Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

Znači postoje i drugi bogovi, jer ih spominje u Bibliji
Спомиње и пориче им божанско достојанство јер су јевреји тада били превазишли многобоштво и постали монотеисти, а притом живели међу многобошцима. Отуд забрана служења другим (лажним) боговима.

Спомиње и пориче им божанско достојанство јер су јевреји тада били превазишли многобоштво и постали монотеисти, а притом живели међу многобошцима. Отуд забрана служења другим (лажним) боговима.
ali ipak postoje drugi bogovi...

Он је само дао заповест да им људи не служе, јер су лажни.

ali nisi teo da pročitaš...
Не смарај с тим глупим тврдњама о читању, немаш појма о мени. Ако оћеш да дискутујеш, дискутуј; не пребацуј фокус на саговорника и не провоцирај.

ovako to izgleda u Svetom pismu SPC

Не гради себи лика резана нити какве слике од онога што је горе на небу, или доље на земљи, или у води испод земље

Ima velike razlike od "Ne obozavaj..." do "Ne gradi..." Bog je zabranio izradu , rezbanje (skulpture) i crtanje bilo cga sto je na nebu ili zemlji. To nisu samo ikone vec i opste slikarstvo i vajarstvo
Idoli se grade za reliugioznu svrhu i njima se sluzi

a umetnost je za umetniscju svrhu to nema veze sa tima zapovestima
Bog nema nista protiv umetnosti tj dao nam je taj dar da ga koristimo
i da stvaramo umetnicka dela

Ја сам Господ Бог Твој, немој имати других богова осим мене.

Ovde ne piše, nemoj imati lažnih bogova, niti samo sam ja bog
a svi ostali su lažni. Rečenica samo ne sadrži tu reč. Čemu onda
učitavanje nečega čega nema?
Čemu to tumačenje da je tako nešto rečeno zbog mnogobožaca?

Umesto da se razmišlja, šta ta rečenica zaista znači...
Šta znači imati Boga?
Ne kaže ni verovati, nego baš imati.

Kako to izgleda kada imaš ''Ja sam'' za Boga i šta sve drugo
može da stane na njegovo mesto?

Не смарај с тим глупим тврдњама о читању, немаш појма о мени. Ако оћеш да дискутујеш, дискутуј; не пребацуј фокус на саговорника и не провоцирај.
ja sam ti dao citat iz biblije šta je i kako je zapoveđeno, ti nešto izvodiš, prilagođavaš, adaptiraš...

On je i pomenuo druge bogove i izgovorio im imena

nisi znao ništa o tome iako je lepo zapisano u Bibliji ???

Ево да би ти било јасније овде лепо пише
Жртва на Кармилу

20Ахав посла к свим синовима Израиљевим, а сабра и оне пророке на Кармилску гору. 21Тада приступи Илија свем народу и рече: „Докле ћете храмати на обе стране? Ако је Господ – Бог, пођите за њим. Ако је Вал, идите за њим.” Народ му не одговори ништа.
Прочитај све до краја да би ти било јасно.
https://srpski.global.bible/bible/ccae70e924e03490-01/1KI.18?passageId=1KI.18.27&q=спава

Kada slaviš bilo šta , recimo Novaka zbog njegovog uspeha ti od njega praviš idola, stvar za obožavanje, lažnog boga.
Kad ti mačka pređe put a ti uzveruješ da može nešto loše da ti se desi zbog toga ti od te mačke previš idola, lažnog boga.
Ako obožavaš Nikolu Teslu ti takođe postaješ idolopoklonik.
Ave čemu u svom umu daš moć ti od toga praviš idola.
A stv arnu moć da promeni tvoj život ima samo ISTINA koja je u tebi, jer kroz istinu sudiš o svemu oko sebe, a kako sudiš tako se i osećaš, a kako se osećaš tako se i onašaš i ceo tvoj život izvire iz istine koja je u tebi. Ako je tvoja istina sačinjena od zabluda to će u tvoj život doneti gnev, bes, depresiju, nezadovoljstvo i tvoj život će biti uništen patnjom.
Zato čovek treba da služi Svojoj istini jer je istina Bog koji živi u svakom čoveku,
A đavo je otac svake zablude bar tako piše u Pismu.
Dakle nije Bog neki dekica koji živi tamo negde na nebu i maltretira ljude nego je tvoj bog istina koja je u tebi i služeći bogu kroz zapovesti mi služimo svome životu.

