Kad će se desiti vaskrsenje?

Сале

dekapitare
VIP
Poruka
75.155
Као религиозни концепт, користи се у два различита аспекта: вера у васкрсење појединачних душа које је актуелно и у току (хришћански идеализам, остварена есхатологија), или вера у јединствено телесно васкрсење мртвих на крају свет.

znači odmah nakon fizičke smrti ili bauljaš do kraja sveta pa tek onda?

Prvo oni ispod nadstresnice da vasksnu to je sad prioritet.
oni su vaskrsli jer duša ne umire

mada one svitke što su našli u nag hamadi jev po filipu kaže

Они који говоре да ће прво умрети а потом васкрснути, греше. Јер ако не приме васкрсење за живота, када умру неће примити ништа

jovan

24. Марта Му рече: Знам да ће устати о васкрсењу, у последњи дан.
25. А Исус јој рече: Ја сам васкрсење и живот; који верује мене ако и умре живеће

26. И ниједан који живи и верује мене неће умрети вавек. Верујеш ли ово?

logička pitanja
kaže se da je Isus pobedio smrt smrću svojom i da razbojnika odma vodi u raj. danas je isto kao i pre Isusa i šta radiš nevaskrsnut u raju, čekaš? šta? telo? i onda i dalje budeš u raju? koji je smisao? raj bez tela neka vrsta čekaonice?

Као религиозни концепт, користи се у два различита аспекта: вера у васкрсење појединачних душа које је актуелно и у току (хришћански идеализам, остварена есхатологија), или вера у јединствено телесно васкрсење мртвих на крају свет.

vaskrsenje u Carstvo je kad umreš ako si zaslužio...a zaslužio si ako činiš volju Božiju a to je ljubav prema Bogu i bližnjima i dela koja iz te ljubavi proizilaze..

Pavlovim konstrukcijama o zombi apokalipsi se ne vredi baviti...relevantno u Novom Zavetu je samo ono što Isus tvrdi dok Pavle zavodi hrišćanstvo od etičkog učenja u filozofiju i ideologiju....

Poslednja izmena:
oni su vaskrsli jer duša ne umire

mada one svitke što su našli u nag hamadi jev po filipu kaže

Они који говоре да ће прво умрети а потом васкрснути, греше. Јер ако не приме васкрсење за живота, када умру неће примити ништа
to je zato što je reć vaskrsenje Isus koristio kao ponovno rođenje duha kao preobražaj..ti ćeš u Carstvo ljubavi ako je za života to Carstvo živelo u tebi..kako drugačije? neće Bog da te menja u trenutku smrti ako ceo život mrziš i strahuješ a pričao si da si hrišćanin...kakav si bio za života to te čeka i posle smrti...jednu vrstu energije privlači jedan duhovni svet, drugu drugi...

dok je za materjalistu fariseja Pavla vaskrsenje materjalno u telu i bitno je šta si ispovedao usnama a ne ko si bio u srcu

Poslednja izmena:

Nije mi jasan koncept ustajanja mrtvih iz grobova.
U kojoj formi se pojavljuju?

jovan

24. Марта Му рече: Знам да ће устати о васкрсењу, у последњи дан.
25. А Исус јој рече: Ја сам васкрсење и живот; који верује мене ако и умре живеће

26. И ниједан који живи и верује мене неће умрети вавек. Верујеш ли ово?
"Ja sam" znači ono što ja propovedam je vaskrsenje i život...nije koji "veruje mene" nego "ko veruje meni"...suptilne su razlike u rečima ali značajne u shvatanju...ono što Isus želi je ne obožavanje njega nego ljubav prema Bogu i bližnjima

vaskrsenje u Carstvo je kad umreš ako si zaslužio...a zaslužio si ako činiš volju Božiju a to je ljubav prema Bogu i bližnjima i dela koja iz te ljubavi proizilaze..

Pavlovim konstrukcijama o zombi apokalipsi se ne vredi baviti...relevantno u Novom Zavetu je samo ono što Isus tvrdi dok Pavle zavodi hrišćanstvo od etičkog učenja u filozofiju i ideologiju....
vaskrsenje je u suštini nanovo rađanje. Isus govori da je ON vaskrsenje i ko veruje u njega nema smrti. tu mi filip ima smisla kada kaže u ovom životu ako ne vaskrsneš a to Isus nešto slično ako ne i isto priča nikodimu, o novom rađanju. a ovaj misli materijalistički pa pita kako da se vrati u majčinu utrobu.
al religija ne bi bila religija da ne smišlja mitove, pa tumači pričaju neko o snu (samo ne znaju šta to spava), neko o memoriji (ko da smo softver a bog memorijska kartica), neko da duša vileni "tamo negde"do tog konačnog suda, onda dobije telo i opet vileni tamo negde.

