- Poruka
- 196
Interesuje me da izdam knjigu, pa mi eto treba vishe informacija...
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
to je toliko z***ban put da se smrznes, ma da postoji neke sheme koje mogu da upale(kvalitet), naravno ako ne mislish da participiras novcano.A.G!:Interesuje me da izdam knjigu, pa mi eto treba vishe informacija...
teica11:Molim vas ako neko zna proceduru kod izdavanj knjige ili tacno da mi objasni kupovinu prava i kako sve to funkcionise?Hvala.
topmodelsica:Stvarno ne znam, nije moje da se bavim administracijom, treba da prodjes mnogo toga ako zelis da ti kao meni izdaju knjige bez mnogo truda, do duse ja sam se izbacila u prvi plan po popularnosti za tako reci godinu dana.
Mozes da odneses rukopis ili kucan tekst u stampariju, da ih pitas koliko kosta i oni ce ti vrlo rado izdati tvoju knjigu, garantujem ti. To je sve sto mogu da ti kazem sto bi ti pomoglo. Nadam se da si zadovoljna. Molim.
Natasa J:A koja je tvoja knjiga? Mislim naslov...
Natasa J:Da li je Vama tesko pronaci primerak ugovora izmedju izdavaca i autora? Ugovori su tipski i svi bi trebalo da ih koriste?
Bice Vam jasno da je izdavac duzan da isplati autoru X% od prodatih knjiga. Da se o dizajnu korica dogovoraju. Da je autor duzan da od ena tri promocije po zahtevu izdavaca itd.
Natasa J:Cestitam
topmodelsica:Stvarno ne znam, nije moje da se bavim administracijom, treba da prodjes mnogo toga ako zelis da ti kao meni izdaju knjige bez mnogo truda, do duse ja sam se izbacila u prvi plan po popularnosti za tako reci godinu dana.
Mozes da odneses rukopis ili kucan tekst u stampariju, da ih pitas koliko kosta i oni ce ti vrlo rado izdati tvoju knjigu, garantujem ti. To je sve sto mogu da ti kazem sto bi ti pomoglo. Nadam se da si zadovoljna. Molim.
Borac za prava zivotinja:Možeš na dva načina: 1) da se obratiš nekom izdavaču i čekaš odgovor. Ako prihvati rukopis, onda to znači da moraš da prihvatiš sve njegove uslove i eventualno se oprostiš od bilo kakve love (dobiješ 10-20 primeraka knjige i to ti je to). Prihvatanje uslova podrazumeva da menjaš tekst po nahođenju urednika, da ne učestvuješ u estetskom kreiranju svog dela (dizajn korica) i, uopšte uzev, da od trenutka kad predaš rukopis, nemaš više nikakvu kontrolu. 2) knjigu izdaš sam, tako što ćeš rukopis odneti na katalogizaciju u NBS, pa posle u štampariju ili dogovoriti se sa nekim pitomim izdavačem da on, imenom svoje kuće, stane iza tvog dela ali da sam snosiš sve troškove. Troškovi: korektura i lektura (oko 2 evra po strani), prelom (priprema za štampu) - 1 do 1,5 evro po strani (sem ako nema fotke, crteže i slično), štampa - između 500 i 900 evra (zavisno od tiraža, kvaliteta papira i formata). Veći tiraži su isplativiji. Korice ti dizajner, tj. "prelamač teksta" obično ukalkuliše u cenu preloma. Ako sam izdaš knjigu, ceo tiraž stoji kod tebe. Ostaje ti SAMO da nađeš distributera.
Od cene (bruto) knjige u prodavnci, odmah odbij 50%, koliko ide na maržu, porez itd. Ako te je štampa knjige koštala 1, 5 evro po primerku, računaj da u prodaji mora da košta najmanje 450-500 dinara da bi se isplatila. Naravno, ukoliko želiš da zaradiš. Ako hoćeš da pišeš slave radi - tu neka ti je Bog u pomoći. Za to nemam recept.
