Kako hrišćani objašnjavaju svesno kršenje druge božije zapovesti?

Sta ako si sve pogresno shvatio,nesvesno postao gresnik,ogresio se o Boga.Zasto si tako gordo samouveren,zar to nije greh.
Апсолутно си у праву, поред гордости у овом конкретном случају сам био помало и ироничан, зато се @Сале овако шеретски смјешка.

1. АКО ГОСПОД не сазида дом,
    узалуд се труде зидари;
    ако Господ не сачува град,
    узалуд не спава чувар.
  2. Узалуд вам је да раните;
    устајете после седења
    ви који једете хлеб бола,
    кад (Он) љубљенима својима даде сан.
  3. Ево наслеђе Господње су синови,
    награда плода утробе.
  4. Као што су стреле у руци јакога,
    тако су синови онемоћалих (родитеља).
  5. Блажен је који испуни жељу своју од њих;
    они се неће постидети кад говоре непријатељима својим на вратима (града).

Цитат сам поставио да би указао да ово што си рекао једноставно није истина, опет пројектујеш оно што те је неко криво научио, можда би требало да питаш те своје "менторе", зашто су те довели у заблуду и искривили чињенице.
Eto konacno "konstruktivne'diskusije...dakle kazes citirao si ove tekstove da bi s njim dokazao da ono sto sam ja rerkao nije istina ???
A jel pamtis kako ja to uobicajeno radim ?
Potseticu te - ja prvo ciriram neciju tvrdnju koja nije u skladu sa Biblijom i onda navodim Bibliski citat koji demantira tu tvrdnju.
E sad molim te da i ti uradis to isto - prvo me citiraj pa me demantiraj citatima ,jel vazi ???
Ovako ,iskreno,ne samo sto te ja ne razumem sta si hteo reci a jos manje sta bi s tim porekao ( demantirao) nego se bojim da te zapravo niko ne razume... :kafa:

Не, не пише, нигдје не пише да су иконе забрањене.
Hmmm,mozda je ipak bolje da nam pojasnis sta su za tebe ikone,zasto pravoslavci sluze tim ikonama u smislu zasto ih ljube,prinose im dare i jos bitnije - zasto im se mole da bi dobili neku pomoc od njih ?
Odgovori mi precizno na sva ova pitanja i verujem da cemo tako svi zajedno doci do pravog odgovora dali sve to Biblija izricito brani ili mozda ipak ne...
Dakle ???

Eto konacno "konstruktivne'diskusije...dakle kazes citirao si ove tekstove da bi s njim dokazao da ono sto sam ja rerkao nije istina ???
A jel pamtis kako ja to uobicajeno radim ?
Potseticu te - ja prvo ciriram neciju tvrdnju koja nije u skladu sa Biblijom i onda navodim Bibliski citat koji demantira tu tvrdnju.
E sad molim te da i ti uradis to isto - prvo me citiraj pa me demantiraj citatima ,jel vazi ???
Ovako ,iskreno,ne samo sto te ja ne razumem sta si hteo reci a jos manje sta bi s tim porekao ( demantirao) nego se bojim da te zapravo niko ne razume... :kafa:
Ето сад је 1:0 за тебе, сатјерао си ме у ћошак. ;)
Цитирао сам твој пост, па сам затим цитирао овај псалам, да ти укажем на то да се у православљу само служи Богу и узда само у Бога и никог више, а поштовање икона се односи на поштовање Божијих угодника који су својим животом показали примјер којим треба ићи. Што се тиче прослављања светитеља и молитви њима, не молимо се њима за нешто, него за њихово заступништво пред Богом, односно да своје молитве придодају нашим, тим православна црква потврђује своју вјеру у Бога као Бога живих, а не бога мртвих као твоја вјерска организација. Али хајде да мало проширимо ово на једну другу заповијест пошто су у индиректној вези, мислим конкретно на поштовање родитеља, реци ми да ли треба родитеље поштовати само док су живи, а кад умру та обавеза престаје можда? Да ли је одлазак на гробље да би се исказало поштовање упокојеним родитељима по теби идолатрија? Занима ме још нешто, како видиш испуњавање Божије заповијести о поштовању родитеља у не тако ријетким случајевима кад дијете рођено у православној породици тражи хљеба преко погаче па уђе у неку "новотарску организацију", како тај син или ћерка поштују родитеље, на који начин исказују то поштовање?

