Kako se odbraniti od sekti?

Sekte:

Pseudohrišćanske (evioniti, montanisti, apokrifi, arijci, nestorijanci, gnostici, monofiziti, bogumili, staroverci, baptisti, nazareni, adventisti, Jehovini svedoci, mormoni, pentakostalci, Božja deca)

Pseudohinduističke i dalekoistočne (transcendentalna meditacija, karma centar, Sai baba, Čandrasvami, Meher baba, Hare Krišna, Falung Gong)

Sinkretističke (rozenkrojceri, Zlatna zora, masoni, iluminati, teozofska društva, Novo doba, Red istočnog hrama, sajentologija, Šinrikjo)

Satanističke sekte (Satanina crkva, slobodni spiritisti, Hram naroda, Belo bratstvo, Loza Davidova, Vrata raja...)

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere? Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi (sekti)? Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija? Da li Udruženje ateista postaje sekta?

Ateizmom.

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere?
Slabo poznavanje i praktikovanje vere kojoj (formalno) pripadaju.
Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi(sekti)?
Ispravljanjem greske navedene iznad.
Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija?
Ne. Svako ima pravo da veruje i pravoslavlje pred drzavom ne sme da bude privilegovano u odnosu na druge vere. U suprotnom, diskriminacija je neminovna.
Da li Udruženje ateista postaje sekta?
Sekta je po definiciji verska grupa koja propoveda ucenje suprotno od ucenja zvanicne crkve. Ne vidim kako se ateisti uklapaju u taj opis.

A pravoslavna Crkvica ne vrbuje m ? :flert:

Samo tera ljude da drze neke praznike na koje se cak i Bog gadi :mrgreen:

prodaje rekvizite u ime Boga ..klanjaju se Idolima ...prava trgovina :lol:
Ne. Propopovijeda u crkvama, ne ide od kuce do kuce.

Ne tera niko nikog kao sto tebe jehovisti teraju da prihvatis njihovu ideologiju.

Klanjas se piramidi Carlsa Rasela.

Pomesao si me sa nekim :mrgreen:

Ne pripadam ni jednoj Sekti ni Verskoj Organizaciji :manikir:

Samo kleveces bez dokaza i znanja bilo sta o nekom :aha:

A tebe kako su vrbovali u Crkvicu m ? :rumenko:
Nisam.

Pripadas ideoloski jehovistima.

Tuzi me.

Kako su te vrbovali jehovisti? Pokazali su ti piramidu Carlsa Raselu kojoj nisi mogao da odolis?

Ne. Svako ima pravo da veruje i pravoslavlje pred drzavom ne sme da bude privilegovano u odnosu na druge vere. U suprotnom, diskriminacija je neminovna.

Sekta je po definiciji verska grupa koja propoveda ucenje suprotno od ucenja zvanicne crkve. Ne vidim kako se ateisti uklapaju u taj opis.
Ja sam za. Pravoslavlje treba proglasiti zvanicnom religijom, uvesti ortodoksnu teokratiju. Ostali mogu da vjeruju u sta hoce u svojoj kuci, ali javno djelovanje zabranjeno. Sta mislis?

Ateisti propovijedaju evolucionizam, stvaraju udruzenja protiv dogmi itd... sta je to ako ne sekta?

Sekte:

Pseudohrišćanske (evioniti, montanisti, apokrifi, arijci, nestorijanci, gnostici, monofiziti, bogumili, staroverci, baptisti, nazareni, adventisti, Jehovini svedoci, mormoni, pentakostalci, Božja deca)

Pseudohinduističke i dalekoistočne (transcendentalna meditacija, karma centar, Sai baba, Čandrasvami, Meher baba, Hare Krišna, Falung Gong)

Sinkretističke (rozenkrojceri, Zlatna zora, masoni, iluminati, teozofska društva, Novo doba, Red istočnog hrama, sajentologija, Šinrikjo)

Satanističke sekte (Satanina crkva, slobodni spiritisti, Hram naroda, Belo bratstvo, Loza Davidova, Vrata raja...)

