Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

nemamo mi problem sa prevodima, vec sa mnogobrojnim ''tumacima'' koji generalno falsifikuju [ucitavaju svoje ''vidjenje''], od raznih nazovi autoriteta do laika, i po raznim denominacijama, znaci nisam uopste pristrasan da prozivam samo tvoju... nekad samo ''natezu istnu'', a nekada je izopacuju ucitavajuci laz, kao danas znane nam nove normalnosti na primer...
Ok,to mi deluje fer...
E sad je red da me citiras gde sam ja to konkretno ,bar po tebi,pogresno tumacio neki Bibliski tekst ili sam mozda dao neki citat van konteksta !!!
Dakle ?

Druga božija zapovest

Ne obožavaj nikakav lik rezan niti ikakvu sliku od onoga što je gore na nebu ili dole na zemlji, ili u vodi i ispod zemlje

A ipak imamo ikone, krsteve i još štošta.
Kako hrišćani objašnjavaju ovakvo bezobrazno kršenje božije zapovesti?
Na jedan licemeran način. Nađu neki citati iz Biblije i reše problem. Tipa svako nosi svoj krst i slično.

ne bi se zvale zapovesti, nego smernice, mislim bzvz se lazemo
10 bozjih smernica:hahaha:

Ајде ме лепо заобиђи уместо што сецкаш цитате и тиме мењаш контекст мојих речи. Не, клањање Богу пред исконостасом и клањање иконама није исто.
Klanjanje je klanjanje kome god :super:
Ma najbolje da se nekome klanjas a nekom okrenes zadnjicu :lol:

Klanjanje je klanjanje kome god :super:
Ma najbolje da se nekome klanjas a nekom okrenes zadnjicu :lol:
Клања се Богу и само Богу, не клања се иконама, већ пред иконама. Твоје инфантилно троловање и прављење блесавим није занимљиво никоме, колико год се ти самом себи смејао. Рекох ти да ме заобиђеш.

Клања се Богу и само Богу, не клања се иконама, већ пред иконама. Твоје инфантилно троловање и прављење блесавим није занимљиво никоме, колико год се ти самом себи смејао. Рекох ти да ме заобиђеш.
Šta će onda ikone da bi se klanjao Bogu?

Šta će onda ikone da bi se klanjao Bogu?
Јер се у православљу иконе сматрају прозорима раја.

To sa ikonama je čist biznis SPC-a.
,,То са иконама" постоји пуно дуже и од Србије и од СПЦ-е.

1 Korincanima 10

19 Šta dakle hoću da kažem? Da ono što je žrtvovano idolu ima neki značaj ili da idol ima neki značaj?
20 Ne, nego kažem da ono što idolopoklonici žrtvuju, demonima žrtvuju, a ne Bogu.
+ A ja ne želim da vi imate išta zajedničko s demonima.+
Ни иконама ни пред иконама се ништа не жртвује.

Иконе нису идоли.

Poslednja izmena od moderatora:
Већ си дао одговор на питање у уводном посту, само треба разликовати обожавање и поштовање као два различита појма и све заблуде и недоумице ће нестати.

Odlicno i pre svega logicko pitanje, samo jedno dopreciziranje - nisu hriscani oni koji trebaju odgovarati ovo pitanje vec oni koji to praktikuju a to su pravoslavci i katolici !!!

Ma sta kazes...?
Mozda si u pravu nego hajdemo mi ipak videti koja su tvoja shvacanja:

Hmmm,ja bih se ipak drzao "definicije" koju promovira druga Bozja zapovesti,evo sta ona kaze:

2 Mojs.20,4-6:
'...Ne gradi sebi lika rezana niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje.
Nemoj im se klanjati niti im služiti,
jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grijehe otačke na sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, onijeh koji mrze na mene;
A činim milost na tisućama onijeh koji me ljube i čuvaju zapovijesti moje..."

