Kako do Kanadske iseljeničke vize?

U praksi nema teorije da nadjete posao iz Srbije sem ako vam posao ne nudi neki blizak poznanik a poslodavac koji zarad vas hoce da se zamajava sa vlastima (mora da dokaze da u provinciji nema ljudi koji su nezaposleni a odgovaraju mu po kvalifikacijama).

Poslodavac u Canadi (a tako je uglavnom i u ostalim zapadnim zemljama) nikoga ne zaposljava na nevidjeno, sem papira/resume-a (CV-ja) koji uvek moze da se lazira poslodavci ekstremno polazu na interview. Interview moze biti u neposrednom razgovoru ili telefonski, obavlja se sa osobom iz HR-a ali i sa licem iz kompanije koje je strucno pa foliranje tesko moze proci.

I veoma bitna stvar, u Canadi vam niko ne priznaje radno iskustvo iz Srbije, poslodavce iskljucivo interesuje severnoamericko radno iskustvo, bilo za visokoskolska zanimanja bilo za specijalisticka zanimanja. Bez clanstva u profesionalnim asocijacijama ( slicno licencama u Srbiji) ne mozete raditi kao inzenjer, veterinar, lekar, knjigovodja, advokat...

Znaci, prvo treba doci do iseljenickih papira, naseliti se i poceti sa laganim gradjenjem karijere - prvo od nizih nivoa ka svom profesionalnom cilju ( recimo ako ste inzenjer prvo krenete od obicnog draftinga pa postepeno dok ne polozite za licencu - tek onda ste inzenjer, lekari moraju da udju u kvotu nostrifikacija koja je razlicita od provincije do provincije, da ispolazu ispite razlike, da "ödstaziraju".itd..).

U svakom slucaju, srecno onima koji se odluce na to da pokusaju sa zivotom preko okeana :)

Znači ako me maknu sa liste traženih zanimanja, zapravo nema teorije da odem tamo. Nekakav IT stručnjak niti doktor nisam, a ekonomista ima koliko hoćeš i sa listom i bez nje. Jedino da se proba na radnu dozvolu, za stjecanje barem tog njihovog dragocjenog iskustva na 1 godinu, pa onda povratak kući, pa onda opet apliciranje na provincijsku. Koliko sam čuo, tamo baš i nema sređivanja posla preko rođaka i kumova, tako da jedino što mogu, da potplatim nekoga da mi napiše to što treba. Jel zna neko koga da to radi?

Znači ako me maknu sa liste traženih zanimanja, zapravo nema teorije da odem tamo. Nekakav IT stručnjak niti doktor nisam, a ekonomista ima koliko hoćeš i sa listom i bez nje. Jedino da se proba na radnu dozvolu, za stjecanje barem tog njihovog dragocjenog iskustva na 1 godinu, pa onda povratak kući, pa onda opet apliciranje na provincijsku. Koliko sam čuo, tamo baš i nema sređivanja posla preko rođaka i kumova, tako da jedino što mogu, da potplatim nekoga da mi napiše to što treba. Jel zna neko koga da to radi?

Ne znam kako sad ide bodovanje za independent immigrant-a, ja sam to davno obavio ali ako ti je zanimanje na listi i ako znas jezik tako-tako tesko da ces biti odbijen. Kad razmislim ja nikad nisam cuo da su nekog poznatog mi odbili a tu je bilo i inzenjera, ekonomista, medicinskih sestara, metalostrugara, tesara, slikara... zato nema panike, polako se sam izboduj i proceni da li mozes da prodjes, pretpostavljam da si to vec i uradio pre nego sto si aplicirao tj. da si aplicirao kad si video da imas dovoljno bodova :)

Ponavljam, radnu vizu je ekstremno tesko da dobiti, da bi ti neko dao posao treba da te dobro zna (znaci neki nas covek a tvoj poznaik koji u Canadi ima svoju firmu) ili da licno sa njim razgovaras na interview-u ( a za to moras da budes prisutan u Canadi). Znaci kombinacija ti ne pije vodu.

Pitanje za vas saborci...

naon odbijanja, da li postoji nekii vremenski period (3 ili 6 meseci) da prodje pa da onda opet mozemo da ponovimo aplikaciju u Sidney tj apliciramo ponovo? Ili mozemo odmah da apliciramo???

takvo nesto mi nismo procitali u guid-u!

pozdrav svima!

