echoes1978
Zainteresovan član
- Poruka
- 168
U praksi nema teorije da nadjete posao iz Srbije sem ako vam posao ne nudi neki blizak poznanik a poslodavac koji zarad vas hoce da se zamajava sa vlastima (mora da dokaze da u provinciji nema ljudi koji su nezaposleni a odgovaraju mu po kvalifikacijama).
Poslodavac u Canadi (a tako je uglavnom i u ostalim zapadnim zemljama) nikoga ne zaposljava na nevidjeno, sem papira/resume-a (CV-ja) koji uvek moze da se lazira poslodavci ekstremno polazu na interview. Interview moze biti u neposrednom razgovoru ili telefonski, obavlja se sa osobom iz HR-a ali i sa licem iz kompanije koje je strucno pa foliranje tesko moze proci.
I veoma bitna stvar, u Canadi vam niko ne priznaje radno iskustvo iz Srbije, poslodavce iskljucivo interesuje severnoamericko radno iskustvo, bilo za visokoskolska zanimanja bilo za specijalisticka zanimanja. Bez clanstva u profesionalnim asocijacijama ( slicno licencama u Srbiji) ne mozete raditi kao inzenjer, veterinar, lekar, knjigovodja, advokat...
Znaci, prvo treba doci do iseljenickih papira, naseliti se i poceti sa laganim gradjenjem karijere - prvo od nizih nivoa ka svom profesionalnom cilju ( recimo ako ste inzenjer prvo krenete od obicnog draftinga pa postepeno dok ne polozite za licencu - tek onda ste inzenjer, lekari moraju da udju u kvotu nostrifikacija koja je razlicita od provincije do provincije, da ispolazu ispite razlike, da "ödstaziraju".itd..).
U svakom slucaju, srecno onima koji se odluce na to da pokusaju sa zivotom preko okeana![]()
Znači ako me maknu sa liste traženih zanimanja, zapravo nema teorije da odem tamo. Nekakav IT stručnjak niti doktor nisam, a ekonomista ima koliko hoćeš i sa listom i bez nje. Jedino da se proba na radnu dozvolu, za stjecanje barem tog njihovog dragocjenog iskustva na 1 godinu, pa onda povratak kući, pa onda opet apliciranje na provincijsku. Koliko sam čuo, tamo baš i nema sređivanja posla preko rođaka i kumova, tako da jedino što mogu, da potplatim nekoga da mi napiše to što treba. Jel zna neko koga da to radi?

.. kao mama, ne znam kako bih to podnosila. ipak, kada je zrtva za pravu stvar, ne znam...