Ko su Bosanci, Bosnjaci?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
[
Vidjeli smo već (str. 201.) da je srbski pokret osnovao god. 1862. u Sarajevu jedno družtvo, koje je tek trebalo širiti srbsko ime u Bosni, jer bijaše čitavoj zemlji nepoznato.
Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok
T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
]

Важно је да је Нинославу било познато, и оде овај бућкуриш тамо где му је место. И онако је писан за потребе анексионог тела које вам је одвојило националну свест.

Јели, има ли код вас неко ко се зове Нинослав, по вашем бану?:hahaha:

@ dont_panic_Im_muslim

Ne razumem šta ti hoćeš da kažeš. Citati koje si naveo em imaju praktično nikkvu vrednost kao izvori, em su očigledno istrgnuti izvan konteksta. Ali ajde i to da zanemarimo.

Ako sam te dobro shvatio, a vrlo moguće da nisam, smatraš da današnji Bošnjaci/Muslimani nisu slovenskog nego ilirskog porekla, ali ne samo oni, nego i Srbi i Hrvati iz BiH?

To su napravili austrijanci...nemojte se opet kititi tuđim perjem.
Prvi javni wc su napravili turci 1521.godine...kao i kupališa i prenoćišta za putnike namjernike.

Da ti opet citiram Garašanina iz 1844. godine kad ste se zvali BOŠNJACI ?
Vi nama napravili ?
Može bit' samo da ste nam srušili kao u prošlom ratu preko hiljadu (1000) vjerskih objekata muslimana.
Znaš li da je 1994.godine sa brda (srbi) granatirana pravoslavna Crkva u Sarajevu i da su je muslimani popravil da ne prokišnjava ?
Znaš li da su u Sarajevu ostale sve pravoslavne bogomolje sa vro malim oštećenjima i to zbog vaših granatiranja ?
Potraži ko je za vrijeme turaka održavao Hilandar...

IGENEA
Nećeš da priznaš Igeneu pa si se pozvala na oxford.
Odgovorio sam ti istim tim oxfordom i opet nas ubjeđuješ da smo srbi.

Malo se presaberite jeste li vi od slavena ili ilira.
Mi smo od ilira.
To ti kaže povijest i oxford.

Classification of the Slavonic peoples

The question as to the classification and number of the Slavonic peoples is a complicated one. Scientific investigation does not support the common belief, and in addition scholars do not agree in their opinions on this question. In 1822 the father of Slavonic philology, Joseph Dobrovsky, recognized nine Slavonic peoples and languages: Russian, Illyrian or Serb, Croat, Slovene, Korotanish, Slovak, Bohemians, Lusatian Sorb and Polish. In his "Slavonic Ethnology" (1842) Pavel Safarik enumerated six languages with thirteen dialects: Russian, Bolgarish, Illyrian, Lechish, Bohemians, Lusatian. The great Russian scholar J. Sreznejevskij held that there were eight Slavonic languages: Great Russians, Serbo-Croat, Korotanish, Polish, Lusatian, Bohemian, Slovak. In 1865 A. Schleicher enumerated eight Slavonic languages: Polish, Lusatians, Bohemian, Great Russian, Little Russian, Serb, Bulgarian, and Slovene. Franc Miklosic counted nine: Slovene, Bulgarian, Serbo-Croat, Great Russian, Little Russian, Bohemian, Polish, Upper Lusatian, Lower Lusatian. In 1907 Dm. Florinskij enumerated nine: Russian, Bulgarians, Serbo-Croat, Slovene, Bohemian-Moravian, Slovak, Lusatian, Polish and Kasube. In 1898 V. Jagic held that there were eight: Polish, Lusatian, Bohemian, Great Russian, Little Russian, Slovene, Serbo-Croat, Bulgarian. Thus it is seen that the greatest representatives of Slavonic linguistics are not in accord upon the question of the number of Slavonic languages. The case is the same from the purely philological point of view. Practically the matter is even more complicated because of other factors, which often play an important part, have to be considered, as religion, politics etc.

http://www.newadvent.org/cathen/14042a.htm

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu.

