- Poruka
- 80.015
Четири деценије од ЗОИ 84: Када ноћ прекрије олимпијски град, а газде кафића кажу: „Ајмо раја фајронат!“
Пише: ДР НЕЛЕ КАРАЈЛИЋАко је неки град заслужио Рај, то је било Сарајево. Град смјештен у котлини ријеке Миљацке, опасане босанским брдима, на тачки у којој се дотичу цивилизације прелазећи једна другој у залеђе (офсајд), имао је историјски задатак да пригрли све, углавном сукобљене, монотеистичке религије које су се изњедриле на његовој калдрми, а да, истовремено, међу њима изгради танану и деликатну равнотежу која би их држала у каквом таквом складу и миру. Тако је, пред Сарајевом, стајала немогућа мисија. Ипак, као награда за вишевјековни труд, прије тачно четрдесет година, почетком фебруара Орвелове 1984. године, у Сарајево је стигао Рај. Име му је било XIV Зимске олимпијске игре и био је орочен на двије седмице. Ни дана мање ни дана више!
Познато је да су возови најекономичније и најудобније превозно средство. Човјек у њима, док путује, може да сједи, хода, пије, руча, чак и да спава.
Живот ми се тако намјестио да сам имао прилике да путујем најбржим возовима свијета. Оним од Пекинга до Шангаја, на релацији која пролази кроз најгушће насељени дио планете, или оним од Петрограда до Москве чију је трасу одредио сам руски цар једним потезом пера преко географске карте! Путовао сам и у Јапану у коме се брзине више и не мјере оним мјерилима која се употребављавају у осталом дијелу свијета, а и у Француској, те-же-веом (ТГВ), који вас за тили час пребаци из Париза на Азурну обалу. Ипак, најбржи воз којим сам се возио је био онај који је мој град, Сарајево, превезао из Раја у Пакао. У свега неколико станица.
Ако је неки град заслужио Рај, то је било Сарајево. Град смјештен у котлини ријеке Миљацке, опасане босанским брдима, на тачки у којој се дотичу цивилизације, прелазећи једна другој у залеђе (офсајд), имао је историјски задатак да пригрли све, углавном сукобљене, монотеистичке религије које су се изњедриле на његовој калдрми, а да, истовремено, међу њима изгради танану и деликатну равнотежу која би их држала у каквом таквом складу и миру. Тако је, пред Сарајевом, стајала немогућа мисија.
Ипак, као награда за вишевјековни труд, прије тачно четрдесет година, почетком фебруара Орвелове 1984. године у Сарајево је стигао Рај. Име му је било XIV Зимске олимпијске игре и био је орочен на двије седмице. Ни дана мање ни дана више!
Спорт стиже у сарајевску котлину
Дуго су трајале припреме за долазак Раја у мој родни град. Спорт се, као дио популарне културе, пробудио шездесетих година прошлога вијека. Тек се у тo доба у Сарајеву стабилизују два фудбалска прволигаша, Жељо и Сарајево, а Ф.К. Сарајево, шездесет и седме, постаје по први пут првак Југославије. У Купу шампиона те године испада од Манчестер Јунајтеда, и то са само једним голом заостатка. На Кошеву није било голова, а Манчестер је, предвођен Џорџом Бестом, код куће славио са два према један. За оне фудбалске сладокусце и све који овај спорт прате са повишеном страшћу, биће занимљив податак, згодан да се каже у овоме тренутку када арапски новац влада Премијер лигом, да је Салих Делалић, десно крило Ф.К. Сарајева, први муслиман који је постигао гол на Олд Трафорду!Седамдесете су најављивале велики успон сарајевског спорта. За потребе Свјетског првенства у стоном тенису, изграђена је Скендерија, која врло брзо након тога постаје храм музике и спорта, а други сарајевски прволигаш, Ф.К. Жељезничар, на педесетогодишњицу оснивања je 1972. постао првак Југославије. Убрзано расте интересовање и за кошарку. Само седам година је требало да К.К. Босна пређе пут од друголигаша до првака Европе. Титуле првака државе у Сарајево је још дошла и у рукомету.
Комуникација са свијетом, коју је донијела телевизија, у наше домове уноси и зимске спортове, па је Нова година почињала скоковима у Гармиш-Партенкирхену. Имена Франца Кламера, Ингeмара Стенмарка, Јукија Касаје, међу мојом рајом постају једнако важна као имена Бекенбауера и Кројфа. Телевизија нас затрпава преносима из Венегена, Кицбила, Кран Монтане…
Било је логично да и Јахорина, планина надомак града, постане све популарнија међу сарајевском младежи. Иако се први вертикални превоз направио још педесетих, иако су велики ентузијасти, планинари, скијаши, походили Јахорину шездесетих, иако је бољестојећи сарајевски свијет имао викендице по њеним ободима, тек је седамдесетих одлазак на скијање и боравак на Јахорини постала ствар престижа. Отуда она пјесма моје омиљне рок атракције „Ти ћеш с њиме да идеш на Јахорину… а ја ћу остати у прљавом граду…“!
Забрањено пушење - Кажу ми да новог фрајера имаш (1985)
Скијању популарност доносе и први успјеси југословенских скијаша. Они су, полако, али сигурно, улазили међу првих десет на светским такмичењима. Матеја Свет и Бојан Крижај, била су два најзвучнија имена.
Коначно, Сарајево 1978, захваљујући жестоком лобирању државе и стратешкој позицији коју је тада имао наш члан Олимпијског комтета Артур Такач, испред Сапороа и Гетеборга добија организацију Зимских олимпијских игара! Рај је био пред вратима!
Poslednja izmena: