KAKO NAUCITI STENE DA...

Лепо и стрпљиво. Крени низ степенице и ако је могуће, нестани са видика (да га натера да крене да те тражи). Или лепо да куцу мамиш уз омиљену играчку пар степеника даље уз бодрење и навијање. Много је лакше почети са пењањем уз степенице, чини ми се да је тада мањи страх од пада, тј. када иде на доле.

@ Ria
Moji su naucili za 5 min, na svaki (svaki drugi) stepenik stavi po jednu granulu,
i ima da piche i to opusteno..tako je naucila Wetta, isto tako Ankaa, a Alis
je prvi put preskakala po 2 stepenika!!!!:D:D:D
I jos jedna stvar, uvek su isle uza zid, a ja pored..(nemamo gelendere - jos smo u izgradnji ;) )

@ Ria
Moji su naucili za 5 min, na svaki (svaki drugi) stepenik stavi po jednu granulu,
i ima da piche i to opusteno..tako je naucila Wetta, isto tako Ankaa, a Alis
je prvi put preskakala po 2 stepenika!!!!:D:D:D
I jos jedna stvar, uvek su isle uza zid, a ja pored..(nemamo gelendere - jos smo u izgradnji ;) )

Mi smo se vratili iz setnje i uspesno smo se popeli!
Upravo smo to i uradili ali samo sa slatkisima za kuce!
Hvala vam jos jednom!
Inace smo upoznali dva drugara, pekinezera i staforda igrali su se ko ludi!!!
Istrcao se za sve pare i piskio napolju ali se opet upiskio i kakao u kuci!!!!!:-?
Valjda ce vremenom ukapirati!!!!
Naravno spava od kad smo dosli!:D
Kad klopamo idemo opet!

Па, мораш да снимиш ситуацију када почне да се намешта да пишки/каки, кад се узврпољи, ако је тера рецимо после јела, ако је прошло доста времена ... узмеш је и ставиш на новину. Ако треба да прође неко мање извесно време, буди уз куцу док то не обави, да не би отишла на неко друго место да врши нужду. Тако можеш да је вратиш на новину. Иначе, куца је мала, и потрајаће док се научи на нужду напољу.

У вези степеништа - нисам присталица коришћења хране, посебно не ван куће. Зашто? Из разлога што неко може да баци неку храну на степениште, куца ће, логично, то појести, јер су је тако и учили. Да треба да иде уз и низ степенице и успут тражи да ли има нешто да се поједе. Иначе, пса је јако тешко научити да не једе ван своје куће и места где добија оброк, а све то из разлога њихове безбедности. Због могућег тровања, било намерног било случајног. Размислите о томе.

to mi je jasno ali smo mi koristili hranu samo tad u "hitnoj situaciji"
Inace se tu potpuno slazem sa tobom,Dona uvek nagradjujem igrom, poljupcem pohvalom i sl. Da inace obozava da se ljubi. Kad napucim usne blizu njega on me lizne(ali i to jako retko primenjujemo)
Inace smo savladali penjanje i silazenje ali sa silazenjem ga ne forsiram zbog kukova.Ono jedan sprat ga nosim(dok jos mogu, ima 11kg)a jedan sidje pa opet tako jer smo na 4 spratu(bez lifta)

Imam pitanje u vezi situacija koja se javlja kod svih nas,kada nasi mali sticenici treba da krenu napolje..Pitanje je kako ga nauciti da nuzdu vrsi napolje???Zna li neko koji je najefikasniji nacin??Kako ga uopste odvici od novina??Da li mu treba skloniti novine istog dana kada krenen napolje ili nesto kasnije???Molimo Vas za pomoc I Atos i ja..P.S.Atos Vas pozdravlja i prenosi Vam da u cetvrtak krece napolje u prvu setnju!!!

prva setnja neka bude neobavezna
cisto da upozna okolinu
samo polako s njim
kad budes hteo da ga naucis....
Prvo vodi ga napolje posle svake igre, spavanja ili klope.
I cekaj
I cekaj
I cekaj
Mozes da mu poneses ako zelis novine pa da ih prepozna i da na njima piski. A mozes i da poneses neku krpu kojom si prethodno obrisao ono gde se kuci upiskio, pa da ostavis napolju i da mirisi na njega.

E sad, kad god obavi nuzdu napolju samo ga obilno pohvali. I nemoj da se brines sto ces komsijama da delujes kao kreten vec ga jako jako hvali i daj mu neki slatkis ili vec sta voli.