Ma nemojte kasti... :D
A kako su to po tebi SZ-ni pagani smatrali da su neki predmeti zapravo "bogovi", zaverivali su notarske izjave da oni smatraju da su konkretno ti predmeti "bogovi"ili su zapravo predmetima oddavali cast i umisljali su da imaju moci intervenisanja u njihovim zivotima pa su im se zato i molili ??? :D
Ako si bar jednom citao Bibliju,mogao si saznati da je ovo drugo bilo slucaj a najbolji primer da bi to jasno video je scena na Karmilu kada su se na istom mestu,posledovateljno,dakle prvo jedna pa druga,obavljale dve sluzbe - prvo paganskim laznim bogovima koju su imali valovi 'svestenici" a zatim sluzba pravom Bogu koju je obavio Ilija, sluga Gospodnji !!!
Dakle iz pomenutog izvestaja se jasno vidi da su se pagani molili valu isto kao sto se vernici mole Bogu i trazili su od njega da im ispuni zelju a to isto je uradio i Ilija.
Konkretno na Karmilskoj gori svi su se prisutni molili - prvi su se obracali nepostojecom,laznom "bogu"kome su u cast izradjivali ki[povi u njihovim "hramovima"i prinosili su mu zrtve dok je to isto radio i prorok Ilija stim sto se je on molio PRAVOM BOGU I SLUZIO MU NA PRAVI NACIN !!!

E sad se vratimo ikonama - pravoslavci izradjuju slike koje su po njima,slikovit prikaz svetcima na nebu.
I ne samo sto izradjuju nego imaju uspostavljenu sluzbu tim ikonama - prinose razno-razne dare,ljube ih i traze od njih razno-razne intervencije u njihovom zivotu popit recimo zdravlja,poroda,blagostanje,zastita dobra zetva i t.d !!!

Sve ovo sto oni traze spada u kategoriju mogucnostyi koje su ekskluzivna svojina Boga Nebeskoga jer ih SAMO ON I NIKO DRUGI ne moze isporuciti !!!

Dakle ukoliko smatras da bilo ko osim Boga moze to isporuciti i da se ujedno molis tom predmetu,zivom ili mrtvom pa cak i vaskrslom ljudskom bicu ili bilo kom nebeskom bicu ( andjele,seruvime,heruvime i t.de.) je samo po sebi idolopoklonstvoi !!!
Ех, кад већ ти протумачиш Свето Писмо из своје главе, то мора бити да је тако и никако другачије. :kafa:

Ne klanja im se? :think:

Gde živiš ti, u Medini? Čini mi se da nikad nisi video neku osobu kad uđe u pravoslavnu crkvu i krene "prestonoj ikoni" da se klanja i ljubi je.

Ili rimokatolike koji pokleknu na jednu nogu gledajući u krst na oltaru i fresku iza njega?

:per: :hahaha:
То само доказује да си видио или чуо нешто, а немаш појма шта то значи и зашто се ради.

То само доказује да си видио или чуо нешто, а немаш појма шта то значи и зашто се ради.
To samo dokazuje da lupetaš, bez ikakve osnove, jer nemaš niti možeš da imaš ma kakvo saznanje o tome šta sam ja video ili čuo.

Zbog te greške u racionalnom vođenju diskusije, ne baviš se suštinom tj činjenicom da se pripadnici obe tradicionalne crkve, parvoslavci i rimoaktolici, klanjaju nacrtanim, rimoaktolici najčešće a pravoslavci retko, ali ipak ponekad (npr "Bogomajka iz manastira Sokolice") i izvajanim prikazima.

Nije šija nego vrat. Nigde u Bibliji ne piše da treba da slave sveci niti da se poštuju ikone.
Хришћанство није само Библија и ништа осим Библије. То је секташтво, имаш таквих секти колко оћеш, које се ограничавају само на Библију. Ето ти Јеховиних сведока, нпр. Они су специјалисти за то.

Da se krši samo ta zapovest nego se krše i mnoge druge.
Важи, теоложе.

Opa bato,jos neka novostarija...?
Sad je potrebno i izvod knjige krstenih da bi dokazao da sam krscanin...? :D
A ja mislio da su to samo moralni standardi koji determinisu duhovni nivo i pripadnost Hristovoj Crkvi...
Nego,koliko kosta ta "krstenica",imate neku "maticnu sluzbu"koja izdaje takva "identifikaciona dokumenta" i koja je njihova namena...!?
Da nije to mozda u funkciji boljeg ocenjivanja kad se aplicira za neko radno mesto,nesto u stilu diplome sa Hrdvarda ili bar neki kurs po informatike ,engleskog ili sto god slicno tome ??? :zcepanje:
Значи ниси крштен у име Оца и Сина и светог Духа, или јеси па си одбацио то крштење?

