Tamara, kad si već imala fino iskustvo sa terijerkom, što se njih tiče moje nepodeljene simpatije idu Škotima, onim crnim slatkim psićima sa viskija. Eventualno su tu još westiji i border-terijeri, sve tri rase iz Škotske.

Oni su univerzalni, savršeno se snalaze i u kući/stanu i u dvorištu, jedino cimanje je oko nege dlake i ušiju i to što su im legla mala pa je nabavna cena štenaca malo viša, inače su skoro pa savršeni. Borderi se čak i dalje koriste u radu, bar u svetu, kod nas ne znam da li ih uopšte i ima. U svakoj FCI grupi ima po nekoliko rasa koje bi svakome od nas odgovarale, ali ti sama moraš da odlučiš šta ti treba. Ja bih najsrećnija bila da moj muž nema tu snobovsku crtu pa insistira na rasnom psu, inače bih usvojila mešankicu u tipu jorkija još prošlog leta!
Ako će ti išta olakšati, evo mog spiska rasa koje bi došle u obzir, računajući na malo dete i trgovinu kojom se bavim, po FCI grupama:
I FCI: dugodlaki koli (škotski ovčar), border koli, bradati koli, šetlandski ovčar, šiperki
II FCI: bernski planinski pas, bernardinac, šnauceri sve tri visine grebena, nemački bokser, patuljasti pinč, engleski buldog
III FCI: pa, nabojala sam ih već
IV FCI: bilo koji, svi su mi jazavičari slatki.
V FCI: bilo koji nemački špic, eventualno peruanski Inka pas
VI FCI: baset, pas svetog Huberta, bigl
VII FCI: engleski i irski seter, epanjel breton, poenter
VIII FCI: labrador retriver, engleski špringer španijel, flat-coated retriver
IX FCI: tulearski koton, francuski buldog
X FCI: veliki i mali engleski hrt (greyhound & vipet), avganistanski hrt
Eto, to su rase koje bi došle u obzir kad se sve uzme u obzir i za koje bih imala usova a veruj, ima ih još nekoliko "van konkurencije".