Kada su Srbi digli ruke od Kosova?

Ja sam digo ove godine

Izdajnik Vučić prodao Kosovo, potpisao dva sporazuma i usmeno prihvatio jedan kojim potvrđuje da je Kosovo nezavisna država, sve im je dao.. a ovi dole Srbi na Kosovu podržavaju Vučića protiv studenata.. znači Srbi sa Kosova podržavaju najvećeg izdajnika, čoveka koji se po pišao na Kosovo.. i sad ja treba da glumim patriotu, oću boli me k...

dakle bmk za Kosovo, imam dosta zemlje dole, ćale će da prepiše sve uskoro na mene i sve ću da prodam Šiptarima i uzmem kintu

trebao je i tata to da proda još ranije al nije hteo.. mislio je da će stvari da se promene.. ništa od toga....koj će mi k kad ionako dole neću da živim, ni ja ni niko moj a uvek mogu da odem turistički na par dana pa i na duže

Poslednja izmena:
Ta percepcijamje zabluda. Srbi su bili dominantno stanovništvo i u Vojvodini i na Kosovu. Migracijama s kraja XVII ili početka XVIII stoleća, nije bilo došlo do ozbiljne demografske promene stsnovnitšva, jer su Srbi bilo većina tamo i pre 1690. godine.

Ta priča Srbi izgubili Kosovo i dobili Vojvodinu nema svoje uporište u istorijskim činjenicama. Nastala je kao pričica koja treba da bude utešna; eto, izgubili Kosovo, ali dobili Vojvodinu.

Sudbina Srba na Kosovu i Metohiji je još tragičnija od nje. Oni nisu uglavnom otišli, već su masovno pomrli (poklani).
Ovdje već piše zašto.

Komentar jednog forumaša je potpuno pogrešan. Nije Velikom seobom Srba ispražnjeno Kosovo a napunjena Vojvodina, te samim tim nije tačno da je tada demografski Kosovo izgubljeno, a Vojvodina tada dobijena. Kolonizacija se odnosi na ovo.

Ovdje već piše zašto.

Komentar jednog forumaša je potpuno pogrešan. Nije Velikom seobom Srba ispražnjeno Kosovo a napunjena Vojvodina, te samim tim nije tačno da je tada demografski Kosovo izgubljeno, a Vojvodina tada dobijena. Kolonizacija se odnosi na ovo.
Pa nisu svi u Vojvodinu došli s Kosova već i drugih južnih regija, a potom i iz ostatka Serbije kad je palo Smederevo. S tim da ste došli u dva ili tri veća vala, a zasigurno je bilo i omanjih u međuvremenu koje odlazilo radi Osmanske vladavine. Niko ne govori da se Kosovo "ispraznilo" priko noći, al se tim migracijama i svim kasnijim događajima demografska slika prominila na vašu štetu isto ka šta vam je išla u korist iz tih istih razloga po pitanju Vojodine.

I zašto je bitna smo situacija iz 17.st. i zašto se to stoljeće uzima za "polazišnu točku" kad pričamo o demografskoj slici Kosova i Vojvodine? :np:

Pa nisu svi u Vojvodinu došli s Kosova već i drugih južnih regija, a potom i iz ostatka Serbije kad je palo Smederevo. S tim da ste došli u dva ili tri veća vala, a zasigurno je bilo i omanjih u međuvremenu koje odlazilo radi Osmanske vladavine. Niko ne govori da se Kosovo "ispraznilo" priko noći, al se tim migracijama i svim kasnijim događajima demografska slika prominila na vašu štetu isto ka šta vam je išla u korist iz tih istih razloga po pitanju Vojodine.

I zašto je bitna smo situacija iz 17.st. i zašto se to stoljeće uzima za "polazišnu točku" kad pričamo o demografskoj slici Kosova i Vojvodine? :np:
Aman taj odgovor se odnosi na komentar drugog forumaša (#prvepruge).

Tri poruke jedno te isto. Doklen. Kada ćemo biti funcionalno pismeni.

Dragane nisam ja funkcionalno nepismen nego se pravite blesavi jedan i drugi.