"Ja sam" znači ono što ja propovedam je vaskrsenje i život...nije koji "veruje mene" nego "ko veruje meni"...suptilne su razlike u rečima ali značajne u shvatanju...ono što Isus želi je ne obožavanje njega nego ljubav prema Bogu i bližnjima
da li je tako rekao ne znamo, al tako piše jer niko od religioznih vođa za sebe nije tvrdio da je put istina i život.
ako je Isus bio samo u tripu da je bog onda hrišćanstvo nema nikakvog smisla kao religija već samo eto neki jevrejski mudrac koji je razobličio judejsku veru i uveo duhovno znanje.
to je sad već stvar vere

Isus rece da ce biti odavno, nece mu ni ucenici umreti , znaci u prvom veku
da
zato sam i shvatio da je vaskrsenje u toku nakon fizičke smrti. a učenici će videti vaskrsenje jer je on vaskrsenje.
problem koji još nisam shvatio je da definitvno priča o drugom dolasku tada jedino ako se misli na sam čin vaskrsenja kada je preobražen bio. i zaista nisu umrli jer su ga videli

da li je tako rekao ne znamo, al tako piše jer niko od religioznih vođa za sebe nije tvrdio da je put istina i život.
ako je Isus bio samo u tripu da je bog onda hrišćanstvo nema nikakvog smisla kao religija već samo eto neki jevrejski mudrac koji je razobličio judejsku veru i uveo duhovno znanje.
to je sad već stvar vere
za mene Isus nije Bog nego mudrac i reformator etike što bi i uspelo da se nije pojavio farisej Pavle i preoteo hrišćanstvo sa svojim umišljanjima...prvi hrišćani su sebe zvali "Followers of the way"...to je bio način života ispunjen ljubavlju prema Bogu i svim ljudima i odricanjem od egoizma..život u komunama gde je sve zajedničko i svi su dobri i vole jedni druge...samo u manastirima je opstalo nešto od tog prvobitnog hrišćanstva....

za mene Isus nije Bog nego mudrac i reformator etike što bi i uspelo da se nije pojavio farisej Pavle i preoteo hrišćanstvo sa svojim umišljanjima...prvi hrišćani su sebe zvali "Followers of the way"...to je bio način života ispunjen ljubavlju prema Bogu i svim ljudima i odricanjem od egoizma..život u komunama gde je sve zajedničko i svi su dobri i vole jedni druge...samo u manastirima je opstalo nešto od tog prvobitnog hrišćanstva....
bilo bi najbolje kada bi znali šta piše u originalu onda bi znali šta je.
sad, rekoh stvar vere

Душа иде у рај, а тело остаје овде до другог доласка.То је учење Православља.
Pa koji je koncept vaskrsenja, tj. ustajanja mrtv

Мислим да ће васкрсење бити преображај света, јер Исус каже да се након васкрсења људи неће женити ни удавати, него ће бити као анђели на небу.

Васкрсење мртвих

(Мк 12,18-27; Лк 20,27-40)

23 Тога дана му приђоше и садукеји, који кажу да нема васкрсења, па га упиташе: 24 »Учитељу, Мојсије је рекао: ‚Ако човек умре без деце, нека се његов брат ожени његовом удовицом и подигне потомство своме брату.‘

25 Била су код нас седморица браће. Први се оженио и умро, па пошто није имао потомства, остави своју жену свом брату. 26 Исто се десило другом, па трећем брату, и тако све до седмог. 27 А после свих умрла је и жена. 28 Дакле, којем од седморице ће она бити жена о васкрсењу, пошто су сви били ожењени њоме?«

29 »У заблуди сте«, одговори им Исус, »јер не знате ни Писма ни Божију силу. 30 О васкрсењу се људи неће ни женити ни удавати, него ће бити као анђели на небу. 31 Зар нисте читали шта вам је Бог рекао о васкрсењу мртвих: 32 ‚Ја сам Бог Авраамов, Бог Исааков и Бог Јаковљев‘? Бог није Бог мртвих, него живих.«

33 Када је народ то чуо, задиви се његовом учењу.

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Матеј 22,Evanđelje po Mateju 22&version=ERV-SR;CRO

Back