Hmmm,mozda je ipak bolje da nam pojasnis sta su za tebe ikone,zasto pravoslavci sluze tim ikonama u smislu zasto ih ljube,prinose im dare i jos bitnije - zasto im se mole da bi dobili neku pomoc od njih ?
Odgovori mi precizno na sva ova pitanja i verujem da cemo tako svi zajedno doci do pravog odgovora dali sve to Biblija izricito brani ili mozda ipak ne...
Dakle ???
У поруци прије ове сам ти дао објашњење и за ово питање, сем тога на овом пдф-у је већ небројено много пута изнешено објашњење, али нема сврхе јер ви то очигледно не читате, већ се држите погрешне представе коју су вам ваши "ментори" изградили, а ти се запитају зашто и са којом намером те неко погрешно информише.

zasto pravoslavci sluze tim ikonama u smislu zasto ih ljube
Љуби се неко драг, крај објашњења. Икона се не љуби, већ лик онога на икони, и то је идолопоклонство једнако колико и љубљење фотографије драге особе или надгробног споменика, и икона је идол једнако колико и та фотографија и споменик. Љубљење крста је љубљење Бога, јер крст је симбол, не идол. Идоли се дословно сматрају божанствима, иконе и крст не.

Љуби се неко драг, крај објашњења. Икона се не љуби, већ лик онога на икони, и то је идолопоклонство једнако колико и љубљење фотографије драге особе или надгробног споменика, и икона је идол једнако колико и та фотографија и споменик. Љубљење крста је љубљење Бога, јер крст је симбол, не идол. Идоли се дословно сматрају божанствима, иконе и крст не.
Počeću da gotivim ovog korisnika. :lol:

На жалост, тако је, није ми јасно како не могу у својој глави да схвате, да је сама Библија прошла кроз дуготрајан процес да би добила облик и садржај у којем је нама данас позната, да је ту било мноштво различитих списа и књига и да је управо на основу "помоћи" Светог предања сачињен канон Светог Писма.
U globali se slazem,pricali smo vec o ovome ali smatram da trebas ovo boldirano pojasniti - kako se to pomocu predanja "sacinio kanon Svetog Pisma" ???

a gde to da čuju u adventiste jehovine svedoke baptiste...?
oni ne znaju za sedam vaseljenskih sabora i da se 800 godina razrešavala pitanja.
a oni za 150-200 god prave novo hrišćanstvo.
Hmmm,kazes NOVO hriscanstvo...!?
A u cemu je recimo novo ono sto sam ja do sada iznosio...!?
Molim te ctiraj tu moju "novustariju"a ja cu pokusati da je jos jednom argumentiram Bibliojom,jel vazi ?

Izvini niko ziv se ne klanja niti moli spomenicima
kao ni slikama obicnim
ikone su gradjene za religioznu svrhu obozavanja Boga i time su idoli jer im se vrsi sluzba moli im se klanja im se ljube ih

Poslednja izmena od moderatora:
Izvini niko ziv se ne klanja niti moli spomenicima
kao ni slikama obicnim
ikone su gradjene za religioznu svrhu obozavanja Boga i time su idoli jer im se vrsi sluzba moli im se klanja im se ljube ih
u crkvu nikada nisi usla a govoris za sta su ikone gradjene
znaci ako ja poljubim sliku svoje majke ili deteta to je idolopoklonstvo
ma bezi bre tamo

Poslednja izmena od moderatora:
Љуби се неко драг, крај објашњења.
Meni su dragi moja supruga i moja deca i imam njihove slike pored mene, ALI...
...Ali ja nikada ne sluzim tim slikama,niti im prinosim dare a jos manje im se molim u versko-religiskim smislom.

