Jovan I. Deretić

Luđaka i čudaka ima svugdje.

No nitko nema luđačko-čudačku tradiciju koja traje desetljećima i ima široku publiku.

Pa ni u najluđim ekscesima, boleštine kakve je prosipao za života Čudinov nećeš naći kod Srba.

Istina jeste da su te teme u Srbiji nešto popularnije nego prosečno danas, ali to je posledica aktuelne političke situacije. Primera radi, u XIX i početkom XX veka Milojević je bio izolovani primer i praktično su svi na njega gledali kao na nekog ludaka. On čak ni nekoga ko bi se složio sa njim, u Srbiji praktično da nije imao. Političke okolnosti dovedu do toga šta je idejno tlo za primanje nekih ideja.

Neke od tih stvari je dobro objasnio etnolog Ivica Todorović u raspravi Idejni sistem Srbi narod najstariji: https://dokumen.tips/documents/ivica-todorovic-srbi-narod-najstariji.html

Naglašavam neke stvari zato što je Todorović neka vrsta pola zvaničnog pola novoromantičara, koji donosi i neke pogrešne informacije, zato što vidno barem do neke mere simpatiše ove ideje. Ali u zaključku rasprave, neke je stvari dobro poentirao.

Izopštenje iz UN, izolacija, bombardovanje i nacionalni gubici 1990-ih godina, a potom sve što se dalje događa sa Kosovom i Metohijom do današnjeg dana i pozicija nekoga ko se vidi pre svega kao žrtvu tranzicije ili možda čak preciznije rečeno globalističkih tendencija, stvara savršenu priliku za vraćanje na, da se tako izrazim, put ka pećinskom čoveku. U vreme vlasti Slobodana Miloševića, politika hleba i igara u smeru nacionalističkog populizma bila je itekako popularna, tako da ne samo da su ovi ljudi dobijali izvesni medijski prostor, nego su dobijali i direktno finansije iz budžeta. Knjige Jovana I. Deretića bile su pomagane javnim parama. Tako da si u to vreme imao i izvesni sinhronični elemenat; s jedne strane izolacija i sa druge orkestrirano bombardovanje svim ovim glupostima, da bi ljudi ubili vreme i maštali o tome kako je Leonardo Da Vinči bio Srbin, kako je Srbin jeo viljuškama i kašikama dok NATO nije i sl. Nije imalo to samo, naravno, zamisao prostog zaglupljivanja naroda, već malo i dizanja morala u slici malenog naroda koji se bori protiv najveće sile ne samo na planeti, nego i u istoriji čovečanstva, a što je sve bila jedna vrlo unikatna situacija koja ne da nema presedana u srpskoj istoriji, nego i šire.

Kao što nekada ove teme nisu bile popularne kod Srba, i to će se vremenom promeniti. Naravno, zavisi i od društvene i političke situacije, stepena obrazovanja i dr. stvari. Mada pre svega ekonomskog blagostanja, jerbo kad ljudi dobro žive, ove ih teme jednostavno ne interesuju. To su teme i ideje koje se rađaju i primaju uglavnom iz očaja. Da li će biti potrebno 5, 10 ili 50 godina, to ćemo videti i u mnogo čemu kao što rekoh zavisi od onih koji su na vlasti, ali i od nekih drugih, regionalnih i evropskih trendova (i načina na koji se oni održavaju na srpski narod).

Poslednja izmena:
Ludih ljudi ima svugdje, no tradicija ludila od preko 150 godina s publikom - to nema nigdje na planeti zemlji osim u Srbiji.

Ne postoji ta tradicija. Milojević je bio u tadašnjoj Srbiji bio u potpunosti usamljen. Ljude je bilo sramota od njega; čak i kad bi ponekad stajali u njegovu stranu, izbegavali bi da se uopšte oglašavaju o njegovim poričama. Tvrdili bi samo da je patriota i da je radio neke stvari dobre za nacionalne interese, nevezano za istoriju. Kada su odlučili da mu se stane na put i da se ne dozvoli da zloupotrebljava javne resurse da objavljuje svoje knjige, praktično niko nije stao u njegovu odbranu. Svako ko je nešto dobro o Milojeviću imao da kaže, uglavnom je izbegavao njegove tvrdnje o alternativnoj prošlosti.