10 bozjih smernica:hahaha:
Da zamisli, jer "zapovesti" nisu nista drugo nego usmeravanje sta ne bi trebao a ne ne bi smeo
"Ne ubij".Eto imas trenutno rat u Ukrajini,zarobis lika koji je ekstremni desnicar koji pripada jedinici koja je odgovorna za zlocine,ako ga postedis bice razmenjen i kasnije ce mozda opet isto ciniti.Ubices ga i tako mozda spasiti neciji zivot,ili ces slediti "Ne ubij" ? Tvoja slobodna volja
"Ne ukradi".Sta ako ukrades hranu da bi nekome dao? Mozda je bozija promisao da gladujete?Da li bi ukrao ako moras ?
Zapovesti su bile dok su ljudi bili na nizem nivou i nije im bilo lako objasniti neke stvari,danas toliko kasnije ti i dalje to dozivljavaj kao stroge zapovesti, za mene su to smernice osnovnih nacela.Zapovest i slobodna volja ne idu u istoj recenici,jer ako mi je zapovedjeno onda mi slobodna volja ne treba

Хришћанство није само Библија и ништа осим Библије. То је секташтво, имаш таквих секти колко оћеш, које се ограничавају само на Библију. Ето ти Јеховиних сведока, нпр. Они су специјалисти за то.

Важи, теоложе.

.
Sektašvo je SPC ako ćemo već tako. Sve je to jevrejska sekta koja nema veze sa nama Srbima.

Nego po čemu treba hrišćani da žive? Najbolje da svako izmisli svoj oblik hrišćanstva. Ne ide to tako.

Zašto da ne ismejavam jednu budalaštinu iz bronzanog doba koja jako loše utiče na živote ljudi?

Da zamisli, jer "zapovesti" nisu nista drugo nego usmeravanje sta ne bi trebao a ne ne bi smeo
"Ne ubij".Eto imas trenutno rat u Ukrajini,zarobis lika koji je ekstremni desnicar koji pripada jedinici koja je odgovorna za zlocine,ako ga postedis bice razmenjen i kasnije ce mozda opet isto ciniti.Ubices ga i tako mozda spasiti neciji zivot,ili ces slediti "Ne ubij" ? Tvoja slobodna volja
"Ne ukradi".Sta ako ukrades hranu da bi nekome dao? Mozda je bozija promisao da gladujete?Da li bi ukrao ako moras ?
Zapovesti su bile dok su ljudi bili na nizem nivou i nije im bilo lako objasniti neke stvari,danas toliko kasnije ti i dalje to dozivljavaj kao stroge zapovesti, za mene su to smernice osnovnih nacela.Zapovest i slobodna volja ne idu u istoj recenici,jer ako mi je zapovedjeno onda mi slobodna volja ne treba
Sve zapovesti koje je Bog kršio osim u obožavanju samoga sebe.

Zašto da ne ismejavam jednu budalaštinu iz bronzanog doba koja jako loše utiče na živote ljudi?
Зато што је лако пуштати муда као анонимни корисник форума - иди бато у цркву па то ради или међу гомилу верника, представи се именом и презименом кад већ мислиш да је исправно. Ако лоше утиче на тебе, не значи да једнако утиче и на све остале, нису сви људи исти као ти. Неки ниво поштовања других мора да постоји ако смо цивилизовано друштво.

Druga božija zapovest

Ne obožavaj nikakav lik rezan niti ikakvu sliku od onoga što je gore na nebu ili dole na zemlji, ili u vodi i ispod zemlje

A ipak imamo ikone, krsteve i još štošta.
Kako hrišćani objašnjavaju ovakvo bezobrazno kršenje božije zapovesti?
Krstevi i ikone idu uz hriscanstvo.ne treba drzati slike nekih idola.

