Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Ja sam samo prosledio clanak i dao savet da sto brze radite papire posto ce biti sve teze. Odmah svi poskocise da uobicajeno delju kako ja nemamo pojma ali ajde.....

Prosečna plata u Kanadi je 24$/h bruto

Nemoj da me zasmejavas.

nezaposlenost je 7.5%,

Sta ti je jos drzavna propaganda rekla?

cena benzina je 1.29$,

ok jedan nula za tebe.

iznajmljivanje dvosobnog stana sa većinom troškova u TO je 1000$

Za te pare jedva moze da se iznajmi jednosoban stan u najgorem delu grada. Ali to je valjda posledica mastanja i citanja kijiji oglasa nekoga ko uopste ne poznaje ovaj grad.

Ovo je vjecna tema za raspravu , ovako se pricalo i prije 10 g. kada smo mi prvi put izlazili vani(USA), a i sada kada evo po drugi put idemo vani, nadam se zauvijek u Kanadu. Bila sam i u situaciji da razmisljam kao i vecina imigranata, u smislu 'ma da mi se samo maknuti odavde, svugdje je bolje', a i u situaciji ' dabogda svi dosli u USA pa vidjeli kako je ovdje. Poenta je da nigdje nije med i mlijeko. Niti kod nas na Balkanu, u bilo kojoj drzavi, a isto tako niti na zapadu. Svugdje je kriza, ali isto tako znam iz mog licnog iskustva da na zapadu mozes zaraditi, poenta je htjeti raditi. Nije bitno koji p[osao, za pocetak, vremenom kad se stekne njihovo iskustvo i kad vide da si vrijedan , napredujes sigurno. Kod nas je obratno, ako vide da mozes bolje od njih , gaze te. Na zapadu ako vide da dijete moze i hoce uciti, sama skola ga gura dalje raznim programima i stipendijama, kod nas te prepoznaju tek kad pobijedis na nekom takmicenju samo da se mogu hvaliti tvojim uspijehom, a to sto niko nije ni znao a kamoli pomogao ti do takmicenja je nevazno. Mi smo u USA bili na vizi , znaci nismo bili imigranti , a ipak sam imala totalnu podrsku drustva, skole, drzave. N ije bilo extra klasa ali se nismo ni patili.Bilo je cekanja u javnim zdravstvenim ustanovama ali su zato sve usluge bile dzaba. Kod nas i cekas i opet moras potplatiti i platiti. Moje misljenje je ovakvo ako gledas crnim ocima , crno ti se vraca. Naravno da ne vole svi imigrante, iskreno ni mi ih bas ne stimamo (kineze itd.) ali je vecina naroda tamo super. Puno su pristupacniji, hoce pomoci, ljubazniji. A ti beskucnici su po mom misljenju prava sramota, ali ne za vladu niti za nas nego za njih same. Ne kontam kako neko moze zavrsiti na ulici u drzavi gdje su ti date sve mogucnosti da bar zivis pristojno, osim ako to nije tvoj izbor. Mi smo bili stranci, koji su jedva govorili engleski kad smo stigli, nismo imali pravo pravo na sve one beneficije koje imaju imigranti i drzavljani, a ipak smo uspjeli naci posao i zaraditi dovoljno da ne uzmemo dolara od drzave i usput smo proputovali svu Ameriku uzduz i poprijeko sa troje djece. Nismo zivjeli na visokoj nozi ali smo imali vise nego da smo ostali ovdje. Sve se moze kad se hoce.