Nego kad se grade prve serpske pravoslavne crke i manastiri po Vojvodini i u kojem periodu ih je najviše niknilo na tom prostoru? Možda možemo i po tome vidit kad su prvi Serbi otprilike stigli u Vojvodinu i kako se okvirno kretala brojka Serba u Vojvodini tokom stoljeća. Ako vas uopće zanima period prije 17.st. jel :)

Тај попис је био делимичан и бојкотован од стране Срба као и предходни, чак су га Албанци и продужили за Србе до августа ове године.Што се тиче Албанаца пописани су и они који одавно живе у западним земљама и дошли су само на попис, чак и неки из Албаније.
Nemoj šta zamirit, al ne virujen ti ni jednog slova ;)

Screenshot (1906).png

https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Kosovo

Nego kad se grade prve serpske pravoslavne crke i manastiri po Vojvodini i u kojem periodu ih je najviše niknilo na tom prostoru? Možda možemo i po tome vidit kad su prvi Serbi otprilike stigli u Vojvodinu i kako se okvirno kretala brojka Serba u Vojvodini tokom stoljeća. Ako vas uopće zanima period prije 17.st. jel :)

Sto nas ne bi zanimao:

Manastir Đipša ili Divša

Manastirska crkva posvećena je Svetom Nikoli. Predanje kaže da je Manastir Đipšu sazidao despot Jovan Branković krajem 15. veka.

Manastir Kuveždin

Manastirska crkva posvećena je Svetom Savi i Svetom Simeonu, dok je manastirska slava Preobraženje. Prema predanju, manastir je osnovao poslednji srpski despot, despot Stefan Štiljanović 1520. godine.

Manastir Šišatovac

U početku se manastir zvao Remetica ili Remetski manastir i posvećen je bio Sv. Nikoli. Prema„ Svitku zaveštalnom “ monasi manastira Žiča predvođeni svojim igumanom Teofanom početkom 16. veka pobegli su od turskog zuluma u Srem i tu su našli malu staru crkvicu posvećenu Svetom Nikoli.

Manastir Jazak

Pre sadašnjeg postojao je Stari Jazak koji je bio posvećen Vavedenju. Ktitor Starog Jazka bio je Despot Jovan Branković u 15 veku.

Manastir Vrdnik

Poznat i kao Mala Ravanica, jedan je od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori. Manastirska crkva posvećena je prazniku Vaznesenja Hristovog.

Manastir Staro Hopovo

Manastirska crkva je posvećena Svetom Pantelejmonu. Prema predanju manastir je osnovao despot Đorđe Branković krajem 15. veka, a prvi zapis o manastiru je iz 1545-46.

Manastir Krušedol

Manastirska crkva je posvećena prazniku Blagoveštenja. Manastir je osnovao Sveti Maksim sa svojom majkom Angelinom, uz pomoć vlaškog vojvode Jovana Njagoja, između 1509. i 1516.

Mala Remeta

Na središnjem delu Fruške Gore kod mesta Mala Rremeta u tišini i zelenilu nalazi se ovaj zasigurno najmanji a možda i najlepši fruškogorski manastir. Do njega se dolazi iz Vrdnika do centra Jazka gde je oznaka na desno, prođe se celo selo i na izlasku se skrene desno pre uzbrdice i pravo do manastira. Prema predanju manastir je osnovao“ sremski kralj ” Dragutin. Najstariji podaci o Maloj Remeti ili Remetici sačuvani su u turskim zemljišnim knjigama iz 1545 god.Turci su manastir spalili i opustošili. Godine 1679, Arsenije Čarnojević dozvolio je monasima manastira Rače da se nasele u Malu Remetu i da je obnove.

Manastir Velika Remeta

Na krajnjem istočnom delu Fruške gore, svega nekoliko stotina metara od izvorišta potoka Šelovrenca, nalazi se manastir Velika Remeta. Prema predanju, osnovao ga je kralj Dragutin krajem XIII veka, a u zvaničnim istorijskim spisima se prvi put pominje u XVI veku. Manastir je muški i posvećen je Svetom Dimitriju. Sa sve četiri strane okružen je konacima, a u središtu se izdiže najviši zvonik u Sremu visine 38,6 metara. Kad kročite na manastirski posed, očaraće vas rajski vrt igumana Stefana. Odmah sa leve strane se nalazi malo etno-selo sa nekoliko brvnara i letnjikovac koji su tu napravljeni za sve ljude koji žele da roštiljaju i uživaju u prirodi. Sa desne strane manastira je izgrađena i replika Vitlejemske pećine i brda Sion sa kapelom. Tu se još nalazi i izvor Ubavac, koji je čuven po vodi koja bistri vid. Zbog svega toga ovaj skriveni manastir u dolini daleko od puteva danas posećuje sve više ljudi koji žele da uživaju u prirodi. U toku Drugog svetskog rata manastir je spaljen, a manastirska riznica većim delom pokradena. U blizini se nalaze i manastiri Grgeteg i Krušedol.

