Kad će se desiti vaskrsenje?

Питаш ме нешто што не знамо што би био предмет шпекулисања.Теоретски по јудаизму би могао бито Јосифов брат који је умро и брат му узима жену и потомство наставља његову линију по старим обичајима рецимо прича о Анану ,Тамари ,Јуди тај Јудин син је и Исусов предак по месијанском родослову Матеја.

Ако ћемо шпекулисати још даље да је Јован Крститељ син првосвештеника Левита и свештенства Задок или можда Садик "праведни" да је као дете дат у Кумран а не Фарисејима уколико је тај податак тачан и да му је Јован ујак можемо размишљати да је кумрански месијански покрет чувао Давидове потомке и својим присталицама давао у брак или нешто слично.
tako reci

a odakle crpiš sve te izvore

tako reci

a odakle crpiš sve te izvore
Имаш у јеванђељу по Матеју родослов.
Ове све остале ствари су почеле се откривати 1960-их открићем дед си скролс један рабин који је тад студирао у то време у Јерусалиму и био задужен за истраживања такође мисли да је Јован Крститељ био тада мајстор праведности на челу те секте упоређујући са Јеванђељем када им је дат одгајан је да буде вођа јер њему долазе и Левити и свештеници и фарисеји на крштење.

Имаш у јеванђељу по Матеју родослов.
Ове све остале ствари су почеле се откривати 1960-их открићем дед си скролс један рабин који је тад студирао у то време у Јерусалиму и био задужен за истраживања такође мисли да је Јован Крститељ био тада мајстор праведности на челу те секте упоређујући са Јеванђељем када им је дат одгајан је да буде вођа јер њему долазе и Левити и свештеници и фарисеји на крштење.
a šta je sa lukinim rodoslovom, definitivno se ne slažu

a šta je sa lukinim rodoslovom, definitivno se ne slažu
Није толико битно дем за Јована Крститеља нисам сад упоређивао похледаћу.
Овај је један мени од бољих видеа на ту тему иако људи да говоре о хришћанству као појави у 1. веку али то није тако ту је кулминација хришћанства. Да тако назовем или месијанизма.

Читао сам нека тумачења да један изгледа прати Јодифову линију други Маријину.
Има више генерација код Луке очигледно и левиратских бракова које смо помињали.

(5. Мој 25:5–6)
Ако умре брат нечији и не остави сина, жена умрлога нека се не уда за човека туђега, него нека брат његов уђе к њој и узме је за жену, и нека подигне семе брату својему. И првенац кога она роди нека се назове именом брата његовог умрлога, да не изгине име његово у Израиљу.

Ово и неке дтуге ствари компликују тезу да су јеванђеља настала од Q извора на пр. Марко и Лука и да их Матеј коригује оба. Теотија јако пронлематична да је један извор постојао али очиглрдно да Матеј тумачи и објашњава и врши корекцију Марка и Луке.
Међутим офударање родослова ипак говори да је било више извора и редакција.

Није толико битно дем за Јована Крститеља нисам сад упоређивао похледаћу.
Овај је један мени од бољих видеа на ту тему иако људи да говоре о хришћанству као појави у 1. веку али то није тако ту је кулминација хришћанства. Да тако назовем или месијанизма.

Што се тиче 2 видеа не знам тачно на који мислиш
na ovaj, sa Hristom imamo kulminaciju mesijanizma kroz prorokovanje o Sinu Covecijem, bilo u Danilu, bilo u Enohu, ево ти овде нпр. па упореди
(Глава 46)
https://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Књига_Пророка_Еноха_-_Етиопски_Енох
  1. Тамо видјех Једног који имаше Главу од Дана, и Његова глава бијаше бијела као вуна, и са Њиме би друга утвара чији израз је био човјечији, и његово лице је било пуно славе као и у светих анђела.
  2. И упитах анђела који ме водио около и показивао све скривене тајне о том Сину Човјечијем, ко је Он био, и одакле је Он био, и зашто је са Главом од Дана?