Pa da... najlakse je pljuvati po Kinezima posto su oni najveci radnici i svi ih se plase. Cak i dan danas su debelo iskorsitavani zahvaljujuci kompanijama kao Apple ali to je druga prica. Citava Kanadska ekonomija prezivljava zahvaljujuci bas Kinezima i starcima ovde cene kuca samo idu gore posto Kinezi naravno sve pokupuju. Zato ces ti novi imigrant vecito biti "priced out of the market" i iznajmljivati. A sto se beskucnika tice zar nije sramota da jedna od najbogatijih zemalja na svetu to sebi dopusta. Garantujem ti da niko ne zeli biti beskucnik. Ljudi su u razlicitim situacijama. Da oni prosto ovde obozavaju da provedu noc, posebno zimi gde ovakva hladnoca ubija. Sto je najgore, ako nemas adresu nemas nikakva prava... cak ni kod lekara ne mozes otici. Iskreno, malo mi je degutantno procitati da oni to malte ne zasluzuju.

http://www.collectionscanada.gc.ca/settlement/kids/021013-2031.3-e.html

Poslednja izmena:
Zasto ne otvoris novu temu kao i Arli i nastavis da mracis tamo? Nije bas da smo zeljni tvojih pisanija. :koto:

Naravno da niste. Radije bi citali kako su dvosobni stanovi u Torontu 1000 dolara i prosecne plate 50k godisnje. Ja samo sto sam spomenuo je da pravite papire brze posto ce zurka uskoro biti gotova. Odjednom cene poredjenja stanova i hrane je postala tema broj jedan. Da li je moguce da bi ste radije citali lazi nego istinu.... to mi uopste nije jasno. Usput, neko je spomenuo vracarov blog. Izgubio sam link ali zadnji put je pisao posle nove godine i od tada nista. Ako neko moze da mi prosledi link bio bih zahvalan.

Ja sam samo prosledio clanak i dao savet da sto brze radite papire posto ce biti sve teze. Odmah svi poskocise da uobicajeno delju kako ja nemamo pojma ali ajde.....

Nemoj da me zasmejavas.

Sta ti je jos drzavna propaganda rekla?

ok jedan nula za tebe.

Za te pare jedva moze da se iznajmi jednosoban stan u najgorem delu grada. Ali to je valjda posledica mastanja i citanja kijiji oglasa nekoga ko uopste ne poznaje ovaj grad.

Pa da... najlakse je pljuvati po Kinezima posto su oni najveci radnici i svi ih se plase. Cak i dan danas su debelo iskorsitavani zahvaljujuci kompanijama kao Apple ali to je druga prica. Citava Kanadska ekonomija prezivljava zahvaljujuci bas Kinezima i starcima ovde cene kuca samo idu gore posto Kinezi naravno sve pokupuju. Zato ces ti novi imigrant vecito biti "priced out of the market" i iznajmljivati. A sto se beskucnika tice zar nije sramota da jedna od najbogatijih zemalja na svetu to sebi dopusta. Garantujem ti da niko ne zeli biti beskucnik. Ljudi su u razlicitim situacijama. Da oni prosto ovde obozavaju da provedu noc, posebno zimi gde ovakva hladnoca ubija. Sto je najgore, ako nemas adresu nemas nikakva prava... cak ni kod lekara ne mozes otici. Iskreno, malo mi je degutantno procitati da oni to malte ne zasluzuju.

http://www.collectionscanada.gc.ca/settlement/kids/021013-2031.3-e.html

Prosečna plata u CA:

http://www.livingin-canada.com/work-salaries-wages-canada.html

Za manje od 1000$ može da se nađe stan dvosoban za evropske i srpske pojmove (u Kanadi je jednosoban stan ono što je dvosoban u Srbiji i Evropi, dnevnu sobu ne računaju) može da se nađe na High Parku. Ko živi u ili je ikada bio u TO i tamo živeo zna kakav je to kraj, sigurmno je daleko od lošeg osim ako dotični nije navikao da živi na dedinju u vili ili Belom dvoru.

Nezaposlenost je 7.4%

http://www.statcan.gc.ca/subjects-sujets/labour-travail/lfs-epa/lfs-epa-eng.htm

Izgleda da neki definitivno nisu u CA već na Melmaku!