Икона се не љуби, већ лик онога на икони,
Eto,konacno imamo priznanja,da se ne bi opet vrdali levo desno da smo se nismo razumeli,pa ovo,pa ono...
Dakle kad ljubite ikone ,kad im prinosite dare i upucujete molitve Vi zapravo to upucujete likovima sa ikonama a to su mrtvac i koji su nekad ziveli na ovoj zemlji,koji su mozda bili verni Gospodu i umrli su pa cekaju vaskrsenje !!!
Eto,upravo je to paganstvo i klasicni prekrsaj 2 Bozje zapovesti jer ljudima ,pa jos i mrtvacima,dajete znacaj i pripisujete mogucnosti koji jedino,dakle ekskluzivno , pripadaju iskljucivo Bogu Nebeskome !!!

и то је идолопоклонство једнако колико и љубљење фотографије драге особе или надгробног споменика, и икона је идол једнако колико и та фотографија и споменик.
Ovo sam vec pojasnio - drage osobe su drage i to je to - njima se ne molimo u versko-religiskom smislu,ne pripisujemo Bozanske odlike a jos manje im prinosimo dare da bi nam uslisili nase molitve !!!
U tom kontekstu,ljubljenje fotografije nasim dragih zivih i mrtvih nije paganstvo i idolopoklonstvo dok ljubljenje i sluzenje ikonama sveca jeste klasicno idolopoklonstvo !!!

Љубљење крста је љубљење Бога, јер крст је симбол, не идол. Идоли се дословно сматрају божанствима, иконе и крст не.
Mi nismo pozvani da ljubimo Boga u fizickom smislu - mi zapravo ljubimo Boga tako sto drzimo Njegove zapovesti.
Evo ti Bibliskog dokaza da je to zaista tako:

Jova.14,15;
"...Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite..."

Inace,ako cemo pravo,krst je bio sredtsvo za egzekuciju naseg Gospoda i ko ljubi predmeta koji simbolizira tog krsta taj zapravo velica egzekutora i jos vise njegovo orudje kojim je ubijeno zemaljsko telo naseg Gospoda !!!

Poslednja izmena:
spomenu li neko slavu

direktno velicanje neke pokojne osobe, * sveca*

cak i sveci su krsenje druge zapovesti , proglasavanje neke osobe iznad drugih a biblija jasno kaze da su svi jednaki

ali zapovesti se lako krse , takoreci se hvale svojim svalerskim pohodima i prevarantskim delima
Свеци се не обожавају и не поистовећују с Богом, камоли стављају изнад њега, а слави се дан свеца, а не светац.

Meni su dragi moja supruga i moja deca i imam njihove slike pored mene, ALI...
...Ali ja nikada ne sluzim tim slikama,niti im prinosim dare a jos manje im se molim u versko-religiskim smislom.
Шта ти подразумеваш под ,,служењем иконама"? Овде и на другим темама је више пута објашњавано да тај наклон који се практикује пред иконостасом није намењен икони ни свецу с иконе, већ Богу, јер се иконе сматрају посредницима, ,,прозорима раја". Зато се пред иконама моли и клања.

Eto,konacno imamo priznanja,da se ne bi opet vrdali levo desno da smo se nismo razumeli,pa ovo,pa ono...
Каква признања? Ништа се не крије нити прећуткује, па да сад као неко овде нешто признаје икоме.