Miloš S. Milojević u Kneževini i Kraljevini Srbiji nije imao niti jednog jedinog nastavljača i pristalicu. Niti jednog јedinog. On je bio u staroj srpskoj državi po pitanju istoriografije jedna totalno nebitna pojava; prolazna sprdačina koja uglavnom nije bila vredna ni pomena. Tadašnji Srbi se nisu na njega uglavnom uopšte ni osvrtali. U mnogobrojnim memoarima i zapisima iz tog razdoblja, on je jedna potpuno efemerna ličnost o kojem ljudi jedva uopšte i razmišljaju da je nešto radio na polju društvenih nauka i čak ikada i postojao (vrlo se malo i pominje). Njegove knjige nisu u tadašnjoj Srbiji imale nikakvu publiku i nije bilo nikada ni nikakvih pokušaja da se reizdaju. Niko nije pokazivao čak ni interesovanje za Milojevića. One se prvi put štampaju posle prvog izdanja tek nekih 120 godina kasnije, 1996. godine, i da nije bilo te popularizacije od 1990-ih godina, velika većina Srba ne bi uopšte nikada ni čula za Milojevića van žitelja Crne Bare (kao što do sredine 1990-ih godina ogromna većina Srba za Milojevića nikada zaista ni nije čula).

Tako da, ne govorimo o tradiciji od preko 150 godina, već o tradiciji od ca. 25-30 godina i koje verovatno ne bi uopšte ni bilo da nije bilo krvavog raspada SFRJ i međunarodnih sankcija i intervencija.

Poslednja izmena:
Luđaka i čudaka ima svugdje.

No nitko nema luđačko-čudačku tradiciju koja traje desetljećima i ima široku publiku.
А да је хрват и да је све ово причао из тог угла онда не би био луђак ?

Па наравно да не би, Деретић је ништа наспрам луђака који су вама градили историју. Већих луђака од бивших Срба нема......ви сте клинички луди када треба расправљати било шта о Србима, ту разума нема.....

Али кога брига....интерес увек надвлада истину....

И опет кажем......само још идиоти не схватају да историја није наука.....а овде има изгледа много идиота....

Ево питам ја све вас стручњаке, генијалце, људе који нису идиоти као Деретић....постоји ли неки научни аргумент, доказ који може да сруши ваша лична уверења о нечему ?
И одговорићу уместо вас - наравно да не постоји. Са вашим личним уверењима ћете отићи на онај свет, сви људи су склони догматском начину размишљања.

И опет кажем......смејте се ви данас Деретићу и предвиђајте му сметилиште историје али немојте да се чудите ако погрешите у процени па вам сутра унук дође из школе са његовом књигом.....

Јер појавиће се људи који ће усавршити и прилагодити ово што је Деретић радио......па се можда нико неће превише сећати Деретића али суштина ће остати иста..... Јер све што је Деретић тврдио полако улази на мала врата код нас......
Једно име ми за сада пада на памет које стоји на тим малим вратима - Момир Никић......

РТС бато....

Уживајте у свом догматизму.....још неко време :ok:

Poslednja izmena:
Јел могу негде да се виде детаљно резултати тих истраживања или да се њихова интерпретација кроз ову вест прихвати управо тако како си ти урадио - некритички као догма?

Јел могу негде да се виде детаљно резултати тих истраживања или да се њихова интерпретација кроз ову вест прихвати управо тако како си ти урадио - некритички као догма?
Ne znam gde mogu da se vide. Probaj da pronadjes, meni je i ovo dovoljno.

Па сад, колико примера треба да ти наведем да би изузеци престали да буду изузеци за тебе?

Претерујеш. Далеко је то од традиције, а није ни репрезентативно за читав народ. Публика од свега неколико хиљада људи (махом ван Србије) и то данас, у ери друштвених мрежа које толику бројност и омогућују, и шачица ексцентрика који врло лако упадају у фокус због природе њихових речи.
Da vidimo.

