto je ovde vec navedeno. Sto se karaktera tice, svaki pas je individua za sebe, generalizovati ih je totalno nepotrebno. Kao sto ima agresivnih AST-a tako ih ima kao i "malih maca", samo zavisi kako se postupa sa psom. Tako je isto i s pudlama. Ako ste histericni, i pudla a i dobermanka ce poprimiti takvo ponasanje od vas.
Ali, da ne sirim, imam pudlu, laje samo u slucaju kada neko ulazi u stan, kada zvoni i u setnji kada mi prilazi neko nepoznat.
Dok je bio stene, posto smo svi radili, isli u skolu... ostajao je sam, destruktivnog ponasanja je imao samo dok su mu rasli zubi, ali to je bila reakcija na to, ne na ostajanje samog. Znaci ni to nije problem nauciti ga.
Isli smo na odmor 20 dana bio je u komsiluku sve vreme, nikakvih problema nije bilo i pored toka sto je poprilicno vezan za mene. U pocetku je plakao, cak odbijao hranu, ali je to za par dana prevazidjeno.
Jeste posesivan, ali se i to moze regulisati, ja iskreno ne znam ni jednog psa koji voli svoga gazdu a da nije. Ne moze ga od mene odvesti ko hoce, ne moze ga hraniti bio ko, a meni to i odgovara.
Za setlande, neka se javii neko od vlasnika pa neka podeli iskustvo, jedino u vezi s tim mogu preporuciti dobru odgaivacnicu ako se ipak odlucish za njega :)

Ja (na zalost :rida:) moram da se slozim sa tobom. Moja Kiki je definitivno previse vezana za mene. Ako me nema ceo dan ona ce ceo dan kunjati, nekad nece da jede... Pritom se do sad nisam usudila ni sa kim koga manje poznaje da je ostavljam, to su uglavnom moja mama, decko, njegova mama, drugarica itd. Ne smem da pomislim sta bi bilo da je ostavim kod nekog koga ne vidja cesto. U setnju ide samnom a kad je seta neko drugi obavi to sto ima i trci kuci, dok je ja setam to joj ne pada na pamet. Gledam da je nikad ne ostavljam samu ili ako bas mora da to bude na kratko...Jednom sam je cula kako zavija. E sad, sve to moze biti i zbog toga sto je od malena nismo ucili da ostaje sama pa joj je to sad suvise stresno. Sto se tice privrzenosti, takodje mogu da primetim da se svakome obraduje ko dodje, svakoga pozdravi ali ne ostaje da se mazi vec trci u moju sobu. Recimo prethodna pudla je mnogo vise ostajala sama ali je vrlo cesto to bojkotovala pa su nas cesto docekivali pokloni po stanu :roll: Ali ona je bila drugacija sto se svega ostalog tice-obozavala je da se mazi, trcala kod svakog nepoznatog, sta reci kad je spavala sa mojom drugaricom u krevetu kad je ova dosla prvi put da prespava kod mene :lol: Ipak, kada me nije bilo duze patila je, odbijala da jede, jednom smo je ostavili kod komsinice i nije jela nekoliko dana, vec smo bili na ivici da se vratimo... U svakom slucaju cinjenica je da se jako vezuju za vlasnika, i to sto su starije sve vise ali i to se moze donekle resiti vaspitanjem... Donekle :confused: Tacno je da zahtevaju stalno drustvo i dodala bih stalne intelektualne stimulacije, vole da resavaju zadatke itd. Kiki pored setnje od 2 sata dnevno zahteva i bacanje loptice bar pola sata-sat, navlacenje sa igrackama, mazenje, ako je ignorisem par sati pocinje da ufce i gundja, besno me gleda itd. U svakom slucaju koliko god to nekome cudno zvucalo jesu zahtevna rasa u smislu paznje koja joj treba i treba dobro razmisliti koliko si u stanju da joj pruzis...

to je jedna pudla :)
jedna u koliko njih? :)

nisu sve iste
ja ne znam ni jednu koja je takva :)

Ne mogu u ovo da poverujem. Neću reći da izmišljaš ali ovo mi više deluje kao neki privatni rat protiv mene, bez obzira šta ja napisao javiće se neko da kaže suprotno.
Isto ja mogu reći da 15 godina imam pudlu i da znam 50 ljudi koji ih imaju i da su svi redom imali probleme koje sam naveo ali ne verujem da bi mi iko poverovao.
Ono što ja znam i što je činjenica, 5 godina sam učesnik i moderator na forumu Balkan kinology i pregledao sam na stotine ako ne i hiljade upisa i tema o pudlicama, i ne pamtim da sam ovako nešto pročitao.
Skoro svi do jednog imaju sledećih problema:
- Posesivnost izražena do te mere da isključivo daju vlasniku da ih mazi i izvodi u šetnju
- Destruktivnost i agonija kada su same jer žele da su neprestano u kontaktu sa vlasnikom
- Velika obaveza oko nege, šetnje, trimovanja. Veliki broj vlasnika kaže kako im je lakše bilo dete da odgaje nego pudlu.
Inače čast ako si uspela svoju pudlicu da vaspitaš da mesecima bude bez tebe i još imaš desetak prijatelja koji su na isti način uspeli da reše problem koji muči milione vlasnika širom planete, onda je zaista nešto revulucionarno na pomolu, možda su evolucijom izgubile nekadašnje atribute koji su ih krasile i činile psima samo jednog gospodara. Senzacija.
Šta god devojka odabrala želim joj puno sreće, pre svega da štene bude zdravo a ljubavi nikada neće da manjka.

