Kako poslati dokumenta u Beč? (Turisticka Viza Kanada)

Ma znam ja sve to,ali mi treba pomoc oko vize jer se bojim da nesto ne zeznem,inace je suprug Hrvatski državljanin,naravno i deca.Ja imam stalni boravak u RH,imam jednu poznanicu u Kanadi koju sam mislila zamoliti da na kontu nje dobijem vizu,a kada vec dodjem tamo zatražim radnu dozvolu,LMO.Inače sam kuvar po struci.Suprug je inženjer Elektrotehnike i računarstva.
Suprugu netreba viza,samo meni,pa gledamo i preko neta naći neki posao.Ma odavde iz RH je otislo puno ljudi,niko se nevraca,neko traži iseljeničku,azil,ali neznam po kojoj osnovi tražiti,bitno je otići,bar tako mislim,valjda se vec snasli.
Kontam da je moja struka tamo tražena,ma neka radim i kao pomoćni kuvar za početak,a i suprugov smer se traži,samo ako se da uglaviti negde.
Mozda i kao produziti studije ili tako nesto...
Piše ako bi suprug nasao posao,ja bih mogla doiti na osnovu njega radnu dozvolu,pa bih i ja nasla vec nesto...
Radim sada prekfalifikaciju Tehničar drumskog saobraćaja 4 stepen SSS.
Neznam koliko se taj smer tamo traži.Imam vozačku dozvolu.
Ma jednostavno neznam,a probali bi nesto...

Sanja

kuvari se svakako traze....nemoj menjati zanimanje..to ti je u startu recimo oko $13-$14
zbog same procedure lakse bi islo da ti muz prvvo nadje posao, pa ti da dodjes na Open Work Permit.
Kad jedan od vas dobije LMO razlika je sto on ne mora da salje dokumenta u ambasadu u Becu, nego radnu dozvolu dobije na granici kada ulazi u Kanadu

kuvari se svakako traze....nemoj menjati zanimanje..to ti je u startu recimo oko $13-$14
zbog same procedure lakse bi islo da ti muz prvvo nadje posao, pa ti da dodjes na Open Work Permit.
Kad jedan od vas dobije LMO razlika je sto on ne mora da salje dokumenta u ambasadu u Becu, nego radnu dozvolu dobije na granici kada ulazi u Kanadu
Samo da dodam, da bi ona dobila Open Work Permit, zanimanje njenog muza mora biti high skilled, na Kanadskoj listi. Ako njegovo zanimanje nije na listi ona isto mora prvo da aplicira za LMO. Ovo je proverena i sigurno tacna informacija, govorim iz iskustva. Moj muz je dobio radnu vizu kao tilesetters i ja sam mogla aplicirati za Open Work Permit. Za PNP sam aplicirala kao Food Service Supervisor sto je u British Columbia zanimanje na toj njihovoj listi high skilled. Takodje sam imala iskustvo na toj poziciji iz Srbije preko cetiri godine. Plata mi je morala biti 16.25$ po satu da bih opste morala predati zahtev, i za velicinu plate postoji pravilo na zalost. Ja sam bila nosilac aplikacije za permanent. Ako treba jos neka informacija rado cu odgovoriti.

Samo da dodam, da bi ona dobila Open Work Permit, zanimanje njenog muza mora biti high skilled, na Kanadskoj listi. Ako njegovo zanimanje nije na listi ona isto mora prvo da aplicira za LMO. Ovo je proverena i sigurno tacna informacija, govorim iz iskustva. Moj muz je dobio radnu vizu kao tilesetters i ja sam mogla aplicirati za Open Work Permit. Za PNP sam aplicirala kao Food Service Supervisor sto je u British Columbia zanimanje na toj njihovoj listi high skilled. Takodje sam imala iskustvo na toj poziciji iz Srbije preko cetiri godine. Plata mi je morala biti 16.25$ po satu da bih opste morala predati zahtev, i za velicinu plate postoji pravilo na zalost. Ja sam bila nosilac aplikacije za permanent. Ako treba jos neka informacija rado cu odgovoriti.

kuvari svakako jesu Skilled Worker.
Sva zanimanja NOC liste iz grupe 0,A i B su Skilled

Pozdrav svima!