Sima Lukin Lazić je bio totalni luđak (Isus Srbin, Srbi možda nazočni kod Babilonske kule, pola rimskih imperatora i egipatskih faraona Srbi itd.).

I te se knjige sada, ovaj čas, 2023. pretiskuju:

https://www.knjizara.com/Kratka-pov...va-do-pocetka-XX-veka-Sima-Lukin-Lazic-166163

https://ia800702.us.archive.org/12/items/kratkapovjesnic00lazigoog/kratkapovjesnic00lazigoog.pdf

Postoje narodi i društvene skupine koje su nadprosječno iracionalni i jednostavno, u velikom postotoku- kolektivno blesavi. To nije jednoliko raspoređeno, budući da moderni racionalni narodi ili kulture nemaju takvih pojava koja označavaju ludilo nekog kolektiva. Ludilo kolektiva znači da je nemali postotak, recimo veći od 0,1%, uvjeren u kretenizme kakvih nema nigdje.

Ovdje je tradicija epohalne blesavosti od preko 150 godina i ne prestaje. To ne postoji, koliko znam, ni kod koje kulture na svijetu, velike i male. Ta blesavost nije vjerovanje u neke nadzemaljske i metafizičke stvari- to imaju sve religije- niti u mitove nastale pred 2 ili 3000 godina- onda su ljudi živjeli u carstvu mentalnih projekcija, nego ako od 18. stoljeća nadalje europski kolektiv izbacuje takve kretenizme do dana današnjega- to je unikat.

Moderni kretenski ekvivalent je ludilo rašireno među američkim crncima- rašireno- koje je i iznio zabavljač-rapper Kanye West, kako su crnci kao pravi Židovi koje je netko zeznuo, pa su se oni proširili po svijetu (kako?) i od crnaca Židova su nastali svi narodi svih rasa, a oni ostali u rupi od Afrike gdje nekom blesavom etimologijom ispada da su razni jezici iz nekih afričkih naklapanja. Dosta je pogledati film- ne znam mu vše link- s tim idiotarijama. Crnci su izgradili piramide tako da su NLOima nekim nepoznatim energijama nagurali to kamenje, a ond asu iz nepoznatih razloga otišli po cijelom svijetu, stvorili grčku, kinesku, indijsku...civilizaciju, a onda se vratili u Afriku i zaboravili svako pismo i kulturu.

Kreteni.

Dakle, ludilo iracionalizma ne postoji kod Europljana nigdje nego kod Srba, toga profila da luđaci kontinuirano šite nebuloze preko 100 godina i da u te idiotarije vjeruje više od 0,0.. % ljudi.

Kod ne- Europljana te kretenizme imaju jedino američki crnci, a nemaju druge rase i civilizacije poput Azijaca i domaćih Indiosa.

Postoje narodi i društvene skupine koje su nadprosječno iracionalni i jednostavno, u velikom postotoku- kolektivno blesavi. To nije jednoliko raspoređeno, budući da moderni racionalni narodi ili kulture nemaju takvih pojava koja označavaju ludilo nekog kolektiva. Ludilo kolektiva znači da je nemali postotak, recimo veći od 0,1%, uvjeren u kretenizme kakvih nema nigdje.
Zasto ovako pises o svojima?
Zar ti nisi Hrvat?