na ovaj, sa Hristom imamo kulminaciju mesijanizma kroz prorokovanje o Sinu Covecijem, bilo u Danilu, bilo u Enohu, ево ти овде нпр. па упореди
(Глава 46)
https://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Књига_Пророка_Еноха_-_Етиопски_Енох
  1. Тамо видјех Једног који имаше Главу од Дана, и Његова глава бијаше бијела као вуна, и са Њиме би друга утвара чији израз је био човјечији, и његово лице је било пуно славе као и у светих анђела.
  2. И упитах анђела који ме водио около и показивао све скривене тајне о том Сину Човјечијем, ко је Он био, и одакле је Он био, и зашто је са Главом од Дана?
Није он био први и једини мајстор праведности ско си пратио имаш код више сколара дед си скролс.
Сваког мајстора праведности су чекали да се врати.
Међутим после овог месије је наступила врста катарзе коју је пророковао за 70. годину која мислим да је била кључна за разумевање њега. Разлог зашто нису писали одмах капитална дела јер га дуго нису сасвим разумели.

Ако је Данило сврстан у јудаизму у почасне грађане не велике пророке какав је углед имао и важност у Хасмонидском Макабејском периоду ако су списи преправљани и дорађивани у доба хеленизма.

Онда је овај месија опет пробио матрикс списа и врћење списа у круг и рекао СТОП! Не функционише! Мора некако да другачије.

Није он био први и једини мајстор праведности ско си пратио имаш код више сколара дед си скролс.
pa, nisam, ne znam
Сваког мајстора праведности су чекали да се врати.
jel mozes da navedes neki primer, jer nemam pojma? a voleo bih da naucim
ENOH navodi ove 3 kategorije, pravedne, svete i izabrane!!! - po meni vrhunac teologije
  1. и напунише се премудрости, и остајаше са праведнима и светима и изабранима.
  2. И тог часа Син Човјечији бијаше именован у присуству Господара Духова, и пред Главом од Дана.

pa, nisam, ne znam

jel mozes da navedes neki primer, jer nemam pojma? a voleo bih da naucim
Имаш у свим клиповима које сам поставио у дед ди скролс можеш нсћи Џејмса Табора он је био задужен за пећину мајстора преведности реда и забележени су многи разговори и личности иако то и овај горе рабин помиње.

Имаш у свим клиповима које сам поставио у дед ди скролс можеш нсћи Џејмса Табора он је био задужен за пећину мајстора преведности реда и забележени су многи разговори и личности иако то и овај горе рабин помиње.
pa namotaj mi taj deo, obecao si... i dalje nemam pojma sta bi to moglo biti, i ko konkretno bi mogao biti kada kaze3s mnogi majstori pravednosti, stvarno me zanima

pa namotaj mi taj deo, obecao si... i dalje nemam pojma sta bi to moglo biti, i ko konkretno bi mogao biti kada kaze3s mnogi majstori pravednosti, stvarno me zanima
Рабин заокружује причу да је пресудан тренутак формирања Кумранске тврђаве и секте формирање државе Макабеја после устанка на власт долазе фарисеји пре њих су били садукеји који су негде бар по Јосифу Флавију подржавали ауторитет хеленске библије септуагинте јер читав блиски исток од Александра Македонског па на даље био хеленизован као и Египат.
Једна група садукеја која није хтела да се помири са губитком храма не пристаје да буду свештеници 2. реда већ у Кумрану зачињу нову заједницу.
То је неких 150-130 година пре Христа међутим доласком Рима наравно све се мења последњи мајстор праведности којег историјски можемо повезати је Јован Крститељ. Међутим за тих 150. година развили су се обичаји , календар , идеологија и њихов начин тумачења Торе и догађаја.
Погледај чињеницу да су хришћани у 3. веку тек сви изашли из катакомби и пећина очигледно да је овај покрет врло био утицајан на прве хришћанске заједнице које су могле још 200 година да се крију у пећинама од прогона.