Nisam upućena da li ima neko vremensko ograničenje kada je u pitanju nova procedura, ali sam sigurna da je po starom bilo ograničenja, čini mi se dve godine. To su obrazložili činjenicom da se za kraći period ne mogu desiti stvari koje bi značajno uticale na povećanje broja bodova. :rtfm:

Oket je za ogranicenje za one koji su aplicirali po starom programu, ali mi smo po novom. Mislim da nigde bas u guid-u ne pise o tome, a i sta ima veze nas su odbili za samo 1 poen nepriznavajuci rodbinu, sto mozemo i te kako nadoknaditi boljim rezultatima na IELTS.

Za svaki slucaj provericemo jos jednom. Hvala ti puno dblui:)

dragi prijatelji,
za sad ovako stoje stvari:

REVISION DECISIONS TO DATE:

* Implement a unified coding structure based on the NOC Skill Type by Skill Level logic of the Matrix;
* Realign the NOC-S and NOC structures to a common system of 39 major groups;
* Expand certain Skill Types to account for new major groups;
* Divide the middle management group into three major groups and incorporate all management occupations in Skill Level "A"; and
* Classify all military occupations in one of the two existing unit groups, specific to the military, consistent with NOC-S coding of military personnel for data purposes.

NEXT STEPS

* Research will progress over the summer on reviewing, analyzing and validating revision proposals.
* Job studies are planned to be on-going.
* The Joint HRSDC STC Working Group will resume meetings in the late summer to move foward with the assessment of revision recommendations.
* Two more IDC meetings will be held in fall 2009 and spring 2010.
* The next edition of this Information Bulletin will follow the fall IDC meeting.

CONTACT INFORMATION

noc-cnp.response-reponse@hrsdc-rhdsc.gc.ca

Samo da pozdravim sve forumase, ja jos uvek radim i spremamo se polako za put, za mesec dana.
Obaveza preko glave pa jos toliko, ali se lakse podnosi kada imamo cilj.

@Ginola dobro je sto se ne predajete, to pokazuje kvalitet coveka, puno srece i podrske od nas.
Puno srece i svim ostalima koji cekaju ili ce cekati, a i onima koji putuju.

Stvarno zatisje... a da li ce bura, ne znam. Cudan ovaj forum u poslednje vreme.

Ako vam nigde ne pise da ne smete da se prijavite ponovo u nekom roku, ne vidim razlog da to ne ucinite..

Ne razumem to za NOC listu, oce biti promene ili nece... sve mi nesto konfuzno.

Prosli put su promene najavljene u martu 2008, a zvanicno saopstenje je izaslo u novembru 2008:

http://www.cicnews.com/2008/12/canada-immigration-finally-announced-outlook-2009-12688.html

Videcemo da li ce biti brze ovaj put.

Da li neko od saboraca zna, da li moze da se aplicira po NOC- iz 2008 ili ipak mora da se saceka da se objavi novi NOC pa da onda odpocen aplikaciju??? Mi bismo mogli da zapocnemo jos sada u Maju, a i visa officer nije nista nagovestio nama u pismo o tome. Mislim da bi moglo da se aplicira, sve do trenutka objavljivanja nove NOC liste. Ipak treba se raspitati :)

Molim za savet,zovem se Zoran imam 33 god trenutno sam u Srbiji.Moja supuga i dete su u Kanadi tacnje u okolini Toronta,otisli su tacnije 16 aprila proslog meseca.Moja supruga i ja nismo vencani pa ampliciramo za cammon law odnosno spajanje porodice ona je drzavljanin kanade takodje i nase dete. hteo sam da vas pitam posto sam bio u vojsci na kosovu u periodu 97/98 i imam ucesce u ratu 99 godine gde sam bio stacioniran u Beogradu cist sam kao suza dali je tacno da sam proces provere traje 2 do 3 godine? Ako toliko traje odustacu od ampliciranja i pozvacu suprugu i dete da se vrate.

