Kako izdati knjigu?

a ovo za pisanje.........
mozda vam ja mogu pomoci posto objavljujem.
cista glupost je da su godine prepreka. ako je kvalitetno, naci ce se izdavac.
moras biti nametljiv (suptilno), uporan i da verujes u to sto radis.
imas gomilu elektronskim adresa na netu, casopisa, itd. prvo se njima obrati.
nemoj da kucas na masini pa da saljes pismima ;)))
iako mozda volis stara vremena.
tako da.....go ahead!!

hej ljudi, treba mi pomoc.
napisala sam " ne-bas-ali-skoro tinejdz knjigu " i stvarno mi je ogromna zelja da je izdam. Najpogodnija mi je Laguna za to, citam bas dosta njihovih knjiga, i odusevljena sam. poslala sam im mail, i objasnila o cemu se radi, i odgovorili su mi da im posaljem rukopis pocetkom novembra. rok za njihov odgovor je od 4 do 6 meseci( sto je prilicno ). Medjutim, stvarno mi je san da objavim knjigu, znam da mi je talenat neosporan, svi me ohrabruju da se borim za to, i ja stvarno, ali STVARNO to zelim... :/
U svakom slucaju, moze li me neko jos malo usmeriti?

hej ljudi, treba mi pomoc.
napisala sam " ne-bas-ali-skoro tinejdz knjigu " i stvarno mi je ogromna zelja da je izdam. Najpogodnija mi je Laguna za to, citam bas dosta njihovih knjiga, i odusevljena sam. poslala sam im mail, i objasnila o cemu se radi, i odgovorili su mi da im posaljem rukopis pocetkom novembra. rok za njihov odgovor je od 4 do 6 meseci( sto je prilicno ). Medjutim, stvarno mi je san da objavim knjigu, znam da mi je talenat neosporan, svi me ohrabruju da se borim za to, i ja stvarno, ali STVARNO to zelim... :/
U svakom slucaju, moze li me neko jos malo usmeriti?

Zanimljivo :D
Koliko imas godina? Imam druga sa slicnim problemom,brine ga da ga nece shvatiti ozbiljno jer je klinac(16) :o
Srecno u svakom slucaju :o

Zamisli, 92. sam god. punim 16 u decembru. Ljudiii... pomoc! Usmerite me malo ka drugim izdavackim kucama, u slucaju da me Laguna odbije ( sto, je, svesna sam, vrlo verovatno ). Razmisljala sam o malo jacim, kao Alnari, Evro Djunti, Okean, Draganic... kako sve to funkcionise? Ja sam pitala roditelje za pomoc, logicno, ali... ni oni nisu bas upoznati sa tim, pa sam se okrenula vama.

Zamisli, 92. sam god. punim 16 u decembru. Ljudiii... pomoc! Usmerite me malo ka drugim izdavackim kucama, u slucaju da me Laguna odbije ( sto, je, svesna sam, vrlo verovatno ). Razmisljala sam o malo jacim, kao Alnari, Evro Djunti, Okean, Draganic... kako sve to funkcionise? Ja sam pitala roditelje za pomoc, logicno, ali... ni oni nisu bas upoznati sa tim, pa sam se okrenula vama.
To "jače" je u stvari vrlo relativno. Na mnogo načina. "Laguna" je, na primer, "isuviše velika", ne u smislu kvaliteta, već kvantiteta, u kom se teško možeš primetiti, ako nemaš neku posebnu vezu. A ako imaš vezu, onda ti je svejedno, možeš objavti knjigu i u autorskom izdanju, važnije je ono posle, promocija i plasman, medijska podrška... Nego, ja ti preporučujem, recimo, "Malog Nema", "srednju" po veličini, ali među najboljim po profesionalnosti, odnosu prema autoru i knjizi, kvalitetu, počev od tehničke pripreme pa nadalje. Istina, koliko znam, moguće je da će tražiti tvoje finansijsko učešće, ali, zapravo - sve izdavačke kuće danas tako rade, pogotovo za nepoznate i nekomercijalne autore, s tim što " Mali Nemo" u odnosu na uloženi novac pruža najviše.
http://www.malinemo.co.yu/

Sem toga, oni organizuju svake godine i konkurs za neobjavljene rukopise, pa se može i konkurisati.

