Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

Opa bato,jos neka novostarija...?
Sad je potrebno i izvod knjige krstenih da bi dokazao da sam krscanin...? :D
A ja mislio da su to samo moralni standardi koji determinisu duhovni nivo i pripadnost Hristovoj Crkvi...
Nego,koliko kosta ta "krstenica",imate neku "maticnu sluzbu"koja izdaje takva "identifikaciona dokumenta" i koja je njihova namena...!?
Da nije to mozda u funkciji boljeg ocenjivanja kad se aplicira za neko radno mesto,nesto u stilu diplome sa Hrdvarda ili bar neki kurs po informatike ,engleskog ili sto god slicno tome ??? :zcepanje:
Tu prazni9nu ti niko i nista ne moze popuniti,poput balona punog Helijuma lutas i lelujas ali to je tvoj izbor,pozdravljam ali u tvoje blato diskusije me neces uvuci,Bog neka ti oprosti i pomogne.

Kada mi pokazes izvod iz knjige krstenih mozemo komunicirati......
pa jel ja pokazujem crno na belo
i to pre svega - Bibliskim argumentima.
naravno iz biblije, a nikoga od vas nije briga, priznajete i falsifikate?
kladim se u 100 baka [ne faslififikovanih, nego pravih] da i vi priznajete svetog antonija velikog falsifikatora, jednako kao i andreja kerarijskog koji zamenjuje lucifera sa svetima, nije vas briga, danas vam nisu konkurencija - nikoga od vas ne zanima istina, samo razmisljate trzisno,a o dusama kao o robi

Tu prazni9nu ti niko i nista ne moze popuniti,poput balona punog Helijuma lutas i lelujas ali to je tvoj izbor,pozdravljam ali u tvoje blato diskusije me neces uvuci,
Pa ne znam dali sam ja taj koji lutam jer ,za razliku od tebe,sve sto sam do sada iznosio temeljim na Bibliju i iznosim jasne i precizne citate u prilog mojih tvrdnji...

Bog neka ti oprosti i pomogne.
Amin,i tebi isto.

Opet glupi pokušaj ateista i bezbožnika da nešto dokažu.
Da,poštujem krst ,da, poštujem Svetog Nikolu i slavim slavu ali ih ne stavljam ispred Boga ispred božijeg sina i šta je tu čudno,šta je tu huljenje na Boga.
Ako li slavis coveka umesto Boga onda radis suprotno onom sto nalaze Sveto Pismo.
Coveka mozes pohvaliti,mozes mu pomoci,mozes mu potrazxiti pomoc u okvirima ljudskih mogucnosti ali NI U KOM SLUCAJU ne trebas praviti slike da bi ih slavio i da te slike ljubis,prinosis im dare,trazis intervencije od njih koje spadaju iskljucivo u domenu Bozjih mogucnosti jer im s tim,hteo ti to priznati ili ne - dajes Bozanske atribute !!!
E kad to radis onda si idolopoklonik i krsis 2 Bozju zapovest !!!

Ajde malo odmorite mozak svi vi koji ste bezbožnici,prazni ljudi ,vas niko ne dira,ne opterećuje ubedjivanjem,čemu vaša bolesna potreba za dokazivanjem nečega...Bog neka vam oprosti.
Cini mi se da ti uopste nije jasno sta znaci ta rec 'bezboznici"i da ovaj put rec koristis umesto neke pcovke da ne bi delovao toliko vulgarno...

pa jel ja pokazujem crno na belo

naravno iz biblije, a nikoga od vas nije briga, priznajete i falsifikate?
kladim se u 100 baka [ne faslififikovanih, nego pravih] da i vi priznajete svetog antonija velikog falsifikatora, jednako kao i andreja kerarijskog koji zamenjuje lucifera sa svetima, nije vas briga, danas vam nisu konkurencija - nikoga od vas ne zanima istina, samo razmisljate trzisno,a o dusama kao o robi
Evo jednog predloga - izaberi koji god prevod hoces i od sada cu sa tobom koristiti iskljucivo citate iz tog prevoda,jel vazi ???

lepo si to sročio, ali ne pije vodu kao odgovor na moje pitanje.

