Poluverci iz Dušanovog zakonika su, dakle:
1. rimokatolici;
2. samo oni rimokatolici koji su preobraćeni iz pravoslavlja i katolici u braku sa pravoslavnom;
3. sledbenici neke drevnije religije koja je poprimila elemente hrišćanstva;
4. sledbenici nekog gnostičkog učenja.
Ukoliko postoji predlog za neko peto tumačenje molim da se doda.
Уз дужно поштовање

мени су одреднице у броју 3 и броју 4 истоветне, с обзиром да су се код гностика ујединила стара знања , из старих религија, са изворним хришћанством (раним), што рече неко у наслову књиге-врло луцидно и прецизно -"од Исуса до Христа". Додатке немам.
У преводу текста Закона Цара Стефана
http://sr.wikisource.org/sr/Душанов_законик
ја видим да су одвојене домаће, присутне, вере од "иноверја" (члан 21), и да има неколико домаћих врста "верја", пре свега:
пожељних,
мање пожељних,
врло непожељних и
апсолутно непожељних, одн.забрањених
1.Пожељна је она коју Немањићи доследно пропагирају:православна грчка вера и која се у тексту подразумева, те се не објашњава засебним члановима. То би било оно што се данас зове "странка на власти", одн."позиција" у Скупштини
2.Латинска вера (чланови 6, 7, и 8), оно што би данас била "опозиција" , са којом се преговара и од које се очекују константни "пребези" у владајућу структуру .Она се толерише, али је мање пожељна, као потенцијално опасна ако не остане довољно мањинска.
3.Полувера (чланови 10 и евентуално 85) је врло непожељно религијско опредељење,иако бројно (као данас оне странке који нису прошле цезус, бројни навијачи, хулигани, патриотски блокови и и сл), такви немају никакво право гласа. Могу се толерисати под условом да буду неприметни и нечујни , но, ако желе "грађанско право гласа" (да се ожене напр грађанком, да се запосле, уђу у било какве структуре) морају да променe странку (одн. веру) .Према њима је Законодавац благ и пружа им велике рехабилитационе шансе ("ако усхте, да се крсти"), не присиљавају их на промену нити им се прети неким казном по џепу или телу, јер, религијски посматрано, они су ("нешто треће") претеча ових што су на власти уствари ("нешто прво"), с обзиром да се држе правила раног хришћанства, агапе и сл.
И породица полуверца је заштићена (ако се не крсти, да му се узме жена и деца и
да им се даде део куће, а он да се изагна.),а само наглашавање те (већ обављене) женидбе значи да су полуверци ( по правилима раног хришћанства нежење, бар што се тиче оних у првом делу листе хијерархије), већ почели да напуштаје неке своје традиције.
За мене је јасно да мислим да се под термином "полувераца" крију гностици (ранохришћани, катари) и сл. (избегавам терин богумил јер је тек из 19.века).
Што се тиче "бабунске речи" у чл. 85, значи пропагирања ретро ставова, Закон је опет благ (било је драстичније кажњавање "Стаљинове речи" после 1948, или "Краљеве речи" и "четничких речи" после 1945), посебно према богатијима (само новчана глоба) , а није строг ни према сиротом народу (мало глобе у новцу, мало у ожиљцима), то је ниво неке прекршајне казне данас.
Што се полувераца тиче, чији је прогон почео Немања, јасно је да их има много, много, јер и после Немањиних и Савиних, па осталих немањићких мера...прошло је малтене
150 година од почетка прогона и "медијске демонизације",а њих још има.
4.Апсолуно непожељни су (поред три присутне какве-такве нове вере) остаци паганства и мислим да се о њима пише као о чистим "еретицима" (члан 10 и евентуално 20) који се крију под плаштом "хришћана" (напр псеудо-хришћани).Зато су за њих предвиђене драконске мере- видљиво чиповање као мера десоцијализације и крајњег понижења (" да се ожеже по образу и да се изагна").Не знам баш добар савремени пример, али отприлике ти "еретици" штрче у јавности Душанове царевине као кад би се данас појавила воловска запрега (са два дрта и ћорава вола у јарму) , 800 оваца у пратњи и неколико различитих керова.. на путу према паркингу Скупштине, без хајања на семафор и застој свих џипова и кантримена, ГСП и слично , а терач волова, уз бич, још држи неко рикало у устима.