Šta je razlog da Srbi otpadaju od pravoslavne vjere? Kako se odbraniti od ovolike navale jeresi (sekti)? Da li bi bilo dobro zakonski zabraniti djelovanje ovih organizacija? Da li Udruženje ateista postaje sekta?

To se ne zabranjuje drzavnim zakonima, jer su drzavne vlasti bezbozne vlasti. To se ne sprecava idenjem u crkvu u kojoj su vladike i popovi ekumenski svejeretici i otpadnici od izvornog pravoslavlja. To se sprecava licnom vjerom svakog pojedinca, a tih pojedinaca u narodu sve je manje i manje (umiru ili se vjerom pridruzuju jeresima i sektama).

Zato sto promovisu jeres, indoktriniraju svoje clanove i stalno vrbuju nove ne birajuci sredstva.

Sta je jereticno u Sv. Pismu? Kakva je razlika u pavoslavnoj Bibliji u odnosu na ostale? Kakva je to razlika izmedju 10 Bozijih zapovesti u Pravoslavlju i tim crkvama, koje sam izdvojila? Sta je tu jeres?

Prije ce biti subotarka.

C-c! Pravoslavka, Srpkinja! ;)

A ko je tebe tu proglasio za "krstasa"?

Sta je jereticno u Sv. Pismu?
Nista.

Kakva je razlika u pavoslavnoj Bibliji u odnosu na ostale?
Pravoslavci prihvataju defterokanonske knjige dok ih protestanti odbacuju kao apokrife.

Kakva je to razlika izmedju 10 Bozijih zapovesti u Pravoslavlju i tim crkvama, koje sam izdvojila?
Nikakva.
Sta je tu jeres?
Jeres je sto naucavaju nebiblijske doktrine koje su jos i u sukobu sa predanjem. Npr, svetkovanje subote,koristenje beskvasnog hljeba,proricanja drugog Hristovog dolaska,nepostivanje ikona,svetaca, odbacivanje predanja...

Sta ima da se branis, to su budale, samo pratis zajebanciju i smejes se... Ko uopste ozbiljno shvata te gluposti :D Jednom kad mi dosli neki kur*evi svedoci na vrata ja sam rekao " izvinite ali ja sam satanista " onako ludackim pogledom i kao malo sam posao prema njima i oni vise nikad nisu dosli :D lol :P

Religija nije kontrola,ljudi su ti koji vole da kontrolisu,koji vole i zele moc,pa onda prave ustupke sami sebi cak i kad je vera u pitanju,sto ne bi trebali raditi.Istina je ono sto je ispravno,a ti ako odlucujes tako,onda si veci vernik od onih koji se pretstavljaju kao vernici a cine lose drugima.Zar ne misils da bi vanzemaljci do sad bili na zemlji bar nekoliko hiljada puta da stvarno postoje...Prica o vanzemaljcima je za malu decu i snimanje filmova,upravo to je jedna od stvari na sta su sve ljudi spremni,tj. sta sve izmisljaju da bi dobili nesto,bilo to priznanje za taj trud ili nesto trece.Ja se ne plasim smrti,a poznajem jos bar 5 ljudi koji su veci vernici od mene (veci su jer cine vise dobra od mene,cesce se mole i idu u crkvu,posveceniji su veri od mene) a takodje se ne plase smrti.Da li je crkva nekad iskoristila starah ljudi od smrti da bi ih okrenula veri,pa ne znam,mozda,ali ako nije bitno da li ti iskoristis neciji strah,vec zasto to uradis,a ako je razlog ispravan,onda je to skroz uredu,jer ima puno ljudi koji ne bi neke stvari uradili jer su lenji,jer ih mrzi,jer su jednostavno takvi,zive da bi jeli i pili...Jedan banalan primer,kako je najlakse coveka navesti da pomogne sebi i regulise ishranu a tako i kilazu i zdravlje,pa ako ga uplasis (kod nekih ni to ne pomaze,imaju pritisak 150 sa 250 a jedu sta stignu) i navedes ga da se zamisli o tome sta mu sve moze biti...Sve takve stvari koje se nalaze u religiji ljudi pogresno tumace ako ih shvate bukvalno,religija nije lekcija iz ekonomije pa da se uci napamet,religija je pomoc ljudima da lakse nadju pravi put,tj. da pravilno postupaju u zivotu.