Dr.Ivo Pilar, Bosna i Hercegovina od god.1878.:
„Treba međutim odmah ovdje utvrditi, da velika većina kršćanskog pučanstva u Bosni i Hercegovini ne bijaše nacionalno sviestna. Ne bijaše u grkoiztočnjaka srbske sviesti, a niti hrvatske u katolika.
Vidjeli smo već (str. 201.) da je srbski pokret osnovao god. 1862. u Sarajevu jedno družtvo, koje je tek trebalo širiti srbsko ime u Bosni, jer bijaše čitavoj zemlji nepoznato.
Da u grkoiztočnjaka uobće ne bijaše srbske nacionalne sviesti, svjedoči nam očevidac svjedok
T. Herkalović, koji sam veli, da se tek od god. 1862. pojavljuje srbsko ime u Bosni i da se tek odonda grkoiztočnjaci nazivahu Srbima.
S ovim piscem slaže se fra Grga Martić, koji tvrdi, da je još god. 1848. srbsko ime u Bosni bilo sasvim nepoznato
(Zapamćenja str. 43.).

Izvršenim teritorijalnim proširivanjem Tvrtko je stvorio neku vrstu legitimnosti koja mu je omogućila da se daleko izdigne pred srpskim oblasnim gospodarima kao eventualnim protivnicima pred upražnjenom srpskom krunom i da se kruniše za kralja. Bosna je postala kraljevinom, najjačim faktorom na istočnoj jadranskoj obali. Tvrtkova intitulacija iz 1380. pokazuje opseg srednjovjekovne bosanske države: Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajima, Zapadnim Stranama, Usori, Soli i Podrinju.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Teritorijalno_širenje_Bosne_u_doba_Tvrtka_I_Kotromanića

Zajedno sa srpskim knezom Lazarom Hrebljanovićem porazio je oblasnog gospodara Nikolu Altomanovića 1373. i proširio se na područja Drine i Lima. Početkom 1377. od Balšića je preoteo Trebinje, Konavle i Dračevicu. U njegovoj državi bilo je područje ranije države Nemanjića. Na taj način je stekao uslove da preuzme i obaveze ranijih srpskih vladara u međunarodnim okvirima, naročito u odnosima sa Dubrovnikom. Tvrtko je imao i formalne uslove da to učini. Nakon smrti cara Uroša, potkraj 1371. godine, on se javio kao pretendent za upražnjenu srpsku krunu imajući i direktno srodstvo preko bake Jelisavete sa dotadašnjom vladarskom lozom Nemanjićima.

http://bs.wikipedia.org/wiki/Tvrtko_I,_kralj_Bosne

Doboro decko , vidis sam da ne pominje nigde bosnjake u tituli .Nacionalizam zahteva puno vere . Jer sam ti lepo objasnio kako Ninoslav zove stanovnike Bosne . Nauci cirlicu pa procitaj .
Kralj Srbljem, Bosni, Primorju, Humskoj zemlji, Donjim Krajima, Zapadnim Stranama, Usori, Soli i Podrinju.
Zasto uvek stavlja kralj Srbljem na prvom mestu . Valjda su Bosanci vecinski narod :hahaha: . Srbljem nije bas logicno . Da je reko srpskim zemljama pa da poverujem .
Ako postoje bosnaci postoje i svi ovi narodi , donji krajevci , zapadnjaci itd . Uzivaj u vjeri alahovoj .
JA imam dokaz da ste vi stari bizantinici . Niko ne moze da negira taj dokaz , jer ne moze da bude slucajnost
byzantine = bozantine = bosantine =bosnjaci . Jasno se vidi da je ovaj dokaz dovoljan da saznate ko su vam preci, a i u skladu je sa fikstorijom :hahaha:

I nemoj molim te vise wiki. Ja sam cito da su i Nemanjici Hrvati

@ dont_panic_Im_muslim

Ne razumem šta ti hoćeš da kažeš. Citati koje si naveo em imaju praktično nikkvu vrednost kao izvori, em su očigledno istrgnuti izvan konteksta. Ali ajde i to da zanemarimo.

