Kako do Kanadske iseljeničke vize?

Moj savet za nove imigrante je - nemojte a priori odbacivati misljenja i iskustva ova dva coveka (@vladster i @123456789) vec ih upotrebite u svoju korist - sagledavanja medalje sa obe strane i boljeg informisanja. Koliko se secam, radi se o dva mladja coveka (do 30 godina) i samca, koji vise ne zive u Kanadi, i sigurno je da oni ne mogu dati pravi savet nekome ko ima 40 godina i dvoje dece uz sebe, medjutim 40-togodisnjak moze i od njih nesto da nauci.

Hvala puno sto si me omladio mada su meni kasne tridesete i jos uvek zivim u Kanadi (123456789 je mislim puno mladji od mene).

Kako ide trazenje posla? Vankuver je uzasno skup, zar ne? Bio sam tamo u Julu i zaista je mozda najlepsi grad u Kanadi ali ljudi ne razumeju da su ga Kinezi pokupovali i da su nekretnine strava i uzas.

Poslednja izmena:
Iskreno ja se ne slazem sa tom konstatacijom, svake godine 250 000 imigranata unese odprilike pa svako po 20 000 dolara, to je odprilike 5 milijardi, svaki dolar koji izadje direktno na trziste u ekonomskom sistemu se generise bar puta 3, a taj novac udje odmah na trziste... to je oko 15-20 milijardi cistog priliva novca od useljenika u Kanadsku ekonomiju, a prstom mrdnuli nisu, mislim da se Kanadska vlada nece toga odreci jos dugo dugo godina.

Slusao sam u kolima juce ujutru neku stanicu gde su polemisali o novim pravilima koja ce, verovatno, da stupe na snagu u nekom vremenskom periodu (t). Naime, ukljucili su i ministra za imigraciju, gdina Jason Kenny-ja, koji je rekao da trziste rada postaje polako prezasiceno i da ce doci do promena u dosadasnjem sistemu bodovanja i broja novih imigranata koji ce se primati godisnje. Akcenat ce vise biti na provincijske imigracione programe, gde je broj stanovnika u porastu, vlada velika zainteresovanost novih imigranata (statistika radjena na osnovu milion i nesto slucajeva u protekloj godini cini mi se) a i po nekim statistikama koje rece covek ima i vise mogucnosti za zaposlenje nego npr u BC-ju. Verujem da je ovo normalna stvar i da ce trajati neko vreme ta, nova, rigoroznija pravila, dok se opet ne rastereti trziste rada.

Auh, ala se rasplasala diskusija, dobro poznata na ovom forumu. :)

Koliko god da su vam stavovi udaljeni, znajte da je istina negde na sredini i da ste svi potpuno upravu.

Svako od nas ima svoj razlog zasto je otisao ili zeli da ode u Kanadu, i oni su poznati i jasni samo nama i nikome drugome (cesto ni nasim roditeljima ili najblizim prijateljima). I to je uredu, jer niko ne poznaje nas zivot bolje od nas samih. Zivotni ciljevi i nacin razmisljanja se razlikuju po godistima ljudi, polovima, okruzenju (brak, deca, prijatelji, rodbina), finansijskoj situaciji i sl, stoga se iskustvo iz jednog zivota ne moze identicno preslikati na drugo.
Tacno, lepo receno.

