KK Crvena Zvezda

Pero Antić u Lukoilu

Šampion Bugarske Lukoil Akademik potpisao je dvogodišnji ugovor sa reprezentativcem Makedonije Perom Antićem. 25-godišnji Antić nastupao je prethodne dve sezone za Crvenu zvezdu za koju je postizao 10 poena i 5 skokova u ULEB kupu.

Protekle nedelje izbačen je iz reprezentacije zbog tuče sa saigračem, a pre epizode sa Crvenom zvezdom igrao je za AEK sa kojim je osvojio titulu u Grčkoj i igrao finale ( imao je epizodnu ulogu u Atini).

Antić će u Sofiji menjati takodje Makedonca Djordjija Cekovskog.

Boris Bakić u Crvenoj zvezdi

Posle nedavnog raskida ugovora sa Partizanom, Boris Bakić, uskoro će pojačati redove najvećeg rivala- Crvene zvezde. Prema pisanju “Sportskog žurnala“, crnogorski plejmejker je postigao usmeni dogovor sa vicešampionom i uskoro će se priključiti ekipi Stevana Karadžića.

Trenutno, Crvena zvezda pored mladog Popadića, nema klasičnog plejmejkera. Prvi plej, Igor Milošević će propustiti početak sezone zbog preloma noge, a ekipu će verovatno pojačati još jedan organizator igre.

Boris Bakić je osvajao nacionalni šampionat sa ekipama Budućnosti i Partizana, a bio je i član mlade reprezentacije koja se okitila zlatnom medaljom na EP u Izmiru 2006. godine, odnosno bronzom na šampionatu Evrope godinu dana ranije u Čehovu.

I Omar Kuk u Crvenoj zvezdi

Posle dolaska Borisa Bakića na Mali Kalemegdan, košarkaški klub Crvena zvezda dobio je još jedno pojačanje na spoljnoj liniji. U pitanju je američki plejmejker Omar Kuk, koji ima izvesno NBA iskustvo, ali za razliku od prošlogodišnjih Zvezdinih stranaca, igrao je već u Evropi. Kuk ima 25 godina i visok je 185 centimetara. Prošlu sezonu nastupao je za rusku Samaru, a kraj sezone dočekao je u francuskoj Strazburu. Sezonu pre igrao je u belgijskoj Deksiji iz Monsa.

Amerikanac je bio 31. pik na draftu 2001. godine kada ga je uzeo Orlando, ali nije uspeo da ostvari značajniju karijeru u NBA igravši za Portland Blejzerse i Toronto Reptorse. Četiri sezone bio je stalni član NBDL ligaša Fejetvil Petriots.

Kuk je odigrao samo jednu sezonu na univerzitetu Sent Džons i bio je drugi asistent lige, ali je možda preran odlazak u NBA uticao da se za svoje mesto pod suncem bori na teži način.

Pored Bakića i Kuka, Crvena zvezda je ovog leta dovela i Mlađena Šljivančanina, a iz prošlogodišnjeg tima ostali su Tadija Dragićević, Nenad Mišanović, Igor Milošević, Stiven Marković, Nemanja Aleksandrov, Mirko Kovač i Marko Cvetković. Oporavak Branka Jorovića očekuje se do decembra, a sa prvim timom trenira trenutno i deset igrača iz juniorskog pogona.

Do početka sezone u Crvenoj zvezdi očekuju još jednog igrača na poziciji centra.

Kikanović u C.zvezdi četiri godine

Košarkaški klub Crvena zvezda potpisao je četvorogodišnji ugovor sa reprezentativcem Bosne i Hercegovine Elmedinom Kikanovićem. Mladi centar (210 cm, 19 g), dosadašnji igrač tuzlanske Slobode trebalo bi da pojača skok igru crveno-belih u narednom periodu.

„Ispunila mi se želja da dovedem Kikanovića u Crvenu zvezdu. Sa njim smo zaokružili grupu mladih, perspektivnih igrača, koji mogu da izuzetno napreduju i koji su vezani dugogodišnjim ugovorima. Elmedin je izuzetno talentovan, iako ima samo 19 godina, igra seniorsku košarku. Pokazao je kvalitet kroz bosansku ligu i reprezentaciju koja upravo učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. On će igrati na pozicijama pet i četiri, mlad je košarkaš sa velikim potencijalom“, rekao je šef stručnog štaba Crvene zvezde Stevan Karadžić.

Kikanović će u Crvenoj zvezdi nositi dres sa brojem 9.

