Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mississauga,ON primetio sam promenu lokacije, cestitke takodje.
Znam da je rano ali prvi utisci???z:lol:

Mi takodje izmedju ostalog razmisljamo o Mississauga,ON ali videcemo.
Pozdrav

Stigli smo tek pre ned. dana. Let je bio jako naporan zbog klinca i prvih nekoliko dana nas je ubijala vremenska razlika. Sad smo vec dosli sebi :-)
Sta da kazem? DObili smo SIN broj, karticu jos uvek cekamo kao i PR card.
Vetar strahovito duva i sve nam je otezano zbog klinca, gledali smo da kupimo odmah neki auto ali ne mozemo dok ne polozimo za njihovu dozvolu. Nasli smo dobrog instruktora, ali s casovima voznje mozemo da pocnemo tek kad polozimo pismeni deo.
Inace, sto se Mississauge tice i nije nesto posebno, mozda se meni tako cini jer je zima i sve je nekako sivo...Nista lepse od Novog Sada.
Za sad smo imali samo lepa iskustva u odnosima s ljudima, svi su jako predusretljivi i ljubazni....Veverice ovde trckaju po ulici kao kod nas macke i psi z:lol:
Pisem jos..

evo link za blog momka koji zivi u Mississauga www.immigrationexpertise.com, ima mnogo korisnih info, pogotovo za vas koji ste vec pred odlaskom. obavezno procitajte

Hvala puno, pogledacu.

Majo i mi smo u slicnoj situaciju, samo sto ce nas sincic imati tek oko godinu, ali otprilike sam zamisljao da nas ceka prvih nekoliko meseci frke.
Zato smo i odlucili kada god da dobijemo vizu cekacemo barem do juna ili jula, da on ojaca i da vreme bude lepo, pa napred.:D

Informacije iz prve ruke jako puno znace.
Cujemo se pozdrav.

Poslednja izmena:
Stigli smo tek pre ned. dana. Let je bio jako naporan zbog klinca i prvih nekoliko dana nas je ubijala vremenska razlika. Sad smo vec dosli sebi :-)
Vetar strahovito duva i sve nam je otezano zbog klinca, gledali smo da kupimo odmah neki auto ali ne mozemo dok ne polozimo za njihovu dozvolu. Nasli smo dobrog instruktora, ali s casovima voznje mozemo da pocnemo tek kad polozimo pismeni deo.
Inace, sto se Mississauge tice i nije nesto posebno, mozda se meni tako cini jer je zima i sve je nekako sivo...Nista lepse od Novog Sada.
Za sad smo imali samo lepa iskustva u odnosima s ljudima, svi su jako predusretljivi i ljubazni....Veverice ovde trckaju po ulici kao kod nas macke i psi z:lol:
Pisem jos..

Prvo da vam pozelim srecan pocetak i dobrodoslicu!! :)

a drugo..

Ako ste imali vozacku pre i ako znate da vozite, instruktor vam nije potreban (cuo sam da kidaju sa cenom po casu). Sve je isto kao kod nas samo sto imaju uslovno skretanje u desno na crvenom svetlu. Iste stvari cete raditi. Polukruzno, parkiranje, prestrojavanje, itd..

Srecno

Na ovo pitanje je odgovoreno na samom pocetku ali da vidim sta da radim, zbunjen sam:

Nisam zavrsio fakultet (i nemam nameru da ga zavrsavam), imam vise od 10 godina radnog iskustva kao programer, engleski jezik znam odlicno (ceo posao mi je na engeskom jeziku), rodjeni brati mi je u Canadi - i do danas sam mislio da imam 67 poena.

Kako:

Pa kada se pogleda strana http://www.cic.gc.ca/EnGLish/immigrate/skilled/assess/Education.asp tu imamo drugu stavku

Obtained a secondary school credential - i to je 5 poena

ali tu je i treca stavka

Obtained a one-year diploma, trade certificate or apprenticeship and completed at least 12 years of full-time or full-time equivalent studies - 12 poena

i ja sam racunao da sam u ovoj grupi jer imam diplomu srednje skole, 12 godina zavrsene skole (osnovna i srednja) - a izgleda da nisam u ovoj grupi i da mi nedostaje 7 poena koje je jako tesko naci - Arranged Employment je tesko naci odavde, da ucim francuski to jos teze...