Moj savet za nove imigrante je - nemojte a priori odbacivati misljenja i iskustva ova dva coveka (@vladster i @123456789) vec ih upotrebite u svoju korist - sagledavanja medalje sa obe strane i boljeg informisanja. Koliko se secam, radi se o dva mladja coveka (do 30 godina) i samca, koji vise ne zive u Kanadi, i sigurno je da oni ne mogu dati pravi savet nekome ko ima 40 godina i dvoje dece uz sebe, medjutim 40-togodisnjak moze i od njih nesto da nauci. Po mom misljenju, pre odlaska u Kanadu treba postaviti stvari na svoje mesto, tj. sto bolje se informisati i pokusati sto realnije sagledati situaciju, i prema tome praviti planove. Svoja ocekivanja svesti na razuman nivo, biti hrabar i biti spreman na sve. Tako cete lakse podneti pocetak novog zivota (jer to zaista jeste to). Srbija je zemlja ljudi koji se uljuljkuju u zivotnim snovima, koji cesto ni u 40-tim nisu samostalni, dok je Kanada zemlja gde cete morati biti prilicno "rough" i boriti se za svoje mesto od samog pocetka. A kad se izborite, bicete zreliji, pametniji i vise cete ceniti sebe.
Covek ponekad uzasno jako zeli nesto, da pored te zelje ne vidi i losu stranu price. Srbija je zemlja u ogromnim problemima koji se nece resiti narednih 100 godina. Minimum.
Moje iskustvo, kada napravim paralelu 'zivot i rad u Srbiji' VS 'zivot i rad u Kanadi', je jako prijatno. Imao sam tu srecu da mi se samo lepe stvari desavaju od prvog dana boravka ovde. Dobio sam dve ponude za posao posle nepune dve nedelje, skucio se, radim posao koji volim - zadovoljan sobom i kvalitetom zivota koji vodim. Pre polaska, nisam ocekivao previse od zivota ovde i nisam postavio ciljeve toliko visoke da bi se razocarao ako ih ne ostvarim. Jednostavno, zeleo sam normalan zivot, sta god to znacilo posto ga u Srbiji nisam imao i nemam drugu vrednost za uporediti.
Da skratim pricu - tesko jeste, radi se puno, trazi se dosta, jeste skupo, vece su plate - medjutim sve je to manje bitno kada se okrenes oko sebe i vidis gde zivis (u pozitivnom smislu, naravno).
Vladster i 123456789 su realni, zivot u Kanadi nije lak, pogotovo za nove imigrante. Na poslu moras da znas bar 30% vise i da budes bolji od Kanadjanina da bi napredova/uspeo/po plati bio koliko-toliko blizu tog kolege. Verujte u sebe, mislite pozitivno, marljivo radite na sebi i uzivacete. :)

Jedna stvar je sigurna, prilika da odete u Kanadu ce vam se ukazati samo jednom u zivotu i gledajte da je iskoristite na najbolji moguci nacin.

Just my 2 c.

Uzdravlje i dobrodosli u Kanadu! :bye:
:) ........ :)

Iskreno ja se ne slazem sa tom konstatacijom, svake godine 250 000 imigranata unese odprilike pa svako po 20 000 dolara, to je odprilike 5 milijardi, svaki dolar koji izadje direktno na trziste u ekonomskom sistemu se generise bar puta 3, a taj novac udje odmah na trziste... to je oko 15-20 milijardi cistog priliva novca od useljenika u Kanadsku ekonomiju, a prstom mrdnuli nisu, mislim da se Kanadska vlada nece toga odreci jos dugo dugo godina.

oni nisu protiv imigracije po osnovu rada, radna snaga im je neophodna....
nego im bode oci family sponsorship...
mnogo je rodbine doslo koja ne zna da bekne eng/fra i odmah najasu na drzavne jasle....i o tome raspravljaju u parlamentu

O promenama u sistemu bodovanja,kvotama i drugim stvarima bilo je reci jos u vreme dok sam ja skupljao papire.Jedina promena je bila sto su skinuli kvote sa 1000 na 500.Inace,tada su najavljivali sistem koji je mnogo licio na Australijski.Nekakve promene ce biti,a sta tacno i kako ce to izgledati,ko ce ga znati:confused:
Licno,puno vise bih cenio kada bi Kanadjani na ovom forumu rekli ne tece med i mleko,potrebno je puno truda i pisali o tome na sta treba obratiti paznju,ali konkretno.Bolje da su dali neki kontakt,pa ako neko i dodje u njihovo mesto pa da im se covek moze obratiti za neku pomoc.Ako se druge nacije pomazu,vuku jedne druge,sto ne bi mogli i mi odavde,a ne ovako...samo nam jos fale gajbe piva,prase na raznju,ceca,pa da se pobijemo na kraju zurke:(
Kao sto Vrachar rece,realnost je negde na sredini.Ovde ne valja,tamo nije med i mleko,ali prevagu odnosi cinjenica da tamo dolaze ljudi iz celog sveta,a ovde ne da im ne pada na pamet da dolaze nego bezi ko god moze.