Manastir Grgeteg

Između Beograda i Novog Sada, sedam km od Iriga na padinama Fruške Gore nalazi se manastir Grgeteg. Do manastira se dolazi iz manastira Krušedol putem uzbrdo do oznake desno i odatle ima oko 4 km lošeg puta do manastira. Prođe se beli krst i stari đeram i dolazi do kapije. Po legendi manastir je podigao despot Vuk Grgurević u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni, da bi tu smestio svog slepog oca Grgura Brankovića (hilandarskog monaha Germana). Podignut je negde između 1459-1521 (pre turskog osvajanja Srema).

Manastir Beočin

Na severnim padinama Fruške Gore u Beočinu nalazi se ovaj manastir čiji je osnivač nepoznat. Prvi pisani podaci su iz turskih izvora 1566 god. Manastir je očigledno bio pljačkan i opustošen jer 1697 god. Patrijarh Arsenije III Čarnojević daje dozvolu monasima manastira Rače na Drini da se nasele i obnove manastir Otada potiče čuveno patrijarhovo“ Otvoreno pismo ” koje je on u Tabanu dao račanskim monasima. Posle te obnove ponovo je stradao u Austrisko-Turskim ratovima da bi današnji izgled dobio 1731 god. a izgradio ga je ktitor Milivoje Milaković iz Futoga.

Manastir Bešenovo

Bešenovački manastir se nalazi u Bešenovačkom Prnjavoru. Smešten je na samom kraju sela, uz šumu kraj potoka Čikoš. Tokom Drugog svetskog rata teško je oštećen, ostao je bez krovne konstrukcije i nekih zidova. S vremenom je cigla odnošena, tako da su od manastira ostali samo temelji. Kraj manastira je napravljena skromna drvena kapelica pod trista godina starom lipom. Manastir je osnovao srpski kralj Dragutin krajem XIII veka i posvećen je Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu.

Manastir Petkovica

Na jugozapadnom delu Fruške gore u tihoj udolini uz potok Remeta, u blizini sela Šišatovac, nalazi se ženski manastir Petkovica sa Crkvom Svete Petke. Po nekim predanjima, ovaj manastir je podigla Jelena Štiljanović, udovica poslednjeg srpskog despota Stefana Štiljanovića, čija je zadužbina bila manastir Kuveždin. U prošlosti je manastir više puta razaran, a tokom Drugog svetskog rata je stradao ikonostas, da bi 50-ih godina otpočela obnova. Crkva je u većoj meri zadržala prvobitni izgled, a izgrađena je u maloj disproporciji, što daje poseban šarm ovoj građevini. Sve što se može sagledati sa ovog mesta nekada je pripadalo manastiru. Njegovoj lepoti još doprinose i rustični kameni bunar, ozidani izvor čiste pijaće vode i ribnjak u dolini. Sve je to ispreplitano zelenim travnjacima, cvećem i drvećem i predstavlja jedan skladan prizor.

Manastir Privina glava

Manastir Privina (Pribina) glava sa crkvom posvećenoj arhistratizima Mihailu i Gavrilu osnovao je, prema predanju, vlastelin Priba (Priva) u 12. veku. Po drugom, prihvatljivijem predanju, osnovali su ga sremski despoti Brankovići krajem 15. veka. Prvi sigurni podaci datiraju iz 1566/7 godine. Na mestu stare, između 1741. i 1760. godine podignuta je današnja crkva, po uzoru na hram Novog Hopova. Konaci su građeni između 1753. i 1771. godine, a današnji oblik dobili su u drugoj polovini 19. veka. Ikone na ikonostasu, prestolima i zidne slike u centralnom delu crkve izradio je 1786/91. Kuzman Kolarić.

https://nasimsorom.wordpress.com/2019/02/08/nasi-manastiri/

Nije bas da imaju tradiciju kao manastiri SPC u Dalmaciji, ali su tu negde...