Dakle, izgleda da mi treba neka diploma koja nije samo diploma srednje skole.

Da li posao zavrsava neki kurs tipa CET (to bi mi dobro doslo jer i onako stalno nesto novo ucim zbog posla)?

Ili diploma neke vise skole?

Ili mora bas diploma fakuleta?

Ili nesto trece?

Molio bi da mi na ovo neko odgovori, skorz sam u soku, mislio sam da imam dovoljno poena za Canadu a ispostavio se da nemam pa da vidim sta i kako dalje.

Hvala unapred!

Pisem jos..

Welcome to Canada!!!
Ne bih da te plasim, ali ovih dana je vreme sasvim OK. Kanadjani kazu da skoro nisu imali ovako blagu zimu. Vetra ima skoro uvek i na to se moras navici (ako je to moguce). Sasvim je normalno to sto uporedjujes nase gradove sa gradom u kojem trenutno zivis, ali Novi Sad neces sigurno ovde naci - veruj mi na rec i ja sam ga trazila. Imam utisak da je sve stvar navike jer mi je sad vec malo lakse tj. prestala sam da konstantno uporedjujem "ovo i ono" i sad je nesto bolje.:whistling:
Kao sto je neko rekao na ovom forumu pre dosta vremena "Vazno je da ne zaboravimo zasto smo ovde dosli i da se setimo svih stvari koje su nas navele da nacinimo ovako veliki korak". Ipak, nostalgija povremeno proradi, ali i prodje.
Nadam se da nisam bila gruba, ali takvi su moji utisci.
Puno uspeha, izdrzljivosti i srece!!!:ok:

Zdravo, dragi forumasi,
Pratim ovu temu vec neko vreme i imam jedno pitanje. Mom decku i meni je pre neki dan odobrena iseljenicka viza za Kanadu (trazili smo preko Kvebeka), planiramo da krenemo u Montreal pocetkom aprila. Brine me sledece: od novembra 2009. moze se besplatno poneti samo jedan kofer, za drugi se placa 50, a za treci cak 200 evra. Mi smo izracunali da cemo imati verovatno pet kofera, pa bi to znacilo da moramo da platimo ukupno 300 evra samo za prtljag. Neko je jos davno na ovom forumu spomenuo da sa nekim avio kompanijama moze da se pregovara o kolicini prtljaga ukoliko se zaista radi o iseljenju, ali nije bilo nikakvih detalja o kojim se kompanijama tacno radi. Upravo sam zvala Air France i oni su mi rekli da ne postoji takva mogucnost. Da li neko od vas mozda ima neku informaciju ili savet?
Hvala i pozdrav!

Iz Beograda probajte jos Swiss i British Airways, ako ne ide sa cenom bas kao sto ste planirali, iz Pariza ide Corsair za Montreal mislim svaki dan, moze da se kupi jedan pravac, proverite i kod njih kilazu....do Pariza kako znate i umete......srecno!!!
Ne znam da li moze da se pregovara i sa jednom kompanijom, nego proverite sta je dozvoljeno i koliko tezine!!

Da li je resenje visa elektrotehicka skola - da li tu dobijam 12 bodova umesto 5?

(zgodna mi je ova visa skola jer mi je blizu posla a ima dosta dobrih programerskih predmeta)

Ili http://www.it-akademija.com/ ?

Moze visa elektrotehnicka, dobijas 22 poena na nju, provereno-iz licnog iskustva.
Isto kao za fax.
Samo proveri onu listu od 38 zanimanja :( prvo.