Poslednja izmena:
pozdrav svima.zelela bih da objavim seriju prirucnika,nista usko strucno nije u pitanju,pa me interesuje da li sve gore pomenuto vazi i za taj vid knjiga?da li su potrebna sva ta odobrenja i ostala papirologija?naravno da ce stampa i priprema biti iz mog dzepa placeni.mnogo hvala na odgovorima

wow...sve je tako zapetljano. Mada, načuh negde da je moguće izdati knjigu iako nisi finansijski validan za to. U tom slučaju (naravno, ukoliko se izdavačkoj kući dopadne delo) sva zarada od prodatih knjiga ide njima. Baš loše... Ja planiram izdavanje već mesecima, ali se gubim u tim silnim procedurama.

Ова тема ме подсети на Фукоово Клатно, Умберта Ека и две издавачке куће, спојене пролазом...и пародирање умишљених писаца, убеђивање како морају да финансирају свој пројекат, па одштампају пола тиража, па од те половине само пола укориче и оставе да труне... xD

Ne objavljuju svi svoja dela samo da bi postali slavni. Par puta sam radila knjige (poezija) za ljude iz komšiluka.
Jedna gospođa mi je rekla: "Lepo je ostaviti deci kuću i vikendicu, ali to nije trajno. Ja želim da ostavim nešto i njihovim potomcima, a ova knjiga je ogledalo moje duše."
Naravno, svi su finansirali pripremu i štampu iz sopstvenog džepa a i tiraži su zaista bili mali.
Ipak - ostvarili su svoj san!

Ne objavljuju svi svoja dela samo da bi postali slavni. Par puta sam radila knjige (poezija) za ljude iz komšiluka.
Jedna gospođa mi je rekla: "Lepo je ostaviti deci kuću i vikendicu, ali to nije trajno. Ja želim da ostavim nešto i njihovim potomcima, a ova knjiga je ogledalo moje duše."
Naravno, svi su finansirali pripremu i štampu iz sopstvenog džepa a i tiraži su zaista bili mali.
Ipak - ostvarili su svoj san!

Трајност и опстанак књижевног дела везује се директно за његов одзив, квалитет, популарност. Не мора се оно штампати да би било остављено у аманет...

Uh,kakva demagogija.Oni koji imaju potrebu umetnickog stvaranja to rade iz primarnog razloga-imaju drugaciju percepciju od ostalih.Takvim nacinom izrazavanja izlaze iz svoje intravertnosti i okolina ih primecuje.Od ostalih,kroz svoja,dela,dobijaju ono osnovno za cim svi vapimo a to je paznja.Posledica je saznanje da je tu i pokusaj opstanka i to materijalnog.Slava donosi i privilegiju dobre zarade.Zato djaba vama vase zbirke pesama za naslednike,osim ako u njima ne prepoznaju i svoj talenat,sto je vec prihvatljivo,a ono bar zbog dobre biografije.Sto se tice ogledala duse kroz dobar hobi,pa bacimo se onda na sakupljanje salveta.Onaj ko razume,krenuce od numizmatike.Tu nije potreban talenat a traje.

Uh,kakva demagogija.Oni koji imaju potrebu umetnickog stvaranja to rade iz primarnog razloga-imaju drugaciju percepciju od ostalih.Takvim nacinom izrazavanja izlaze iz svoje intravertnosti i okolina ih primecuje.Od ostalih,kroz svoja,dela,dobijaju ono osnovno za cim svi vapimo a to je paznja.Posledica je saznanje da je tu i pokusaj opstanka i to materijalnog.Slava donosi i privilegiju dobre zarade.Zato djaba vama vase zbirke pesama za naslednike,osim ako u njima ne prepoznaju i svoj talenat,sto je vec prihvatljivo,a ono bar zbog dobre biografije.Sto se tice ogledala duse kroz dobar hobi,pa bacimo se onda na sakupljanje salveta.Onaj ko razume,krenuce od numizmatike.Tu nije potreban talenat a traje.

У овоме што је речено постоји условни парадокс, околина их неће приметити ако дело не привуче пажњу, а то су у уметности углавном изузеци.

