Kada su Srbi digli ruke od Kosova?

Neo-wolf

Ističe se
Poruka
2.664
Autorska. Ne znam da li je ovo tema za istoriju ili politiku pre. Ako je za istoriju prebacite tamo.

Trenutno nema konsenzusa da li su i kada su Srbi napustili Kosovo tj digli ruke od istog. Svaki izvor se frlja nekim drugim "cinjenicama" i brojevima.

Znamo da su se Velike Seobe Srba desile u 17 i 18 veku. Napustili smo dobar deo Srbije i tu su Osmanlije "naselile" ta podruciji Albancima. Tek posle Balkanskih ratova mi se vracamo na Kosovo. Posle toga podaci postaju nepouzdani, svako se cenjka ciframa koliko koga ima i u kom periodu. Jedne godine ima nas vise druge godine njih, ali kako je stvari stoje cini se tadasnje politicare bole cose da urade bilo sta konstruktivno (period posle 1912). Ovde ne ulazim Pecku patrijarsiju uopste.

80ak godina kasnije 1999 postali smo privremena deponija starog metala i nuklearnog otpada. Posle toga gubimo bilo kakvo politicko i drugo sredstvo da se situacija resi na bilo koji nacin sem otcepljenja Kosova koje se i desilo 2008. 2025 mi glumimo neko ludilo da se mi pitamo bilo sta oko Kosova, da li je nezavisno ili ne, priznavanje, nepriznavanje dok oni polako prisvajaju istoriju (spomenike, manastire i ostalo), koji su sagradjeni pre Albanskog dolaska na Kosovo.

Ima tu toliko toga sto je moglo da se politicki uradi 1912 pa do 1999, ali je Kosovo bilo svima poslednja rupa na svirali.

Dotaci cu se jos jednog paradoksa ovde a to je nas vekovni "prijatelj" Rusija. Opravdanje za napad na Ukrajinu je Kosovo - presedan koji su aminovale clanice NATOa. Sto znaci da Rusi de facto priznaju Kosovo.

I sada pitanje - Kada su Srbi digli ruke od Kosova? Ako Srbi nisu nikad nisu digli ruke od istog (cirka 2 veka smo bili u pecalbi) zasto nista nije uradjeno politicki po pitanju istog vec mi se cini da je postojao stav da ce se to pitanje samo od sebe resiti.
Koje je vase misljenje.

Управо сеобом под Чарнојевићем, једна од највећих грешака у српској историји. После тога више није било повратка.
Da je tačno to što si napisao, ne bi bilo Kumanova 1912. i oslobođenja Kosmeta.

ne može na tvoje pitanje da se odgovori bez ulaska u naše karakterne crte..... u geopolitici glavnu ulogu ne igra hrabrost nego mudrost, strpljenje i racionalno planiranje

Srbi pa samim tim i srpski političari ne razmišlaju strateški nego od danas do sutra... drugo Srbi tipično stavljaju lični interes iznad narodnog i državnog... treće Srbi su prilično sujetan iracionalan narod...mi mislimo da su Šiptari glupi, ali oni su na otcepljenju Kosova sistematski i pametno radili skoro ceo jedan vek neretko žrtvujući lične interese za taj cilj

Upravo obrnuto. Da smo se (pre 1999.) odrekli Kosmeta, ne bi bilo potrebe da nas 1999. napadaju.

Koncentriši se da ne pišeš logički apsurdne komentare, u prevodu, glupe! :kafa:
Oslobodili smo Kosovo od koga to tacno? 3 veka pre toga mi isto napustili pa se setili da smo nekada tamo ziveli. Ako je tako da se vratimo u Ukrajinu posto smo odatle dosli?

Oslobodili smo Kosovo od koga to tacno? 3 veka pre toga mi isto napustili pa se setili da smo nekada tamo ziveli. Ako je tako da se vratimo u Ukrajinu posto smo odatle dosli?
Naslov sugeriše odricanje, a činjenica da smo se vrtili govori da nema odricanja. To je sve što sam hteo da kažem.
Je li ova pesma sugeroše da smo se odrekli?

Back