Ko je bog

anajade

Elita
Poruka
21.260
Bog je suveren nad svim svojim stvorenjima. Tvorac svega sto vidimo. On nije deo stvorenog sveta. Bog lezi izvan vremena i prostora, obitavajuci u vecnosti .
Ovo je po bibliji.I jevrejska i hriscanska definicija ko je bog a ko smo mi otprilike je ista .Stvoritelj stvorenje dva razlicita pojma

Sta kazu druge religije ko je bog a ko smo.mi.

Bog je u nama svima upisan kao naš Tvorac.
Oponašati Boga je činiti ispravnu stvar, čak i kad nam se čini da to nije za naše lično dobro.
Da li je Bog neko koga ćemo sresti pošto umremo?
Da li Boga ustvari živimo?
Ne znam ko je Bog, ali mi je život lepši otkad kao malo stvorenje Božije želim iz srca ponešto da posvetim Njemu svaki dan na ovoj planeti.

Bog je u nama svima upisan kao naš Tvorac.
Oponašati Boga je činiti ispravnu stvar, čak i kad nam se čini da to nije za naše lično dobro.
Da li je Bog neko koga ćemo sresti pošto umremo?
Da li Boga ustvari živimo?
Ne znam ko je Bog, ali mi je život lepši otkad kao malo stvorenje Božije želim iz srca ponešto da posvetim Njemu svaki dan na ovoj planeti.
Tvojim recima ali.lepo napisano

sve religije imaju bogove koji su napravljeni po ljudskom prototipu...
Ako te stvarno interesuje ko je Bog a ne samo ko je bog kog ti nameće neka religija onda se zapitaj
1) koliko ima svetova duhovnih i materjalnih i kakvo je svemoćno biće koje je sve to stvorilo?
2) Šta je fenomen života i nije li upravo prmarni Tvorac svih svetova fenomen života i izvor života u svim tim svetovima?
3) Šta je fenomen svesnosti i nije li upravo primarni Tvorac svih svetova upravo fenomen svesnosti i izvor fenomena svesnosti u svemu?
4) Šta je fenomen ljubavi, zašto ljubav ima toliku moć i da li je primarni Tvorac svih svetova upravo ljubav i izvor ljubavi?
5) Šta je fenomen ljudskih duša i da li primarni Tvorac svih svetova ustvari beskrajna duša i izvor svih duša?

E kad stekneš na osnovu ovih pitanja gore uvid ko je Bog onda možeš da uporediš to sa bogovima iz raznih religija...naprimer uporedi Boga sa Jahveom koji se šetka po Edenskom vrtu tek kad zahladni, koji ne zna gde su se sakrili Adam i Eva nego mora da ih doziva, koji ne zna da su jeli zabranjeni plod nego to logički zaključuje na osnovu njihovog ponašanja, koji se šeta po jevrejskom vojnom taboru pazeći da ne ugazi u njihove telesne izlučevine, koji naređuje da se u njegovo ime vrši genocid,koji je od svog oca Ela dobio na upravljanje samo Avramove potomke........

sve religije imaju bogove koji su napravljeni po ljudskom prototipu...
Ako te stvarno interesuje ko je Bog a ne samo ko je bog kog ti nameće neka religija onda se zapitaj
1) koliko ima svetova duhovnih i materjalnih i kakvo je svemoćno biće koje je sve to stvorilo
2) Šta je fenomen života i nije li upravo prmarni Tvorac svih svetova fenomen života i izvor života u svim tim svetovima
3) Šta je fenomen svesnosti i nije li upravo primarni Tvorac svih svetova upravo fenomen svesnosti i izvor fenomena svesnosti u svemu
4) Šta je fenomen ljubavi, zašto ljubav ima toliku moć i da li je primarni Tvorac svih svetova upravo ljubav i izvor ljubavi
5) Šta je fenomen ljudskih duša i da li primarnit Tvorac svih svetova ustvari beskrajna duša i izvor svih duša

E kad stekneš na osnovu ovih pitanja gore uvid ko je Bog onda možeš da uporediš to sa bogovima iz raznih religija...naprimer uporedi Boga sa Jahveom koji se šetka po Edenskom vrtu tek kad zahladni, koji ne zna gde su se sakrili Adam i Eva nego mora da ih doziva, koji ne zna da su jeli zabranjeni plod nego to logički zaključuje na osnovu njihovog ponašanja, koji se šeta po jevrejskom vojnom taboru pazeći da ne ugazi u njihove telesne izlučevine, koji naređuje da se u njegovo ime vrši genocid,koji je od svog oca Ela dobio na upravljanje samo Avramove potomke........
Mora njujedzer da se druzi haha.
Ozbiljno sta mislis da li je stvoritelj svega ili bezlicna neka sila koja je svuda pa i u zlu jer zlo.postoji zar ne.