27 дец 2010

Црква и секте​

СВЕТЕ ИКОНЕ, СВЕТИ КРСТ, СВЕТЕ МОШТИ
Секташи оптужују Цркву да је “ прекршила “ другу Божију заповест тиме што у богослужбеној пракси употребљава и “ обожава “ иконе ; осим тога у Цркви се клања Крсту као каквом “ идолу „, а исто тако и моштима светитеља. То је идолопоклонство, и директан грех против друге Божије заповести – кажу секташи. Оваквих се приговора Црква доста наслушала у својој историји – па ипак посветимо им мало пажње!
Кажимо на самом почетку да друга Божија заповест не забрањује прављење ликова и сликање слика, већ њихово обожавање. Православни хришћани се тога држе, и они не обожавају никога и ништа осим Господа Бога. Чујмо најпре шта каже друга Божија заповест: “ Не прави идола нити каква лика од онога што је горе на небу, или доле на земљи, или у води испод земље. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој “ (2Мој. 20.4-5).
Када би се ова заповест схватила буквално – настао би општи хаос. У таквим околностима би сваки биолог, сликар, фотограф, вајар, луткар,… – био велики грешник. Албуми са нашим сликама представљали би скуп “ идола „, а телевизију и да не спомињемо. Личних докумената не би било, а новине би штампале само сувопарне текстове.
Па како онда схватити ову заповест?! Просто – довољно је обратити се Библији, и ето одговора. У образложењу ове заповести Бог каже: “ Немојте градити себи идола ни ликова резаних, нити ступова подижите, ни камења са сликама мећите у својој земљи да му се клањате; јер сам ја Господ Бог ваш “ (3Мој. 26.1); и даље: „… посрамиће се они који се уздају у лик резани, који говоре ликовима ливеним: ви сте наши богови(Иса. 42.17 ; 44.9-17 ; 45.20 ; 46.6-7 ; итд.).
Дакле, Господ Бог изричито забрањује да било ког, или било шта обожавамо и клањамо му се као Богу. Само то, и ништа више! А Црква тако нешто никада није учила или радила. Никада Она није неку личност или неки предмет ставила изнад Бога, испред Бога, или уместо Бога! Сетимо се још нечега – у Библији постоје директне Божије наредбе да се праве кипови, и иконе за потребе богослужења! Ево и тих места у Св. Писму:
  • Бог наређује да се начине две статуе анђела (херувима) у Храму Божијем:
    (2Мој. 25.18-22 ; 1Књ. Дн. 28.18 ; 1Књ. Цар. 6.23-29 ; 8.6-7)
  • Бог наређује да се ураде резани ликови у Храму:
    (1Књ. Цар. 6.29-35 ; 7.29,36 ; 2Књ. Дн. 3.7)
  • Бог наређује да се извезу ликови анђела на порфирној завеси светилишта:
    (2Мој. 26.31 ; 2Књ. Дн. 3.14)
  • Бог наређује да се извезу ликови анђела на десет завеса шатора:
    (2Мој. 26.1 ; 36.8)
  • Бог показује Мојсију слику Свога Храма и свега што је у њему:
    (2Мој. 25.9,40)
  • У самој Небеској Цркви налазе се кипови анђела, као и резани ликови:
    (Јез. 41.18-26)
Дакле, Бог не само што не забрањује коришћење религиозних слика за богослужбене потребе, већ, напротив – наређује! Стога, поистовећивање св. икона са “ идолима “ било би заиста неразумно, и чак шта више, велики грех. Јер ми православни не обожавамо св. иконе, нити се молимо икони као парчету дрвета или папира. Православни верници се моле пред иконом, као симболу личности која је визуелно представљена на њој. Они поштују иконе као благословене представе једног живог Бога – Његових анђела, светитеља и мученика који су, као што смо видели, наши пријатељи и заступници (Отк. 5.8 ; 8.3-4). Ми уснама целивамо лик светитеља, а нашим мислима и срцима целивамо правог светитеља као живу и стварну личност у Небеској Цркви.
Оно што је записано у Јеванђељу, то је представљено нашим очима, и у боји, насликано на зидовима храма, или на дрвету или у облицима неке друге материје. Оно што се читањем приказује ушима, то се исто приказује гледањем нашим очима.
Из Св. Писма видимо да је Бог понекад чинио чуда кроз мртве, без животне:
  • кроз дрвени Мојсијеви штап: (2Мој. 7.17 ; 8.17 ; 9.3 ; 17.5-6)
  • кроз бакарну змију: (4Мој. 21.6-9)
  • кроз Јелисејеве мошти: (2Књ. о Цар. 13.21)
  • кроз Христове хаљине: (Мт. 9.20-22)
  • кроз Петрову сенку: (Д. ап. 5.15)
  • кроз иловачу и бању Силоамску: (Јн. 9.6-7)
  • кроз убрусе и појасе ап. Павла: (Д. ап. 19.11-12)
Стога, зашто и даље сумњати у чудотворне моћи св. икона, св. крста. или св. моштију? Историјско искуство Цркве, као и њено Предање то очигледно потврђују!
