Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

https://www.politika.rs/scc/clanak/209555/Neistina-ili-laz

Неистина и лаж нису исто – лаж је врста неистине. Када вам неко саопшти погрешну информацију, па је, уверени да је тачна и истинита, преносите даље, тада не лажете већ несвесно говорите неистину. Када особа лаже, она, иако зна шта је истинито и тачно, намерно прича неку исконструисану причу како би обманула другога. У лагању увек постоји свесна намера да се други превари, обмане. Рећи некоме да не говори истину није увредљиво, али оптужити га за лагање – јесте.

itd

https://www.politika.rs/scc/clanak/209555/Neistina-ili-laz

Неистина и лаж нису исто – лаж је врста неистине. Када вам неко саопшти погрешну информацију, па је, уверени да је тачна и истинита, преносите даље, тада не лажете већ несвесно говорите неистину. Када особа лаже, она, иако зна шта је истинито и тачно, намерно прича неку исконструисану причу како би обманула другога. У лагању увек постоји свесна намера да се други превари, обмане. Рећи некоме да не говори истину није увредљиво, али оптужити га за лагање – јесте.

itd
Laz je laz, bila nesvesna ili svesna. Nesvesna naravno nema tezinu kao svesna, ali je ipak laz. Mislim da je ovo objasnjenje jasnije....

Da, al zato su se razvile tehnike od Budista, sto je preneto u Hriscanski monasticizam. Pogotovo uzdrzavanje od seksa, gladovanje i generalno
podviznistvo u raznim oblicima, kao sto je recimo stojanje na stubovima...
Kada su budisti gladovali i stajali na stubovima?
Razne asketske prakse su postojale mnogo pre budizma i Buda ih u svoje
učenje nije uveo.

Pa rekao sam svesteniku da je slicno, i on mi je potvrdio. Otac Ljuba sa Svetosavlja.
Otac Ljuba sa Svetosavlja se sigurno mnogo razume u budizam.
Učenje je nazvao Srednji put, zato što je savetovao asketske prakse. :roll:
Ni sam nije dostigao probuđenje zahvaljujući njima, nego je otrkrio
način koji je podelio sa drugima.

Da, al zato su se razvile tehnike od Budista, sto je preneto u Hriscanski monasticizam. Pogotovo uzdrzavanje od seksa, gladovanje i generalno
podviznistvo u raznim oblicima, kao sto je recimo stojanje na stubovima...
Лупетање. Има тачно нула доказа за ишта од овога.

Back