Mora njujedzer da se druzi haha.
Ozbiljno sta mislis da li je stvoritelj svega ili bezlicna neka sila koja je svuda pa i u zlu jer zlo.postoji zar ne.
a što sveprisutna energija mora da bude bezlična? da je bezlična ne bi bila inteligentna...a sve što postoji je dokaz inteligentnog dizajna

uzgred nemaš ti pojma šta je new age...za tebe je new age sve što nije po Bibliji knjizi koju su pisali prosečni ljudi za prosečne vernike......
ja samo imam svoj pogled na to šta i ko može a šta i ko ne može nikako biti Bog...Jahve se ne uklapa nikako u kriterijume ko i šta može biti Bog...može biti neki entitet koga su obožavala plemena bliskog istoka ali ništa više od toga...

Питање у рангу шта се са нама деси након смрти? Постављати питања о коме човечанство миленијумима нема одговоре је крајње себично.

ne znamo ko kaže da zna ko je bog u startu laže (uglavnom sebe).
evo šta pravoslavlje kaže
"БОГ (грч: Θεός), појам који се не може дефинисати, јер је то "Име које је изнад сваког имена" (Флп 2, 9); највише Биће (Суштина).

bog je" apstrakcija" za nas i moramo ga tražiti u sebi. ako ga posmatramo izvan sebe onda je samo "neki lik tj veliki arhitekta" koji je stvorio materiju. za to ti ne treba posebno razumevanje.

da Bog je stvoritelj svega univezuma andjela nas...
Bog JHVH je svevisnji nad celom Zemljom

Jedini je " Oduvek i zauvek"
I ti si umislila da si odmah ispod/iza/pored/uz Andjele...
Možda i jesi.. Možda i nijesi....

Hm...

Nema ga. A ima ga.
Loš je a nema boljeg.
Vrhovni a trivijalan.

Sve je do tebe.
To je tebi.

A u smislu smisla verovatno je sam S-misao...
A verovatno se, ako nije umišljen ko mi ljudi, i sam(a) pita ko je Bog....
Sam(o) dal je....... ____
Šta je van vremena. Šta je šta...?

Ako je umišljen onda je Jehova, Vesna, Šiva, Posejdon/Neptun, Venera, Loki...
Allah.

Ako dobijes beli kamen sa novim.imenom bice druzenja haha
  • 5. Mojsijeva 32,31-40... Jer stena njihova nije kao naša stena, neprijatelji naši neka budu sudije. Jer je čokot njihov od čokota sodomskoga i iz polja gomorskoga, groždje je njihovo groždje otrovno, puca su mu gorka. Vino je njihovo otrov zmajevski, i ljuti jed aspidin. Nije li to sakriveno kod mene, zapečaćeno u riznicama mojim? Moja je osveta i plata,... Vidite sada da sam ja, ja saam, i da nema Boga osim mene. Ja ubijam i oživljujem, ranim i isceljujem, i nema nikoga ko bi izbavio iz ruke moje. Jer podižem k nebu ruku svoju i kažem: ja sam živ doveka.
Citat Mojsijevog prorokovanja, iznad, o neprijateljima sudijama, sodomskom čokotu, otrovnom i gorkom groždju, onome što je zaista zapečaćeno, čija je osveta i plata, ko jedini oživljuje i ubija, te ranjava i isceljuje, jasno raskrinkava lažno otkrivenje kao npr.:
OTK 6,8, gde jahaču imena smrt neko dade da ubija nad četvrtinom zemlje
OTK. 8,11, gde se umire od gorkih voda; opširnije...
OTK. 10,4, gde ne znamo šta je čuo, jer to nije ni napisao, već je zapečatio pisac OTK.
OTK. 10,9-11,1 gde pokrade stihove Jezekilja 3,1-3, po kojima on sam sebe predstavi Sinom čovečijim, pridoda zagorčavanje utrobe svoje, rekoše mu da treba nanovo da prorokuje, te se lati brljavljenja po stihu Jezekilja 40,3 itd.
OTK. 11,8-11, sodomski grad gde je i gospod od dva svedoka, * GOSPOD NJIHOV, kako reče pisac OTK., bio raspet, u kome i njih dvojicu ubi zver iz bezdana, zbog čeha se raduju stanovnici zemlje, jer ih njih dvojica mučiše, posle čega udje u ta dva duh života od boga, te stadoše na noge. (* PO PREVODU SINODA SPC)
OTK. 13,3 gde se jedna od glava zveri smrtno ranjena izlečila.

bog je" apstrakcija" za nas i moramo ga tražiti u sebi. ako ga posmatramo izvan sebe onda je samo "neki lik tj veliki arhitekta" koji je stvorio materiju. za to ti ne treba posebno razumevanje.
Ako ga tražimo u sebi onda možemo reći "Bog je Ja (Jastvo, Biće)", ali ako kažemo "ja sam Bog", tada se več identifikujemo sa Bogom. Jer suštinsko "Ja" se nikada ne identifikuje, to rade mala "ja" naše ličnosti.