ako ste procitali ono sto je postovao paukman ili ako se secate kako je izgledalo kada su uveli ovu skrecenu verziju noc liste ispada ovako: mozes se prijaviti i pre nego izadje nova noc lista (kako ce ona izgledati mozemo samo da nagadjamo, ali ja verujem da ce se bar zdravstveni radnici sigurno naci na njoj, bilo bi interesantno da cujemo sta drugi misle? sigurno svako od nas ima neko misljenje na temu), ako si na toj novoj listi, ides dalje, ako nisi, lista vazi retroaktivno, do kada, ne znamo, ali ponovo, mozemo da nagadjamo (prosli put su najavili izmene u martu, nova lista je vazila retroatkivno od kraja februara, ako su sada najavili da ce izmene izaci u maju ili najavili su da ce izmena biti u aprilu, mozda ce lista, kad god bude izasla, vaziti od kraja marta? aprila? maja? a mozda i nece vaziti retroaktivno, jer ako se secate, predjasnja lista je bila mnogo, mnogo duza, sira... mozda sada nece nova lista vaziti retroaktivno jer je kraca i zaista se proces zavrsava do godinu dana a cela poenta ove ujdurme sa noc listom je, kako kazu, da se skrate processing times), ako se prijavis sada a ne upadas u novu noc listu koja vazi retroaktivno tako da izmene 'kace' i tebe, mozes samo da izgubis vremena i zivaca, a pare vracaju... tako da ja mislim da je najbolje prijaviti se po ovoj vazecoj listi and then comes the waiting part. koliko sam razumela, trentuno se ceka 3 do 4 meseca max da vas konaktira bec, pa ako vas kontaktiraju, bas vas i briga, licno vas, da li se noc lista menja ili ne jer ne verujem da takve izmene uticu na ljude koji su, da tako kazem, zasli dublje u proces... so hurry! sve ovo je, naravno, samo moj pokusaj da logicno razmisljam, ali, s druge strane, pa i nema bas mnogo logike, ako cemo pravo, u ovim stvarima... kao ima, ali kao i nema...

hajde malo da se razbudimo svi, meni licno cekanje lakse pada kada se dopisujem s drugim interested parties, delimo muku i tako to, pa se malo jave ovi koji odlaze uskoro, npr. AleksandarA... gde idete AleksandarA?... hajde bar da nagadjamo kako ce da izgleda nova noc lista?

I ja sam isto razmisljala na temu NOC liste, mada priznajem da tada nisam znala da se ona racuna retroaktivno, jel to sigurno? Razmisljala sam o tome da li da se prijavimo sto pre ili da nastavimo kako smo planirali, ali videcemo.

Medusa, kad bi nagadjali NOC listu, verujem da bi to bilo "pozdravi, zelje i cEstItke", eeee
Ma ja sam sigurna da ce finansijki menadzer biti na listi...:D

Dalje...

Pozdrav

P.S. Opet sam juce, setala po Google maps i razgledala gradove, eh!!!

retroaktivno je bilo definitivno, nova lista je izasla novembra 2008, ispravite me ako gresim, a vazila je za sve koji su aplicirali posle 28. februara. ja se, zarad svih nas, nadam da ovoga puta nece biti tako - ipak su imali ogroman backlog bas zato sto je bilo toliko zanimanja na listi, sada sigurno nemaju, bar ne iz tog razloga, morali su negde da preseku, a verujem da po tom 'starom' ko je aplicirao pre marta novembra nije imao sanse da je vec usao u proceduru, sada to ipak ide mnogo brze, kao sto sam napisala, 3 do 4 meseca od slanja prijave, bec se javlja (correct me if i'm wrong)... tako da mozda za one koji su nedavno aplicirali ili koji ce aplicirati (ponovo @ginola:)) u najskorije vreme, mozda je za te i bolje da oni ne budu preterano brzi kada je ovo u pitanju. a da je odluka vazila retroaktivno, jeste. s tim u vezi i kazem da nije bas sve to tako logicno (pa i fer) kao sto bi mi voleli da jeste...

sticem utisak da na forumu ima dosta financial managers (nije moja bransa, nemam pojma sta mu to u stvari dodje) - ali navijam da ostane na nac listi;)

hoce li jos neko da podeli svoje cenjeno misljenje sa nama?:D

Molim za savet,zovem se Zoran imam 33 god trenutno sam u Srbiji.Moja supuga i dete su u Kanadi tacnje u okolini Toronta,otisli su tacnije 16 aprila proslog meseca.Moja supruga i ja nismo vencani pa ampliciramo za cammon law odnosno spajanje porodice ona je drzavljanin kanade takodje i nase dete. hteo sam da vas pitam posto sam bio u vojsci na kosovu u periodu 97/98 i imam ucesce u ratu 99 godine gde sam bio stacioniran u Beogradu cist sam kao suza dali je tacno da sam proces provere traje 2 do 3 godine? Ako toliko traje odustacu od ampliciranja i pozvacu suprugu i dete da se vrate.

mozda je najbolja ideja da procesljas stari forum, cini mi se da je bilo nekoliko ljudi koji su imali taj 'problemcic' - nisam samo upamtila ko jer je moj suprug vojsku sluzio nakon nato 'intervencije'. ali zasto ne pokusas? mozda dobijes informaciju od njih koliko bi ta provera trajala? ili da nadjes nekog agenta koji ima iskustva s nasim ljudima u takvoj situaciji? znam da vecina forumasa nije za varijantu agent pa agent, ali mislim da je nekada resenje i platiti nekoga makar da vas malo smiri... ne znam. sve najbolje ti zelim u svakom slucaju, to je velika zrtva za porodicu, biti daleko od deteta tako.:sad2:.. kao mama, ne znam kako bih to podnosila. ipak, kada je zrtva za pravu stvar, ne znam...

