Kada će fakulteti prestati sa blokadom?

Je l vas to RTS opet diskriminise :ortaci3:

Neki prosvetarski edikt? Kapituliraju - prestaju sa obustavom nastave bez ispunjenja zahteva koje doduse nisu ni imali, prosto.
Значи ти ниси ништа прочитао?
А јеси ли,да ли си ишта некад прочитао?

VI. O znanju

Znanje je temelj napretka svakog društva. Tražimo Srbiju koja ulaže u nauku, istraživanje, obrazovanje i kulturu kao prioritete svog razvoja. Univerziteti moraju biti nezavisni centri izvrsnosti, a ne poligoni za kupovinu diploma i političke uticaje.

Јеси прочитао ову Тачку 6 и шта си Ти разумео од наведеног?

VI. O znanju

Znanje je temelj napretka svakog društva. Tražimo Srbiju koja ulaže u nauku, istraživanje, obrazovanje i kulturu kao prioritete svog razvoja. Univerziteti moraju biti nezavisni centri izvrsnosti, a ne poligoni za kupovinu diploma i političke uticaje.
Zeznuli su se, sve zemlje smanjuju ulaganja u visoko obrazovanje upravo zbog AI. Ono gubi na znacaju i nije buducnost nijednog dela sveta.

Ali sa druge strane, sami ga urusavaju... a sto se tice diploma, traze da im se bukvalno poklone, ne da ih kupe. Poklonjena diploma je gora od kupljene zar ne?

Dalje, maksimalno su ispolitizovani, istina je da to mora da prestane ali ne na nacin koji oni zamisljaju.

kako fakultet samoinicijativno moze da pocne i prestane sa blokadom? Pretpostavljam da se pitanje odnosi na studente koji blokiraju svoje fakultete. Hocu da kazem da konstrukcija recenice nije bas najsrecnija. Znaci fakulteti su blokirani od strane studenata u blokadi.

Mislim da studenti treba da sednu i dogovore se kako dalje iz blokade - pre ili kasnije morace da je prekinu.
Ma zašto prekidati? Pa ProGlas je doneo odluku da ova akademska godina mora da se prinese na žrtvu višim ciljevima, možda se planira i žrtvovanje one naredne?

Mozda ce biti normalno da se zivi sa roditeljima do 40.
Normalno je i ceo zivot ziveti sa roditeljima ako neko npr. ima kucu prostornu i namenjenu za zajednick zivot, to nije retkost, ali sigurno da takvima roditelji nece imati ni zeleti vise da salju novac dok ovako "studiraju".

Budi "frajer", uci i polazi ispite, i umedjuvremenu i protestuj ako hoces, a ne ovako. Toga nigde nema.

Evo jedan detaljan predlog za studente, kao potencijalana opcija za dalje:
https://github.com/longterm-thinker21/PGP_Predlog
Mogao si i da okačiš svoj tekst ovde. Ideja kao i sve ostale tog tipa: ‘Većina ne glasa onako kako ja hoću’ …

9D31B153-B1C6-4796-85B6-E02B5F95C3B3.jpeg

Ni objave građevinskih Dokumenta, niti hapšenja Izvođača, kao ni prelazne Vlade, neće rešiti suštinu problema. A to je sam politički ambijent i manjak pravog pluralizam kod izbora. Pogotovo ako na narednim izborima, kad god da budu održani, se dobije sličan rezultat kao do sada. Sa jedne strane pomoću stranačke mašinerije, a drugim delom zbog nedostatka dobre alternative i kvalitetnih opcija.

Pa realnost je da tek nakon što ovima vidimo leđa može se govoriti o vraćanju u neku relativnu normalu , a pritom budite uvereni da ti studenti imaju podršku i svojih kolega i profesora i zaposlenih na fakultetima i svojih roditelja i naroda i budite sigurni da su spremni da rizikuju i mnogo više od jedne školske godine ili ne znam koliko ispitnih rokova.

Pa realnost je da tek nakon što ovima vidimo leđa može se govoriti o vraćanju u neku relativnu normalu , a pritom budite uvereni da ti studenti imaju podršku i svojih kolega i profesora i zaposlenih na fakultetima i svojih roditelja i naroda i budite sigurni da su spremni da rizikuju i mnogo više od jedne školske godine ili ne znam koliko ispitnih rokova.
Ovi će otići kada se na izborima bude tako izglasalo. Sve ostalo je opciono.

Da, po tebi se vidi da si studirao kad tako olako bacas godine, tudje godine.

Koja ogromna većina studenata? Misliš na one u Ćacilendu, pardon u Pionirskom parku?