"Ako te neko udari u levi obraz,okreni mu i desni"
Opet gresis. Religja, recimo Hriscanstvo ima svoja pravila i nacela. Svaka pravila su tu da kontrolisu vernike. Kontrola ti je nacin na koji se krstis, drzis post, seces cesnicu, farbas jaja... Sve je to kontrola. Kako nije kontrola kada imas milijardu ljudi koji isti dan rade jednu te istu stvar? Ne ne mislim. Svemir je ogroman a ako je cika E=mc^2 bio u pravu onda tesko da ce ikada sleteti na zemlju ili mozda u nase vreme. A ko kaze da mozda vec nisu sleteli? Zamisli ispostavi se da su oni "zasejali" prvi zivot na zemlji? Po cemu je verovanje u zivot van zemlje bajka a vera/religija nije. Imas li neki adekvatan dokaz za postojanje Boga? JEsi l ga video? Jel ga neko snimio? Kako moze biti ispravno dobijanje vernka na osnovu iskoriscavanja slabosti? Ako je tako onda je religija veoma licimerna. Ne kazem da je strah slabost al pitanje je i dalje na mestu. Tesko da se takve stvari nalaze u religiji koja plasi pokolenja pricama o genocidu i istrebljenju celokupne populacije, brisanje gradova sa lica zemlje... Kako to moze iole biti odlika necega u cemu treba da pronadjes ljubav? Sama prica o potopu je toliko katastrofalna i glorifikuje incest ( jel jbbg ipak je bio dva para svega ) da to nije normalno. Da je neko napise scenario po tome ( pod uslovom da to nije vec napisano ) takav scenario bi bio klasifikovan kao horor prica.
Opet nije bas sve tako. Ako se religija zasniva na postulatima a ostro kaznjava ( vecnom patnjom u Paklu ) svakog ko odstupi od njih kako onda moze da bude pomoc? I ko kaze da su ta pravila ispravna?

Nema nikakvih cinjenica koje mogu da dokazu nesto. Svako mora sam za sebe da istrazi ima li necega osim ovog materijalnog sveta ili ne. Sto se tice smrti, ona i jeste strasna i normalno je da je se ljudi plase. Zelja za zivotom je nesto lepo i ljudi treba da zele da zive. Da li bi covecanstvo opstalo kada bi ljudi smatrali smrt za nesto lepo ? A religija je verovanje ljudi u bozanstva. E sad, kako to jedno ljudsko osecanje, kao sto je verovanje, moze nesto da iskoriscava. Ljudi mogu nesto da iskoriscavaju ili ne, ali njihovo osecanje ne moze.

Cinjenice ukazuju na istinitost necega, ne apsolutnu al sa statistickom greskom. Zasto je smrt strasna, zasto mora da bude strasna? Jedna osoba je rekla sledece " Svakako je velika stvar sto svi znamo da cemo umreti, ali svi zivimo kao da smo sigurni da eo uvek ziveti" Postoje samo tri dogadjaja, to su rodjenje, zivot i smrt.Najvazniji je zivot i nacin na koga si ga proziveo. Ako ti je zivot bio ispunjen, onda nema cega da se plasis, jer si ostavio trag koji ce i nakon tvoje smrti biti prisutan. Zelja za zivotom je sasvim nebitna stavr u konstantaciji da je smet sastavni deo zivota, nesto sto je neizbezno, zasto je onda tesko da se pomiris sa istinom da ces i ti umreti kada za to dodje vreme?Kako ne? Pa koliko muskaraca iskoricava ljubav koju im devojka pruza? Osecanja je strasno lako iskoristtiti.