Ne može da bude jasnije od toga kako je napisano, isti kao i "Ne ubij". To jednostavno ne radiš.

Убијаш итекако !

Од животиња за јело, па и биљака,
преко комараца, мува и осталих досадњаковића,
до бактерија и осталих микроба.

Када се каже "не убиј"
то је савет - није наређење.

Тај савет ћеш много пута у животу морати да игноришеш,
остаје ти савест да те мучи или не у будућим данима
(севаст на старословенском - судија).

Bio je period u vizantijskom carstvu kada su zabranili sve ikone, freske i bilo šta što se kosilo sa Drugom božjom zapovesti. Dakle, "problem" je prastar.

Проблем је био у томе
што неко потпуно неталентовано
није схватао човекову потребу за симболичким понашањем.

Рецимо споменик на гробу некога вољеног.

Потребан је,
човековој души прија да загрли и пољуби тај камен,
кад већ не може преминулу особу.

Наравно да је то нормалном човеку довољно
и он има нормалан и здрав однос према споменику.
Не умишља ништа, једноставно све време зна да је то само камен.

Druga božija zapovest

Ne obožavaj nikakav lik rezan niti ikakvu sliku od onoga što je gore na nebu ili dole na zemlji, ili u vodi i ispod zemlje

A ipak imamo ikone, krsteve i još štošta.
Kako hrišćani objašnjavaju ovakvo bezobrazno kršenje božije zapovesti?
Isto kao sto su Izrailci napravili zlatno tele i reklu, to je Jahve, njemu sluzimo klanjajuci se njegovlm kipu.

Убијаш итекако !

Од животиња за јело, па и биљака,
преко комараца, мува и осталих досадњаковића,
до бактерија и осталих микроба.

Када се каже "не убиј"
то је савет - није наређење.
evo nama kanibala, ce da hasaju leseve kako NYT zagovara da je doslo vreme

to se bre odnosi na coveka, a ne na hranu da se ne ubija - NE UBIJ COVEKA

i salatu moras da zakovrnes, da bi je pojeo, i travu ako pases moras da ubijes - pa jel vidis da znas, sta se pravis lud?

lepo si to sročio, ali ne pije vodu kao odgovor na moje pitanje.

Ne može da bude jasnije od toga kako je napisano, isti kao i "Ne ubij". To jednostavno ne radiš.
u pitanju je slobodna volja koju je covek dobio na dar.Da se zapovesti moraju striktno postovati covek ne bi dobio slobodnu volju da sam odlucuje sta ce ciniti.
Dakle Bozje smernice postoje,da li ces ih ti ili neces slediti je pitanje pojedinca, jer svako odgovara za svoje postupke.Kome ces se "klanjati" je opet sloboda izbora koju si dobio.Sloboda izbora je najveci dar koji smo dobili,ocigledno neki ni dan danas toga nisu svesni

u pitanju je slobodna volja koju je covek dobio na dar.Da se zapovesti moraju striktno postovati covek ne bi dobio slobodnu volju da sam odlucuje sta ce ciniti.
Dakle Bozje smernice postoje,da li ces ih ti ili neces slediti je pitanje pojedinca, jer svako odgovara za svoje postupke.Kome ces se "klanjati" je opet sloboda izbora koju si dobio.Sloboda izbora je najveci dar koji smo dobili,ocigledno neki ni dan danas toga nisu svesni
e, bezveze pravis Boga budalom sa tim ''smernicama'' umesto lepo da priznas da je ceo svet BEZBOZAN; koga lazes?
.Da se zapovesti moraju striktno postovati
ne bi se zvale zapovesti, nego smernice, mislim bzvz se lazemo

Evo jednog predloga - izaberi koji god prevod hoces i od sada cu sa tobom koristiti iskljucivo citate iz tog prevoda,jel vazi ???
nemamo mi problem sa prevodima, vec sa mnogobrojnim ''tumacima'' koji generalno falsifikuju [ucitavaju svoje ''vidjenje''], od raznih nazovi autoriteta do laika, i po raznim denominacijama, znaci nisam uopste pristrasan da prozivam samo tvoju... nekad samo ''natezu istnu'', a nekada je izopacuju ucitavajuci laz, kao danas znane nam nove normalnosti na primer

pazi, ova dvojica sa ''savetom'' i ''smernicom'' su mi slucajno naleteli, a moji navodno pravoslavni - znaci, mi uopste nismo izasli iz plandemije ''nove normalnosti'', samo smo se zaglibili jos dublje - ili cemo obratiti paznju na mentalnu higijenu, ili zbogom pameti, a bolest ce tek uzeti maha