Ako sam te dobro shvatio, a vrlo moguće da nisam, smatraš da današnji Bošnjaci/Muslimani nisu slovenskog nego ilirskog porekla, ali ne samo oni, nego i Srbi i Hrvati iz BiH?

Poprilično si me dobro shvatio.
Izvorna Bosna je naseljena ilirima u 6-7 vijeku što znači da su izvorni Bošnjaci iliri a ne slaveni.
Slaveni dolaze u 9 vijeku.

Najbolje je da pročitaš knjigu "Kratka povijest Bosne" NOEL MALCOLM.
Ovo što ti ja postiram sa wikipedie se slaže sa njegovim tvrdnjama.

Garašanin, koji bi da Srbija bude do Tokija, naziva sve u Bosni Bošnjacima 1844.godine.
O čemu onda raspravljamo ???

Treba da znaš da se gotovo kompletna povijest Bosne nalazi u Istanbulu, Beču i dijelom i u Vatikanu zbog bosanske Crkve.

Nas je sprečavale Kraljevina SHS i komunisti i rat 1992-1995 da izučavamo svoju povijest.
Noel Malcolm je napisao knjigu za vrijeme zadnjeg rata.
Nađi je, skini i pročitaj.

Sve što navodim mogu dokazati ali kome ovdje da dokazujem :rtfm:

Ilija Garasanin „Nacertanije“, 1844:
„Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolički Bošnjaci zadobijedu.

Zemo, ovaj leprsavi citat ukazuje da je Garasanin, makar i potajno, bio dozivotni sljedbenik brijanja muda?

Prilazem par skenova, kako su to shasavi Francuzi radili, mislim, naravno, na ritual ispiranja supka uz pomoc bademovog mlijeka...

001cx.jpg

. .
003kep.jpg

Dodjite k meni, maleni... Nova zdjela za juhu... :hahaha:

Izvorna Bosna je naseljena ilirima u 6-7 vijeku što znači da su izvorni Bošnjaci iliri a ne slaveni.

Garašanin, koji bi da Srbija bude do Tokija, naziva sve u Bosni Bošnjacima 1844.godine.

Treba da znaš da se gotovo kompletna povijest Bosne nalazi u Istanbulu, Beču i dijelom i u Vatikanu zbog bosanske Crkve.

Nas je sprečavale Kraljevina SHS i komunisti i rat 1992-1995 da izučavamo svoju povijest.

Ako Ninoslav zove stanovnike Bosne Srbima o cemu raspravljamo .Bosnjaci se posle naseljavaju , vidis i sam u poveljama je prvo pisalo da su Srbi u Bosni pa posle dolaze Bosnjaci . Oni su isto bili i ranije u Bosni ali su radili na izzgradnji tutan -baove piramide koja se sad iskopava . Prvo za ozbiljnu diskusiju ne moj da uzimas citate iz odredjenih dela neko daj celu stranu .

Дедер Ацо, јуначино, постави своју слику овде да се нека и за тебе залепи. А после можемо као прави кафански људи да одмеримо и апарате на столу:per:

Jelesije, srpska kruno zlatna, nisu one tebe zbog ljepote zaokupile, nego zbog pameti i sto britko zboris. Ja i dalje mislim da si ti lepsi nego pametniji, ali cud je zenska smijesna rabota, sto kaza pesnik. Tak'og majka dva put ne radja... :) A da si u kafani, ka' svaki pravi srpski vitez nenadmasan, to ne sumnjam. Brlja prosto izbija na monitor kad si povazdan online. :per:

Zemo, ovaj leprsavi citat ukazuje da je Garasanin, makar i potajno, bio dozivotni sljedbenik brijanja muda?