Naravno da niste. Radije bi citali kako su dvosobni stanovi u Torontu 1000 dolara i prosecne plate 50k godisnje. Ja samo sto sam spomenuo je da pravite papire brze posto ce zurka uskoro biti gotova. Odjednom cene poredjenja stanova i hrane je postala tema broj jedan. Da li je moguce da bi ste radije citali lazi nego istinu.... to mi uopste nije jasno. Usput, neko je spomenuo vracarov blog. Izgubio sam link ali zadnji put je pisao posle nove godine i od tada nista. Ako neko moze da mi prosledi link bio bih zahvalan.

Šta će tebi njegov link pa ti si već navodno u CA i ti najbolje znaš iz prve ruke kako je tamo!

pa da su satnice bas $24 ni ja ne vjerujem , mozda za neka zanimanja ili za unijski posao, uglavnom ide od 10 najniza, pa gore, prosjek je uglavnom oko 15-16 za neke poslove tipa gradjevina, pocetnik racunovodja itd, sve lijepo ima ovdje i provjereno je tacno: http://www.wowjobs.ca/Salary.aspx?q1=accounting&l1=toronto,+on&Si=checked , naravno morate imati na umu da cete vecinom krenuti od najnize satnice i onda polako dobijati povisice, evo vam najbolji i najiskreniji primjer :http://istrazivac.wordpress.com/

Ja samo sto sam spomenuo je da pravite papire brze posto ce zurka uskoro biti gotova.

S' ovim bih se slozio sa covekom, jer se vec neko vreme u parlamentu razmislja o tome da ne pustaju toliki broj ljudi u zemlju! Ista prica je i u UK, uvode se strozija pravila i pomeraju takse na gore kako ne bi toliki broj imigranata ulazio u zemlju. Jos neko vreme ce to ici jer je i to igra sa parama da ne bi poreski obveznici sve placali, ali, definitivno negde postoji kraj svemu i sto je skroz ok, jer ako cemo mi negde ici kao imigranti, kako cemo naci pos'o ako ima previse ljudi!

Prosečna plata u Kanadi je 24$/h bruto, nezaposlenost je 7.5%, cena benzina je 1.29$, iznajmljivanje dvosobnog stana sa većinom troškova u TO je 1000$ i 2000$ mesečno je sasvim dovoljno za pristojan život. Za crtanje u ACAD-u su plate od 16-20$/h bruto (neto je jedno 30% manje) a za to ti ne treba fakultet. U Srbiji je prosečna plata 400$, iznajmljivanje dvosobnog stana bez troškova je u BGu 350$, cena benzina je 1.7$, nezaposlenost je tolika da niko o tome ni ne želi da priča a od onih što rade 70% ili ne prima platu ili je tolika da nije dovoljna ni za dostojno preživljavanje. Inače minimalac u Srbiji je 230$ za koji radi svaki treći zaposleni! E sad neka mi neko objasni kako se to u BGu može preživeti sa prosečnom platom? Verovatno jedino tako što većina i dalje živi sa roditeljima, babama, dedama u komuni, dotira ih rodbina iz inostranstva pa i Kanade... O iznajmljivanju ili kupovini stana niko ni ne razmišlja! Čini mi se da su ljudi koji su otišli u CA izgubili osećaj za realnost u Srbiji jer odavno u njoj nisu živeli. Da ne pričamo sad o administraciji ali spomenuću samo primer zamene ličnih karata, gde su ljudi čekali na ulici po najvećem minusu od ponoći do 8 ujutru samo da bi došli na red da da dobiju broj i vreme kada mogu da dođu opet da čekaju u redu kako bi predali dokumenta za izdavalje lične karte. Uostlom ko god misli da je u Srbiji bolji i lakši život, može slobodno da se u nju vrati, ne znam šta čekaju?