Hesse:Snezana je u velikoj meri upravu...U krajnjem slucaju nije problem objaviti knjigu...jer se postavlja pitanje svrhe objavljivanja...objavljivanje radi samog objavljivanja - cemu to? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan onda nece biti potrebno mnogo truda za objavljivanje, sa obzirom da je novac obezbedjen...ako pak, postoje 'visi' razlozi za objavljivanje, tada treba voditi racuna o svemu navedenom u Snezaninom postu...Izdavac cesto igra presudnu ulogu u uspehu debitanskih izdanja beletristike (naravno cast izuzetcima)...jer je to povezano sa raznim stvarima, pocev od marketinga, renomea izdavaca...itd. ...Kod strucnih knjiga je to, razume se skroz drugacije, te izdavac igra minornu ulogu...Primer M. Pavica zaista prezentuje mnogo toga od naseg naucnog i knjizevnog 'sveta'. Pocev od njegove naucne karijere...od samog pocetka su mu stajali na put politicki neistomisljenici, te nisu hteli da mu odobre doktorsku tezu "Vojislav Ilic i Evropsko pesnistvo" Srbiji, Makedoniji...da bi na kraju doktorirao u Hrvatskoj...jer nije hteo da stane ni na ciju politicku stranu...sledeci apsurd se dogodio kada je objavio najprestizniji udzbenik iz istorije srpske knjizevnosti (sirokoobuhvatno izdanje u nekoliko tomova), iz kojeg su svi profesori predavali sem njega, kome nije bilo dopusteno...Pavic je fakticki otkrio Barok u srpskoj knjizevnosti...tek nakon objavljivanja Hazarskog recnika, 1984. kojim je stekao i svetsku slavu, postaje popularan kod nas...i sam je izjavio "Do 1984. sam bio najnecitaniji pisac u svojoj zemlji, a od te godine pa nadalje najcitaniji", da bi nakon 7 godina postao clan Srpske Akademije nauka, pa i clan Kraljevskog senata...i ostalih najprestiznijih nagrada, te da bi vec 14 godina uzastopno bio nominovan za Nobelovu nagradu, kako od strane nase zemlje, tako i od strane Rusije, SAD...i drugih...Pavic je zasigurno nas najveci zivi pisac, pa je opet tirazniji u inostranstvu nego u svojoj zemlji...
...Mnogo sam se udaljio od teme, ali bas ova tema me je podstakla na primer M.Pavica, jer je njegov slucaj prava slika knjizevnog sveta u nasoj zemlji...
maldaneri:Najzad je neko rekao ono sto i ja mislim...Vrlo cesto imam zelju da napisem nesto svoje , ali sam na vreme shvatila da bi to bilo interesantno samo meni (mozda mojim prijateljima).Ja sam svesna cinjenice da ne moze svako da bude pisac , ali je jos gore kada ste rodjeni za to (kao primer M.Pavica) , a vasa zemlja vas ubija,gusi u tome da uspete.To je slucaj mnogih ljudi ovde,strucnjaka u svome poslu.I jako sam razocarana zbog toga.Prosto,uspeh se ovde ne oprasta.
Borac za prava zivotinja:Hm... Vrlo pesimističko viđenje. Liči na moje, od pre sedam-osam godina, kada sam poželela da napišem knjigu ali sam odustala jer sam razmišljala na sličan način. Onda se, pre pet godina, desilo da jedan poznanik - izdavač - koji do tada nije ni znao da pišem, vidi moj rukopis. Jako mu se dopao i objavio je knjigu. Bila je tanušna i jeftina, u tiražu od 500 kom., ali je meni onaj trenutak kada sam je dobila u ruke - tek izašlu iz štamparije - ostao zauvek utisnut u pamćenje. Nisam dobila nikakav honorar i tada mi to nije bilo važno. Svoje primerke podelila sam prijateljima i uživala u njihovim reakcijama. Mislila sam: i to je dovoljno. A onda me je, godinu dana kasnije, uhvatio "neizdrž", pa sam napisala još jednu; pa sledeće godine još jednu... I tako, za 5 godina - 5 knjiga. I pored toga, zvanično sam još uvek ANONIMUS.
Svaki put sam se, pre nego što bi knjiga izašla iz štampe, osećala kao trudnica pred porođajem. Knjige su mi ušle u državni otkup. Poslednje dve sam sama finansirala. Primili su me u UKS, što mi je omogućilo status slobodnog umetnika. Pišem recenzije za druge pisce a povremeno neki članak za novine i časopise. Najveće zadovoljstvo mi je, ipak, kada mi se javi popuno nepoznata osoba (koja "iskopa" moj br. telefona kod izdavača) i kaže da je ouševljena i raspituje se kada će sledeći roman... Kapne i po neka para. Problem je kako se promovisati u moru izvikanih i privilegovanih pisaca. Zato treba pisati, pisati... I nadati se da se dobar glas daleko čuje.
Borac za prava zivotinja:Nema na čemu! Mi, pisci, treba da se ispomažemo!
Ne znam šta voliš da čitaš. Pisala sam romane, zbirke priča, esejistiku...
U biblioteci sigurno ima "Kuća straha - mali vodič kroz horor". Ako te ne privlači takav naslov, potraži roman "13 - jedno sećanje na sedamdesete" i nastavak istog, "Bez daha". Nisam sigurna ima li još uvek ovih knjiga u knjižarama (možda ima online). Za koji dan izlazi mi novi roman - "Tango Macabre" - pa ću javiti gde ga ima.