„Veoma sam ponosan potpisanim ugovorom. Drago mi je što sam postao član Crvene zvezde. To je klub sa velikom tradicijom i velikim brojem navijača. Daću sve od sebe da se publici prikažem u što boljem svetlu, a ljudima koji su me doveli obećavam da ću se odužiti dobrim partijama“, kaže Kikanović.

Kikanović je za reprezentaciju Bosne i Hercegovine do sada odigrao osam mečeva i prosečno beležio 15.8 poena i 8.4 skokova po utakmici. U prvenstvu Bosne i Hercegovine bio je najbolji igrač tuzlanske Slobode, a nalazi se već duže vremena na listi brojnih NBA skauta, kao jedan od najperspektivnijih evropskih centara.

Druga Zvezdina pobeda

Košarkaši Crvene zvezde zabeležili su i drugu pobedu u pripremnom periodu, pošto su u dvorani Pionir savladali rumunski Asesoft rezultatom 81:77. Najefikasniji u beogradskoj ekipi bio je Tadija Dragićević sa 17 poena, Nenad Mišanović je zabeležio 12, a isti broj poena ubacio je i Mirko Kovač. Ipak, čovek odluke ponovo je bio Boris Bakić, koji je u završnici bio siguran sa penala i doneo pobedu Zvezdi.

Trener Stevan Karadžić počeo je sa startnom petorkom – Omar Kuk, Boris Bakić, Marko Cvetković, Tadija Dragićević i Nenad Mišanović.

Gosti iz Rumunije su se pokazali kao tvrd rival i na početku meča čvstom odbranom su naterali ’crveno-bele’ da napade rešavaju uglavnom individualnim akcijama. Dragićević je pogodio dve trojke, ali je Asesoft bio nadmoćan u skoku i zasluženo došao do +11 na kraju prve četvrtine – 25:14.

Zvezda znatno angažovanije ulazi u drugi period igre, Mišanović uspostavlja ravnotežu u skoku, a nekoliko napadačkih kombinacija odrađeno je bez greške. Stiv Marković je uspešno komandovao akcijama, a priliku da se istakne dobio je i mladi Nikola Rondović.

Rumuni su odolevali, ali je domaćin serijom 7:0 sredinom treće deonice došla do prvog vođstva na utakmici – 53:51. U tim trenucima prednjačio je Tadija Dragićević, koji je odlično igrao leđima okrenut košu i dva puta uzastopno postigao koš uz dodatno bacanje.

’Crveno-beli’ su igrali sve bolje u odbrani, a veliku dozu agresivnosti uneo je Pavel Gromiko, koji je zabeležio 3 rampe i 4 skoka. Kao posledica takve igre u defanzivi, otvorio se prostor za kontranapade, pa je prednost Zvezde 8 minuta pre kraja iznosila 9 razlike.

Zvezda je zatim napravila nekoliko propusta i dozvolila timu iz Ploeštija novi priključak, a Rumuni su u jednom momentu čak i poveli – 77:75. Tada Kovač pogađa za tri poena, a Bakić ubrzo overava trijumf slobodnim bacanjima.

Na ovoj utakmici nisu igrali već duže odsutni Branko Jorović i Igor Milošević, a zbog povrede leđa pauzirao je i Mlađen Šljivančanin. Sva trojica su tokom meča radili sa strane po posebnom programu.

Pobeda Zvezde u trećoj utakmici

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Kluža rezultatom 97:88 u trećoj pripremnoj utakmici za predstojeću sezonu. Najefikasniji u ekipi Crvene zvezde bio je Mirko Kovač sa 21 poenom, koliko je dao i Omar Kuk, dok je Pavel Gromiko pored dobre igre u odbrani, ubacio 14 poena.

U timu nije bilo Igora Miloševića, Branka Jorovića, Nemanje Aleksandrova, koji je dobio produženi odmor zbog reprezentativnih obaveza, i Tadije Dragićevića, koji je u ponedeljak uveče imao zakazanu operaciju slepog creva.

Trener Stevan Karadžić je meč počeo sa petorkom Kuk, Bakić, Šljivančanin, Rondović i Mišanović.

Prvo poluvreme završeno je vođstvom Rumuna 50:34, ali je ulaskom Krasnića i Gromika početkom drugog poluvremena igra Zvezde dobila na čvrstini, posebno u odbrani.

U trećoj deonici serijom 22:2 Zvezda je došla do prednosti od 61:60, a zahvaljujući dobroj igri Kuka i Kovača prednost je do kraja povećana.

Petar Popović tužio Crvenu zvezdu

Prošle sezone košarkaš Crvena zvezde Petar Popović pokrenuo je sudski spor protiv beogradskog kluba, piše dnevni list 'Sport'. Popović je rekao da je na takv čin bio "primoran posle bezbroj sastanaka i praznih obećanja da će problem biti rešen". Predsednik Crvene zvezde Mirko Petrović izjavio je nedavno da taj klub nikome ništa ne duguje.

