Kako resiti stambeno pitanje u Srbiji i okruzenju?

Tako nešto je nemoguće jer je sve više ljudi kojima je hitno da prodaju. Životni troškovi su duplirani, a plate porasle samo neznatno, tako da se mnogi odlučuju da prodaju nekretninu koja im je višak. Izdavanje više nije ni blizu onako unosno kao što je bilo u vreme najezde Rusa. Pre par dana sam u kraju našla nekoliko oglasa na ulici sa naznakom ,,hitno prodajem stan". Ljudi imaju različite potrebe i životne planove za koje im je potreban sve manje dostupan novac, a znaju vrlo dobro da neće živeti 200 godina, pa rasprodaju ono što im nije potrebno i ulažu na pametnije načine.
Svako gleda da mu bude bolje 🤗
Neko proda ono što nasledi pa kupi BMW X5 😏 zato je pisalo hitno u oglasu.
A cene rastu kao kvasac a narod napaćeni se hvali kako radi za veći platu nego pre 2 god 😂

Reke obicno teku dolinama (ravnicom) a ne po vrhovima brda
Ideš 16 do Lilija, pređeš ulicu, silaziš jedno 15 -20 min nizbrdo. Davno sam bila, ne sećam se. Sećam se samo da je prilaz bio baš nezgodan, daleko od prevoza. Ne znam da li ima neka bolja varijanta.

Učinilo mi se da prvo ideš uzbrdo, pa onda nizbrdo, jer je bilo prilično davno pa se tog kraja ne sećam. U stvari se ide samo nizbrdo.

Verujem da je pad prodaje nekretnina daleko veći nego što prikazuju sajtovi sa podacima direktno iz katastra. Početkom januara sam pričala sa jednim od poštenijih agenata iz jedne veće agencije u Beogradu i rekao mi je da je došlo do pada prodaje 20%, iako tada isti sajt nije beležio nikakav par prodaje. Sada kada se u Novom Sadu već treći mesec beleži pad prodaje od 40%, verujem da on zapravo iznosi bar 60%, nego se mnogi podaci unose sa zakašnjenjem.

Verujem da je pad prodaje nekretnina daleko veći nego što prikazuju sajtovi sa podacima direktno iz katastra. Početkom januara sam pričala sa jednim od poštenijih agenata iz jedne veće agencije u Beogradu i rekao mi je da je došlo do pada prodaje 20%, iako tada isti sajt nije beležio nikakav par prodaje. Sada kada se u Novom Sadu već treći mesec beleži pad prodaje od 40%, verujem da on zapravo iznosi bar 60%, nego se mnogi podaci unose sa zakašnjenjem.
Na žalost nije.

Samo ne verujem da će pad cena biti neki žešći..namerno će držati cene u nebesa.
Sem toga i državi tako odgovara.
Naravno da neće. Pogotovo u BG i NS. Jer u ta dva grada se "nabija" preko 50% Srbije. Vjerujem da će doći do pada. Ali da će se ikada više moći kupiti stan za 1000 evra u novogradnji sumnjam.

Види, направио бих имовински цензус за породицу.

Нпр. (не везујте се за бројеве) за домаћинство је цензус 60 000 евра. За сваког додатног члана (другог, трећег...) још 6 000 евра преко.
Па тако, једночлано домаћинство 60 000, двочлано 66 000, трочлано 72 000 итд. И до тог износа домаћинство не плаћа ништа од пореза.

Дакле, то је неопорезовани део.

Па, ако неко домаћинство има кућу од 40 000 евра или стан + викендицу од 30 000 евра, они не упадају у категорију која плаћа порез.

Али, ако двочлано домаћинство живи у некретнини која вреди 100 000 евра, онда се њима одбија онај неопорезовани део. Дакле, од 100 000 (вредност некретнине), одбијемо неопорезовани део - 66 000, то значи да то двочално домаћинство плаћа порез на 34 000 евра. Јер све оно преко тог најосновнијег (60 000 + + + + ) је луксзу.

Дакле, ако неко живи у Кули у кући од 400 квадрата, не плаћа порез ако му кућа вреди 78 000 евра, а има четворочлану породицу.

Док онај што живи у 50 квадрата на Врачару, а сам је, плаћа порез јер живи у некретнини од 100 000 евра, а опорезује се само за 40 000 евра, јер је првих 60 000 евра неопорезовани део.

И тако имамо читаву лепезу различитих могућности. Дакле, не опорезујемо вишак квадрата, већ вишак вредности. Није исто ако неко живи у 100 кварата на селу, у приградском насељу или у центру Београда.
Onda bi taj cenzus morao da se mijenja svake godine. Pogotovo u velikim gradovima. Ovde kod mene se ne plaća porez do 50 kvadrata. I dodaje se 10 kvadrata na svakog člana domaćinstva. Pa ako dvoje živi u stanu od 70 kvadrata plaćaju porez na 10. Ako petoro živi u 80 ništa.

@Hristiana pazi ovo :hahaha:

Ft-L56fXoAAtG_a.jpg

Onda bi taj cenzus morao da se mijenja svake godine. Pogotovo u velikim gradovima. Ovde kod mene se ne plaća porez do 50 kvadrata. I dodaje se 10 kvadrata na svakog člana domaćinstva. Pa ako dvoje živi u stanu od 70 kvadrata plaćaju porez na 10. Ako petoro živi u 80 ništa.
Dakle, 50 kvadrata i za onoga na Dedinju i za onoga u Besnom Foku.

Bas, bas nepravedno.

Da, menjalo bi se svake godine.

Je l to tesko?

Građevinsku industriju drži građevinska mafija, mafija u rangu narko kartela, tako da ne očekujte pad cena nekretnina uopšte. Dok se svi oni ušrafe i uglave oderu kupcu kožu na kraju. Da ne pričamo o sistemu izvođača, podizvođača i podpodizvođača i tako ko zna koliko unazad. U tu mafiju su uključeni svi, političari, profesori i asistenti sa fakulteta, službenici u ministarstvima i opštinama, izvođači i investitori ( mada njih znaju da ošišaju iskreno). Vrzino kolo najobičnije, zatvoren krug gde se zna ko koliko dobija, a dobija sigurno.

Back