Licno,kada sletim znam da tamo nisam NI NULA i da mi treba neko vreme samo da bih postao NULA.

Hvala puno sto si me omladio mada su meni kasne tridesete i jos uvek zivim u Kanadi (123456789 je mislim puno mladji od mene).

Kako ide trazenje posla? Vankuver je uzasno skup, zar ne? Bio sam tamo u Julu i zaista je mozda najlepsi grad u Kanadi ali ljudi ne razumeju da su ga Kinezi pokupovali i da su nekretnine strava i uzas.

My bad :D , no ti to shvati kao komliment jer verujem da nisi cesto u situaciji da ti smanjuju godine. ;)

Sto se posla tice, poceo sam da radim pre par nedelja i za sada nam je ta jedna plata+deciji dodatak dovoljna da pokrijemo troskove zivota ovde. Vankuver je naravno skup grad ali ne mogu reci "uzasno" jer ja nisam bio nigde drugde u Kanadi da bih uporedio. Cene u radnjama nisu narocito visoke, i pazljivim planiranjem (pracenjem akcija) se moze znacajno ustedeti a ne gubiti na kvalitetu ishrane. Stanovi jesu skupi, medjutim, padaju sto se krene dalje od centra, i tako se npr. u Surrey-u (do koga postoji direktna linija Skytraina) novi 2-BR stan moze naci vec za 350k $. U centru takav stan kosta duplo pa i trostruko vise.

Iznajmljivanje stanova jeste skupo, medjutim kada vidim cifre koje ovde navodite za Toronto (vise od 1,000$ i sl.) onda Vankuver nikako nije drasticno skuplji jer se i ovde moze iznajmiti za 1,000$ sasvim pristojan stan (naravno, ne u samom centru). Ja placam stan 770$ (1-BR, sa uracunatim svim troskovima osim struje) u Port Moody-ju, koji jeste malo podalje od centra (nekih 45 min. voznje gr. prevozom), ali je zato prelep (na kraju pacifickog fjorda) i miran kraj (idealno za porodice sa decom).

Sto se tice Kineza, nista im se ne moze prigovoriti jer su oni svojim novcem stvorili ovaj grad i bez njih on ne bi bio to sto jeste. Najnormalnija pojava je da na prezentaciji pokupuju ceo soliter za jedan sat, pre nego sto je uopste krenula njegova izgradnja, ali zahvaljujuci tom novcu se sve ovde vrti. Kinezi su za Vankuver ono sto je nafta za Albertu. ;)

Btw, nisi li ti kidnuo na Tajland?

Licno,kada sletim znam da tamo nisam NI NULA i da mi treba neko vreme samo da bih postao NULA.

Ih, nemoj tako druze, odmah u drugu krajnost. :(

Nisi nula nikako, donosis svoju sposobnost i znanje, pa i ne bas male pare. Ako je Kanada zbog icega dobar izbor, to je sto te ovde niko nece mrzeti i smatrati nizom rasom kao u Evropi, niti ce te gledati popreko u autobusu ili na ulici jer pricas neki cudan jezik (barem se meni nikad nije desilo).

Dakle, jesi na nuli (jer pocinjes sve iz pocetka) ali nikako nisi nula.

Uzdravlje! :bye:

My bad :D , no ti to shvati kao komliment jer verujem da nisi cesto u situaciji da ti smanjuju godine. ;)

Sto se posla tice, poceo sam da radim pre par nedelja i za sada nam je ta jedna plata+deciji dodatak dovoljna da pokrijemo troskove zivota ovde. Vankuver je naravno skup grad ali ne mogu reci "uzasno" jer ja nisam bio nigde drugde u Kanadi da bih uporedio. Cene u radnjama nisu narocito visoke, i pazljivim planiranjem (pracenjem akcija) se moze znacajno ustedeti a ne gubiti na kvalitetu ishrane. Stanovi jesu skupi, medjutim, padaju sto se krene dalje od centra, i tako se npr. u Surrey-u (do koga postoji direktna linija Skytraina) novi 2-BR stan moze naci vec za 350k $. U centru takav stan kosta duplo pa i trostruko vise.