I tako dok ne nauci.
Svaku nuzdu kod kuce ili ignorisi ili prekini sa "ne"....

za prvu setnju nemoj da preterujes, polako ga upoznaj sa okolinom.
mi novine nismo odmah sklanjali, za svaki slucaj, ali posle mozda nekih 7 dana smo ih sklonili.
nas je brzo ukapirao da je trava pozeljna wc podlga :), ali vec sam ti napisala(ili mozda nekom drugom) da smo mu mi jos u kuci kada je ucio da piski-kaki na novinu pricali "tu dobar pas piski/kaki" tako da smo ga samo odveli na travu i ponavljali famoznu recenicu (zvuci i izgleda debilno, sa prozora su nas komsije bledo gledale) ali funkcionise, odmah je skapirao. znaci oavljao na naredbu :)
i da obilna pohvala i odusevljenje kada to uradi na travi.

imam nameru da kupim westie-ja u skorije vreme... i volela bih da kupim stene, sto mladje moguce... zivim u zgradi, u prizemlju, nemam terasu...

da li cu moci da ga izvodim napolje i da ga ucim da vrsi tamo nuzdu pre vakcinacija ili ne? ne bih volela da mu ikako naudim?

btw, da li neko zna kakve su njihove sposobnosti ucenja? (na primer - gde da piski ili kaki...)

hvala...

Куцу можеш да изводиш напоље да би је научила да треба тамо да врши нужду, али са опрезом, што би значило - ограничен простор, без контакта са псима и мачкама, док не прођу ревакцине. Не знам какве су им склоности ка учењу, погледаћу да ли већ има нека тема о њима и да ли исто тако, овде постоји неко ко има вестија. Иначе, систем учења где се врши нужда је мање-више исти и важи за све псе.

A, ево и линкова:

http://forum.krstarica.com/threads/126443&highlight=west

http://forum.krstarica.com/threads/88017&highlight=west

Ovako, ako se pas popiski u stanu na ne propisanom mestu treba ga malo cusnuti pribliziti njusku tom mestu i reci fuj al ozbiljnim tonom jer oni provale po tonu dal si ozbiljan il glumis.Kad obavi nuzdu na pogresnom mestu u stanu posle brisanja ponovo obrisati rastvorenim sircetom da se neutralise miris mokrace i uvek ga stavljati na odredjeno mesto jer ce pas uvek na isto mesto piskiti jer tamo oseca svoju mokracu, sto se tice kakenja ista prica. Sto se tice uvertire ponasanja nakon koje ce uslediti nuzda je sledeca, malo pocnu da se kobeljaju, pa malo njuskaju levo desno, u svakom slucaju promene odma ponasanje i tad je najpametnije odmah ga uzeti u ruke i trcati dole. Iz iskustva pricam, a ono sto je neverovatno da posle kad nauce da treba napolju da piske razviju svoj jedinstveni stil za signaliziranje, npr.moja kuca dodje do mene gleda u mene i ceka da je pitam piskiti-kakiti i tad poludi i pocne da laje, a u toku noci dodje i pocne sapicom da me gura da bi se probudila, predivna su to stvorenja, samo treba razviti strpljenje za njih.

moja prijateljica ima malog psa koji je naucio da obavlja nuzdu na terasi, a ne u stanu. kada sam je pitala kako je to postigla, rekla mi je da pas u pocetku obavlja nuzdu u stanu i da treba vremena i strpljenja da se pas nauci vrsenju nuzde na terasi. rekla je da kada se pas iskaki u stanu, da se izgrdi, zatim, da se uzne nuzda i stavi na terasu. onda, dovesti psa, dati mu da pomirise i pomaziti ga i pohvaliti ga ( uz to mogu reci: dobra kuca... ). tako sto cesce raditi. treba strpljenja, ali na kraju uspe!

Pre nekoliko dana uzeli smo nemackog ovcara. Ima 7 meseci i u pocetku je bio uplasen i istraumiran, plasio se svega i svacega, nije hteo napolje...To smo sve prevazisli, ali imamo veliki problem. Kada vidi drugog psa laje kao blesav, vuce te i sl. Mislili smo da hoce da se igra, ali za malo se nije potukao sa nekim psom. Jel ima neko neki predlog?

Imam nedelju i po dana malo kuce od 2 meseca, epanjol bretona, zenku, koja piski 20 puta na dan, kaki po 2, 3 i kad kaki, ako nismo kod kuce, ili kad kasnije obratimo paznju( posto obavlja nuzdu SVUDA!!! :evil:) jede svoje *****!
1. ZAsto ga jede???