Па добро, биће да лажем...:roll:
Не кажем да су и други давали своје пудле на по неколико месеци другима, то не знам....али нико ми никад није споменуо да има икакав проблем са остављањем код куће и са везивањем за господара...:confused:
Мој Бруно је, чак, чини ми се, био превише привржен свима. Једном, док је био сам код куће, моја тетка (коју није познавао) је дошла да ме посети, а како је прозор био отворен - она је ушла кроз прозор да ме сачека. Питала сам како је Бруно реаговао - каже да јој се јако обрадовао.:lol: Бруно - пас чувар! :zcepanje:
А једном ме је напао манијак док сам шетала Бруна, и док сам се ја рвала са манијаком - мој Бруно је весело скакутао око њега и сав срећан му се умиљавао! :zcepanje:
Али добро, Бруно је био скроз откачен пас, у сваком погледу...вансеријски у свкаом погледу! :D:super:

Што се тиче шишања и длаке - ту си у праву. Но, ево сад имам вестија - и он ће морати на тримовање и фризирање. :confused:
При избору пса за стан треба још имати у виду да пудле не смрде, да боље од свих других паса разумеју значење речи и да су веома лаке за дресуру (што теријери баш и нису - тренутно се борим са једним ;):))....

Ma, ne... nego jednostavno nije bio ,, dresiran'' za tako nesto da te brani.:) znam da ces da kazes da bi trebalo da su drugaciji po prirodi, ali nisi mu dala povoda da se naljuti na ljude... pa covek mislio da su svi isti - dobri, nezni.... jednostavno covek bio druyeljubiv

Sada sam jos vise zbunjena ali hvala u svakom slucaju,jos cu razmisljati o manjem tj.srednjem kucovu za stan,mozda pudla ipak nije izbor za mene,ne bih zelela da pati dok je sama :( prosiricu izbor pa cemo videti koje stene ce mi postati saputnik i "cuvar"

imas jos rasa koje se skoro i ne linjaju....
to su rase koje se shishaju...
nasa snaucerka se nije uopste ni linjala :think:
uopste se ne secam da sam nekad videla njene dlake na mestu na kome je stalno lezala

Ja bih samo da pitam da li je Nemački ovčar za početnike? Sad sam čitao poslednjih 5 strana i stalno neko piše da veće rase(tačnije sam pročitao za AST, dobermana... ali valjda je NO u rangu sa njima) nisu za početnike. Ja imam NO već 5 meseci i brat i ja uglavnom brinemo o njoj(vaspitanje i šetanje) a ja imam 14 godina on 17.

Ako je vlasnik odgovoran ne postoji rasa sa kojom ne može izaći na kraj.
Pod odgovoran se podrazumeva da se pas redovno izvodi, da upoznaje druge ljude i pse, da vlasnik sa psom provodi što više vremena i najvažnije, da se vlasnik nametne kao autoritet koji će pas poštovati.
NO je stabilna, popularna i vrlo zahvalna rasa. Možda je bilo boljeg izbora ako si potpuni početnik ali verujem da ćeš se snaći.
Uglavnom problem sa svim službenim psima iz velike petorke (NO, doberman, rot, BO, pit bull, ) je što su magnet za neodgovorne klince i vlasnike.
Budimo iskreni, ti psi i jesu na vrhu lestvice baš zbog svojih osobina - hrabrost, snaga, odanost, pouzdanost, ali i ujedljivost i rezervisanost prema strancima.
Problem nastaje kada posle mesec dana neodgovorni vlasnik pronađe novu zanimaciju a pas mu postaje smetnja. Odnosno, stigne jednom dnevno da ga nahrani, nema vremena za šetnje, pas provodi veći deo vremena na lancu ili u boksu.
Tako pas postaje agresivan a još ako pripada nekoj od pomenutih rasa vrlo opasan za okolinu.
U suštini ako se ispoštuje one stavke sa početka teksta, imaćeš jednog sjajnog i srećnog psa sa kojim ćeš uživati jer je NO zaista divna rasa koja obožava svoju ljudsku porodicu.

E,a sta se desava sa velikim snaucerima?
Mi dok smo imali kuju,bilo ih je mnogo vise i bili su popularniji....sad znam samo dva,od kojih je jedan uceban i zaboravljen u dvoristu,mislim da ga uopste ne setaju...a dlaka mu je sva u dredovima....a tako je dobar pas,obozava da se mazi i svaki put kad ga mazim on mi ne da da odem :sad2:

Znam da ima terijera koji se ne linjaju koje je potrebno sisati/trimovati(ali nekako nisam sigurna da su oni za mene) ...Nije toliko neophodno da se nimalo ne linja,samo verujem da moj usisivac sa bas mnogo linjanja ne bi mogao da izadje na kraj :)

Back