Imam 2 pitanja, i nadam se da cete moci pa mi pomognete jer vidim na forumu da mnogi od vas imaju iskustva sa aplikacijama za kanadsku vizu.
Ja treba da idem u Kanadu na neku konferenciju na nedelju dana i treba da mi najefikasniji moguci nacin da zavrshim sve, jer ne zivim u Srbiji i treba mi pasosh.
zato hocu da apliciram elektronski.
Pitanja:
1) Mogu li da trazim multi ili moram single entrance i na koliko dugo?
(Ne planiram da sedim tamo duze od nedelju dana, ali kada vec prolazim kroz ovo apliciranje, mozda ne bi bilo loshe da imam pravo na vishe ulazaka ako nekad reshim da otputujem.)

2) Da li moram da imam vec kupljene avionske karte za tu konferenciju?
(Karte su koliko vidim najveca stavka u troshkovima, i ne mogu da ih otkazem ukoliko me odbiju)

Pomozite mi vasim savetima i iskustvima.

Unapred hvala,
Nikola

Milansel,e bas ti hvala na detaljnom objasnjenju,Ja cu dokumenta poslati redovnom postom,kao i ti,ali sa dokumentima i pasos.Ne mogu u Bec,ako se desi da dobijem vizu,pa iz tog razloga poslacu postom,pa sta Bog da.

Interesuje me jos nesto,ako neko zna ili je imao slicno iskustvo,a to je:Na koliki vremenski period je pametno traziti vizu?Zasto to pitam,pa zato sto vizu koju dobijete iz Beca,ona sluzi za ulazak u Kanadu,a kad stignes u Kanadu,odmah iz aviona ides na imigraciono i oni tamo ti odredjuju duzinu trajanja vize,odnosno boravka u Kanadi.Ja sam 2005/2006 god. bila u Kanadi,ovde sam trazila na 1 mesec,a na imigracionom 6 meseci i toliko su mi i dali.Na koliko sada da trazim?Moram da naglasim da sam bila kod drugarice,nisam radila vec uzivala i vratila sam se 2 nedelje pre isteka vize.Koliko bi to mogla da mi bude olaksavajuca okolnost,sto sam ispostovala rokove i na kraju sto bih opet isla ali posle 7 godina.Moja nedoumica je iz razloga sto mi je drugarica u pozivnom pismu navela da me poziva na 6 meseci,pa se pitam da li da tako i na vedem,jer toliko bih i ostala,ili da mi salje novo sa naznakom da me poziva na 1 mesec?To su sve cake koje oni prate i gledaju,pa se iz tog razloga i brinem.
Ako neko ima kakve informacije ili bilo kakvo iskustvo,neka javi,svaka informacija zlata vredi.

Zahvaljujem se svima koji su podelili svoja iskustva i informacije sa nama na ovoj temi,a takodje se unapred zahvaljujem i onima koji ce mozda tek i da ih podele.Srdacan pozz svima!!!

Milansel obavezno javi kako si prosao i sta se desava,veliki pozz i tebi!!!

@stefanmartin
Kako misliš to, samo prevod bez originala?? Bitniji je valjda sam dokument koji nešto konkretno dokazuje. Znači npr pošalješ prevod diplome bez skenirane diplome, treba da ti oni veruju na reč da si zaista diplomirao, samo zato što imaš prevod ? :dontunderstand:
Lepo spojiš sve dokumente u jedan fajl, imaš na net-u alata za te stvari, npr: http://www.makephotogallery.net

@nikola2343
Ideja za multi je dobra, ali, moraš da im dokažeš da multi viza ima opravdanje, tj da ti je zaista potrebna, da nameravaš često da posećuješ konferencije, na primer! Iz ove tvoje izjave, meni se čini da ti hoćeš da je tražiš samo reda radi, ono što kažu, da ti se nađe, tako? :) To ti sigurno neće proći, moraš dokazati zašto ti treba multi! E sad kako ćeš to dokazati, to je već na tebi! Koliko sam ja čuo, multi obično dobijaju npr babe i dede čija su deca u kanadi, pa eto imaju opravdan razlog da češće putuju da bi ih viđali itd.

Druga bitna stvar, ne tražiš ti nikakav rok za vizu, te ne možeš postaviti pitanje na koliko dugo da je tražiš! To će ti oni odrediti, kad sagledaju tvoju svrhu putovanja u Kanadu. Ako konferencija traje nekoliko dana, možda ni ne dobiješ vizu na duže od mesec dana, naprimer, itd.