Dragane nisam ja funkcionalno nepismen nego se pravite blesavi jedan i drugi.
Hajde objasni ovo. Ko se tačno pravi blesav i po čemu to? I ovo Dragan je krajnje apsurdno kad dolazi od osobe koja redovno dobija packe, te za Tibora Živkovića, te za slavenosrpski jezik, te za rječnike, te za srpsku crkvu kod Stona, te za izmišljene Hrvate u srpskoj genetici, te za sliku Paje Jovanovića. I za još mnogo stvari. I nakon toga utekne kada se ispostavi da šesti razred zna više o jeziku i istoriji od penzosa.

Hajde objasni ovo. Ko se tačno pravi blesav i po čemu to? I ovo Dragan je krajnje apsurdno kad dolazi od osobe koja redovno dobija packe, te za Tibora Živkovića, te za slavenosrpski jezik, te za rječnike, te za srpsku crkvu kod Stona, te za izmišljene Hrvate u srpskoj genetici, te za sliku Paje Jovanovića. I za još mnogo stvari. I nakon toga utekne kada se ispostavi da šesti razred zna više o jeziku i istoriji od penzosa.
Pa upravo radi ovoga si Dragan jer em izvlačiš iz konteksta em izmišljaš em sve preuveličaš do to dimenzije da je istovjetno kad ja falijem u svezi neke slike ili jedne crkve u Stonu ili u tome šta ti pravdaš šešeljove granice Velike Serbije ili šta ti ravnogoraški drugari na dnevnoj bazi svojataju hrvatske zemlje i našu baštinu.

Pa upravo radi ovoga si Dragan jer em izvlačiš iz konteksta em izmišljaš em sve preuveličaš do to dimenzije da je istovjetno kad ja falijem u svezi neke slike ili jedne crkve u Stonu ili u tome šta ti pravdaš šešeljove granice Velike Serbije ili šta ti ravnogoraški drugari na dnevnoj bazi svojataju hrvatske zemlje i našu baštinu.
Šta je tu izmišljeno i izvučeno iz konteksta? Jesi tvrdio neistine tvrdnje oko svih ovih tema? Jesi. U čemu je onda problem?

Gdje sam ja pravdao Šešeljeve granice i šta to znači pravdanje?

Koji to moji drugari nešto svojataju? Dakle ime i prezime tih osoba?

Šta je tu izmišljeno i izvučeno iz konteksta? Jesi tvrdio neistine tvrdnje oko svih ovih tema? Jesi. U čemu je onda problem?
Ne mislim se opet prepucavat na osobnoj razini.
Gdje sam ja pravdao Šešeljeve granice i šta to znači pravdanje?
Pa komentira si na način da ste ih imali pravo tako crtat uz opravdanje kako jači tlači.

Koji to moji drugari nešto svojataju? Dakle ime i prezime tih osoba?
Pa valjda se podrazumijevalo da sam mislia na forumske ravnogoraške drugare :np:

Ne mislim se opet prepucavat na osobnoj razini.
Nema veze sa prepucavanjem nego o tačnosti izjava.

Pa komentira si na način da ste ih imali pravo tako crtat uz opravdanje kako jači tlači.
To se kao prvo ne odnosi uopšte na Šešelja i crtkanja na papiru već stvarne akcije i prevlasti na terenu. I nije to opravdanje nego istorijska i današnja realnost.

Pa valjda se podrazumijevalo da sam mislia na forumske ravnogoraške drugare
Pa onda ne postoji nikakvo svojatanje danas. Forumi i blogovi nisu izvor. Rekli smo hiljadu puta šta je stvarno a šta izmišljeno na forumima i blogovima.

Nema veze sa prepucavanjem nego o tačnosti izjava.
Dobro je Dragane ;)

To se kao prvo ne odnosi uopšte na Šešelja i crtkanja na papiru već stvarne akcije i prevlasti na terenu. I nije to opravdanje nego istorijska i današnja realnost.
Tim gore po tvoje svaćanje stvari.

Pa onda ne postoji nikakvo svojatanje danas. Forumi i blogovi nisu izvor. Rekli smo hiljadu puta šta je stvarno a šta izmišljeno na forumima i blogovima.
Kako ne postoji ako svakodnevno svjedočimo tome na ovom forumu koji je svakako mjerilo nekih stvari u Serbiji i njenom društvu.

I nisu to samo anonimci već i osobe s imenom i prezimenom poput onog pasokradice šta je Minotaur postavia u dva navrata na neke teme ili šta sam naletia na vašoj wiki o Ličkoj kapi koji su za svoj izvor uzeli članak osobe s imenom i prezimenom https://www.svevlad.org.rs/predanje_files/rajic_licka_kapa.html

Dobro je Dragane ;)
To i jeste tvoj nivo argumentacije. Nisi sposoban ništa da obrazložiš već samo lijepiš floskule.