A stv arnu moć da promeni tvoj život ima samo ISTINA koja je u tebi, jer kroz istinu sudiš o svemu oko sebe, a kako sudiš tako se i osećaš, a kako se osećaš tako se i onašaš i ceo tvoj život izvire iz istine koja je u tebi.
A ta Istina u tebi je Svest koja nosi znanje o svemu zajedno, ali ne i osećanje o svemu zajedno, to pripisujemo Savesti ili Dobru u sebi. I na tu Savest se treba osloniti kada donosimo neki sud jer Dobro je uvek ispred Istine, baš kao što je i Isus ispred Hrista.

A gde piše da su lažni?
Ја сам Господ Бог Твој, немој имати других богова осим мене.

Ovde ne piše, nemoj imati lažnih bogova, niti samo sam ja bog
a svi ostali su lažni. Rečenica samo ne sadrži tu reč. Čemu onda
učitavanje nečega čega nema?
Нема у тој реченици, наравно, али је јасно из општег контекста Писма да је реч о лажним боговима.

Књига пророка Јеремије, глава 2:
Је ли који народ променио богове, ако и нису богови? А мој народ промени славу своју на ствар залудну.

Чак их и ђаволима назива, у 32. глави Пете Мојсијеве:
Приносише жртве ђаволима, не Богу, боговима, којих нису знали, новим, који из близа дођоше, којих се нису страшили оци ваши.

У 8. глави 1. посланице Коринћанима јасно стоји:
А за јело идолских жртава, знамо да идол није ништа на свету, и да нема другог Бога осим једног.

Нема у тој реченици, наравно, али је јасно из општег контекста Писма да је реч о лажним боговима.
Kako to, tako važna zapovest, a moraš joj učitavati nešto što ti je postalo
jasno iz opšteg konteksta Pisma? Šta je bio problem upotrebiti još jednu
reč? Štedelo se?

Па прочитај причу

Ниси још увек прочитала причу.
Naravno da sam pročitala priču. Došla sam do sledećeg zaključka.
Da ti sada postaviš sve za vatru i da čekaš da tvoj pravi i jedini Bog
u koga veruješ dođe i zapali je, mogla bih ti se narugati jednako kako
su se narugali mnogobošcima. Mogla bih te pitati, jel ti Bog tvoj zaspao
ili ogluveo. Zar ne?
Onda proizilazi da imati Boga znači nešto sasvim drugo.

Naravno da sam pročitala priču. Došla sam do sledećeg zaključka.
Da ti sada postaviš sve za vatru i da čekaš da tvoj pravi i jedini Bog
u koga veruješ dođe i zapali je, mogla bih ti se narugati jednako kako
su se narugali mnogobošcima. Mogla bih te pitati, jel ti Bog tvoj zaspao
ili ogluveo. Zar ne?
Onda proizilazi da imati Boga znači nešto sasvim drugo.
Hmmm,cini mi se da si propustila primetiti jednu sitnicu - Ilija je bio covek koji je bio ziv odnesen na nebo,dakle Bog ga je na spektakularan nacin uzeo dok je tvoj sugovornik osoba koja se ovde pretstavlja kao RIA77,dakle samo jedan od nas koji pricamo na forumu...
Inace Bog ne deluje na nacin kao sto si ti skontala - da je to neka "masina koja pusta vatru sa neba pritiskom nekog dugmica"...
.. da,Bog jos uvek cini cuda ali ne kad Ga Jasna sa Krste izazove da ucini...

...i lepo je prinetio covek "da se nisi mnogo nacitala"materije iz Svetog Pisma koju zelis komentirati .

A ta Istina u tebi je Svest koja nosi znanje o svemu zajedno, ali ne i osećanje o svemu zajedno, to pripisujemo Savesti ili Dobru u sebi. I na tu Savest se treba osloniti kada donosimo neki sud jer Dobro je uvek ispred Istine, baš kao što je i Isus ispred Hrista.
Ajde ne filozofiraj nego razmisli o onom šta sam rekao. Po tvom odgovoru se vidi da nisi skontao šta sam pisao.

