Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

i mene su ubeđivali da neistina nije laž i batalio raspravu.
Ma batalio si ti raspravu jer ti nestalo argumenata...
...isto kao sto je nestalo i forumasu Koslav75 koji mi je prvicno osporio navode i potrazio mi dokaze o kom sam primeru govorio i kad sam mu ih dao on sse samo nasmesio i pobegao sa razgovora glavom bez obzira... :kafa:
postoje istina i laž, jer zrno laži u istini je čitava laž.
neistina ti je nešto poput nisi derpe već gej, nisi rvaku već prostitutka. zamotaš gofno u celofan i eto političke korektnosti
Zapravo postoji istina i neistina dok neistina moze biti slucajna,nenamerna ili tendenciozna,namerna ali da nikom ne steti i ono suprotno da ima za cilj naneti stetu nekome i u tom se slucaju stvara odgovornost zavisno od same stete.
E sad kad je upravo ova kategorija neistine ukljucena u lazno svedocenje protiv nekoga jeste prekrsaj Bozje zapovesti koja to izricito brani !
Ovo su Biblijske cinjenice.

Poslednja izmena:
Dakle potpisujes tudje komentare,smejes se mojim Biblijskim argumentima a nema te da se jasno i precizno proizneses sta je to konkretno pogresno u Biblijskim primerom kojeg ssm dao ( ja ne filozofoiram nego iznosim konkretne argumente)...
Ништа није погрешно у Библијском примјеру, већ у твом схватању истог. Али већ смо установили и зашто је тако. ;)

Ништа није погрешно у Библијском примјеру, већ у твом схватању истог. Али већ смо установили и зашто је тако. ;)
Molim te objasni sta sam ja to krivo shvatio ?
Dali je Isus rekao da ce otici na prazniku ili da nece ?
Dali im je dao konkretnog razloga zasto nece ici ili nije dao ?
Dali je otisao nakon sto su Njegova braca otisla ili nije ?
Dali su se u medjuvremenu promenili razlozi zasto je rekao da nece ici ili se nisu ?
Dali je otisao da ga javno vide ili tajno ?

Evo ti su sustinski bitna pitanja na osnovu kojih ces dokazati da sam bilo sta pogresno shvatio od citiranog Biblijskog primera.
Dakle ???

Tako je nije svaka neistina laz...
Evo jedan banalan primer - neko te pita koliko imas godina a ti mu kazes 20 a realno imas 19 i 4 meseci.
U tehnickom smislu ti si izneo pogresan ,dakle netacan podatak dok bi istiniti,(tacan) bio onaj koji mu ga nisi rekao pa na osnovu ovog mozemo zakljuciti da si ti izneo neistinu.
E sad kljucno je pitanje kome je ta neistina naskodila,dali je neko pretrpeo stetu ili jos preciznije - dali je taj podatak bio u funkciji "laznog svedocenja protiv nekoga"?
Pa naravno da nije bio stoga taj netacan podatak definitivno nije bio prekrsaj Bozje zapovesti koja brani lazno svedocenje protiv bilo koga.
Laz ima nameru da nekome nanese stetu...
Tako je.

Evo jedan banalan primer - neko te pita koliko imas godina a ti mu kazes 20 a realno imas 19 i 4 meseci.
U tehnickom smislu ti si izneo pogresan ,dakle netacan podatak dok bi istiniti,(tacan) bio onaj koji mu ga nisi rekao pa na osnovu ovog mozemo zakljuciti da si ti izneo neistinu.
E sad kljucno je pitanje kome je ta neistina naskodila,dali je neko pretrpeo stetu ili jos preciznije - dali je taj podatak bio u funkciji "laznog svedocenja protiv nekoga"?
Pa naravno da nije bio stoga taj netacan podatak definitivno nije bio prekrsaj Bozje zapovesti koja brani lazno svedocenje protiv bilo koga.

Tako je.
Tako je a takodje mozes da ne kazes kolko imas godina jer je to tvoje pravo na istinu, na koju drugi i nemaju pravo.
Osim ako moras radi nekih dokumenata da izneses tu informaciju.

Tako je.
Зашто је Петар плакао?

Tako je nije svaka neistina laz...
Laz ima nameru da nekome nanese stetu...
Svaka neistina je laž, ali postoje laži koje nisu štetne prema "nekom drugom" jer taj "neki drugi" može da ne poveruje u tu laž i samim tim laž ne može da mu naškodi.
Najgore je kada lažeš samog sebe jer tada uveravaš sebe da je ta laž ustvari istina. A to se ljudima stalno dešava. Za to se brine lažni ego pošto je stvoren kao lažan.

Svaka neistina je laž, ali postoje laži koje nisu štetne prema "nekom drugom" jer taj "neki drugi" može da ne poveruje u tu laž i samim tim laž ne može da mu naškodi.
Najgore je kada lažeš samog sebe jer tada uveravaš sebe da je ta laž ustvari istina. A to se ljudima stalno dešava. Za to se brine lažni ego pošto je stvoren kao lažan.
Svaka neistina nije laz, to je to sto ti kazes da neke neistine nisu stetne i time nisu laz.

Ja sam samo stavio na sto moguce opcije,nisam doneo konacan zakljucak jer cekam da izneses dokaze...ako ih imas !
I nisam ja na nikakvom tronu,svi smo ovde jednaki koji iznosimo nase stavove,branimo ih i pre svega diskutiramo...
E sad moguce je da ima neke koleginice koje mozda sve znaju dok ujedno ne odgovaraju na sva pitanja ali je to to,mi ostali jednostavno "nemamo prava" da vam prigovaramo...😁
Ma kakvi dokazi,i kad bi ih iznela ti bi ih odbacio jer ne podržavaju tvoje sveznanje

Шта значи НЕИСТИНА?

» неистина • женски род Нетачна тврдња, лаж.
http://staznaci.com/neistina
E, al onda neistine koje su izgovarali Rasel, Raterford i slični, bez loših
namera već da ljudima protumače Božiju reč i da im pomognu, moramo
lažima nazvati.. A laži od Duha Svetoga ne dolaze i tako dalje.. ceo bi
se koncept jehovinih svedoka srušio..
Zato im objašnjavaju da nije svaka neistina laž.

E, al onda neistine koje su izgovarali Rasel, Raterford i slični, bez loših
namera već da ljudima protumače Božiju reč i da im pomognu, moramo
lažima nazvati.. A laži od Duha Svetoga ne dolaze i tako dalje.. ceo bi
se koncept jehovinih svedoka srušio..
Zato im objašnjavaju da nije svaka neistina laž.
sve te "proročanske" v
z. (sekte), moraju da pravdaju svoju očitu laž drugim izrazom koji ne znači apsolutna laž, već ne namerna laž koju nazivaju neistinom. ja njih razumem. kako sad subotar da pravda onolike promašaje što su ih svesno lagali ili raselovci.

sve te "proročanske" v
z. (sekte), moraju da pravdaju svoju očitu laž drugim izrazom koji ne znači apsolutna laž, već ne namerna laž koju nazivaju neistinom. ja njih razumem. kako sad subotar da pravda onolike promašaje što su ih svesno lagali ili raselovci.
Ne razumem ih. Trebali bi da se pokaju i da se manu ćorava posla, a ne da
druge laži smišljaju da bi opravdali prve.

Back