Što se tiče karata, mislim da njih ne moraš kupiti. Jednostavno, NAJBITNIJE je da imate dovoljno čvrsti i opravdan razlog za odlazak u Kanadu. Ako ne budeš dovoljno ubedljiv sa razlozima, po default-u razmišljaju da ideš da tražiš posao i naravno sledi odbijanje!
Čak i ako kupiš karte, sve aviokompanije u slučaju odbijanja vize, REFUNDIRAJU cenu kupljenih karata ili bar veći deo, tako da se oko toga ne brineš.

@Milansel
Hvala ti puno na savetima.
Da, hteo sam da trazim samo reda radi. Ali,apliciracu onda za single entry posto nemam dokaz zasto hocu multi.
Jos jedna pitanje. Znas li jos neki zgodan program za spajanje svih skeniranih dokumenata? Meni link http://www.makephotogallery.net ne radi.
Jos jednom hvala. :)

@stefanmartin
Kako misliš to, samo prevod bez originala?? Bitniji je valjda sam dokument koji nešto konkretno dokazuje. Znači npr pošalješ prevod diplome bez skenirane diplome, treba da ti oni veruju na reč da si zaista diplomirao, samo zato što imaš prevod ? :dontunderstand:
Lepo spojiš sve dokumente u jedan fajl, imaš na net-u alata za te stvari, npr: http://www.makephotogallery.net

@nikola2343
Ideja za multi je dobra, ali, moraš da im dokažeš da multi viza ima opravdanje, tj da ti je zaista potrebna, da nameravaš često da posećuješ konferencije, na primer! Iz ove tvoje izjave, meni se čini da ti hoćeš da je tražiš samo reda radi, ono što kažu, da ti se nađe, tako? :) To ti sigurno neće proći, moraš dokazati zašto ti treba multi! E sad kako ćeš to dokazati, to je već na tebi! Koliko sam ja čuo, multi obično dobijaju npr babe i dede čija su deca u kanadi, pa eto imaju opravdan razlog da češće putuju da bi ih viđali itd.

Druga bitna stvar, ne tražiš ti nikakav rok za vizu, te ne možeš postaviti pitanje na koliko dugo da je tražiš! To će ti oni odrediti, kad sagledaju tvoju svrhu putovanja u Kanadu. Ako konferencija traje nekoliko dana, možda ni ne dobiješ vizu na duže od mesec dana, naprimer, itd.

Što se tiče karata, mislim da njih ne moraš kupiti. Jednostavno, NAJBITNIJE je da imate dovoljno čvrsti i opravdan razlog za odlazak u Kanadu. Ako ne budeš dovoljno ubedljiv sa razlozima, po default-u razmišljaju da ideš da tražiš posao i naravno sledi odbijanje!
Čak i ako kupiš karte, sve aviokompanije u slučaju odbijanja vize, REFUNDIRAJU cenu kupljenih karata ili bar veći deo, tako da se oko toga ne brineš.

Pozdrav svima,
zelim vase misljenje,savet ili iskustvo..sve je dobrodoslo ;)

posto sam ja u procesu dobijanja PER-a (primili su medical pa se nadamo da ce uskoro biti i doneta odluka),a ako Bog da da bude pozitivna odluka, putovala bih za Kanadu sa bebom od pet meseci...posto je suprug sprecen da dodje za nas volela bih da moja mama podje sa nas dve jer mi je pomoc za put i sav taj proces iseljenja neophodna...
E,sad...za nju treba da trazimo turisticku vizu...sta predlazete da je najbolje da navedemo razlog...da budemo iskreni i da kazemo da mi je njena pomoc neophodna...ili da samo da kazemo da ide da nas poseti tj zeta :zcepanje: ...ona je inace u radnom odnosu i ne bi ni ostala tamo duze od tri nedelje,niti moze zbog posla.

Sta nam savetujete,kako je najpametnije postupiti....verovatno napisati "srceparajuce pismo" :p i sta jos?

Sve sugestije su dobrodosle!
Hvala unapred...