Juče sam razgovarala sa tri studenta. Sa mojim mladim komšijama i sa mojim sestrićem. Svi su u blokadi, idu na proteste i svi traže da se prvo ispuni taj prvi, najvažniji zahtev.
Ovo je samo mali primer iz najužeg okruženja.
Imam još primera, ali neću sada da nabrajam. Poenta je da niko od tih mladih ljudi koji su pešačili do Novog Sada i Kragujevca nije za prekid studentskih protesta iako imaju do sada ocene 9 i 10. Nisu neradnici niti huligani.

izmišlja :fdlan:

Da, po tebi se vidi da si studirao kad tako olako bacas godine, tudje godine.

Mislim kad vidiš te klince kako ni za milimetar ne odstupaju već više od 4 meseca i kad vidiš da na protest dolaze sa ispisanim imenima roditelja i brojem telefona na jednoj i oznakom krvne grupe na drugoj ruci ono jasno je da se ne šale i da su spremni da rizukuju i mnogo više od jedne školske godine ili ne znam koliko ispitnih rokova.
Uostalom oni se zalažu za prekopotrebne društvene i političke promene, da vrate državu i institucije koje su nam ukradene i uzurpirane od banditskog režima i nekih njima bliskih pojedinaca i oni zapravo odu na kvalitet a ne na kvantitet, i ništa im ne znači što će možda na vreme da daju tu jednu godinu ako to znači još 5 ili još 10 godina života u ovom ludilu, toksičnoj i nezdravoj atmosferi i pod ovom vlašću.

Mislim jedan Nelson Mendela je nevin proveo 27 godina u zatvoru i u ćeliji 2x2 ne bi li se izborio za promene i bolje i pravednije društvo, 27 godina nije mogao čak ni da prošeta ulicom, pa prema tome šta je jedna školsa godina ili nekoliko ispitnih rokova u poređenju sa time i ukoliko to zaista znači promene, bolje i pravednije društvo i ulazak u neko novo doba (ovo nam je zaista istorijska prilika da napokon i nakon dugih 35 godina konačno izađemo iz 90-ih).

Koja ogromna većina studenata? Misliš na one u Ćacilendu, pardon u Pionirskom parku?

Juče sam razgovarala sa tri studenta. Sa mojim mladim komšijama i sa mojim sestrićem. Svi su u blokadi, idu na proteste i svi traže da se prvo ispuni taj prvi, najvažniji zahtev.
Ovo je samo mali primer iz najužeg okruženja.
Imam još primera, ali neću sada da nabrajam. Poenta je da niko od tih mladih ljudi koji su pešačili do Novog Sada i Kragujevca nije za prekid studentskih protesta iako imaju do sada ocene 9 i 10. Nisu neradnici niti huligani.

Inače i ja sam razgovarao sa par prosvetara, i ovo što nisu dobili plate ono deluje da ih je još samo dodatno motivisalo da se jače i žešće bore i da najzad doakaju ovima, baš sretnem jednu profesorku što je radila u mojoj srednjoj školi, vidim je onako ide sa bedžom i kaže ona meni, vidi mene politika ne zanima ali ja sam uz svoje đake i svoje kolege, ja dece nemam ti đacu su moja deca i ja sam uz njih 100% a mene da zastraše, ucene ili uplaše ne mogu , iskreno to mi je ulepšalo dan kad sam čuo i rekao sam joj zaista alal vam vera, zaista divim vam se i vi imate moju podršku 100% i verujte i mi smo svi uz vas i nema predaje i jasno je da nema više vraćanja na staro.

Takođe sam sreo i tu jednu devojku, komšinicu koja radi na jednom fakultetu dal u administraciji, u biblioteci ili tako nešto, ja kao jel štrajkujete i ona isto kaže, da da , ono svi smo maksimalno uz studente, ono zaista svi mi od studenata, profesora, nas zaposlenih tamo pa do onih čistačica i kafe kuvarica svi se držimo zajedno i baš smo se svi nekako zbližili u ovih nekoliko meseci, baš vlada jedna onako prava porodična atmosfera, ono dolaze i ljudi da daju podršku, ono dolazile su i žene i donosile studentima i nama ono razne pite što su spremale, klopu, domaće kolače, itd.

Tako da jedino obećanje koji je Vučić ispunio je ono što je rekao da će ujediniti Srbiju i zaista ju je ujedinio (ono čak na protestima viđaš dva lika jednog sa petokrakom a drugog sa kokardom kako se nasmejani slikaju zajedno) ali ne svojom voljom.

Back