FSS planira smanjenje Superlige na 12 klubova!

Smarti

Sportski komentator
Moderator
Poruka
39.471
Novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Branko Radujko zalaže se za smanjenje broja klubova u Superligi Srbije.

1731054336301.png

Već nedeljama se spekuliše o njegovom planu, a navodno sada dobija sve veću podršku.

Kako prenosi Sport klub, Radujko je u intezivnoj kampanji za podršku novom sistemu takmičenja.

Prema inicijalnom planu elitni rang imao bi 12 klubova. Istovremeno, Prvu ligu sačinjavale bi dve grupe, ukupno 24 učesnika.

Proces reorganizacije podrazumevao bi postepenost, najverovatnije dvogodišnju, do konačne realizacije. Praktično, profesionalni rang dobio bi u tom slučaju četiri kluba više, umesto 32 ukupno 36.

Ideja već odavno prolazi test uže javnosti i za sada je naišla na pozitivne odjeke. Zakonski, reorganizacija sistema takmičenja podrazumeva najavu najmanje godinu dana unapred i prvi konkretni koraci na tom planu mogu da se očekuju tek od leta 2026.

https://www.b92.net/sport/fudbal/sr...lanira-smanjenje-superlige-na-12-klubova/vest

...........

Nema ništa od toga. Ništa to neće rešiti jer će onda liga da postane BG tramvaj liga sa ekskurzijom do Novog Sada.

Šta vi mislite ?

U SFRJ se mislim negde od 60ih godina pa do 1991/92. bilo znalo da u najjacem rangu domaceg fudbala igra 18 klubova po dvokruznom sistemu svako sa svakim i to se nije menjalo (za razliku od nizih rangova, ali ni tu se nije preterano eksperimentisalo)

Od raspada bivse drzave, nisam siguran da bi i najveci fanovi pracenja domaceg fudbala uspeli da se na prvu prisete svih sistema takmicenja i broja klubova koje smo imali u najjacem rangu...

Mislimo da je ovo budalaština. Jer nema kvalitet lige veze sa brojem klubova. Pa ni sa terenima. Problem je u parama. A ovo taj problem neće riješiti.

Ne mogu sela poput Uba i Lučana imat prvoligaše. To je rezervirano za velike gradove poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca... Tamo se mogu pronaći sponzori i novac. Jugoslavija sa 23 miliona stanovnika je imala 18 prvoligaša, Srbija sa 6.5 miliona ljudi ima 16 prvoligaša.

Novi generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Branko Radujko zalaže se za smanjenje broja klubova u Superligi Srbije.

Pogledajte prilog 1638959

Već nedeljama se spekuliše o njegovom planu, a navodno sada dobija sve veću podršku.

Kako prenosi Sport klub, Radujko je u intezivnoj kampanji za podršku novom sistemu takmičenja.

Prema inicijalnom planu elitni rang imao bi 12 klubova. Istovremeno, Prvu ligu sačinjavale bi dve grupe, ukupno 24 učesnika.

Proces reorganizacije podrazumevao bi postepenost, najverovatnije dvogodišnju, do konačne realizacije. Praktično, profesionalni rang dobio bi u tom slučaju četiri kluba više, umesto 32 ukupno 36.

Ideja već odavno prolazi test uže javnosti i za sada je naišla na pozitivne odjeke. Zakonski, reorganizacija sistema takmičenja podrazumeva najavu najmanje godinu dana unapred i prvi konkretni koraci na tom planu mogu da se očekuju tek od leta 2026.

https://www.b92.net/sport/fudbal/sr...lanira-smanjenje-superlige-na-12-klubova/vest

...........

Nema ništa od toga. Ništa to neće rešiti jer će onda liga da postane BG tramvaj liga sa ekskurzijom do Novog Sada.

Šta vi mislite ?
ostane samo ajduk i pirot i eventualno radnicki i paftizan ode u framcusku liku a zvjezfa u dalmatinsku?

Ne mogu sela poput Uba i Lučana imat prvoligaše. To je rezervirano za velike gradove poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca... Tamo se mogu pronaći sponzori i novac. Jugoslavija sa 23 miliona stanovnika je imala 18 prvoligaša, Srbija sa 6.5 miliona ljudi ima 16 prvoligaša.
Lučani su finansijski stabilni. Isto kao npr i Pazar. To što su mala sredina je nešto drugo.