Ne znam sta da mislim, ali mi cemo ipak posle dobijenih rezultata zvati Beograd pa cemo proveriti da li se radi o retroaktivnoom postupku ili ne. Koliko vidim sa njima se nikada ne zna, a i pitam se kako li je tako velika zemlja tako dobro uredjena a oni u Bechu se ponasaju kao poslednji tinejdzeri tipa: gube dokumenta, nama zeznuli adresu (doneli odluku jos u februaru da smo odbijeni za 1 bod) a poslali nam tek posle mesec i po i to na pogresnu adresu i td.

No dok ne uspemo i ne izborimo se do kraja, morace ovako :)

retroaktivno je bilo definitivno, nova lista je izasla novembra 2008, ispravite me ako gresim, a vazila je za sve koji su aplicirali posle 28. februara. ja se, zarad svih nas, nadam da ovoga puta nece biti tako - ipak su imali ogroman backlog bas zato sto je bilo toliko zanimanja na listi, sada sigurno nemaju, bar ne iz tog razloga, morali su negde da preseku, a verujem da po tom 'starom' ko je aplicirao pre marta novembra nije imao sanse da je vec usao u proceduru, sada to ipak ide mnogo brze, kao sto sam napisala, 3 do 4 meseca od slanja prijave, bec se javlja (correct me if i'm wrong)... tako da mozda za one koji su nedavno aplicirali ili koji ce aplicirati (ponovo @ginola:)) u najskorije vreme, mozda je za te i bolje da oni ne budu preterano brzi kada je ovo u pitanju. a da je odluka vazila retroaktivno, jeste. s tim u vezi i kazem da nije bas sve to tako logicno (pa i fer) kao sto bi mi voleli da jeste...

sticem utisak da na forumu ima dosta financial managers (nije moja bransa, nemam pojma sta mu to u stvari dodje) - ali navijam da ostane na nac listi;)

hoce li jos neko da podeli svoje cenjeno misljenje sa nama?:D

Evo ja cu.

Prosli put su oni najavili da ce NOC lista vaziti od cini mi se 27.februara 2008 (zjuuu kako davno)... i da ce svi koji se prijave posle tog datuma, a da nisu na NOC listi biti odbijeni i bice im vracen novac. Mi se prijavili u oktobru, izasla lista u novembru, i nistaaaaa. vratili novac i to je to. Mi nismo ocekivali uopste da ce tako da skrate listu, u stvari nismo nista ocekivali, a s obzirom da su rekli da novac vracaju, nije postojao nikakav rizik.

Ovog puta, nisu nista najavili, ni od kad ce lista da vazi ni nista slicno, osim ako nisam dovoljno upucena u vest. Prosli put su bili bas eksplicitni sto se toga tice. Ovo sad mi deluje kao da ni oni sami ne znaju sta da rade.

Ja bih se sto pre prijavila da sam na sadasnjoj listi, a pogotovo sto nigde nisu napisali da ova lista ne vazi (ako nisu), vec su samo najavili promenu, koliko sam ja upucena.

prosli put su najavili izmene u martu, nova lista je vazila retroatkivno od kraja februara, ako su sada najavili da ce izmene izaci u maju ili najavili su da ce izmena biti u aprilu, mozda ce lista, kad god bude izasla, vaziti od kraja marta? aprila? maja? a mozda i nece vaziti retroaktivno

... hajde bar da nagadjamo kako ce da izgleda nova noc lista?

Prosli put su oni bas jako izricito rekli da ce lista vaziti od kraja februara, pa se svako prijavljuje na "sopstvenu odgovornost". Sada nisu... jos nijednu vest na tu temu nisam procitala a da je nesto konkretno receno. Ministar razmislja, sastanci, planira... nemam pojma, ako neko ima neku bolju info, mozda gresim.

Tako smo mi prosli put nagadjali da ce bas nase zanimanje biti na listi, kao nemoguce da ne bude, blala... a taman skupili bodove na iskustvo, engleski i ostalo...

Ali i dalje smo tu... ;)

Back