Ukoliko dobijes PER ,tvoja mama moze samo da se pozdravi sa vama .
Iz nekog blesavog razloga ,totalno ludog turisticke vize izdaju nekom tek tako ,evidento ne proveravajuci ni dokumenta ni bilo sta drugo ,sa druge strane ljudi koji ispunjavaju sve uslove u smislu novca posla ,i svega ostalog dobijaju odbijenice ,pokazujuci time da sansa za dobijanje vize moze da bude a ne mora da znaci .Posto stalno putujem izmedju USA i Evrope ,moj predlog ti je da kupis kartu kod konkorda (nemacka avio kompanija ) karta kosta 550 USD bar toliko je do Kalgarija to nisu neki novci povratna karta je 850 USD pa nek muz dodje .Sa vizom za mamu moze da bude samo cekanje ,srceparajuca pisma kod Kanadskih sluzbenika hahahaha al pokusajte

Ukoliko dobijes PER ,tvoja mama moze samo da se pozdravi sa vama .
Iz nekog blesavog razloga ,totalno ludog turisticke vize izdaju nekom tek tako ,evidento ne proveravajuci ni dokumenta ni bilo sta drugo ,sa druge strane ljudi koji ispunjavaju sve uslove u smislu novca posla ,i svega ostalog dobijaju odbijenice ,pokazujuci time da sansa za dobijanje vize moze da bude a ne mora da znaci .Posto stalno putujem izmedju USA i Evrope ,moj predlog ti je da kupis kartu kod konkorda (nemacka avio kompanija ) karta kosta 550 USD bar toliko je do Kalgarija to nisu neki novci povratna karta je 850 USD pa nek muz dodje .Sa vizom za mamu moze da bude samo cekanje ,srceparajuca pisma kod Kanadskih sluzbenika hahahaha al pokusajte

Hvala na predlogu za avio kompaniju..a takodje i na savetu za mamu :) videcemo sta nam je ciniti. Najverovatnije cemo pokusati pa ako daju daju ako ne,snalazicemo se....
Nama je potrebna karta do Toronta...pa cu bas kontaktirati agenciju da se raspitam.

Hvala i sve najbolje,Srbijadamus :bye:

Helloo,
Ovako imam par pitanja, vezano za slanje dokumenata on line prijavom, kao prvo zanimam me da li placanje vize mora da se obavi karticom ili je moguce, platiti u komercijalnoj banci i kao dokaz priloziti skeniranu uplatnicu sa ostalim skeniranima dokumentima? Kao drugo da li je potrebna potvrda iz banke o stanju na deviznom racunu, ili ako jeste koliki je novac neophodan? Da li je potrebno prevoditi prevoditi dokumenta, pita potvrda sa fakulteta i potvrda o imovini? I koliko se dugo ceka na odgovor kada se salje postom, a koliko kada se on line izvrsi apliciranje?
Hvala.

Helloo,
Ovako imam par pitanja, vezano za slanje dokumenata on line prijavom, kao prvo zanimam me da li placanje vize mora da se obavi karticom ili je moguce, platiti u komercijalnoj banci i kao dokaz priloziti skeniranu uplatnicu sa ostalim skeniranima dokumentima? Kao drugo da li je potrebna potvrda iz banke o stanju na deviznom racunu, ili ako jeste koliki je novac neophodan? Da li je potrebno prevoditi prevoditi dokumenta, pita potvrda sa fakulteta i potvrda o imovini? I koliko se dugo ceka na odgovor kada se salje postom, a koliko kada se on line izvrsi apliciranje?
Hvala.

Dobar dan svima. :)
Registrovala sam se za online apliciranje za dobijanje turisticke vize (inace imam americku vizu, a u Kanadu treba da idem kod prijatelja na 5 dana), uspela sam da "daunloudujem" sva dokumenta osim prvog formulara (IMM 5257)???!!!
Bar 20 puta sam proverila da li je sve u redu sto se tice popunjenosti rubrika, medjutim jednostavno ne prihvata taj obrazac u PDF formatu.
Moze li neko da mi pomogne?

MORA da se obavi karticom, jednostavno je aplikacija tako napravljena, ne mogu se proslediti dokumenti dok se ne unese broj kartice itd i verifikuje plaćanje putem iste.
Potvrda iz banke, pa naravno da je potrebna, moraš dokazati da imaš određena sredstva da se izdržavaš tamo. Kolika sredstva? To je relativno, zavisi kod koga ideš, koliko ostaješ itd.
Dokumenta bi trebalo prevesti (možeš i sam to!), a ne moraju se overavati kod sudskog tumača.
Odgovor se dobija prilično brzo, za 10-ak dana manje više. Kod klasične aplikacije oko 25 dana, ali i to varira od slučaja do slučaja itd.