Cesto motam tih 7.5% ne zaposlenosti kroz glavu koju stalno publikuju i strasno mi zvuci ne realno, ali dobro, mozda gresim. Ja iskreno mislim da je tu jako veci procenat u pitanju. Jeste satnica od 16-20$ za takav tip posla, ali da li ces ti imati full time ili ces raditi 22.5 sata nedeljno i da li ces ga uopste naci, ili ti je to samo neko rekao ko zivi u Kanadi ??? Sto se tice proseka kod nas, upravu si, sa prosecnom platom u Srbiji, mozes samo da se uhvatis za usi i da igras, nazalost, pogotovo u Beogradu, a tek 10-15-20k mesecno, bez komentara. Samo sam hteo da kazem da ne ocekujete previse u Kanadi, ako u Srbiji niste placali nekretninu a u Kanadi radite za minimalac i placate, zivecete isto, iskusio sam to, zato sto sam sa vecom platom od miminalne u Kanadi jedva prezivljavao. Ja sam se vrato, zato sto je meni jednostavnije, ne placam ni stan, cak ni hranu, komunalije ne placam sam, da moram sve to da placam... verovatno da bih drugu pesmu sada pevao...

Edit: Ne znam kakav ces one bedroom u torontu da nadjes za 1000 dolara ali ajde, neka bude da je tako.... procitajte blog od ove zene sto je isto skoro bila na forumu http://www.zivotukanadi.blogspot.com/, treci blog od pcoetka "SIVA" jako realno je opisala stanje, iako kad sam joj citao blogove pre godinu dana zvucalo je more optimistic..

Poslednja izmena:
Cesto motam tih 7.5% ne zaposlenosti kroz glavu koju stalno publikuju i strasno mi zvuci ne realno,
Znas li kako ovde kazu za gomilu koja veruje u sve... sheep i herd.

A sto ti zvuci nerealno je zato sto Kanadski sistem racuna nezaposlene samo one koji primaju employment insurance... sto traje oko 6 meseci. KAd ti istekne program ti si po njihovom misljenju odmah zaposlen iako nemas hleba da jedes ni stana da zivis. Ti beskuvnici su po kanadskoj statistici svi zaposleni. Takodje ne racunaju se ni part time poslovi kao ni studente.... pa ti vidi kolika je nezaposlenost.

S' ovim bih se slozio sa covekom, jer se vec neko vreme u parlamentu razmislja o tome da ne pustaju toliki broj ljudi u zemlju! Ista prica je i u UK, uvode se strozija pravila i pomeraju takse na gore kako ne bi toliki broj imigranata ulazio u zemlju. Jos neko vreme ce to ici jer je i to igra sa parama da ne bi poreski obveznici sve placali, ali, definitivno negde postoji kraj svemu i sto je skroz ok, jer ako cemo mi negde ici kao imigranti, kako cemo naci pos'o ako ima previse ljudi!

Iskreno ja se ne slazem sa tom konstatacijom, svake godine 250 000 imigranata unese odprilike pa svako po 20 000 dolara, to je odprilike 5 milijardi, svaki dolar koji izadje direktno na trziste u ekonomskom sistemu se generise bar puta 3, a taj novac udje odmah na trziste... to je oko 15-20 milijardi cistog priliva novca od useljenika u Kanadsku ekonomiju, a prstom mrdnuli nisu, mislim da se Kanadska vlada nece toga odreci jos dugo dugo godina.

Cesto motam tih 7.5% ne zaposlenosti kroz glavu koju stalno publikuju i strasno mi zvuci ne realno,
Znas li kako ovde kazu za gomilu koja veruje u sve... sheep i herd.

A sto ti zvuci nerealno je zato sto Kanadski sistem racuna nezaposlene samo one koji primaju employment insurance... sto traje oko 6 meseci. KAd ti istekne program ti si po njihovom misljenju odmah zaposlen iako nemas hleba da jedes ni stana da zivis. Ti beskuvnici su po kanadskoj statistici svi zaposleni. Takodje ne racunaju se ni part time poslovi kao ni studente.... pa ti vidi kolika je nezaposlenost.