Ne. Propopovijeda u crkvama, ne ide od kuce do kuce.

Bash zato su i krivi pred Bogom :mrgreen: Jer Isus je rekao da ce se propovedati jevandjelje po celom svetu i poslao je svoje sledbenike da to rade ( oglasavaju Carstvo Bozije svim ljudima )

A oni ti ne rade nego kriju Carstvo od ljudi jer sami nece uci u njega, pa i drugom brane da udje :mrgreen: tim svojim nepropovedanjem :manikir:

Ne tera niko nikog kao sto tebe jehovisti teraju da prihvatis njihovu ideologiju.

Aha ..pa mene niko nije terao nikada :think: Samo lepo pitaju ako zelim i odu :aha:

Klanjas se piramidi Carlsa Rasela.

Jesi me video da to radim ? :per:

Ne ja se klanjam samo Bogu :cool: A ti se klanjaj idolima koje su ljudi nacinili :mrgreen:

Nisam.

Pripadas ideoloski jehovistima.

Pripadam Bozijoj istini koja pise u Bibliji ;) A sto je ti odbacujes iz straha da te Crkva ne prihvati to je tvoj problem licni :manikir:

Neka fala ...tebe tuzi neki drugi sud na nebu tako da .. :mrgreen:

Kako su te vrbovali jehovisti? Pokazali su ti piramidu Carlsa Raselu kojoj nisi mogao da odolis?

Decko ..ja sam slobodan covek ..mogu verovati u sta ocu ..nisam slepo verujuci kao ti u Vavilonsku Crkvu :rumenko:

Nista.

Pravoslavci prihvataju defterokanonske knjige dok ih protestanti odbacuju kao apokrife.

Nikakva.

Jeres je sto naucavaju nebiblijske doktrine koje su jos i u sukobu sa predanjem. Npr, svetkovanje subote,koristenje beskvasnog hljeba,proricanja drugog Hristovog dolaska,nepostivanje ikona,svetaca, odbacivanje predanja...

Nisam htela da ulazim u neke dublje rasprave, jer sam videla da si neki napaljeni balavac, ali zbog ovih gluposti koje si rekao sta je jeres, a pozivas se na Bibliju, moracu da te pitam jos neke stvari. Dakle, ja znam da je Bog preko materijalnih predmeta delovao u Starom zavetu i da je Isus Veroniki dao tkaninu sa svojim likom, ali obozavanje ikona, zar tu ne postoji malo problem sa drugom Bozijom zapovescu. Mislim da si cuo za ikonoklasticki pokret u Vizantiji. Na pr. svetkovanje subote, a Slava, Preslava is sl. izmisljotine, gde je to u Bibliji? Sve koje sam izdvojila ocekuju drugi Isusov dolazak, zar ne? Sta ocekuju Adventisti, Baptisti, Nestorijanci, Pentakostalci. Sto se tice predanja, ja shvatam da je Da Vincijev kod izmisljotina, ali zar to predanje nije izmisljotina obicnih ljudi. Vodi racuna, to sto neko misli da je nadahnut Svetim Duhom ne znaci i da je zaista nadahnut. Sta je isihazam? Zar to nije vestacko prizivnje Sv. Duha, sto bi ti mozda poistovetio sa transom kod Pentakostalaca. Ja sam ranije otvorila temu o pentakostalcima, pod mojim imenom, ali je zatvorena. Da ne bude zabune, posto ces odmah da me svrstas medju njih. JA sam Pravoslavka, Srpkinja. I ja slavim Slavu.

Back