Iznajmljivanje stanova jeste skupo, medjutim kada vidim cifre koje ovde navodite za Toronto (vise od 1,000$ i sl.) onda Vankuver nikako nije drasticno skuplji jer se i ovde moze iznajmiti za 1,000$ sasvim pristojan stan (naravno, ne u samom centru). Ja placam stan 770$ (1-BR, sa uracunatim svim troskovima osim struje) u Port Moody-ju, koji jeste malo podalje od centra (nekih 45 min. voznje gr. prevozom), ali je zato prelep (na kraju pacifickog fjorda) i miran kraj (idealno za porodice sa decom).

Sto se tice Kineza, nista im se ne moze prigovoriti jer su oni svojim novcem stvorili ovaj grad i bez njih on ne bi bio to sto jeste. Najnormalnija pojava je da na prezentaciji pokupuju ceo soliter za jedan sat, pre nego sto je uopste krenula njegova izgradnja, ali zahvaljujuci tom novcu se sve ovde vrti. Kinezi su za Vankuver ono sto je nafta za Albertu. ;)

Btw, nisi li ti kidnuo na Tajland?

Nisi nula nikako, donosis svoju sposobnost i znanje, pa i ne bas male pare. Ako je Kanada zbog icega dobar izbor, to je sto te ovde niko nece mrzeti i smatrati nizom rasom kao u Evropi, niti ce te gledati popreko u autobusu ili na ulici jer pricas neki cudan jezik (barem se meni nikad nije desilo).

Uzdravlje! :bye:

Bravo Vračar svaka čast. Inače u TO su stanovi veličine 1BR, ili što bi u Srbiji i EU bili dvosobni stanovi, u strogom centru preko 1000$, ali su malo izvan strogog centra, nenamešteni u proseku 1000$ i uključuju troškove uglavnom bez hydro troškova. Ko je u CA zna šta je tamo hydro :) Bilo bi lepo da ljudi koji su već u CA napišu konkretne stvari koje bi bilo od pomoći ljudima koji imaju nameru tamo da se presele, recimo kao što je postupak dobijanja vozačke douvole, proceduru prilikom sletanja u CA, dobijanje ličnih dokumenata, dobijanja pomoći vezano za decu, cene vrtića u zavisnosti od cena plate, kako izgledaju intervjui za posao itd.....

pozdrav svima, ja sam ovde novi i potrebna mi je pomoć.
naime, nominovan sam kao pnp od strane provincije i sada šaljem aplikaciju na federalni nivo.
sve sam popunio ali imam nedoumicu oko fee payment form aplikacije.
traže mi da uplatim na račun 550 CAD. e sad pošto sam ja u sarajevu, bosna i hercegovina potpada pod beč.
ja sam juče uplatio novac (u eurima protivvrijednost) na račun austria bank. u srijedu ću dobiti swift ako sve bude u redu.
pitanje je da li taj swift skupa sa ovim popunjenim formularom

http://www.canadainternational.gc.ca/austria-autriche/assets/pdfs/visas/81_eng.pdf

ponovo šaljem za beč u njihov visa office? i da li tek onda iz beča dobijam potvrdu o uplaćenom novcu koju šaljem skupa sa aplikacijom na federalni nivo?
ja sam to tako shvatio ali nigdje na formularu nema adrese visa offica u beču pa me to buni.
u srbiji se uplaćuje preko komercijalne banke ad ali daljnja procedura bi trebalo da je ista pa ako neko ima takva iskustva ili zna proceduru neka mi javi.
hvala unaprijed.
Dobro si shvatio proceduru. I mene je zbunilo to sa adresom kada sam slao.

