Ko su Goranci? Bugari, Makedonci ili asimilovani Albanci?

Lupetaš ili imaš dva naloga. Tvoj Boris Treći “zna” češki. Bugarski je neuporedivo bliži ruskom, otvori prve novine pa pogledaj. Uvoz reči iz ruskog na veliko.
Бугарски има извесну лексичку блискост са руским – млада генерација Бугара не разуме руски – а да не говоримо о томе да без претходног учења или праксе Бугари уопште не разумеју руски. Ајде, престани да млатиш празну сламу.

Иако су муслиманске вере, Горанци славе сваки Ђурђевдан.
mKATxKP.jpg

Pogledajte prilog 1337536

A zar samo Srbi slave djurdjevdan? I bogami mnogo muslimana sirom Balkana je na neki nacin slavilo isti dan. Kupalo se tog dana sa zdravcevima( i mlatilo bogami ) , islo na izlete I sl.

Interesantno. Je l poznato od kad datira i zasto ta slava kod Petrovica?

Pa sve te slave svetaca poticu iz vizantijskog perioda...po tradicionalnom misljenju poticu od krstavanja Slovena/Srba na Balkan u 9. vijek. Krstavali su Srbe po tadasnjim plemenima pa tako cijelo pleme bi uzeo jedan svetac za zastitnika. Kasnije se to migracijama izmijesalo.

Vjerovatno slava Djurdjevdan kod Roma je uzeto nedje kasnije kao praznik njihov, pod nekim uticajem komsija pravoslavaca. Tako isto Muslimani u Bosni slave Ilindan, kako to zovu ,,Alidjun".

Isto Osetijcima i Gruzijancima na Kavkazu je Djurdjevdan najveci praznik i svetac.

Goranci, Torbesi i Pomaci su zapravo isti narod sa istom kulturom i obicajima. Jedan moj prijatelj Bugarin je bio u posjeti Gori i rekao mi da nasinski jezik kojim govore Goranci je slican bugarskom jer oni imaju mukle ili tvrde glasove kao Bugari, dok to nije slucaj sa makedonskim jezikom koji je tecan. Veliki dio Goranaca i Torbesa zivi u makedoniji a ima ih i u Albaniji. Oni su svi islamske vjeroispovjesti a na Kosovu se Goranci i Torbesi izjasnjavaju Bosnjacima i cak imaju svoju parlamentarnu stranku zastupljenu u kosovskom Parlamentu.

Goranci, Torbesi i Pomaci su zapravo isti narod sa istom kulturom i obicajima. Jedan moj prijatelj Bugarin je bio u posjeti Gori i rekao mi da nasinski jezik kojim govore Goranci je slican bugarskom jer oni imaju mukle ili tvrde glasove kao Bugari, dok to nije slucaj sa makedonskim jezikom koji je tecan. Veliki dio Goranaca i Torbesa zivi u makedoniji a ima ih i u Albaniji. Oni su svi islamske vjeroispovjesti a na Kosovu se Goranci i Torbesi izjasnjavaju Bosnjacima i cak imaju svoju parlamentarnu stranku zastupljenu u kosovskom Parlamentu.

Albanci tradicionalno zovu Gorance Bugarima

Pa sve te slave svetaca poticu iz vizantijskog perioda...po tradicionalnom misljenju poticu od krstavanja Slovena/Srba na Balkan u 9. vijek. Krstavali su Srbe po tadasnjim plemenima pa tako cijelo pleme bi uzeo jedan svetac za zastitnika. Kasnije se to migracijama izmijesalo.

Vjerovatno slava Djurdjevdan kod Roma je uzeto nedje kasnije kao praznik njihov, pod nekim uticajem komsija pravoslavaca. Tako isto Muslimani u Bosni slave Ilindan, kako to zovu ,,Alidjun".

Isto Osetijcima i Gruzijancima na Kavkazu je Djurdjevdan najveci praznik i svetac.
Vidis sve je povezano. Ako Srbi ne slave djurdjevdan , onda nema problema da muslimani proslavljaju taj dan . Ako Petrovici slave taj dan , onda je taj dan oznaka elite pa nema problema da ga Ali pasa gusinjski koji sebe smatra ravnim Nikoli i sam slavi kao oznaku velicine hahaha

Verovatno je mislio na tvrdi poluglas Ъ. Postoji on i u pojedinim makedonskim govorima ali u književnom makedonskom je zamenjem punim vokalima A ili O. Npr пат umesto път, сон umesto сън, вошка umesto въшка.

Vidis sve je povezano. Ako Srbi ne slave djurdjevdan , onda nema problema da muslimani proslavljaju taj dan . Ako Petrovici slave taj dan , onda je taj dan oznaka elite pa nema problema da ga Ali pasa gusinjski koji sebe smatra ravnim Nikoli i sam slavi kao oznaku velicine hahaha

Petrovici slave taj dan jer je to krsna slava cijelog njihovog plemena, Njegusi. A svi Njegusi rod poticu od jednog, pa slave tu istu.

Dok kod gabelja i goranaca, djurdjevdan je kao nacionalni praznik, festival. Dje se pravi posijelo i igranka.