Neverovatno koliko je aktivna, ali je valjda to i dobro, medjutim jako voli da grize, sve- patike, papuce, carape... i primetili smo da voli malu metlicu da gricka i mi joj dali, no posle nekoliko sati, ona je izgrizl;a i pojela dobar deo drske.

2. da li je to dobro za nju? Sumnjam da jestre, ali sta moze da joj se desi?

Isto tako, primetila sam da je pojela 1/4 papirne kese ( one sto se nose pice u njima) i posle toga joj stomak veoma krci.

3. Sta da radim u takvoj situaciji? Koliko joj to skodi?
:|

Za pocetak sklonite sve sto se moze skloniti od nje (recimo te kese, razne kartone, cvece..), a onda idite u pet shop i kupite joj neke igrackice koje moze da zvace i to joj ostavite po stanu. Mozete da joj kupite i lazne kosti napravljene od koze, to se isto kupuje u pet shopu.
Ne znam koliko dugo ste odsutni iz kuce, ali bretnoci znaju sve da uniste (kao i vecina lovackih pasa) ako su ostavljeni sami predugo.
To sto piski i kaki cesto je sasvim normalno, medjutim to sto jede svoj izmet bas i nije. Verovatno joj fale neki vitamini ili minerali, tako da bi bilo dobro da je odvedete kod veterinara (ili da ga zovete) da pitate sta je najbolje dati stenetu u tom uzrastu.

ovaj problem sam je imala kada je dosla moja bela i jos imam dete od 3 god.
prvo izaberi sobu u kojoj ce da boravi bili vi tu ili ne, kod mene moja soba, izvadi tepih i poredjaj novine po sobi postavi joj krevet kakav imas i cinije... kada primetis gde kaki ona ce tu i kaki ti , moja bela je imala jedan cosak, samo joj tu stavi novine...i pokupi sve sto je na podu ili nisko i stavi gore
kupi joj neke zanimljeve igracke al ne moraju da budu skupe jer ce ih ona sve jedno izgrickati...
a sto se tice toga kada jede sluju kaku moraces da pitas veterinara???!!!>>>
samo je vazno da imas strpljenje jer je meni trebalo dosta veremena...
gledaj da ne ides iz kuce cesto ja sam tada ostala slisena izlazaka ali ljubav je zrtva
javi sta si uradila:)

ima ona igrackice, koje smo joj dali, one kmalo medvedice, kuce... I to voli da gricka, ali su joj najsladje moje patike i svacije carape:)

Mali nam je stan, tako da ona ima jednu veliku pletenu korpu koju smo joj kupili da tu spava, ali stava nekad tu, nekad na cipelama i cizmama, nekad na jorganu koji je pao sa kreveta, tako da je mi ujutru, jedva nadjemo...

puno vaspitanja ce tu da dodje ali tek je dosla pa korak po korak. na temi "kako nauciti stene da" imas puno saveta za obavljanje nuzde na novinama i za grizenje stvari. ali pre svega sklanjaj cipele dok je ne vaspitas, i OBAVEZNO KABLOVE SAKRIJ ILI ISKLJUCUJ SVE IZ STRUJE! ako ga pregrize...

evo i mene tj moje dobre drugarice sa istim problemom. Aris je King Charles Cavalier, muzjak, nije kastriran, star oko 10,5 meseci. Jos uvek nije naucio gde da piski i kaki i danas cujem da je spremna da odustane i pokloni ga nekom jer je ocajna. :( Proslu noc je zapiskio citav stan, hodao po tom sto je napravio i takav se penjao kod nje u krevet. Koliko znam, sve je probala, izvodi ga u setnje 3 puta dnevno, ima i dva balkona koji su stalno otvoreni ne bi li on tamo obavljao nuzdu, no cim udje unutra on digne nozicu i zapiski prvo zgodno mesto. Grdila ga je, mislim da je dobio i novinama po guzi, hvalila kad je dobar, ali nista ne pomaze. Ja stvarno ne znam sve detalje, obecala sam da cu postirati ovde i zamoliti za pomoc, zao mi da odustanu od njega tek tako, on je mnogo sladak. Ja imam psa, ali nikad nismo imali slican problem. Dok je Lucky bio beba bilo je svega, ali kako je rastao tako je i naucio da se to obavlja samo napolju. Kad je frka lepo nas odvede do vrata i odmah znamo sta je u pitanju :) . Hvala svima.

Back