O online aplikaciji je već napisano prilično na ovoj temi, a nema puno stranica za čitati ;)
Ko je ozbiljan u nameri da ide, treba bar toliko napora da uloži da isčita celu temu.

Milansel,
potpuno si u pravu- treba sve iscitati! To sam zaista uradila pre nego sto sam pocela da apliciram. :)
Ipak, mozda ce moje iskustvo nekom pomoci, pa cu da napisem kako sam resila problem!
Elem, u navedenom obrascu iz "padajuce" liste se bira razlog posete. Tu sam upisala "turizam", s obzirom da nema opcija "poseta rodbini/prijateljima" (na drugim mestima u obrascima to ide u paketu- turizam ili poseta rodbini/prijateljima). S obzirom da sam odmah posle toga napisala imena i prezimena i dr.podatke o svojim prijateljima, tek kad sam promenila taj (biiiibiiipp grrr) podatak i unela umesto "turizam"- OTHER, pa u sledecoj rubrici dopisala "poseta prijateljima"... tek onda mi je prihvacen IMM 5257.
U svakom slucaju, hvala vam svima koji ste ovde pisali, jer zaista ima korisnih informacija. :cmok2:

Poštovanje,
Pokušavam da apliciram za turistički vizu on-line, pa mi treba pomoć oko nekoliko stvari ako neko može da pomogne.
Pošto mi je prvi put da apliciram na ovaj način interesuje me formulari koji treba da se popune, kako ih potpisati? Da li treba da ih štampam, potpišem pa skeniram ili postoji neki drugi način?
Takođe kada se taksa plaća kreditnom karticom, da li ima da se izabere prilikom aplikacije neka druga valuta osim CAD, kao npr euro?
Pošto sam pročitala ovde da dokumenta treba spojiti u jedan fajl, da li to znači sve dokumente u jedan pdf, ili recimo ako jedan dokument ima više strana, pa to da se spoji u jedan fajl?
Hvala vam puno unapred, bila bih mnogo zahvalna na brzom odgovoru jer treba što pre da apliciram.
Pozdrav :bye:

Da li si aplicirao drugi put sa istim dokumentima, mislim da li si nešto novo dodao u aplikaciji drugi put? Ili je presudilo možda to što si zapalio za Beč posle prvog odbijanja ? :)
Dodao sam dosta para na racun, da nosimm diplomu sa faxa, jos jedan dokaz da idem turisticki, i propratno pismo gde sam napisao sta cu svaki dan da radim, cime se bavim, da nemam ni jednu vizu u pasosu zbog toga sto sam isao u zemlje EU i da nam ne trbaju za tamio vize...Popisao bukvalno svaki pecat u pasosu i dao im listu izazaka iz zemlje tj istoriju putovanja

Veoma je prosto staviti dokumenta u jedan fajl. Pre nekoliko dana sam rodjaku pravila vizu i online aplicirala. Nasla sam na netu. Otvoris word, onda imas opciju insert, kliknes na nju, ubacis slike (skenirana dokumenta). One ti se pojave sve u tom otvorenom word- u. Ides na file, kliknes save as i biras gde ces to snimiti i pod kojim imenom. Tamo gde kucas ime pod kojim snimas imas strelicu na dole, kliknes na nju i izaberes pdf. Sto se tice formulara ne treba ih potpisivati, naglaseno je nekoliko puta, potreban je elektronski potpis koji ti trazi na kraju. Elektronski potpis je u stvari tvoja sifra i sigurnosno pitanje.

Veoma je prosto staviti dokumenta u jedan fajl. Pre nekoliko dana sam rodjaku pravila vizu i online aplicirala. Nasla sam na netu. Otvoris word, onda imas opciju insert, kliknes na nju, ubacis slike (skenirana dokumenta). One ti se pojave sve u tom otvorenom word- u. Ides na file, kliknes save as i biras gde ces to snimiti i pod kojim imenom. Tamo gde kucas ime pod kojim snimas imas strelicu na dole, kliknes na nju i izaberes pdf. Sto se tice formulara ne treba ih potpisivati, naglaseno je nekoliko puta, potreban je elektronski potpis koji ti trazi na kraju. Elektronski potpis je u stvari tvoja sifra i sigurnosno pitanje.

Hvala puno! :super:

Back