Albanci tradicionalno zovu Gorance Bugarima
Imao sam cimera Goranca pa sam preko njega upoznao dosta drugih Goranaca. Fascinantan narod i divna muzika. Krajnje lokalni. Pricali su mi da ih svi okolni narodi svojataju a da su oni našinci. I zalili su se da ih Albanci cak i Makedonci nazivaju Bugarima . Pricali su mi da za djurdjevdan muskarci oblace zenske haljine. Definitivno narod koji je patio u bilo kojem sistemu zbog malog broja i razlicitosti.

Imao sam cimera Goranca pa sam preko njega upoznao dosta drugih Goranaca. Fascinantan narod i divna muzika. Krajnje lokalni. Pricali su mi da ih svi okolni narodi svojataju a da su oni našinci. I zalili su se da ih Albanci cak i Makedonci nazivaju Bugarima . Pricali su mi da za djurdjevdan muskarci oblace zenske haljine. Definitivno narod koji je patio u bilo kojem sistemu zbog malog broja i razlicitosti.

Mladi politicar i aktivista u Srbiji, Leo Naim Beširi, je Goranac.

Mladi politicar i aktivista u Srbiji, Leo Naim Beširi, je Goranac.

da da . Oni su inteligentan narod. To sam tek vidio na studijama. A Prije sam mislio da su oni samo muslimani sa kosovskim mentalitetom .Prevario sam se. Ocigledno je da oni dolaze od drugog etnickog i kulturnog miljea od SH jezickih muslimana i da njihova kultura ćefa i rahatluka nije istovjetna nasoj. Kasnije sam upoznao bugarske muslimane, krajnje slicni u bojama i nakitu , pjesmi i mentalitetu.

https://youtu.be/ubYL1Nprg2U
Naravno ne tvrdim da su oni Bugari. Oni su Našinci

Verovatno je mislio na tvrdi poluglas Ъ. Postoji on i u pojedinim makedonskim govorima ali u književnom makedonskom je zamenjem punim vokalima A ili O. Npr пат umesto път, сон umesto сън, вошка umesto въшка.
Njihov jezik je nama teze razumljiv nego makedonski. Cak i vranjance sam lakse razumio nego njih. Moj cimer Goranac davno vidio neku djevojku na ulici a jadan s planine pa nije mogao da se uzdrzi pa kaze- ala bi ga .ebav. Ja stao gledam u cudu jer sam vidio samo nekog muskog . Oprostite na izrazu ali …

Bernando Bernando ne mozes ti bez politicarenja. Pokazi razumijevanja za mali napaceni narod koji se mora priklanjati nekom vecem. Oni od kad ja pamtim su bili posebni ali jadni su se privijali vecem da bi zivjeli u miru izolovani u Gori . Dok su Albanci imali glavnu rijec , mnogo ih se priklonilo Albancima. Kad je Milosevic na Kosovu uveo Srpsko vrijeme , mnogo njih se priklonilo Srbima. Sad vidim da bi opstali na Kosovu neki traze srednji put pa se priklanjaju Bosnjastvu. Njih treba UNESKO da zastiti koliko su vrijedni za nasu kulturu jer su nekako nas most ka srednjem vijeku. A lojalni su svakoj drzavi u kojoj zive i svaka im cast na tome. Vidis ovog Lea Naima. Mogle bi i druge manjine po Balkanu da se ugledaju na njih.

Domaćini su ljudi tu nema spora. U Istanbulu jedan Goranac drži 7 hotela. Hodže su im 90ih poturali priču da su poreklom iz Sirije, ali to ne objašnjava kako su Slovenizirani.
Zasto bas iz Sirije? A bogami su hodze imale uspjeh. Sreo sam neke Gorance vehabije sa Kosova koji se bas iskreno iskazuju kao Bosnjaci. Mada ja licno mislim da je to vid zastite od albanskih ekstremista jer se mnogo Goranaca opredijelilo za Milosevica u 90 tim.

Zasto bas iz Sirije? A bogami su hodze imale uspjeh. Sreo sam neke Gorance vehabije sa Kosova koji se bas iskreno iskazuju kao Bosnjaci. Mada ja licno mislim da je to vid zastite od albanskih ekstremista jer se mnogo Goranaca opredijelilo za Milosevica u 90 tim.

Bilo je nekog mita da su Goranci ustvari Sirijci doseljeni za vrijeme Cara Dusana....ili mit da su oni bili Muslimani i gradili dzamije za vrijeme kralja Milutina.

Zasto bas iz Sirije?
Navodno su pronasli neki kamen koji navodno dokazuje da su se doselili iz Sirije i da su Arapi.
A bogami su hodze imale uspjeh. Sreo sam neke Gorance vehabije sa Kosova koji se bas iskreno iskazuju kao Bosnjaci. Mada ja licno mislim da je to vid zastite od albanskih ekstremista jer se mnogo Goranaca opredijelilo za Milosevica u 90 tim.
Ovo je samo paradoks kreiranja novih nacija raspadom jedne. U Novom Pazaru pre 30 godina niko nije ni znao šta su to Bošnjaci, a danas su skoro svi kao nekakvi Bošnjaci.
Ja sutra da se izjasnim kao Hrvat realno postajem hrvatska nacionalna manjina i niko ništa ne može da mi kaže jer ne može da dokaže da sam ja nešto drugo.

Back