Pa ni u najluđim ekscesima, boleštine kakve je prosipao za života Čudinov nećeš naći kod Srba
Da, toga ima svuda. Na primer ja sam video link za neku knjigu bugarskog autora koji je dokazivao da je Altantida bila smestena na teritoriji ,,drevne Bugarske". Ili ima to i u Rusiji, pa i u Ukrajini, osnivac one neopaganske sekte, Silenko, je pisao kako su Ukrajinci najstariji narod, koji je osnovao civilizaciju Vavilona i Asirije. Ima i onaj Rus Emeljanov, sto je pisao da su Rusi stvorili Vede, da su oni u stvar Arijevci, itd.
Toga ima svuda. Takav jedan narativ bio je osnova nacistickog mita o rasama.
Znaci, nije to specijalnost samo Srba. Kod Srba je to, sto ti kazes, sada aktuelno zbog trenutne politicke situacije. Ozlojedjen narod najvise se peca na takve price, lose zivi, smatra da je ni kriv ni prav stradao, a onda mu lepo dodje kad cuje da je on u stvari najstariji, najlepsi, najbolji, itd. Mesto samokritke i popravljanja stanja na bolje, dolazi nacionalna sujeta i samozaljubljenost, sto nije dobro.
Nemci su se tako upecali na nacizam, epilog je poznat.
Mislim, ja ne poredim Srbesa nacizmom, ali samo predocavam poreklo takvih narativa u jednom drustvu i narodu.
Neke od tih stvari je dobro objasnio etnolog Ivica Todorović u raspravi Idejni sistem Srbi narod najstariji: https://dokumen.tips/documents/ivica-todorovic-srbi-narod-najstariji.html

Naglašavam neke stvari zato što je Todorović neka vrsta pola zvaničnog pola novoromantičara, koji donosi i neke pogrešne informacije, zato što vidno barem do neke mere simpatiše ove ideje. Ali u zaključku rasprave, neke je stvari dobro poentirao.
Citao sam taj tekst Todorovica, kao i knjigu nastalu na temelju tog teksta pod imenom ,,Srpska tajna".
Slazem se sa tvojom ocenom, objasnjene porekla takvih teorija mu je na mestu, ali ocigledno i sam autor ima simpatije prema neoromanticarima. Ali dobro, kul mi je tekst i knjiga, ne zalim sto je imam u svojoj licnoj ,,biblioteci".
Kao što nekada ove teme nisu bile popularne kod Srba, i to će se vremenom promeniti. Naravno, zavisi i od društvene i političke situacije, stepena obrazovanja i dr. stvari. Mada pre svega ekonomskog blagostanja, jerbo kad ljudi dobro žive, ove ih teme jednostavno ne interesuju. To su teme i ideje koje se rađaju i primaju uglavnom iz očaja. Da li će biti potrebno 5, 10 ili 50 godina, to ćemo videti i u mnogo čemu kao što rekoh zavisi od onih koji su na vlasti, ali i od nekih drugih, regionalnih i evropskih trendova (i načina na koji se oni održavaju na srpski narod).
Slazem se u potpunosti. :ok:

Da vidimo.

Sima Lukin Lazić je bio totalni luđak (Isus Srbin, Srbi možda nazočni kod Babilonske kule, pola rimskih imperatora i egipatskih faraona Srbi itd.).

I te se knjige sada, ovaj čas, 2023. pretiskuju:

https://www.knjizara.com/Kratka-pov...va-do-pocetka-XX-veka-Sima-Lukin-Lazic-166163

https://ia800702.us.archive.org/12/items/kratkapovjesnic00lazigoog/kratkapovjesnic00lazigoog.pdf

Ovdje je tradicija epohalne blesavosti od preko 150 godina i ne prestaje. To ne postoji, koliko znam, ni kod koje kulture na svijetu, velike i male. Ta blesavost nije vjerovanje u neke nadzemaljske i metafizičke stvari- to imaju sve religije- niti u mitove nastale pred 2 ili 3000 godina- onda su ljudi živjeli u carstvu mentalnih projekcija, nego ako od 18. stoljeća nadalje europski kolektiv izbacuje takve kretenizme do dana današnjega- to je unikat.

Moderni kretenski ekvivalent je ludilo rašireno među američkim crncima- rašireno- koje je i iznio zabavljač-rapper Kanye West, kako su crnci kao pravi Židovi koje je netko zeznuo, pa su se oni proširili po svijetu (kako?) i od crnaca Židova su nastali svi narodi svih rasa, a oni ostali u rupi od Afrike gdje nekom blesavom etimologijom ispada da su razni jezici iz nekih afričkih naklapanja. Dosta je pogledati film- ne znam mu vše link- s tim idiotarijama. Crnci su izgradili piramide tako da su NLOima nekim nepoznatim energijama nagurali to kamenje, a ond asu iz nepoznatih razloga otišli po cijelom svijetu, stvorili grčku, kinesku, indijsku...civilizaciju, a onda se vratili u Afriku i zaboravili svako pismo i kulturu.