Poslednja izmena:
То је неких 150-130 година пре Христа међутим доласком Рима наравно све се мења последњи мајстор праведности којег историјски можемо повезати је Јован Крститељ. Међутим за тих 150. година развили су се обичаји , календар , идеологија и њихов начин тумачења Торе и догађаја.
pa navedi jos nekog ispred njega kao majstora pravednosti - pitam te jer kod enoha se pominju u mnozini - znaci ne mozes istorijski, vec teoloski da sagledavas, bar ja tako mislim

pa navedi jos nekog ispred njega kao majstora pravednosti - pitam te jer kod enoha se pominju u mnozini - znaci ne mozes istorijski, vec teoloski da sagledavas, bar ja tako mislim
Имаш сачувано сведочанство последњег мајстора који је умро негде 40. 50. п.н.е помиње га и Џејмс Табор овде.Екох 1 нема сад ту неки значај сем календара и разрешења генесис 6 дакле не постоји грех Адама само већ и грех побуне на небу. У том смислу Аугустин је ово све смуљао по принципу неоплатонизма и делимично на лошем тумачењу Римљанима Павла.
Дакле то су ствари које се истражују људи посвете живот 45 година учења.
Онда неко очекује да нешто о чему се бар 300-400 година расправља у науци да дође форумски маг и каже е ово је Исусов ћале.

Дакле не постоји једноставан нестрпљив пут јер тако не можеш ништа научити једино желим да чујем оно што ме занима.
Да би чуо оно што те занима мораш чути и оно што те не занима.
Можда ћемо у будућности имати џу бокс знања да убациш жетон и неко ти одговори тачно шта ти хоћеш и без ичег пре и после тога и ок.
Шта онда радиш заправо правиш своју теологију на основу ово ми се свиђа ово не?

Данило 9:26-27:

26. „А после шездесет и две седмице погубљен ће бити Помазаник и неће имати ништа; и град и светињу разориће народ вође који ће доћи, и крај ће му бити у потопу, и до краја ће бити рат, пустошења одређена.“

27. „И утврдиће завет за многе за једну седмицу, и у половини седмице укинуће жртву и принос; и на крилу гадости доћи ће онај који опустошава, док се истребљење и одређена пресуда не излије на опустошитеља.“

Према Јеврејима пророчанство говори о Епифану IX Aнтиоху.

У јеврејском тумачењу, Антиох IV Епифан и његова профанизација храма у Јерусалиму су кључни елементи у тумачењу Данила 8. Његов долазак као "мали рог" се тумачи као истински пророчански догађај, али не као фигура повезана са крајњим месијанским спасењем, већ као трагични период у историји Израела који ће бити превазиђен

Ово тумачење не одговара списима Данила нарочито не погубљеном месији који би требао бити свештеник храма.

Међутим тему коју сам поставио "two powers in haven"
рани рабински апокрифи који су одбачени почетком. 2. века из јудаизма јер су хришћани прогласили Исуса другом силом на небу чак је и Данило постао уместо великог пророка угледни грађанин дијаспоре који је наводно хеленизован и преправљан.
Све и да јесте пророчанство би било много старије од Христа самим тим пророчанство је пророчанство.
До рабинске револуције долази почетком 2. века где се патентира врста ислама и анахроно тумачења Торе из призме строгог монотеизма што су радили и хришћани.
Заправо и једни и други су одбацили старојеврејске традиције 2 храма парадоксално и Јевреји своје дуалистичке и хришћани такође преласком на грчко-римски модел.

Сад да ли би Данило остао у мазоретској традицији да није био важан пророк.
Да ли би га мазоретска традиција бележила да Јосиф Флавијус није био светан а јесте у својим радовима свестан постојања септуагинте су велика отворена питања.

Према Јеврејима пророчанство говори о Епифану IX Aнтиоху.

У јеврејском тумачењу, Антиох IV Епифан и његова профанизација храма у Јерусалиму су кључни елементи у тумачењу Данила 8. Његов долазак као "мали рог" се тумачи као истински пророчански догађај, али не као фигура повезана са крајњим месијанским спасењем, већ као трагични период у историји Израела који ће бити превазиђен

Ово тумачење не одговара списима Данила нарочито не погубљеном месији који би требао бити свештеник храма.

Међутим тему коју сам поставио "two powers in haven"
рани рабински апокрифи који су одбачени почетком. 2. века из јудаизма јер су хришћани прогласили Исуса другом силом на небу чак је и Данило постао уместо великог пророка угледни грађанин дијаспоре који је наводно хеленизован и преправљан.
Све и да јесте пророчанство би било много старије од Христа самим тим пророчанство је пророчанство.
До рабинске револуције долази почетком 2. века где се патентира врста ислама и анахроно тумачења Торе из призме строгог монотеизма што су радили и хришћани.
Заправо и једни и други су одбацили старојеврејске традиције 2 храма парадоксално и Јевреји своје дуалистичке и хришћани такође преласком на грчко-римски модел.