"Pročitao sam izjavu predsednika Petrovića da Zvezda ne duguje nikome novac, već da te glasine šire igrači... Ne znam za ostale, ali želim javno da ga demantujem, jer meni duguju pola prošlogodišnjeg ugovora," rekao je Popović za 'Sport', "Zvezdaš sam od malih nogu. Na kraju, krajeva, karijeru sam počeo u Zvezdi. Vratio sam se po treći put da bih pomogao... Već sam oprostio dugovanja iz dva prethodna ugovora i mislim da bi bilo mnogo da to uradim i treći put. Ipak, bio sam spreman da se i sada odreknem trećine ugovorenih finansijskih obaveza."

Popović ne negira da je načelni dogovor postignut.

"Kada smo postigli usmeni dogovor i kada je trebalo da dođe do realizacije, više se niko od čelnika nije javljao, pa sam posle dve nedelje ćutanja bio prinuđen da pravdu potražim na redovnom sudu. Iskreno, žao mi je što na takav način moram da reagujem, ali očigledno ne postoji drugi put."

Popović smatra da je neumesno objašnjavati kašnjenje isplaet njegovim igrama prethodne sezone.

"To može samo laik da kaže. S jedne strane, ugovor je 'zakon' i mora da se poštuje. S druge strane, mogao sam da odem iz kluba još u novembru, pošto je ugovorom predviđeno maksimalno kašnjenje rate od 31 dan, uveliko premašeno. Iako je bilo ponuda iz inostranstva, ja sam prihvatio molbu ljudi iz kluba i ostao do kraja, maksimalno odradio profesionalne obaveze, i pored činjenice da nisam imao očkivanu minutažu. Nikad se nisam žalio na to, jer sam profesionalavc... Na kraju, uprava mi je uzvratila, kako sam već rekao. U najmanju ruku, nekorektno," kaže Popović koji je trenutno bez kluba.

Burks i Tomas bi u Evropu, ali...

Bivši košarkaši Crvene zvezde Antonio Burks i Bili Tomas koji su napustili crveno-bele tokom prošle sezone, nalaze se na meti brojnih evropskih klubova, ali tek sada na površinu izbija činjenica da zbog “papirologije” i nekorektnog odnosa neće moći da igraju nigde, dok ne plate obeštećenje beogradskom klubu.

Dugo je košarkaškim krugovima u našoj zemlji kružila priča da crveno-beli nisu na vreme isplaćivali američki tandem i da su zbog toga oni otišli u SAD.

U medjuvremenu Antonio Burks je potpisao za bogati bugarski klub Lukoil, ali ne može da igra za Bugare. Bili Tomas (koga je želela i Pamesa) je blizu prelaska u Larisu, ali i Grke čekaju isti oproblemi ako ne budu znali za sve činjenice iz ovih slučajeva... Naime, bivši Zvezdini Amerikanci ne mogu da dobiju “leter of klirens” od FIBA Evropa, odnosno ispisnicu, jer nisu regulisali obaveze prema crveno-belima.

Burks je bukvalno ostavio na cedilu klub sa Malog Kalemegdana pred sam start plej-ofa kada je odbio da otputuje sa ekipom na mini-pripreme u Budvu. Pošto mu je pasoš, kao i svim prvotimcima, stajao u klubu, Burks je otišao u američku ambasadu, prijavio da je izgubio pasoš i dobio privremene putne isprave i samoinicijativno otputovao u SAD.

Par meseci pre njega, slično je postupio i Bili Tomas. On je za novogodišnje praznike dobio odobrenje za odlazak u Ameriku, ali se nije vratio.

Crveno-beli su suspendovali oba košarkaša prema kojima, inače, nisu imali nikakva dugovanja. Istovremeno, suspedovao ih je i Košarkaški savez Srbije.

Pre desetak dana, Burks je parafirao ugovor sa Lukoilom, ali još nije dobio ispisnicu i ne može da bude registrovan u bugarskoj košarkaškoj federaciji, ni za domaće prvenstvo, ni za ULEB kup. Bugari su ga očekivali u Sofiji još prošle nedelje, jer do početka prvenstva ima još dve nedelje, ali se on još nije priključio ekipi jer, navodno, ima problema sa izdavanjem novog pasoša. Dolazak je najavio početkom sledeće nedelje, kada bi sa novim saigračima trebalo da učestvuje na turniru u Srbiji.