Lik odustao da se prodaje kad sam mu rekao odakle sam, rekoh poznatu državicu, kad sam mu rekao da sam agnostik, i najviše kada sam mu rekao ne čini grehe pa ne treba ni oprost da tražiš, bilo je na engleskom iako je mator olandjanin...
Nije ni papirić hteo da mi da... @* Amelie *

Rotterdam..
Oćete slike s pijace? @Lorelajn

I have to...
To be me..
@bmaxa

Prilozi

• IMG_20231205_141621.jpg
    IMG_20231205_141621.jpg
    331,2 KB · Pregleda: 4
Bog je suveren nad svim svojim stvorenjima. Tvorac svega sto vidimo. On nije deo stvorenog sveta. Bog lezi izvan vremena i prostora, obitavajuci u vecnosti .
Ovo je po bibliji.I jevrejska i hriscanska definicija ko je bog a ko smo mi otprilike je ista .Stvoritelj stvorenje dva razlicita pojma

Sta kazu druge religije ko je bog a ko smo.mi.
Moram ovde da pitam poznavaoce judeizma, da li je i kod njih bog stvorio Jevrejina po svom liku i obličju, ili se to odnosi samo na nas hrišćane ?

čoveka od boga odnosno bogova starog zaveta deli samo pristup drvetu života

1. Mojsijeva 3,22I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do vijeka živi.

jasno je da se tu ne radi o pravom Bogu nego o nekim humanoidnim vanzemaljcima koje od čoveka razlikuje samo pristup drvetu života

čoveka od boga odnosno bogova starog zaveta deli samo pristup drvetu života

1. Mojsijeva 3,22I reče Gospod Bog: eto, čovjek posta kao jedan od nas znajući što je dobro što li zlo; ali sada da ne pruži ruke svoje i uzbere i s drveta od života, i okusi, te do vijeka živi.

jasno je da se tu ne radi o pravom Bogu nego o nekim humanoidnim vanzemaljcima koje od čoveka razlikuje samo pristup drvetu života
Razmili malo kokili je Stvritelj univerzuma a koliki je covek u tom univerzumu

Razmili malo kokili je Stvritelj univerzuma a koliki je covek u tom univerzumu
Jehova nije pravi Bog...ovaj gore stih je jedan od onih gde se to jasno vidi....

Bog stvoritelj Univerzuma ne može biti sujetno ljubomorno biće koje naređuje ubistva onih koji ga ne obožavaju, koji se plaši da ljudi ne jedu od drveta života i tako se izjednače sa njime, koji im ruši vavilonsku kulu jer je zaplašen idejom da ljudi postaju moćniji pa ih kažnjava mešanjem jezika, koji šeta rajskim vrtm tek kad zahladni, koji ne zna gde su u rajskom vrtu Adam i Eva nego mora da ih doziva, koji ne zna da su jeli zabranjeno voće nego to logički zaključuje na osnovu njihovog ponašanja, koji pravi Potop jer nije zadovoljan ljudima.....to je neki vanzemaljski entitet kog su slavili na bliskom istoku u drevna vremena, lik kome je Svevišnji El njegov otac dao na upravljanje samo potomke Avrama....nema stari zavet veze sa pravim Bogom...

pravi Bog je fenomen života i izvor života, fenomen svesnosti i izvor svesnosti, beskrajna duša i izvor svih duša, beskrajna ljubav i izvor ljubavi

Jehova nije pravi Bog...ovaj gore stih je jedan od onih gde se to jasno vidi....

Bog stvoritelj Univerzuma ne može biti sujetno ljubomorno biće koje naređuje ubistva onih koji ga ne obožavaju, koji se plaši da ljudi ne jedu od drveta života i tako se izjednače sa njime, koji im ruši vavilonsku kulu jer je zaplašen idejom da ljudi postaju moćniji pa ih kažnjava mešanjem jezika, koji šeta rajskim vrtm tek kad zahladni, koji ne zna gde su u rajskom vrtu Adam i Eva nego mora da ih doziva, koji ne zna da su jeli zabranjeno voće nego to logički zaključuje na osnovu njihovog ponašanja, koji pravi Potop jer nije zadovoljan ljudima.....to je neki vanzemaljski entitet kog su slavili na bliskom istoku u drevna vremena, lik kome je Svevišnji El njegov otac dao na upravljanje samo potomke Avrama....nema stari zavet veze sa pravim Bogom...

pravi Bog je fenomen života i izvor života, fenomen svesnosti i izvor svesnosti, beskrajna duša i izvor svih duša, beskrajna ljubav i izvor ljubavi
Jehova JHVH je Svemocni Bog Stvoritelj univerzuma.

To kak oti pogresno shvatas Boga to ga ne cini takvim
Bog je ljubav a ljubav je pravedna
Zbog ljubavi dobrote i pravednosti Bog unistava zlo.
Takodje to u vezi Adama i Eve si sve pogresno shvatio...

I onda te strpa u postelju pa u grob.

Back