Welcome to Canada!!!
Ne bih da te plasim, ali ovih dana je vreme sasvim OK. Kanadjani kazu da skoro nisu imali ovako blagu zimu. Vetra ima skoro uvek i na to se moras navici (ako je to moguce). Sasvim je normalno to sto uporedjujes nase gradove sa gradom u kojem trenutno zivis, ali Novi Sad neces sigurno ovde naci - veruj mi na rec i ja sam ga trazila. Imam utisak da je sve stvar navike jer mi je sad vec malo lakse tj. prestala sam da konstantno uporedjujem "ovo i ono" i sad je nesto bolje.:whistling:
Kao sto je neko rekao na ovom forumu pre dosta vremena "Vazno je da ne zaboravimo zasto smo ovde dosli i da se setimo svih stvari koje su nas navele da nacinimo ovako veliki korak". Ipak, nostalgija povremeno proradi, ali i prodje.

Au komsinice, jel to nostalgija proradila......
Drz' se, samo se seti zasto ste dosli ili pogledaj Dnevnik II RTS-a on-line i bice ti bas lepo sto si ovde. Ja to upraznjavam kad mi dodje zuta minuta (veoooma retko) i uspeva garantovano .
A i Niagara Falls uopste nije ruzan grad....veliko naprotiv.
I Mississauga zna da bude veoma lepa u prolece, ovi silni parkovi, setalista, sportski tereni, James Gardens u prolece i jesen, predivno...plaze lepe u svako godisnje doba...za pecarose raj....pa waterfront pa wonderland pa Avatar Imax 3D u Colloseum-u u Mississaugi-onako nesto jos video nisam...ma ima mnogo lepih mesta, da ne nabrajam sad.
Samo pozitivno. Pa dogodine na Karibe, posle do Srbije pa sve tako. To je nama nasa borba dala :) .

Pozdrav iz komsiluka :)

Poslednja izmena:
Welcome to Canada!!!
Ma, ne trazim ja Novi Sad (osim jogurta koji ovde ne postoji! :( ) Nikad mene nije "drmala" nostalgija, pa cak ni dok smo ranije ziveli u inostranstvu...
Samo sam iznela prve utiske o izgledu Mississauge, o Torontu jos ne mogu da pricam jer ga nismo ni videli.
A sto se voznje tice, uzecemo ipak nekoliko casova cisto zbog navike mna automatski menjac. Veceras sam probala da vozim prijateljicin auto i ruka mi je stalno letela ka menjacu, a leva noga je ocajnicki "trazila" kvacilo :D

Ma, ne trazim ja Novi Sad (osim jogurta koji ovde ne postoji! :( ) Nikad mene nije "drmala" nostalgija, pa cak ni dok smo ranije ziveli u inostranstvu...
Samo sam iznela prve utiske o izgledu Mississauge, o Torontu jos ne mogu da pricam jer ga nismo ni videli.
A sto se voznje tice, uzecemo ipak nekoliko casova cisto zbog navike mna automatski menjac. Veceras sam probala da vozim prijateljicin auto i ruka mi je stalno letela ka menjacu, a leva noga je ocajnicki "trazila" kvacilo :D

Onda vam savetujem da uzmete manual. Em su jeftiniji, em manje troshe, em imate taj osecaj da stvarno upravljate autom za razliku od automatika. Da ne pricam o transmisijama koje se kvare brze kod automatika nego kod manuala..

Moj savet je, Toyota, Honda i Mazda....

Onda vam savetujem da uzmete manual. Em su jeftiniji, em manje troshe, em imate taj osecaj da stvarno upravljate autom za razliku od automatika. Da ne pricam o transmisijama koje se kvare brze kod automatika nego kod manuala..

Moj savet je, Toyota, Honda i Mazda....
Razmisljali smo o tome i ali koliko ih je ovde lako naci? Mislim, automobile sa manualom? MOramo se rapitati...