Naravno da su izuzeci o njima i govorim.Jedan je Hese,Gete,Dostojevski,naravno sve sto je dobro to odlazi ili vec jeste medju klasicima.Nazalost,oni su u prvom trenutku za svoju okolinu samo "pogubljeni ili narodski"sa falinkom".Ostali mogu samo da mastaju ili potajno zele da su kao oni,ali i neznaju koja je cena toga.Tesna koza a u dusi teskoba.Zato imamo jednog Hobsa i Loka jer ih je dusa mnogo bolela,pa nadjose odgovor u slobodi volje i gradjanskim pravima koje gusi drzava kao vestacka tvorevina.Oni koji ovako nesto ne osecaju ,neka grade vikendice za naslednike.Neka im uzor bude Ilija Kolarac,u njrgovu zaduzbinu mnogi ulaze,i to je humanizam,zar ne?

Malo kasnim za temu ali imam jedno pitanje: sta mislite, da li bi i kakvu prodju imala knjiga tipa: kako zaobici probleme u zivotu, kako ih prihvatiti, kako se prema svetu oko sebe ophoditi itd. mislim da sam bio dovoljno jasan? Konkretno, mislim na pordrucje Srbije, jer neznam kako takve knjige tj. tog tipa od domacih autora su prihvacene. Hvala unapred na odgovoru!!! pozzzz

Sto ne probate u izdavackoj kuci Knjizevna omladina Srbije iz Beograda? Fantasticni su. Profesionalci i objavljuju iskljucivo dela domacih autora. Ne bave se hiperprodukcijom dela stranih autora, vec neguju iskljucivo domacu knjizevnost.
Moj prijatelj je objavio kod njih prosle godine svoju prvu knjigu i prezadovoljan je i uslugom i poslovnoscu i kvalitetom knjige, kao i plasmanom...za nepunih 3 meseci je rasprodao ceo tiraz .
Evo i linka da pogledate kao to oni rade

https://www.facebook.com/album.php?...bia/Knjizevna-Omladina-Srbije/121133461271129

Puno srece:bye:

Ja bih rekao ovo... pisanje je potreba, da se nešto kaže šta je na duši, potrebno je da se voli to što se radi.
U suprotnom... ovo nije SAD ili neka velika zemlja, gde možeš da živiš od pisanja, a i tamo ih ne živi od
pisanja toliko koliko se misli. Ovde na prste ruku možeš nabrojiti ko živi od pisanja. Dakle ko već piše,
bitno je da to radi iz ljubavi, da to njemu predstavlja zadovoljstvo. Ako mašta o nekoj lovi ovde i
rešavanju egzistencije pisanjem, bolje da to odmah batali.

Може ли ми неко објаснити процедуру шифровања рукописа, приликом слања на конкурс?
Да ли се напише само шифра на рукопис, без наслова, а у посебном коверту решење шифре (наслов рукописа и име и презиме?)
Хвала

Zdravo postovani korisnici krstarice foruma. Tek sam se registrovao ovde i ne zamerite ako nisam nesto dobro odradio kako treba. Prijavo sam se ovde jer imam jedan problem i zeleo bi da vas sve pitam za savet. Vec nekoliko meseci pisem svoju prvu knjigu i napisao sam oko 10 000 reci na 20 strana ali me interesuje da li je ovo sto ja pisem dobro i vredno pisanja. Mozete li da mi date neki savet sta da radim i kome da se obratim da mi da strucno misljenje za moj rad i da mi kaze da li da nastavim pisanje?

Zdravo postovani korisnici krstarice foruma. Tek sam se registrovao ovde i ne zamerite ako nisam nesto dobro odradio kako treba. Prijavo sam se ovde jer imam jedan problem i zeleo bi da vas sve pitam za savet. Vec nekoliko meseci pisem svoju prvu knjigu i napisao sam oko 10 000 reci na 20 strana ali me interesuje da li je ovo sto ja pisem dobro i vredno pisanja. Mozete li da mi date neki savet sta da radim i kome da se obratim da mi da strucno misljenje za moj rad i da mi kaze da li da nastavim pisanje?

10 000 reci je dosta vise od 20 strana, kad se uradi prelom..mozda 50 str..daj poznanicima i okolini da citaju, nema potrebe da trazis "strucnjaka" jer se knjige pisu za citaoce, a ako budes hteo da objavis lako ces dati nekom da ti ispravi gramaticke greske i sl.

Back