Poslednja izmena:
ma, nema ljutnje, ja sam tebe uzeo samo kao simptomaticnog pacijenta ove mentalne torture da se iskrivljuje realnost i naziva ''novom normalnoscu''
samo ti izvoli elaboriraj te ''smernice'' koje svi zovu ''zapovestima'', ali pazi Bog je apsolut[an], nije relativan
sustina je u verovanju a ne u dresuri.Verujuci ima mogucnost izbora da li ce biti dobar ili los, zato sto veruje u nesto jer je to stvar njegovog izobra .Da li ce verovati i klanjati se zlatnom teletu ili nece
Ti si bukvalista koji nista ne razume."Ne ubij" je zapovest i na tebi je hoces li ili neces ubiti . ako ubijes snosices posledice,to je sustina verovanja.
Verovanje nije kada si izdresiran ,verovanje je nesto slozenijie.Da nije, ne bi nam na dar bila data slobodna volja
Kako ces ti da prozivis zivot je tvoj izbor,ali za lose snosice posledice

ovo je malo slozenijie od tog dvodimenzionalnog pogleda.
mi cemo da bistrimo svetsku politiku, sistemsku korupciju, a za to vreme cemo da korumpiramo pojedinacne reci, nije zapovest nego smernica, savet?
Pravila i zakone pisu obicnini ljudi,moc rasudjivanja i slobodu izbora covek je dobio
onda cemo da relativizujemo Bozije zapovesti, Mojsije je bio obican covek?

Verovanje nije kada si izdresiran ,verovanje je nesto slozenijie.Da nije, ne bi nam na dar bila data slobodna volja
ovde ja jedini imam slobodnu volju da stvari nazivam pravim imenima.
vi koji je nemate, ili korumpirate stvari, reci, relativizuiete ili prosto vrdate uskladjeni sa dreserima
da li si ti ogranicen pa ne razumes?
sada odustajes od slobodne volje, vec ides korak nize?

imas slobodnu volju u svemu osim u zapovestima, a ti je se odrices i hteo bi da je imas bas u zapovestima, da ih derogiras na neke smernice koje je pisao covek - tako ja razumem, a ti me ispravi

Poslednja izmena:
Ti si bukvalista koji nista ne razume."Ne ubij" je zapovest i na tebi je hoces li ili neces ubiti . ako ubijes snosices posledice,to je sustina verovanja.
to nije sustina verovanja, nego zakona koji ce te kazniti, danas zatvorom, nekad bi te eliminisali sa sveta cak.
da li si ti ogranicen pa ne razumes?
ja sve [mogu da] razumem, samo se ovde radi o izopacenju slobodne volje da se sagresi - vi, mnogi, merite slobodnu volju mogucnoscu sagresenja, sto veca ta mogucnost to veca slobodna volja, dok je ogranicavate kod stvari na kojima ja insistiram

i onda nastaje problem jer morate da ucitavate, falsifikujete, izopacujete jednom definisane pojmove itd, ne ti licno sve komplet osim ''smernica'', bez ljutnje, cenim te sa politike cak

to nije sustina verovanja, nego zakona koji ce te kazniti, danas zatvorom, nekad bi te eliminisali sa sveta cak.

ja sve [mogu da] razumem, samo se ovde radi o izopacenju slobodne volje da se sagresi - vi, mnogi, merite slobodnu volju mogucnoscu sagresenja, sto veca ta mogucnost to veca slobodna volja, dok je ogranicavate kod stvari na kojima ja insistiram

i onda nastaje problem jer morate da ucitavate, falsifikujete, izopacujete jednom definisane pojmove itd, ne ti licno sve komplet osim ''smernica'', bez ljutnje, cenim te sa politike cak
dobro je,vozi

Back