Dakle kad ljubite ikone ,kad im prinosite dare i upucujete molitve Vi zapravo to upucujete likovima sa ikonama a to su mrtvac i koji su nekad ziveli na ovoj zemlji,koji su mozda bili verni Gospodu i umrli su pa cekaju vaskrsenje !!!
Eto,upravo je to paganstvo i klasicni prekrsaj 2 Bozje zapovesti jer ljudima ,pa jos i mrtvacima,dajete znacaj i pripisujete mogucnosti koji jedino,dakle ekskluzivno , pripadaju iskljucivo Bogu Nebeskome !!!
Ко приписује и какве могућности свецима? То је нечија слободна интерпретација.

Ovo sam vec pojasnio - draga osoba je dragfa i to je to - njima se ne molimo u versko-religiskom smislu,ne pripisujemo Bozanske odlike a jos manje im prinosimo dare da bi nam uslisili nase molitve !!!
U tom kontekstu,ljubljenje fotografije nasim dragih zivih i mrtvih nije paganstvo i idolopoklonstvo dok ljubljenje i sluzenje ikonama sveca jeste klasicno idolopoklonstvo !!!
Класично идолопоклонство је поистовећивање идола с божанством, а тога код љубљење икона (и фотографија) нема. Ти очигледно не знаш шта значи појам ,,класично" чим га тако употребљаваш.

Mi nismo pozvani da ljubimo Boga u fizickom smislu - mi zapravo ljubimo Boga tako sto drzimo Njegove zapovesti.
Evo ti Bibliskog dokaza da je to zaista tako:

Jova.14,15;
"...Ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite..."
И, ако волиш Бога, не смеш исказивати љубав пољупцем?

Inace,ako cemo pravo,krst je bio sredtsvo za egzekuciju naseg Gospoda i ko ljubi predmeta koji simbolizira tog krsta taj zapravo velica egzekutora i jos vise njegovo orudje kojim je ubijeno zemaljsko telo naseg Gospoda !!!
Није. Такозвани крст на ком је Исус наводно био разапет није био облика крста већ слова Т.

Видим да си и ти овде не у сврху отворене дискусије већ искључиво у сврху доказивања својих претходно зацртаних интерпретација и мишљења, то се види из тога како употребљаваш узвичнике као да се издиреш, тј. форсираш своју верзију упркос томе што је више пута објашњено да то није исправна верзија. Ценим да си католичке вере, ако не грешим, и као такав (хришћанин) би морао да имаш чистије намере и мирнију нарав, ако већ потенцираш да си добар верник, али пракса показује да си огорчен и умишљен, те моје речи и изврћеш и игноришеш, а ја као нехришћанин испада овде бранилац вере.

Свеци се не обожавају и не поистовећују с Богом, камоли стављају изнад њега, а слави се дан свеца, а не светац.
Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti.

SLIKA SA LIKOM se zove IKONA i ljudi joj se klanjaju i mole

moze se advokatisati i pokusavati opravdati ali - opravdanja NEMA

.."

A da se ipak držimo apostolske tradicije?

A ja Bože sačuvaj da se čim drugijem hvalim osim krstom Gospoda našega Isusa Hrista... (Gal. 6,14)

Jer je riječ krstova ludost onima koji ginu; a nama je koji se spasavamo sila Božija. (1.Kor.1,18)

Иконама се не клања, иконама се не служи. Ајде још пар десетина пута нека неко понови, ваљда ћете научити једном, понављањем се лако научи, деца мала тако уче.

odes brate kod svedoka u skupstinu pa tamo svedoci do prekosutra ... tamo neces naci nista pa de se uzbudjujes zbog ikona jedino ides od vrata do vrata

A da se ipak držimo apostolske tradicije?

A ja Bože sačuvaj da se čim drugijem hvalim osim krstom Gospoda našega Isusa Hrista... (Gal. 6,14)

Jer je riječ krstova ludost onima koji ginu; a nama je koji se spasavamo sila Božija. (1.Kor.1,18)
Tako je , AMIN !!!
Samo,nadam se da ti je jasno da je apostol to rekao u simbolickom smislu a ne da je nosio nekakav drveni krst u ruci ili na svojim ledjima...!??

Back