Kreteni.

Dakle, ludilo iracionalizma ne postoji kod Europljana nigdje nego kod Srba, toga profila da luđaci kontinuirano šite nebuloze preko 100 godina i da u te idiotarije vjeruje više od 0,0.. % ljudi.

Kod ne- Europljana te kretenizme imaju jedino američki crnci, a nemaju druge rase i civilizacije poput Azijaca i domaćih Indiosa.
Objasnio ti je Slaven, te gluposti imas kod svakog ali svakog naroda. Kod Srba nema te tradicije, bar ne u tom kontinuitetu u kom ti maliciozno pokusavas da predstavis.
Nema potrebe da tvrdis da samo Srbi to rade kad je kod nekih naroda to bila drzavna ideologija i deca su to ucila u skolama.

Razumem te da imas averziju prema Srbima, srpskom drustvu i kulturi, ali pokusad da budes realan i objektivan sa tim stavom.

Da, toga ima svuda. Na primer ja sam video link za neku knjigu bugarskog autora koji je dokazivao da je Altantida bila smestena na teritoriji ,,drevne Bugarske". Ili ima to i u Rusiji, pa i u Ukrajini, osnivac one neopaganske sekte, Silenko, je pisao kako su Ukrajinci najstariji narod, koji je osnovao civilizaciju Vavilona i Asirije. Ima i onaj Rus Emeljanov, sto je pisao da su Rusi stvorili Vede, da su oni u stvar Arijevci, itd.
Toga ima svuda. Takav jedan narativ bio je osnova nacistickog mita o rasama.
Znaci, nije to specijalnost samo Srba. Kod Srba je to, sto ti kazes, sada aktuelno zbog trenutne politicke situacije. Ozlojedjen narod najvise se peca na takve price, lose zivi, smatra da je ni kriv ni prav stradao, a onda mu lepo dodje kad cuje da je on u stvari najstariji, najlepsi, najbolji, itd. Mesto samokritke i popravljanja stanja na bolje, dolazi nacionalna sujeta i samozaljubljenost, sto nije dobro.
Nemci su se tako upecali na nacizam, epilog je poznat.
Mislim, ja ne poredim Srbesa nacizmom, ali samo predocavam poreklo takvih narativa u jednom drustvu i narodu.

Citao sam taj tekst Todorovica, kao i knjigu nastalu na temelju tog teksta pod imenom ,,Srpska tajna".
Slazem se sa tvojom ocenom, objasnjene porekla takvih teorija mu je na mestu, ali ocigledno i sam autor ima simpatije prema neoromanticarima. Ali dobro, kul mi je tekst i knjiga, ne zalim sto je imam u svojoj licnoj ,,biblioteci".

Slazem se u potpunosti. :ok:

Dobronameran je Todorović, to se vidi. Problem kod njega nije toliko to što ima izvesne simpatije prema deretićevcima (i to naglašavam ograničene). Ja inače najviše ne podnosim te neke pojedince koji se zalažu za kombinovanja istina i laži i slično; imam mnogo veće poštovanje prema patološkim lažovima i potpuno otvorenim budaletinama, nego prema njima. Ali kod Todorovića je mnogo veći problem u tome što mu, kao i zapravo većini etnologa, manjka istoriografskih saznanja.

On usvaja za tačno neke potpuno netačne tvrdnje, zato što ih je pokupio od alternativacavi i onda donosi zaključke na osnovu i u skladu sa njima. Ne znam da li mu niko do sada nije ukazao na te neke stvari, ali zbog toga su i njegovi zaključci jednim delom kontaminirani očiglednim greškama. Primera radi, on zna samo za delo Šafarika koje je priredio po Surovjeckom i za neke Šafarikove tvrdnje iz mladosti, praktično nesvestan da je taj čovek u suštini otac Bečko-berlinske škole, koji je za života i ukazivao jasno na kritiku onoga što tvrde naši autohtonisti danas.