Prilazem par skenova, kako su to shasavi Francuzi radili, mislim, naravno, na ritual ispiranja supka uz pomoc bademovog mlijeka...

001cx.jpg

. .
003kep.jpg

Dodjite k meni, maleni... :hahaha:

Да ли је потребно да ме Библија поучава томе да треба да перем гузицу? Или како да се неко влада да не би добио сепсу од фимозе? Или да свињско месо не може да се осуши на сунцу?

Jelesije, srpska kruno zlatna, nisu one tebe zbog ljepote zaokupile, nego zbog pameti i sto britko zboris. Ja i dalje mislim da si ti lepsi nego pametniji, ali cud je zenska smijesna rabota, sto kaza pesnik. Tak'og majka dva put ne radja... :) A da si u kafani, ka' svaki pravi srpski vitez nenadmasan, to ne sumnjam. Brlja prosto izbija na monitor kad si povazdan online. :per:

Право да ти кажем, сад сам ушао, а онлајн сам оставио од јутрос, да се скидају неки торенти, шта ћеш, 4 мегабита флет.

001cx.jpg

. .
003kep.jpg

Dodjite k meni, maleni... Nova zdjela za juhu... :hahaha:

Zeme su mrtvaci i krompiri.
Ti očito nosiš prave muške gaće. Naprijed žute a nazad smeđe.

Jesi ti neki analitičar ?
Stalno neki analni tekstovi kod tebe...

A i brijanje muda ti je draga tema... :think:

Zeme su mrtvaci i krompiri.
Ti očito nosiš prave muške gaće. Naprijed žute a nazad smeđe.

Jesi ti neki analitičar ?
Stalno neki analni tekstovi kod tebe...

A i brijanje muda ti je draga tema... :think:

Naravno da mi je brijanje muda omiljena tema, barem ovdje jer sugovornik ocito deficitaran po pitanju znanje ne zasluzuje nista bolje... Niti imas pojma o Ilirima, brukas se nevidjeno tim dosadnim postapalicama koje nemaju naucnog pokrica, a o vlastitoj istoriji ocisto nemas pojma (kao i onaj sto trubi stalno o bogumilima), o nicemu... Vidim i na Religiji da nemas apsolutno blage veze cak ni o vlastitoj vjeri...
Uhvatio si se krajnje dosadnih i kliseiziranih citata,(cuj, Pilar, Malcolm i Garasanin) sto ukazuje na tvoj i niciji vise intelektualni kapacitet, a pred nosom ti je biblioteka gdje se nalazi odredjeni casopisi u kojima mozes pronaci priloge pametnih ljudi iz komsiluka ti (ne Srbi) i koji su najbolje opisali ono sto se ovdje zeli reci, barem sa tvoje strane... :mrgreen:

I onda se cudis sto se postavljaju skenovi o brijanju muda i ispiranju supka?

brukas se nevidjeno tim dosadnim postapalicama koje nemaju naucnog pokrica,

Poštapalice sa naučnim pokrićem...dobar rečenički sklop

Vidim i na Religiji da nemas apsolutno blage veze cak ni o vlastitoj vjeri...

Pratiš me dakle...
Ja već mislio da paranoišem kad ono...ti.

Uhvatio si se krajnje dosadnih i kliseiziranih citata,(cuj, Pilar, Malcolm i Garasanin)

Sad ne valja ni Garašanin...:think:

pred nosom ti je biblioteka gdje se nalazi odredjeni casopisi u kojima mozes pronaci priloge pametnih ljudi iz komsiluka ti (ne Srbi) i koji su najbolje opisali ono sto se ovdje zeli reci, barem sa tvoje strane... :mrgreen:

Povijest se uči iz časopisa...:think:

I onda se cudis sto se postavljaju skenovi o brijanju muda i ispiranju supka?