Iz Beograda probajte jos Swiss i British Airways, ako ne ide sa cenom bas kao sto ste planirali, iz Pariza ide Corsair za Montreal mislim svaki dan, moze da se kupi jedan pravac, proverite i kod njih kilazu....do Pariza kako znate i umete......srecno!!!
Ne znam da li moze da se pregovara i sa jednom kompanijom, nego proverite sta je dozvoljeno i koliko tezine!!

Hvala, pogledali smo sve i zakljucili da nam je najpovoljnije da putujemo Air France-om, ali iz Budimpeste. Karta je mnogo jeftinija nego iz Beograda i cak i uz sve troskove za minibus i dodatne kofere, opet sve zajedno ispadne jeftinije nego samo karta iz Beograda. Ako nekog zanima, cena najjeftinije povratne karte iz Beograda za Montreal je oko 830 evra, a iz Budimpeste 590. Karte u jednom pravcu se mogu kupiti, ali su mnogo, mnogo skuplje od povratnih. Inace, British Airways izgleda uopste ne leti za Montreal ni iz Beograda ni iz Budimpeste. Swissair je super, dozvoljavaju po dva besplatna kofera, ali se preseda u Cirihu, a za Montreal se polazi tek sutradan, tako da treba prespavati u nekom hotelu. Corsair ima najpovoljnije cene, ali onda opet imamo problem sa placenjem dodatnih kofera na letu Beograd-Pariz. Hvala mnogo na svim idejama i savetima i srecno!

Ooo da, pa ja i zaboravila na jogurt - eto vidis da se covek navikne. Znam na sta mislis i o cemu pises. Samo sam htela reci da je jako, jako drugacije nego kod nas i u Evropi uopste. Ipak, mislim da vredi doci...svaki pocetak je tezak. Samo napred!:ok:

Au komsinice, jel to nostalgija proradila......
Drz' se, samo se seti zasto ste dosli ili pogledaj Dnevnik II RTS-a on-line i bice ti bas lepo sto si ovde. Ja to upraznjavam kad mi dodje zuta minuta (veoooma retko) i uspeva garantovano .
A i Niagara Falls uopste nije ruzan grad....veliko naprotiv.
I Mississauga zna da bude veoma lepa u prolece, ovi silni parkovi, setalista, sportski tereni, James Gardens u prolece i jesen, predivno...plaze lepe u svako godisnje doba...za pecarose raj....pa waterfront pa wonderland pa Avatar Imax 3D u Colloseum-u u Mississaugi-onako nesto jos video nisam...ma ima mnogo lepih mesta, da ne nabrajam sad.
Samo pozitivno. Pa dogodine na Karibe, posle do Srbije pa sve tako. To je nama nasa borba dala :) .

Pozdrav iz komsiluka :)

:think: Provalio si me, al nema veze. Dodje zuta minuta, ali i prodje (na svu srecu). Ja se "lecim" novinama online. I tad mi dodje:dash::dash::dash: Sva sreca, desava se sve redje, obicno kada je nekom od mojih rodjendan ili tako nesto....malo stisne, ali prodje. Idemo dalje....:whistling:
Iduci mesec idem u nas konzulat da "verifikujem" nasu vozacku ($62.00 po jednoj dozvoli), pa se mozda i nadjemo:telefon:
Pozzz komsijama

Pre otprilike godinu dana smo usli u pricu o odlasku u Kanadu.Ponudjen nam je odlazak preko PNP-a,u Saskatchevan, ali do sada nista konkretno.Poslali smo neke formulare pre 10-ak meseci ,,.Pratim ovaj "nas" forum od tada i veci deo sam iscitao i procedura mi je u neku ruku jasna .Nas odlazak u Kanadu ide preko jedne gospodje iz naseg mesta koja saradjuje da li sa advokatima,nekom agencijom ili njihovim biroom za zaposljavanje ne znam ,uglavnom ona bi tamo trebala da nam obezbedi posao ,da nam poslodavac posalje papire i da se nakon potpisivanja ugovora u ambasadi u BG sa doticnom firmom mi lagano pakujemo i hvatamo gas preko vode.Ne trazi nam nikakav novac pre nego li stupimo na tle Kanade.I onda joj dodjem jednu mesecnu platu koja bi mi bila u toj firmi, znaci nakon dolaska tamo.Trenutno je zavrsena prica za dva sugradjanai njihove familije i oni bi ovih dana trebali stici ja mislim u Kitchener tu kod Yugoslava ako se ne varam.Zamolio bih Saleta ,Grandica i ove malo iskusnije forumase ako ih ne mrzi da mi daju neko svoje misljenje o ovom mom slucaju.Prica je skracena da vas ne bih davio bez veze s detaljima.Pozdrav