Rukovodstvo Lukoila još nije kontaktiralo čelnike Zvezde, baš kao ni Grci. Da bi Burks i Tomas dobili ispisnice, moraće da plate obeštećenje klubu sa Malog Kalemegdana. Tek tada će im biti skinuta suspenzija od strane našeg trofejnog kluba, kao i KSS.

Zvezda četrvrta na turniru u Tuzli

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su i u drugom meču na turniru u Tuzli. U borbi za treće mesto, bolji od „crveno-belih“ bili su košarkaši Zlatoroga (ex Pivovarna Laško) rezultatom 83:71. Najefikasniji u beogradskoj ekipi bio je Elmedin Kikanović sa 25 poena, dok je Tadija Dragićević uz 22 poena zabeležio i 10 skokova.

Izabranici Stevana Karadžića, prvi put od početka priprema, meč su započeli bolje od protivnika. Međutim, problem Nenada Mišanovića, jedinog centra u ekipi, sa penalima, ubzo je promenio situaciju na terenu.

Najbolji strelac turnira je „ novajlija“ Zvezde Elmedin Kikanović, koji je uz Omara Kuka, uvršten u idealnu petorku takmičenja u Tuzli.

Strateg ekipe sa Malog Kalemegdana Stevan Karadžić bio je nezadovoljan igrom svojih izabranika i naglasio da će ekipu uskoro pojačati još jednim centrom.

„ Igrali smo dobro u prvom poluvremenu. U ekipu se posle pauze vratio Tadija Dragićević koji je dobro igrao pod košem ali nas je poremetio četvri faul Mišanovića. Evidentno je da imamo problem sa igrom pod košem tako da se traga za pojačanjem na poziciji petice“, izjavio je Karadžić.

CRVENA ZVEZDA: Marković 5, Kikanović 25, Kuk 5 p 4 as, Kovač 7, Mišanović 2, Šljivančanin, Bakić 5, Dragićević 22p 10 sk, Krasnić, Cvetković, Radosavljević.

Vladimir Tica u Crvenoj zvezdi

Košarkaš Vladimir Tica potpisao je ugovor sa Crvenom zvezdom na 45 dana. Uprava cveno-belih pregovara sa dva centra za koje se očekuje da će ostati bez angažmana u NBA ligi pa je Tica došao da premosti rupu do angažovanja igrača na poziciji 5.

26-godišnji košarkaš igrao je u karijeri za Crvenu zvezdu, Hemofarm, Dinamo iz moskovske regije, Deskija Mons, Himik Južnji i Njujork Fantoms Branšvajk iz Nemačke.

Za poslednji tim je odigrao 33 utakmice i za 22,5 minuta u igri prosečno je postizao 9,5 poena i imao 5 skokova. Visok je 208 cm i igra na pozicijama 4 i 5.

Pobeda Zvezde u Vršcu

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Hemofarm u Vršcu 81:76, u derbiju prvog kola NLB lige. Zvezda je do pobede u "Milenijumu" došla najviše zahvaljujući tandemu Kuk – Dragićević. Amerikanac je uz 16 poena imao 12 asistencija i tri ukradene lopte, dok je Dragićević pored takođe 16 poena imao i 7 uhvaćenih lopti. U ekipi Miroslava Nikolića najbolji su bili Marković i Marjanović sa po 15 poena.

Zvezda je jubilarnu 30. utakmicu sa Vrščanima počela veoma raspoloženo. U prvih 10 minuta „crveno-beli“ postigli su šest trojki (tri Kuk) , pa su nakon prve deonice imali plus pet – 26:21.

Tokom druge četvrtine „crveno-beli“ su održavali stečenu prednost, najviše zahvaljujući veoma raspoloženom Kuku, koji je sjajno razigravao saigrače čemu svedoči i sedam asistencija Amerikanca na poluvremenu. Zvezda je poluvreme završila sa devet poena prednosti (48:39), što je ujedno bila i najveća razlika Beograđana u prvih 20 minuta.

Početkom drugog poluvremena Hemofarm preko Joksimovića i Markovića pravi furioznu seriju 14-5 i stiže do izjednačenja (53:53). Ipak, Zvezda u nastavku nije dozvolila potpuni preokret, pa je pred početak poslednje deonice ponovo vratila prednost – 61:55.

Utakmica je prelomljena na startu četvte četvrtine, kada su gosti iz Beograda serijom 11-2 stigli do 72:55. Hemofarm je krajem utakmice još jednom pokušao da sustigne prednost gostiju, ali je taj pokušaj odbijen, pa je Zvezda osvojila prve bodove u novoj sezoni.

„Crveno-beli“ u drugom kolu idu u goste Vojvodini, dok će Hemofarm u drugoj rundi igrati sa Cibonom u Zagrebu.

Back