Nastavi ti sa brijanjem i ispiranjem.
Mog'o bi šta i zaradit...

Isecak iz bs vikipedie o bosanskom jeziku
'Bošnjačko stanovništvo, za razliku od srpskog i hrvatskog, čuva fonem "h" u većini slučajeva kada ovaj nestaje u novoštokavštini (hoću, hajde). Uzrok tome lingvisti traže u tome da su većina Bošnjaka bili Bošnjaci muslimani. Pa se odgovor traži u vjerskom odgoju temeljenom na Kur'anu koji zbog prozodijskih zahtjeva djeluje u očuvanju tog fonema a Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici su ga sigurno sačuvali preko Bošnjaka muslimana ali su i oni nekad h u nekim riječima odbacili ali je to više od osobe do osobe ali se može reči da je bosanski jezik za razliku od srpskog i hrvatskog većinom zadržao h a i primio puno više orijentalizama što se može objasniti orijentalnim načinom života Bošnjaka.'

kakav naucan pristup :worth::hahaha1:

Isecak iz bs vikipedie o bosanskom jeziku
'Bošnjačko stanovništvo, za razliku od srpskog i hrvatskog, čuva fonem "h" u većini slučajeva kada ovaj nestaje u novoštokavštini (hoću, hajde). Uzrok tome lingvisti traže u tome da su većina Bošnjaka bili Bošnjaci muslimani. Pa se odgovor traži u vjerskom odgoju temeljenom na Kur'anu koji zbog prozodijskih zahtjeva djeluje u očuvanju tog fonema a Bošnjaci pravoslavci i Bošnjaci katolici su ga sigurno sačuvali preko Bošnjaka muslimana ali su i oni nekad h u nekim riječima odbacili ali je to više od osobe do osobe ali se može reči da je bosanski jezik za razliku od srpskog i hrvatskog većinom zadržao h a i primio puno više orijentalizama što se može objasniti orijentalnim načinom života Bošnjaka.'

kakav naucan pristup :worth::hahaha1:

Кур`ан, да вас подсетим овај апостроф је то чувено афроазијско гутурално х, односно оно арапско кркљање које нема везе са обичним фонетским х.

Oвако опширна и документовна теме мора да има бар један глуп одговор.
Бошњаци су протерани Црногорци,Санџаклије, плус аутохтони исламизирани србохрвати на тлу Босне уз примесу заосталих Турака.

Плус у ново време увежени Муџехедини и Вехабије.

Oвако опширна и документовна теме мора да има бар један глуп одговор.
Бошњаци су протерани Црногорци,Санџаклије, плус аутохтони исламизирани србохрвати на тлу Босне уз примесу заосталих Турака.

Плус у ново време увежени Муџехедини и Вехабије.
Srednjovekovna Bosna-to je manje od polovine danasnje Bosne i Hercegovine..
Nisu hteli da placaju porez Mehmedu II-kaznio je Bosnu-100 000 odveo kao roblje u Tursku-30 000 mladih je angazovao kao janjicare-ostatak je proterao iz Bosne..
Samo je plemstvo prihvatilo Islam da sacuva privilegije i imovinu..

In 1462 he refused to pay tribute to the Sultan Mohammed II; but when in the following spring Mohammed invaded Bosnia with a powerful army, the young king found himself deserted. Deceit and treason, especially on the part of the Bogomili, completed his ruin. He was taken prisoner by the Turks and beheaded, by the order of the sultan, July, 1463, probably near Jajce (Jaitza). The campaign of the Turks ended in the overthrow of the Bosnian kingdom; only Herzegovina maintained its independence. One hundred thousand prisoners of both sexes were taken; 30,000 Bosnian youths were compelled to join the janizaries. The nobility, especially the Bogomili, became Mohammedans. A large part of the remaining population left the country. The following year King Matthias Corvinus of Hungary freed from the Turkish yoke a part of Bosnia, the Banats of Jajce and Srebrenica (Srebrenitza) which belonged to Hungary until the battle of Mohacs (1526). Herzegovina came under the dominion of the Turks twenty years after the fall of Bosnia (1483).