Pa tako sam i mislio, da part time racunaju za zaposlene ali ovo za employment insurance nisam znao, smesno je njih racunati u zaposlene, to je onda fail statistika.

Iskreno ja se ne slazem sa tom konstatacijom, svake godine 250 000 imigranata unese odprilike pa svako po 20 000 dolara, to je odprilike 5 milijardi, svaki dolar koji izadje direktno na trziste u ekonomskom sistemu se generise bar puta 3, a taj novac udje odmah na trziste... to je oko 15-20 milijardi cistog priliva novca od useljenika u Kanadsku ekonomiju, a prstom mrdnuli nisu, mislim da se Kanadska vlada nece toga odreci jos dugo dugo godina.

Ok, ne kazem da ce se odreci toga, ali definitivno ce smanjiti na osnovu statistika. Vrlo oni dobro znaju cifre i imaju direktivu zna se od koga i cija je Kanada i Australija, a ti i ja mozemo da pricamo sta zelimo to svakako ne utice ni na sta jer smo obicni smrtnici. Cilj svakog imigranta je da se dobro pripremi na to gde ide i da se kvalifikuje sto je vise moguce, tako i ta cifra o nezaposlenosti, dobro je znati od Vas koji ste tamo da vidite neku sliku i da mi svi imamo realnu sliku i da znamo da nas ne ceka med i mleko, ali, gde nas zapravo ceka, sigurno ne u Srbiji.

Edit: zaboravih da dodam da ne dolaze u Kanadu iskljucivo ljudi sa 20k dolara, imas ti tamo jako puno Indijaca koji dovedu copor ljudi sa sobom! A nema sta das e slazes ili ne sa konstatacijom, ja sam samo napisao ono su izjavili ministri za imigraciju, i postoji zvanicno obavestenje! E sad samo nemojte molim Vas da pisete vise kako je sve laz i zavera...

Edit edit: nisam ja nigde ni napisao da ce to da stane totalno, pa citaj sta sam napisao, da ce da povecavaju takse jer je to veliki biznis za zemlju jer ulazi veliki kes a kako ne bi sve obveznici placali. Ali definitivno ce da se smanji, ici ce ko ima para i ko je visoko obrazovan.

Poslednja izmena:
http://www.zivotukanadi.blogspot.com/2012/03/siva.html#comment-form na ovom blogu - SIVA je tekst koji mislim da svako treba da procita, zaista lepo opisuje sve, i to je ono sto ja pokusavam da objasnim ljudima koji kao i ja planiraju da zauvek napuste Srbiju (s tom razlikom da sam ja neko vreme zivela u USA). Mislim da niko ne treba da ide tamo sa ruzicastim naocarima na ocima ali isto tako mislim da niko odavde ni ne ide tako zaludjen za boljim zivotom tamo... Mislim da smo svi mi svesni sta i koliko mozemo ovde i sta bi smo mogli tu u Kanadi. Pored plata, cena smestaja/zivota, osnovna razlika izmedju Srbije i Kanade (sto i na ovom blogu lepo pise) je to sto u Kanadi ima NADE, tu u ljudima traze potencijal, postoje sanse da se dokazes, ovde za to sanse nema, nam srednjeg sloja pa ili si tatin sin pa ti ni osnovna za posao direktora ne treba ili nisi tatin sin pa ti ni doktorat ni za sta ne sluzi...
NADA i vera u to da ce tamo neko postovati moj trud, da na osnovu mog truda ja od prodavca mogu napredovati (uz doskolovavanje naravno)... Sve ono sto ovde nece biti ni za 20 godina. I mozda jos jaci motiv to sto ako ja vec idem u Kanadu kao drzavljanin drugog reda, koji mora raditi za 12$/h, koji mora da batali svoju diplomu i stekne novu, MOJE DETE nece. A ovde hoce i moje dete, svedok sam mladih bracnih parova koji zive sa 30 000 din mesecno u NS a niko svoj zivot nije tako zamisljao...a da ga promeni ovde ne moze (sem ako nam se sad u maju ne pojavi stranka od 5000 japanaca :mrgreen: )

Auh, ala se rasplasala diskusija, dobro poznata na ovom forumu. :)

Koliko god da su vam stavovi udaljeni, znajte da je istina negde na sredini i da ste svi potpuno upravu.

