echoes1978
Zainteresovan član
- Poruka
- 168
U praksi nema teorije da nadjete posao iz Srbije sem ako vam posao ne nudi neki blizak poznanik a poslodavac koji zarad vas hoce da se zamajava sa vlastima (mora da dokaze da u provinciji nema ljudi koji su nezaposleni a odgovaraju mu po kvalifikacijama).
Poslodavac u Canadi (a tako je uglavnom i u ostalim zapadnim zemljama) nikoga ne zaposljava na nevidjeno, sem papira/resume-a (CV-ja) koji uvek moze da se lazira poslodavci ekstremno polazu na interview. Interview moze biti u neposrednom razgovoru ili telefonski, obavlja se sa osobom iz HR-a ali i sa licem iz kompanije koje je strucno pa foliranje tesko moze proci.
I veoma bitna stvar, u Canadi vam niko ne priznaje radno iskustvo iz Srbije, poslodavce iskljucivo interesuje severnoamericko radno iskustvo, bilo za visokoskolska zanimanja bilo za specijalisticka zanimanja. Bez clanstva u profesionalnim asocijacijama ( slicno licencama u Srbiji) ne mozete raditi kao inzenjer, veterinar, lekar, knjigovodja, advokat...
Znaci, prvo treba doci do iseljenickih papira, naseliti se i poceti sa laganim gradjenjem karijere - prvo od nizih nivoa ka svom profesionalnom cilju ( recimo ako ste inzenjer prvo krenete od obicnog draftinga pa postepeno dok ne polozite za licencu - tek onda ste inzenjer, lekari moraju da udju u kvotu nostrifikacija koja je razlicita od provincije do provincije, da ispolazu ispite razlike, da "ödstaziraju".itd..).
U svakom slucaju, srecno onima koji se odluce na to da pokusaju sa zivotom preko okeana![]()
Znači ako me maknu sa liste traženih zanimanja, zapravo nema teorije da odem tamo. Nekakav IT stručnjak niti doktor nisam, a ekonomista ima koliko hoćeš i sa listom i bez nje. Jedino da se proba na radnu dozvolu, za stjecanje barem tog njihovog dragocjenog iskustva na 1 godinu, pa onda povratak kući, pa onda opet apliciranje na provincijsku. Koliko sam čuo, tamo baš i nema sređivanja posla preko rođaka i kumova, tako da jedino što mogu, da potplatim nekoga da mi napiše to što treba. Jel zna neko koga da to radi?