Književni kviz

Ево једног питања које може да буде тешко а и лако.
Аутор није књижевник, али је написао једно лепо дело као одговор на Ничеовог Заратустру чијег натчовека је сматрао бедником и наказом. Овим делом је указао ком идеалу треба да тежи човек, са другачијим префиксом (ту реч садржи и наслов). Они који га воле, аутора, сматрају да та књига по лепоти не заостаје за Ничеовом а најватренији је сматрају и лепшом.
Наслов дела и ко га је написао?

Аутор није књижевник, али је написао једно лепо дело као одговор на Ничеовог Заратустру чијег натчовека је сматрао бедником и наказом. Овим делом је указао ком идеалу треба да тежи човек, са другачијим префиксом (ту реч садржи и наслов). Они који га воле, аутора, сматрају да та књига по лепоти не заостаје за Ничеовом а најватренији је сматрају и лепшом.

Je l' opet tražiš nekog budistu?

Kad je Niče plakao, Irvin Jalom? Lupam, nisam čitala.

Један цитат из дела:

- Реци нам речцу једну, В...., реци нам, како да дођемо до моћи?
Овим словом ословише В.... Г...... капиталисти знања са просјачким срцем. И намигнуше оком један на другог.
А В. ...заустави своје магаре, на коме јахаше и стаде испод крста, што се зваше Крст Свемилоснога.
- Да л' да им одговорим, магарче? Саветоваше се В... са својим сапутником. И кад се сивац сагласи, са много урођеног песимизма, В... дубоко уздахну, као да хоћаше удахнути целу васиону, и мед се поче лити из његовог грла са сребрним трепетом:

Ćuti, ovo je još i dobro (kako je moglo da bude). :zcepanje:
Ja sam, doduše razumela da se neki deo naslova pomenute Ničeove knjige nalazi u odgovoru, a sad ispade da je reč o Besedama pod gorom, pa mi ništa nije jasno.
.
Само да објасним.
Наравно да ти није јасно кад не читаш пажљиво. Само сам написао тачан наслов који је мачак поменуо, а књига која се тражила је Речи о Свечовеку. Значи, код Ничеа је натчовек, код Николаја Свечовек.

Back