Ne mogu sela poput Uba i Lučana imat prvoligaše.

Zasto da ne, ako imaju novac? Ti Lucani su ako se dobro secam (jer sam tada bio klinac) pred kraj SFRJ igrali u tada vrlo jakoj jedinstvenoj Drugoj ligi.
FK Bor je do sredine 70ih bio stabilan prvoligras, povremeno su u tu Prvu ligu upadali i Trepca (Kosovska Mitrovica), Teteks (Tetovo), Iskra (Bugojno)... sve su to u okvirima SFRJ ipak bili manji gradovi.

Srpsla liga je glomazna i nema kvalitet.
Neka igra ko ima novac.
Sta ce nam bre 16 klubova...pa trecina lige NE IGRA NA SVOM STADIONU.
Odzaci u Backoj Palanci kragujevac doskora u Milanovcu
jednu u Zjecaru drugu u Loznici trecu u Leskovcu
ma dajte bre
12 klubova i 22 kola posle mini lige za Evropu i ostanak jos 10 kola i to je to.
Znači igraće BG, NS i 50 km oko njih.

Najbolji sistem je bio za vreme sankcija (1993-1996), dve grupe prve lige sa po 10 ekipa, svako sa svakim, na polusezoni po cetiri ekipe prelaze iz Prve A u Prvu B ligu i obratno, pa onda ponovo svako sa svakim. Jedino sto ne znam da li bi imalo smisla u pricu uvoditi i cuvene Miljanove "tablice sa bonus bodovima" na polusezoni.

Mislimo da je ovo budalaština. Jer nema kvalitet lige veze sa brojem klubova. Pa ni sa terenima. Problem je u parama. A ovo taj problem neće riješiti.

Nije, ima smisla. Trebalo bi cak i na 10 smanjiti. Logika je da ako imas npr. 30 jako dobrih igraca, 50 solidnih, 100 prosecnih, da ih ne rastrkas po 16-20 timova, nego da ih sazmes u 10. Onda su automatski svi timovi kvalitetniji.

Ali nisu. Opet sve počinje i završava parama.

Pa dobro, para ima koliko ima, ne znam kakve veze to ima sa brojem klubova u ligi. Nasi klubovi bi trebali da se fokusiraju na razvoj igraca i da se oslanjaju na domace igrace. I tu je bolje imati manje klubova, jer ce svi najkvalitetniji koje iznedri nasa skola fudbala biti sazeti u manje klubova. Znaci ne treba da pravis 20 spiceva, nego 10 npr...

Zamisli hipoteticki da nasi klubovi imaju vise para, samo bi dobili da u svakom timu imas po 7-8 stranaca. I koga bi zanimalo to da gleda? Ovde ne racuam Zvezdu i Partizan, jer oni kupuju strance da bi bili konkurentniji u Evropi. Ali ako pricamo o domenu lige Srbije, tj. ostalih klubova u njoj, treba da se oslanjaju na domace igrace i da daju mladima sto vecu minutazu.

Najbolje je da se zvanicnom rezimskom klubu odmah dodeli titula drzavnog prvaka, zasto da se muci igrajuci sa svojim filijalama...
molimo bez spamovanja
svojim komentarima obeshrabrujete nove članove tako rekla tetka @Lagerta
mada ja i dalje mislim da je to njena profesionalna deformacija overprotectinga mladog naraštaja :heart:
ovde se ipak skupljaju mamini i tatini mamlazi koji vole klub tako što razvale sedišta u prevozu, klupe po parkovima, razbiju glavu ko im se ne dopadne...

@Lagerta ovde mi ne možeš ništaaaa uta ta :srecan:

molimo bez spamovanja
svojim komentarima obeshrabrujete nove članove tako rekla tetka @Lagerta
mada ja i dalje mislim da je to njena profesionalna deformacija overprotectinga mladog naraštaja :heart:
ovde se ipak skupljaju mamini i tatini mamlazi koji vole klub tako što razvale sedišta u prevozu, klupe po parkovima, razbiju glavu ko im se ne dopadne...

@Lagerta ovde mi ne možeš ništaaaa uta ta
Poruka u temi "Karijerni obrt posle 40te" https://forum.krstarica.com/threads/karijerni-obrt-posle-40te.1015355/post-50010111

Back