Tim gore po tvoje svaćanje stvari.
Šta je tačno tu gore? Kakav je to argument?

Kako ne postoji ako svakodnevno svjedočimo tome na ovom forumu koji je svakako mjerilo nekih stvari u Serbiji i njenom društvu.
Pa da jeste mjerilo postojao bi akademski izvor koji o tome govori da ipak jeste tako. Pošto ga nema onda znamo ko laže.

I nisu to samo anonimci već i osobe s imenom i prezimenom poput onog pasokradice šta je Minotaur postavia u dva navrata na neke teme ili šta sam naletia na vašoj wiki o Ličkoj kapi koji su za svoj izvor uzeli članak osobe s imenom i prezimenom
Niti se tu išta prisvaja (lička kapa jeste dio srpske narodne nošnje), niti se tu radi o nekoj ozbiljnoj ličnosti sa akademskim statusom ili važnosti u društvu.

To nam je nacionalna vrlina uvek je neko drugi kriv.
Srbi su narod koji brzo zaboravljaju, brzo praštaju i brzo se koriste osobinom "brigo moja, pređi na drugoga". Zato su kafane, kafići, zabave, vašari festivali i razna druga veselja radila punom parom dok je ginuo i bio proterivan Srpski narod u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Šaka jada se okupljalo na protestima kada se odvajala Crna Gora i Kosovo. Mi se ponosimo i ističemo rečima, pričom a to ne praktujemo, sve se svodi na rekla/kazala.
Drugo, za razliku od nas, šiptari su složni, kao i Hrvati uostalom i sebi su obezbedili teritorije gde su do nedavno živeli Srbi i sada sve prisvajaju kao da je istorijski njima pripadalo i time brišu tragove Srpstva.
Treće, šiptari su imali najveću vojnu silu na svojoj strani, kao i Hrvati i muslimani Bosne.
Četvrto, Srbi odavno nemaju pravih lidera, pravih diplomata, mudrih, lukavih, šarmantnih poštenih vizionara koji Srbiju i Srpski narod plasiraju iznad sebe.
Sve ovo iznad je iskrojilo društvo kakvo imamo danas. Poslednjih pravih patriota smo do nedavno imali na severu Kosova i to je razj@bano. Koliko je Srba iz Beograda i drugih delova Srbije išlo u podršku Srba na severu Kosova dok smo još imali i.stitucije i druge elemente na Kosovu. To je pravi odraz koliko je narodu stalo do Kosova. Kao što su nama drugi oteli Kosovo, mi čekamo druge (Ruse) da nam ga vrate.
I za kraj, mi daleko više gledamo u prošlost nego u budućnost .
Nisu ni najmanje “složni” ni “specijalni” ni Šiptari ni Hrvati, nego je Nemačka pomoću Klintona pripremala teren za novi rat proriv Rusije pa ih po inerciji iz doba K und k sistematski favorizovala na našu štetu: baš sve ostalo što pišeš je samo projekcija dnevnopolitičkih predstava na istoriju: nema ni “pametnih” ni “sposobnih” naroda nego samo okolnosti i sticaja raznih uticaja na koje niko pojedinačno nema potpunog uticaja: da postoje bilo kakve “pametne politike” (ono što je Vuk Drašković “pozajmio” iz Ljotićevog velikomemačkog sočinenija pa preuzeli njegovi kolege), Sumersko carstvo bi još trajalo: narod koji je izmislio pismo je valjda bio dovoljno sposoban da vodi i pametnu politiku koja bi (po toj teoriji) bila i potrebna i dovoljna da se održe sve do danas.

Onomad kada se u februaru 1990. godine uz trubače igralo kolo na Terazijama pošto je ulica za tu "svečanu" priliku bila zatvorena za saobraćaj i kada su preteče današnjih ćacija koji su tada dovedeni u autobusima sa Kosova pili besplatno točeno pivo u baštama okolnih kafana (bio je topao dan) i slavilo se, jer tog je dana režim nacional-socijaliste Slobodana Miloševića doneo ustav kojim je vratio aparthejd na Kosovu napravivši sprdnju od autonomije Kosova (i Vojvodine). Tog istog dana, Kosovski Albanci su gutali suzavac i Prištinom su zviždali gumeni meci.
Manje lupanja.

Back