Evo adrese:

http://forum.krstarica.com/showthre...ichke-vize?p=19463571&viewfull=1#post19463571

Uzdravlje! :bye:[/QUOTE]

Hvala na ohrabrenju;)
Mislim da se nismo razumeli.Ja racunam ovako,kada sletim tamo i kad trosim ono sto sam stekao ovde,tad sam ispod nule.Onda,kad pocnem tamo zaradjivati da imamo za stan,hranu,komunalije,transport tj.iskljucivo za osnovne potrebe,tada sam na nuli.Racunam da cemo u neko doba zaradjivati vise od toga i tad sam u plusu.;)

sto se tice stanova....
cene stanova u kijiji i craigslist su uglavnom najskuplje.
treba prvo da odredite koji deo grada vam odgovara, pa kolima ili peske od zgrade do zgrade ..na svakoj obino stoji telefon building manager-a i da li ima slobodnh stanova
iznenadicete se kolika je razlika u ceni....

Postovane kolege Quebec-ani.
Prosle su dve "misije selekcije" (jedna u novembru '11 druga u martu '12) i koliko vidim niko od nas nije pozvan na razgovor. Ili mozda gresim ? Na svaki nas mail oni su nas upucivali na http://www.immigration-quebec.gouv....mmigration-application/schedule-missions.html. Za mesec dana bice tacno godinu dana od apliciranja. Bas ide presporo. Ovome se nikako nisam nadao. Ponajvise zbog nasih prethodnika koji su preskakali prepreke k'o sale. :) Da zlo bude vece Bec se nigde vise ne spominje u onom njihovom rasporedu. :( Pozivam sve koji su aplicirali za provinciju Quebec da se oglase, kad su poslali dokumentaciju, dokle su stigli itd. ? P.S. Manojlo cestitam 2:0 (od kolege grobara) :)

Nama taj program savrseno odgovara jer je moj rodjeni brat u Manitobi,tako da sam ja upucena konkretno u Manitobine programe a za ostale provincije stvarno neznam,pogledaj na prethodnim stranama foruma,cini mi se da je Barni stavio neke linkove!
hmm, a imas vise od 18 godina? Nadam se da sam ja pogresno razumela ono sto pise na sajtu-ne mogu se sponzorisati braca i sestre koji imaju preko 18 godina, ozenjeni/udati ili u Common law relationship-u.
Onda je to super vest. Mog momka moze da sponzorise familija, pa da se naknadno ozeni mnome:manikir: hehhe :) :P

Postovane kolege Quebec-ani.
Prosle su dve "misije selekcije" (jedna u novembru '11 druga u martu '12) i koliko vidim niko od nas nije pozvan na razgovor. Ili mozda gresim ? Na svaki nas mail oni su nas upucivali na http://www.immigration-quebec.gouv....mmigration-application/schedule-missions.html. Za mesec dana bice tacno godinu dana od apliciranja. Bas ide presporo. Ovome se nikako nisam nadao. Ponajvise zbog nasih prethodnika koji su preskakali prepreke k'o sale. :) Da zlo bude vece Bec se nigde vise ne spominje u onom njihovom rasporedu. :( Pozivam sve koji su aplicirali za provinciju Quebec da se oglase, kad su poslali dokumentaciju, dokle su stigli itd. ? P.S. Manojlo cestitam 2:0 (od kolege grobara) :)

Pozdrav.Poslali aplikaciju 25.06.2011(znaci jedno 2 meseca posle vas),novac su nam skinuli posle malo peripetija 17.02.2012 i AOR je stigao 01.03.2012.U njemu nas obavestavaju da im javimo ukoliko dodje do promena prebivalista,bracnog statusa,bla,bla i da cekamo sledece pismo...Becka kancelarija je zatvorena od 01.04.2012,sve se seli za Montreal.Znaci ,svi koji budu slali aplikacije salju ih u Montreal,a ne u Bec.Oni koji su do tog datuma poslali,sve je po starom,intervju ce im se odrzati u Becu i sve ostalo.Mnogo je sporo,zaista,ne znam u cemu je fora,vecina nas se vodila po Manoylu i vremenu kako je on zavrsio.Cini se da je on bio u toj ekipi koju su brzo zavrsili,posle njega je haos ha,ha.....Nema druge nego da cekamo i da spremamo francuski dotle.....

