Ko je zaista Dejan Lučić

Romeji, ili skraceno Romi, jesu stanovnici Romeje.
Rimskog carstva.

To smo mi.

Nekome je u interesu da se izvrsi zamena identiteta.

Prvo smo prestali da budemo Anti i dato Grcima, zatim smo prestali da budemo Dinarci, pa nam je oduzeto ilirsko poreklo i dato Arnautima, zatim su Romeji prestali da budu Romeji a Romejima su proglaseni Cigani kojih, po Andricu, pre dolaska osmanlija nije bilo.
Zamena identiteta je politicki projekat.

Naši Romi nisu Romi - jer je Romi naziv za belce koji su imali i nekog crnca pretka.
Oni su Maori, tamnoputi.
Naravno da liče na Indijce, kada su nastali na isti način - mešanjem crnaca i belaca.

Odnosno - ovaj drugi deo rečenice ti je tačan.
Mešanci belaca i crnaca, koji se dalje mešaju sa belcima - postaju Romi (beli sa nekim pretkom crncem).

Мешанци настали између белаца и црнаца не личе на Индијце. Нешто си побркао.

Tacno, da li ti recimo Stef Kari ili Klej Tompson lice na Indijce ili Pakistance ili recimo Entoni Dzosua :)

Inace brljavi , sam sebe je negirao , kad sam mu rekao da sam upoznao izvestan broj meleza (zajednickih potomka belaca i crnaca) i da nimalo ne lice na Rome on kaze pa normalno kad su Romi belci a ovamo tvrde kako su mesanci crnaca i belaca , ludilo :)

Inace Romi nisu stanovnici Romeje odnosno Vizantije, Romi se zapravo zovu Cigani a naziv Romi je relativno nov i od relativno skoro u upotrebi , tako da Romi nemaju veze sa Rimom ili Romejom (odnosno Istocnim rimskim carstvom , zapravo i rec Vizantija je nastala naknadno kad je vec Romejsko carstvo prestalo da postoji)

Poslednja izmena:
Код алтернативаца тог типа стално примећујем потребу да се играју са речима и слоговима. То им је ваљда неки доказ за њихове тврдње. Ако Рим и Ром слично звуче то ваљда значи да су Роми из Рима. Па онда додавање самогласника да се докаже како су Јапанци Срби јер имају неку реч која мало личи на српску...па није ни чудо што Деретића озбиљни историчари посматрају као шарлатана.

Znam ali kad se kaze Romi misli se na Cigane.

Inace Rumuni nisu pravi Latini , Rumuni (Dacani i Tracani) su slovenskog porekla , romanizovani Sloveni , zovu se tako zato sto je njihova teritorija bila kolonija rimskog a kasnije i romejskog carstva, inace da su Rumuni pravi Latini verovatno bi bili katolici , takodje koliko mi je poznato liturgije sluze na staro-slovenskom a ne na latinskom.

Znam ali kad se kaze Romi misli se na Cigane.

Inace Rumuni nisu pravi Latini , Rumuni (Dacani i Tracani) su slovenskog porekla , romanizovani Sloveni , zovu se tako zato sto je njihova teritorija bila kolonija rimskog a kasnije i romejskog carstva, inace da su Rumuni pravi Latini verovatno bi bili katolici , takodje koliko mi je poznato liturgije sluze na staro-slovenskom a ne na latinskom.

Ne misli se, to je podmetnuto.
Kad se kaze Romi misli se na Rome, Romeje.
Kad se kaze Cigani misli se na nase komsije, Cigane, sto nam uveseljavaju svako slavlje i sa kojima zivimo u miru.

Ne treba pusiti beckoberlinsku propagandu.

Romeji odnosno Vizantijci odavno vec ne postoje , takodje oni nikad nisu ni bili etnicka grupa ili narod vec to je bilo jedno veliko carstvo koje je obuhvatalo gomilu razlicitih naroda i etnickih grupa , to je u danasnjem smislu bila gradjanska drzava a ne nacionalna.

Slazem se da ne postoje.
Slazem se da nije bila nacionalna nego gradjanska, takva je priroda svake imperije.
Gradjani te imperije su nazivani Romi. Romani. Romeji.

Pogresno je bilo koga osim njih (nas) nazivati Romima. Onaj ko to radi se zalaze za zamenu identiteta i falsifikovanje istorije.

Mi nismo pripadali Vizantijskom carstvu , cak sta vise Srbija je imala i svoje carstvo jedno krace vreme koje je Vizantija gledala kao na konkurenciju i generalno nisu nam bili bas previse naklonjeni.

Inace Vizantija iako multi-etnicka tvorevina se nekako najvise pozivala na helensko nasledje i kao naslednica stare helenske civilizacije u nekom kulturoloskom smislu , tako da ako bi za ikog moglo da se kaze da su nesto najblize "Vizantijcima" to su onda Grci , pre svega Grci iz Male Azije koji su mahom napustili Tursku kao izbeglice tokom rata i nakon zavrsetka tursko-grckog rata 1922.

Poslednja izmena:
Osim u verskom i kulturnom smislu. Romejsko carstvo je bilo izvor religije i kulture.

Politicki sukob je bio konstanta. Povremeno i vojni.

U redu, nismo mi, Srbi, nego su Romani, Rumuni. Ali to nema dodirnih tacaka sa nasim Ciganima, i zato je izabran potpuno pogresan naziv za ceo jedan narod.

Нема везе што је изабран "погрешан" назив за један народ. Поента је да је назвати их циганима политички некоректно и зато су изабрали тај други назив. Нико ту ништа не подмеће, не знам никог ко мислим да су ови наши Роми наследници Ромеја.

Не, није фалсификовање историје. Утриповао си се. Повезујеш ствари које нису у вези. Исто као разно разни аутохтонци који се играју речима и словима како њима падне на памет да би "доказали" како су сви од Јапана до Ирске пореклом Срби.

Наравно да неће. Генерације које долазе немају појма о старом Риму, Ромејима, Византији, Западном римског царству...ни на памет им не пада да повезују та два као што је теби пало.

Не, није фалсификовање историје. Утриповао си се. Повезујеш ствари које нису у вези. Исто као разно разни аутохтонци који се играју речима и словима како њима падне на памет да би "доказали" како су сви од Јапана до Ирске пореклом Срби.

Ako su Adam i Eva bilo Srbi onda je to tacno. Ako su bili Jevreji onda su svi Jevreji.

Ja volim da mislim da su Adam i Eva bili ljudi.

Jesu bili crnci (odprilike izgledali su kao ljudi tamo iz podrucja istocne Afrike, tamo Kenije i Etiopijea one cuvene slike Adama i Eve koje mi znamo nastale su tek u doba renesanse) i naravno da su bili samo ljudi i da nisu imali naciju, nacija je vise ovako vestacki pojam koji su ljudi iskonstruisali i koji je nastao usled milion nekih faktora i okolnosti, ali neki su ljudi su previse ograniceni pa im ono maltene nacija predstavlja sve u zivotu i stvara im neke nepremostive barijere u glavi.

Inace ja ne znam zasto bi "Cigani" bio pogrdan naziv , mislim sta bi onda bio korektan naziv za njih , mozda Indijci , Pakistanci , ali oni i ako vuku korene odatle , odavno vise nemaju veze sa njima i odavno se oni vise ne identifikuju sa njima, mada relativno skoro sam video jednu malu grupu nekih Indijaca ovde , verovatno su ovde nekim poslom ili mozda turisti , znas kakvi su , isti Dzej Ramadanovski :)

Poslednja izmena:

Back