Knjigu nisam čitao, ali rasprava mi je zapala za oči zato što je dotično smestio u kontekst našeg savremenog doba i na jedan smisleni način objasnio društvenu ulogu koju kod jednog dela današnjih Srba ima idejni sistem Srbi narod najazariji. I verovatno je razlog zašto je tako dobro objasnio i taj što, bar jednim delom, i on deli taj idejni sistem.

А да је хрват и да је све ово причао из тог угла онда не би био луђак ?

Па наравно да не би, Деретић је ништа наспрам луђака који су вама градили историју. Већих луђака од бивших Срба нема......ви сте клинички луди када треба расправљати било шта о Србима, ту разума нема.....

Али кога брига....интерес увек надвлада истину....

И опет кажем......само још идиоти не схватају да историја није наука.....а овде има изгледа много идиота....

Ево питам ја све вас стручњаке, генијалце, људе који нису идиоти као Деретић....постоји ли неки научни аргумент, доказ који може да сруши ваша лична уверења о нечему ?
И одговорићу уместо вас - наравно да не постоји. Са вашим личним уверењима ћете отићи на онај свет, сви људи су склони догматском начину размишљања.

И опет кажем......смејте се ви данас Деретићу и предвиђајте му сметилиште историје али немојте да се чудите ако погрешите у процени па вам сутра унук дође из школе са његовом књигом.....

Јер појавиће се људи који ће усавршити и прилагодити ово што је Деретић радио......па се можда нико неће превише сећати Деретића али суштина ће остати иста..... Јер све што је Деретић тврдио полако улази на мала врата код нас......
Једно име ми за сада пада на памет које стоји на тим малим вратима - Момир Никић......

РТС бато....

Уживајте у свом догматизму.....још неко време :ok:
Добро, клинац, ае пали сад, смараш.

Pročita li ti šta sam iznad napisao?
Jesi li pročitao što sam napisao?

1. luđak Milojević nije glavni luđak te škole, neg Sima Lukin Lazić.

2. SLL nije ismijavan, knjige su mu dosezale goleme naklade, a lud je i luđi od Milojevića

3. kasnija ekipa luđaka (taj Šćekić, Radulović i sl.) možda i jest pisala i naveliko prodavala te idiotarije i lošem vremenu za Srbe, no narodi koji su bili daleko ugroženiji u moderno doba nisu imali takva smeća od produkcije. Krajem 1991. za Hrvate je bilo ili-ili, i nije se pojavio nijedan takav bolesnik.

4. Luković Pjanović, Deretić i ostali dolaze u doba kad Srbija nije u nekom iznimno lošem položaju, no ludilo ne jenjava, negp se i pojačava (razni luđaci iz medija, čuo sam za srbijaglobal, te Alečkovićevu, Damjanovića i ostale. Mentalna bolest oko urota itd.

To je refleks kompleksa koji se "spušta" na niže razine mentalnog poremećaja (kod Srba prema Hrvatima- Stepinac dijabolik, bunjevački "jezik", svojatanje Dubrovnika, inflatorne brojke oko NDH i Jasenovca, budalesanje oko jezika- tu je hrv-. lingvist Matasović napisao da je argumentacija srp. lingvista Kovačevića i Milanovića iznimno primitivna i bezvrijedna), opsesija svim fazama hrv. povijesti i identiteta- dakle, kondenzirani kompleks inferiornosti koji se kompnzira komplekosm superiornosti.

Slično je i s drugim ludilima- Mađari imaju komplekse kao parnjaci Nijemcima (u njihovim glavama), Rusi kao antagonisti zapadu (s kojim se ne mogu mjeriti) i sl.

No, srpski se poremećaj bitno razlikuje od drugih tim:

a) ako ne od Milojevića izravno, od Lukina Lazića ima neprekinutu povijest od 140 godina. Tu je od četnika Jevđevića i gluparija "Od Indije do Srbije" negdje iz 50ih - https://veselaknjiga.com/product/od-indije-do-srbije-vojvoda-dobroslav-jevdjevic/ do sadašnjih Deretića, rrrrrrrrrrrkavog Mihajlovića (ili Miloševića, ne znam, meni je to sve isto) - ista bujica gluposti i idiotarija

b) to im svoju stalnu publiku, kroz preko 100 godina, i nema samo jedne osobe u tih 100 godina, nego opsesivnih luđaka bar 20-40.

c) dio stanovništva u to vjeruje, bar djelomice, i to sigurno preko 0,1%

Takvog stupnja ludila ima jedino kod američkih- možda i drugih?- crnaca koji su baždarno mjerilo za potpuni opskurantizam, iracionalizam i ignorantizam.