Сад да ли би Данило остао у мазоретској традицији да није био важан пророк.
Да ли би га мазоретска традиција бележила да Јосиф Флавијус није био светан а јесте у својим радовима свестан постојања септуагинте су велика отворена питања.
Мали рог представља више људи почев од Антиоха Епифана па до самог Антихриста. Исто као што имамо чак три гнусобе опустошења. Прва је Зевсов олтар који је поставио Антиох Епифан, друга је Јупитеров храм који су поставили Римљани, а трећа ће бити Антихристов трон.

Као религиозни концепт, користи се у два различита аспекта: вера у васкрсење појединачних душа које је актуелно и у току (хришћански идеализам, остварена есхатологија), или вера у јединствено телесно васкрсење мртвих на крају свет.

znači odmah nakon fizičke smrti ili bauljaš do kraja sveta pa tek onda?
Idem u susret Gospodu na oblake 6/7. marta ove godine, tj. sad u petak ujutru po našem vremenu.6/7.3.2025. jeste dan vaskrsenja, a 15/16.3.2025. vaznesenja Neveste o čemu napisasmo preko 100 strana biblijskih dokaza, a veliki deo objavismo na našem kanalu https://www.youtube.com/@Rapture-s9i u linkovima u našim prvim komentarima ispod videa tu. Vrlo brzo ćeš se uveriti i primiti svoju platu, tj. ili kaznu ili nagradu, kako zaslužiš (za sad zaslužuješ kaznu po jeresima koje si pisao (tnetopsihizam, nestorijanstvo, duhoborstvo i sl.), a nisi se pokajao kao i za negiranje istine da se može znati datum dolaska Isusa u šta ćeš se uverit sad u petak (pokaj se dok nije kasno)), kao i svi mi od Onoga koji dolazi uskoro.
Pošto Isus dolazi 6/7. marta 2025. ovim završavam pisanje na forumu i pripremam se za susret sa Ženikom što preporučujem svima ostalima.
Slava Bogu za sve!
Maran ata!

Мали рог представља више људи почев од Антиоха Епифана па до самог Антихриста. Исто као што имамо чак три гнусобе опустошења. Прва је Зевсов олтар који је поставио Антиох Епифан, друга је Јупитеров храм који су поставили Римљани, а трећа ће бити Антихристов трон.
Знам како хришћани тумаче али овај начин на који Јевреји тумаче ми је скроз нелогичан да говори само о трнутном пустошењу и обнови под Макабејима. А помазник је свештеник Онија 3 који је био тад убијен. А разаарање погањење храма.
Рабини некако скроз рационалистички уклапају у своју традицију.

@Maki! Види шта нема логике још ту Онија 3 претставља према мишљењу и јеврејских сколара садукејско хеленско свештенство које у периоду Макабеја уопште није пооуларно већ су смењени фарисејима враћање на хебрејски језик они не само што ратују Салевкидима већ и хеленизованим Јеврејима јер су за време Птоломеја били у истој држави са Египтом ,Александријом и дијаспором.
Салевкиди освајају Јудеју врше насилну хеленизацију и почиње устанак Макабеја.
Према овом јеврејском рабину и сколару један део садукеја није желео да се повуче и основали су Кумранску заједницу паралелно са обнављањем монархује Израела и имају своје тумачење Торе и календар.
Данило постаје јако популаран пророк и то покушавају отприлике корупцију ставити у време Макабеја.
Зато што се у монархији литерално власт од Бога преноси на монарха не на свештеника јер су претхидно живели у теократији.
Дакле уз ове све исзоријске промене нема никакве логике да се пророчанство односи на Онију 3 пре би било логике на Јуду Макабеја.Међутим не уклапа се јер није погинуо десило се нешто сасвим друго.

Не може то бити Онија јер се каже Помазаник ВЛАДАР код Данило. Свештенство и краљевство су били строго раздвојени у старозавјетном периоду и ту није могло бити преплитања.

Back