http://www.newadvent.org/cathen/02694a.htm

Srednjovekovna Bosna-to je manje od polovine danasnje Bosne i Hercegovine..
Nisu hteli da placaju porez Mehmedu II-kaznio je Bosnu-100 000 odveo kao roblje u Tursku-30 000 mladih je angazovao kao janjicare-ostatak je proterao iz Bosne..
Samo je plemstvo prihvatilo Islam da sacuva privilegije i imovinu..

In 1462 he refused to pay tribute to the Sultan Mohammed II; but when in the following spring Mohammed invaded Bosnia with a powerful army, the young king found himself deserted. Deceit and treason, especially on the part of the Bogomili, completed his ruin. He was taken prisoner by the Turks and beheaded, by the order of the sultan, July, 1463, probably near Jajce (Jaitza). The campaign of the Turks ended in the overthrow of the Bosnian kingdom; only Herzegovina maintained its independence. One hundred thousand prisoners of both sexes were taken; 30,000 Bosnian youths were compelled to join the janizaries. The nobility, especially the Bogomili, became Mohammedans. A large part of the remaining population left the country. The following year King Matthias Corvinus of Hungary freed from the Turkish yoke a part of Bosnia, the Banats of Jajce and Srebrenica (Srebrenitza) which belonged to Hungary until the battle of Mohacs (1526). Herzegovina came under the dominion of the Turks twenty years after the fall of Bosnia (1483).

http://www.newadvent.org/cathen/02694a.htm

Šta je tvoje objašnjenje ovoga,kako ti to vidiš?

pos.erem ti se na tu "istorijsku" knjigu...

http://forum.krstarica.com/showthread.php?p=13679482

:rtfm:

Šta je tvoje objašnjenje ovoga,kako ti to vidiš?

Danas u BiH nema ni 5% potomaka srednjovekovnih Bosnjaka.
Turci su kaznili Srednjovekovnu Bosnu i Hrvatsku.
Od Hrvatske-su ostali samo-Ostaci-Ostataka...tako pise Vatikan..
Hercegovina nije ratovala sa Turcima-Mehmedova majka -cerka Abdulaha od Huma-je Hercegovka..
Sin Hercega Stjepana je primio Islam -Ahmed Hercegovic- ozenio je Sultanovu kcerku i 5 puta je bio Veliki Vezir.
Hercegovci su imali povlasceni polozaj u Turskoj-dali su veliki broj velikodostojnika -preselili su Hercegovce na opustosene delove Hrvatske-Bosne i Srbije..

Danas u BiH nema ni 5% potomaka srednjovekovnih Bosnjaka.

Da li me to oči varaju ili je došlo do priznanja da su u srednjem vijeku postojali Bošnjaci.
Sad, naravno, ide teza "jesu bili ali ih danas nema 5%".

Turci su kaznili Srednjovekovnu Bosnu i Hrvatsku.

Da, jer su se borili na Kosovu protiv njih.

Od Hrvatske-su ostali samo-Ostaci-Ostataka...tako pise Vatikan..

Ovo ne znam a i ne interesuje me pretjerano...

Hercegovina nije ratovala sa Turcima-Mehmedova majka -cerka Abdulaha od Huma-je Hercegovka..

Kojeg Mehmeda ?

Sin Hercega Stjepana je primio Islam -Ahmed Hercegovic- ozenio je Sultanovu kcerku i 5 puta je bio Veliki Vezir.

Tako je i Tvrtkova baka došla od Nemanjića da se uda za bosanskog plemića.

Hercegovci su imali povlasceni polozaj u Turskoj-dali su veliki broj velikodostojnika -preselili su Hercegovce na opustosene delove Hrvatske-Bosne i Srbije..

Polako sa podacima...nekima neće srce izdržati.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back