Hmmm,cini mi se da si propustila primetiti jednu sitnicu - Ilija je bio covek koji je bio ziv odnesen na nebo,dakle Bog ga je na spektakularan nacin uzeo dok je tvoj sugovornik osoba koja se ovde pretstavlja kao RIA77,dakle samo jedan od nas koji pricamo na forumu...
Inace Bog ne deluje na nacin kao sto si ti skontala - da je to neka "masina koja pusta vatru sa neba pritiskom nekog dugmica"...
.. da,Bog jos uvek cini cuda ali ne kad Ga Jasna sa Krste izazove da ucini...

...i lepo je prinetio covek "da se nisi mnogo nacitala"materije iz Svetog Pisma koju zelis komentirati .
:roll: :roll: :roll:

Šta vam vredi što ste se načitali, kad suštinu propuštate. Ja tu zapovest
i ne vidim kao zapovest, već kao informaciju koja je apsolutna istina i kao
savet.
Zapovediti nekome da ima Boga je besmisleno. Moraš se pitati i tražiti
način da do toga gođeš. A ne samo, eto to je rečeno mnogobošcima, ja
nisam mnogobožac i sve sam time rešio.
Ne nisi. Ono što trenutno ima vlast nad tobom, to ti je trenutno bog. To
imaš, a ne Boga.

Kako to, tako važna zapovest, a moraš joj učitavati nešto što ti je postalo
jasno iz opšteg konteksta Pisma? Šta je bio problem upotrebiti još jednu
reč? Štedelo se?
Rečima se ne može opisati ideja, ako onaj ko sluša ne verujeda ti imaš nešto korisno da mu daš opisujući ideju on se neće ni potruditi da se u njegovom umu rodi ta ideja koju mu opisuješ.
Dakle ja opisujem ideju rečima i to treba da pomogne da se u tvom imu rodi ta ideja ionda ona sama objasni sebe, I onda bude onio: aha, to si hteo da kažeš.
I kad ti ne veruješ da ja pričam nešto šta ima smisla, onda se nećeš ni zamisliti nad mojim rečima niti će se u tvom umu roditi ideja koja bi objasnila šta ja pričam. Totalno nerazumevanje je posledica nedostatka vere da tu postoji ideja vredna pažnje.
Sveto pismo je pisano tako kako bi se u umovima vernika rađale ideje koje ga objašnjavaju.
Oni koji nemaju vere će sumnjom naći sve drugo samo ne ono šta Biblija pokušava da kaže.

savet.
Zapovediti nekome da ima Boga je besmisleno. Moraš se pitati i tražiti
imaš, a ne Boga.
A vlast nad nama ima naša istina, jer ona je naš bog. Kakva je čija istina tako taj sudi o dešavanjima u svom životu, A kako sudi tako se i oseća, a kako se oseća tako se i ponaša, Dakle vlast nad našim ponašanjem ima naša istina, a ako je naša istina sačinjena od zabluda onda je jasno kakvo će biti naše ponašanje i ko vlada našim ponašanjem, A đavo je otac svih zabluda.

savet.
Svaka je zapovest svojevidan savet,eto priznajem da si u vezi ovog potpuno u pravu,idemo dalje:
Zapovediti nekome da ima Boga je besmisleno.
Ovo ces morati rascistiti sa Bogom jer je On dao tu zapovest i ujedno je "licno zapisao" na kamenim plocama...idemo dalje:
Moraš se pitati i tražiti
U vezi ovog si takodje u pravu - zapovesti su date svim ljudima,dakle i neznaboscima i Bozjem narodu i svako krsenje povlaci odgovornost pred Bogom,bio to hriscanin ili neko od odstalih .
imaš, a ne Boga.
...iznenadjen sam ali si u pravu i u vezi ovog - a neznabozac postajes uvek kad odbacis Boga i Njegove zapovesti i svesno i planski,dakle ne incidentno nego u kontinuitetu cinis ono sto po definiciji rade neznabosci...

Back