На крају узмимо у обзир и то да, до Христовог доласка, Бога нико никад није видео, и да је Бог тек у лику Господа Исуса Христа узео људску природу (Јн. 1.14 ; 14.9). Због тога Богочовека Исуса Христа оправдано можемо визуелно представити у Његовом људском облику. 787- ме године, на седмом васељенском сабору, цела Црква је прихватила ово учење, и донела коначну одлуку у погледу достојног поштовања икона. А било би заиста Богохулно и неукусно да лик Господа Исуса Христа, Богородице, апостола, анђела, и свих светитеља називамо “ идолима „.
Свети Крст – Ап. Павле “ плачући говори о многима који живе као непријатељи крста Христова “ (Флпљ. 3.18). Заиста, и дан данас многи од секраша отворено се јављају као крстоборци и противници видљивом одавању почасти св. крсту – “ Јер је реч о крсту лудост оника који гину …“ (1Кор. 1.18).
Ми ћемо се држати речи ап. Павла: “ А ја, Боже сачувај, да се чим другим хвалим осим крстом Господа нашега Исуса Христа “ (Гал. 6.14) – јер је за нас Крст Христов и симбол и средство спасења.
Шта рећи за оне који тврде да “ верују “ у Христа, а одбацују да одају видљиву почаст Знаку Сина Божијег – св. крсту. Какви су то “ хришћани “ када свесно одбацују ношење Крста, или не дај Боже да га још целивају? Њихов став је да они Крст Господњи носе у својим срцима, и то је сасвим довољно! Добро, то је лепо и за сваку је похвалу – али кријући у себи Крст, а не одајући му видљиву почаст, ви као да се стидите што сте хришћани. Друго, није баш тачно да је Крст Христов невидљив, јер Св. Писмо говори и о видљивом Крсту као Знаку Сина Човечијег – који се јавно показао на Голготи (Јн. 19.17); и који ће се поново показати, на небу, када Господ дође у свој својој слави (Мт. 24.30). Хоћете ли се и тада стидети св. крста? Видети и ове цитате:(Флпљ. 2.8 ; Еф. 2.16 ; Кол. 2.14).
Навашћемо даље нека места из Старог Завета која би се могла схватити као праслика Крста:
  • Када је Јаков благосиљао Јосифове синове, Јефрема и Манасију, стицај околности био је такав да је тај благослов изречен под знаком крста, јер је Јаков при благосиљању ставио једну руку преко друге (1Мој. 48.13-19). Да ли је то био баш пуки случај да благослов овог пута дође кроз знак крста, или је то био предзнак, да ће кроз крст доћи благослов целом свету?
  • Ап. Павле прелазак Израиља преко Црвеног мора тумачи као праслику св. тајне крштења (1Кор. 10.1-2). Наиме, да би се вода раздвојила, Мојсије је пружио своју руку ка мору у једном, директном, правцу, а када је Израиљ прешао, он је по заповести Божијој опет пружио руку ка мору да би се вода саставила, али сада је то учинио у попречном правцу. На тај начин несвесно учињени знак крста био је предслика спасења.
  • Први ратни сусрет Израиљаца са Амаличанима текао је следећим током – док се Мојсије на гори молио Богу раширених руку, Израиљци су побеђивали. Чим би их спустио, од умора, побеђивали су Амаличани (2Мој. 17.11-13). Раширене Мојсијеве руке, у односу на његово тело, такође су биле предслика крста Христовог, и извор Израиљске победе. Из Св. Предања знамо још нешто:
  • Пред одсутну битку са својим супарником Максентијом (312- те год.) цар Констатин је у сну добио поруку да на штитове и заставе стави знак Крста, а речи које је чуо гласиле су “ Овим побеђуј „. Испунивши то, Констатин је победио и ушао у Рим.
  • Из историје Цркве зна се да су стари хришћани имали више својих символа који су у оно време били тајни знаци распознавања. Један од таквих је била риба, а зна се и зашто – На грчком језику риба се каже “ ИXТИС “ – Исус Xристос Теу Иос Сотир – Исус Христос Божији Син Спаситељ! А зар је тај символ био неки грех пред Богом? Није – јер он у суштини изражава главну истину хришћанства! Па зашто би онда и Крст, као предмет (символ), и знак Крста којим се осењујемо био грех?! Јер, када на себи руком начинимо знак Крста ми тим покретом изражавамо цело своје хришћанско веровање – на символички начин. Три састављена прста једне шаке символички нам означавају нашу веру у једносушну и нераздељиву Свету Тројицу. Тим више, и тим потпуније што чинећи знак Крста изговарамо: “ У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин „!
У осталом, и секташи, сви од реда, имају неки спољашњи знак своје молитвености. Обично, и најчешће седећи зажмуре, ставе руке међу колена и дубоко се замисле, или изговарају своју слободну молитву.
Нама Св. Предање изричито казује да су још најранији хришћани имали обичај да се осењују знаком Крста, па стога то радимо и ми. А секташи нека нам одговоре на основу чега они то заснивају знак своје молитвености?!

https://svetosavlje.org/crkva-i-sekte/9/

Back