Svako od nas ima svoj razlog zasto je otisao ili zeli da ode u Kanadu, i oni su poznati i jasni samo nama i nikome drugome (cesto ni nasim roditeljima ili najblizim prijateljima). I to je uredu, jer niko ne poznaje nas zivot bolje od nas samih. Zivotni ciljevi i nacin razmisljanja se razlikuju po godistima ljudi, polovima, okruzenju (brak, deca, prijatelji, rodbina), finansijskoj situaciji i sl, stoga se iskustvo iz jednog zivota ne moze identicno preslikati na drugo.

Moj savet za nove imigrante je - nemojte a priori odbacivati misljenja i iskustva ova dva coveka (@vladster i @123456789) vec ih upotrebite u svoju korist - sagledavanja medalje sa obe strane i boljeg informisanja. Koliko se secam, radi se o dva mladja coveka (do 30 godina) i samca, koji vise ne zive u Kanadi, i sigurno je da oni ne mogu dati pravi savet nekome ko ima 40 godina i dvoje dece uz sebe, medjutim 40-togodisnjak moze i od njih nesto da nauci. Po mom misljenju, pre odlaska u Kanadu treba postaviti stvari na svoje mesto, tj. sto bolje se informisati i pokusati sto realnije sagledati situaciju, i prema tome praviti planove. Svoja ocekivanja svesti na razuman nivo, biti hrabar i biti spreman na sve. Tako cete lakse podneti pocetak novog zivota (jer to zaista jeste to). Srbija je zemlja ljudi koji se uljuljkuju u zivotnim snovima, koji cesto ni u 40-tim nisu samostalni, dok je Kanada zemlja gde cete morati biti prilicno "rough" i boriti se za svoje mesto od samog pocetka. A kad se izborite, bicete zreliji, pametniji i vise cete ceniti sebe.

Jedna stvar je sigurna, prilika da odete u Kanadu ce vam se ukazati samo jednom u zivotu i gledajte da je iskoristite na najbolji moguci nacin.

Just my 2 c.

Uzdravlje i dobrodosli u Kanadu! :bye:

Poslednja izmena:
Bezveze vam je diskusija. Veoma je tesko nekom iz Srbije da nadje dobar posao u Kanadi... zato sto u Srbiji ljudi rade neozbiljno... nista nije profesionalno jer ces uvek imati da se okacis na budzet nekom tj. roditeljima. Gledam evo kako sel judi ponasaju... moja sestra na primer, pozajmljuje pare od roditelja da plati racun za struju a meni govori kako je 20 eura malo para??? samo sto u nesvest nisam pala kada sam to cula.

Zivot, sistem i ljudi u Srbiji su mnogo cudni i ja stvarno ne znam kako cete se vi snaci u Kanadi... iskreno, najiskrenije vam kazem mnogo cete se iznenaditi. Procitala sam veci deo teksta sa onog bloga koji citirate, i oni su se snasli, preobratili su se... svaka im cast.

Nasa prica nije takva, mi smo u fazonu, znamo da radimo, znamo da nadjemo posao, mi smo odavno u sistemu, mada nismo odavno u Kanadi... i dugo smo ziveli u inostranstvu pre Kanade... tako da ne mogu da pricam o nasem primeru jer vidim da nismo relevantni... ali sam htela da se pridruzim onim ljudima koji zele da otvore oci novim imigrantima... nemojte misliti da cete ovde naci bolji model onog sto poznajete (Srbiju)... ovde cete naci potpuno drugaciji sistem i njemu morate da se prilagodite...

Back