Pozdrav.Poslali aplikaciju 25.06.2011(znaci jedno 2 meseca posle vas),novac su nam skinuli posle malo peripetija 17.02.2012 i AOR je stigao 01.03.2012.U njemu nas obavestavaju da im javimo ukoliko dodje do promena prebivalista,bracnog statusa,bla,bla i da cekamo sledece pismo...Becka kancelarija je zatvorena od 01.04.2012,sve se seli za Montreal.Znaci ,svi koji budu slali aplikacije salju ih u Montreal,a ne u Bec.Oni koji su do tog datuma poslali,sve je po starom,intervju ce im se odrzati u Becu i sve ostalo.Mnogo je sporo,zaista,ne znam u cemu je fora,vecina nas se vodila po Manoylu i vremenu kako je on zavrsio.Cini se da je on bio u toj ekipi koju su brzo zavrsili,posle njega je haos ha,ha.....Nema druge nego da cekamo i da spremamo francuski dotle.....

Caos!

Da, pravila su se bas promenila u odnosu na moj slucaj. Nisam morao da polazem test jezika, nisam cekao ovoliko dugo koliko vi cekate, ja sam za godinu i dva meseca imao vizu u pasosu. Izgleda da je vagon u koji sam uskocio po tim pravilima bio jedan od poslednjih.
Stvarno mi je zao sto vam se oteglo toliko (svim Kvebecanima).

Za Quebec su poostrili kriterijume,traze polaganje DELF-a i IELTS-a za glavnog aplikanta i polaganje DELF-a za pratioca.Svi koji su predali aplikacije do 06.12.2011 ne moraju da salju diplome DELF i IELTS,vec idu na intervju pa kako oni odluce.Svi posle toga moraju polagati i slati uz aplikaciju diplome plus ih ceka intervju.Po meni to je problem,jer se DELF polaze samo dva puta godisnje,maj i novembar?!O IELTS-u ne zelim ni da razmisljam.......
Jack77,oduzilo se ali sta da se radi,cekamo,drugo ne mozemo.....

Pozdrav svima na forumu,
Evo da se javimo i mi koji smo aplicirali za provinciju Quebec, poslali dokumentaciju jos u februaru 2011,dodatak u februaru 2012, posto smo u medjuvremenu dobili jos jednu bebu :)))))) i nama se bas oduzilo.Ja sam profesor francuskog, znaci parlam francuski odlicno, plus zivela u Parizu godinu dana i tamo isla u skolu (au pair program), suprug radio u velikoj naftnoj kompaniji iz Francuske, skoro 5god, trenutno radi u Bgdu kao geolog,inace imamo odlicno radno iskustvo, diplome, plus on Cisca, Microsoft,... dvoje male dece, manje od 35god i opet nista.Ne znam sta se desava, bas se oduzilo, a nasa je zelja Kvebek zbog jezika.Cekamo i polako gubimo nadu...

Québec App. 07/02/2011; AOR 22/08/2011;dopuna dok. za bebu poslata 22/02/2012;L`entrevue ?/?/????

Pozdrav svima na forumu,
Evo da se javimo i mi koji smo aplicirali za provinciju Quebec, poslali dokumentaciju jos u februaru 2011,dodatak u februaru 2012, posto smo u medjuvremenu dobili jos jednu bebu :)))))) i nama se bas oduzilo.Ja sam profesor francuskog, znaci parlam francuski odlicno, plus zivela u Parizu godinu dana i tamo isla u skolu (au pair program), suprug radio u velikoj naftnoj kompaniji iz Francuske, skoro 5god, trenutno radi u Bgdu kao geolog,inace imamo odlicno radno iskustvo, diplome, plus on Cisca, Microsoft,... dvoje male dece, manje od 35god i opet nista.Ne znam sta se desava, bas se oduzilo, a nasa je zelja Kvebek zbog jezika.Cekamo i polako gubimo nadu...

Québec App. 07/02/2011; AOR 22/08/2011;dopuna dok. za bebu poslata 22/02/2012;L`entrevue ?/?/????

Bonjour,Québec.Nema mesta gubljenju nade....ne,ne........nous allons!!!

Back