Pre otprilike godinu dana smo usli u pricu o odlasku u Kanadu.Ponudjen nam je odlazak preko PNP-a,u Saskatchevan, ali do sada nista konkretno.Poslali smo neke formulare pre 10-ak meseci ,,.Pratim ovaj "nas" forum od tada i veci deo sam iscitao i procedura mi je u neku ruku jasna .Nas odlazak u Kanadu ide preko jedne gospodje iz naseg mesta koja saradjuje da li sa advokatima,nekom agencijom ili njihovim biroom za zaposljavanje ne znam ,uglavnom ona bi tamo trebala da nam obezbedi posao ,da nam poslodavac posalje papire i da se nakon potpisivanja ugovora u ambasadi u BG sa doticnom firmom mi lagano pakujemo i hvatamo gas preko vode.Ne trazi nam nikakav novac pre nego li stupimo na tle Kanade.I onda joj dodjem jednu mesecnu platu koja bi mi bila u toj firmi, znaci nakon dolaska tamo.Trenutno je zavrsena prica za dva sugradjanai njihove familije i oni bi ovih dana trebali stici ja mislim u Kitchener tu kod Yugoslava ako se ne varam.Zamolio bih Saleta ,Grandica i ove malo iskusnije forumase ako ih ne mrzi da mi daju neko svoje misljenje o ovom mom slucaju.Prica je skracena da vas ne bih davio bez veze s detaljima.Pozdrav

Da li je ta gospodja mozda Melanija iz Ruskog Krstura ?

:think: Provalio si me, al nema veze. Dodje zuta minuta, ali i prodje (na svu srecu). Ja se "lecim" novinama online. I tad mi dodje:dash::dash::dash: Sva sreca, desava se sve redje, obicno kada je nekom od mojih rodjendan ili tako nesto....malo stisne, ali prodje. Idemo dalje....:whistling:
Iduci mesec idem u nas konzulat da "verifikujem" nasu vozacku ($62.00 po jednoj dozvoli), pa se mozda i nadjemo:telefon:
Pozzz komsijama

Ee, obavezno se javite kad dolazite, tu smo. :)
Meni se nesto bili zeznuli pa mi naplatili manje, $50 a i prevod vozacke morate napraviti ovde, ne vaze nasi prevodi iz Srbije. Idite odmah na full G ma sta vam govorili, mnogo su laki i testovi i voznja. Vidimo se, Pozdrav i srecno na polaganju.
Da, ovo je meni mnogo pomoglo kad sam se spremao za testove : http://www.apnatoronto.com/ontario-g1-practice-test.html
http://g1test.com/index.php?page=2

Poslednja izmena:
Ee, obavezno se javite kad dolazite, tu smo. :)
Meni se nesto bili zeznuli pa mi naplatili manje, $50 a i prevod vozacke morate napraviti ovde, ne vaze nasi prevodi iz Srbije. Idite odmah na full G ma sta vam govorili, mnogo su laki i testovi i voznja. Vidimo se, Pozdrav i srecno na polaganju.
Da, ovo je meni mnogo pomoglo kad sam se spremao za testove : http://www.apnatoronto.com/ontario-g1-practice-test.html
http://g1test.com/index.php?page=2

Hvala za "useful links". Da li mozda imas broj ovlascenog tumaca za prevod i da li se secas koliko te je to zadvoljstvo kostalo (mislim na prevod)?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back