Jesi li pročitao što sam napisao?

1. luđak Milojević nije glavni luđak te škole, neg Sima Lukin Lazić.

2. SLL nije ismijavan, knjige su mu dosezale goleme naklade, a lud je i luđi od Milojevića

Ne znam na osnovu čega pišeš te stvari, ali još su u Kraljevini Srbiji isticali da je Simo Lukin Lazić skoro pa patološki lažov. I Ruvarac i Novaković su podvlačili da je u sopstvenoj knjizi Lazić doslovno piše da bi vrlo rado lagao dan i noć i lagao kao pas, ako bi Srbima te laži bile milozvučne. I tu se sva priča završava. Sve što sam napisao vezano za Milojevića iznad, može se reći u još većoj meri za Simu. On je bio u tadašnjoj Srbiji još manje bizna i poznata ličnost od Milojevića, bez i jednog jedinog simpatizera ili nastavljača. Ličnost bez ikakvog uticaja i na koju se niko nije ni osvrtao, a ako bi se osvrnuo, to bi bilo najčešće iz podrugljivog konteksta.

Niko nije izražavao interes za tu njegovu Kratku povjesnicu. Niko u Srbiji to nije niti citirao, pa skoro da nije ni čitao. Nakon 1894. godine ona bila uz veliku muku prvi put opet štampana zahvaljujući Ratku Dmitroviću 1998. godine, prvi put, više od sto godina kasnije. I da nije upravo pomenute popularizacije tog ludila od 1990-ih godina, još i manje bi Srba znalo da je ikada taj čovek i postojao, nego za Milojevića.

Kada je narodni poslanik radikalne stranke Dimitrije Mita Klicin 1930-ih godina bio nešto pričao nešto malo pozitivno o Lukinu Laziću, zato što je nešto malo čitao i njega i Milojevića, ismejali su ga svi kao budaletinu koja ne zna šta priča. I posle se više nije javljao na tu temu (ali jeste bio postao predmet sprdnje kod koleg).

Poslednja izmena:
Ne znam na osnovu čega pišeš te stvari, ali još su u Kraljevini Srbiji isticali da je Simo Lukin Lazić skoro pa patološki lažov. I Ruvarac i Novaković su podvlačili da je u sopstvenoj knjizi Lazić doslovno piše da bi vrlo rado lagao dan i noć i lagao kao pas, ako bi Srbima te laži bile milozvučne. I tu se sva priča završava. Sve što sam napisao vezano za Milojevića iznad, može se reći u još većoj meri za Simu. On je bio u tadašnjoj Srbiji još manje bizna i poznata ličnost od Milojevića, bez i jednog jedinog simpatizera ili nastavljača.

Niko nije izražavao interes za tu njegovu Kratku povjesnicu. Niko u Srbiji to nije niti citirao, pa ni čitao. Nakon 1894. godine ona bila uz veliku muku prvi put opet štampana zahvaljujući Ratku Dmitroviću 1998. godine, prvi put, više od sto godina kasnije. I da nije upravo pomenute popularizacije tog ludila od 1990-ih godina, još i manje bi Srba znalo da je ikada taj čovek i postojao, nego za Milojevića.
Lukin Lazić je tiskao svoju "Kratku.." u 20.000 primjeraka, što je nezamislivo i za danas, a kamoli za ono doba.
To je djelo odigralo nezanemarivu ulogu u velikosrpskom diskursu, kao i kasnija burgijanja Jevđevića, Laze Kostića (pravnika), Luković Pjanović,..i ostalih manijaka.

Dakle, to što se ludilo ne uči u školi, i što profesori kritiziraju očito sulude teze- ne znači ništa. To je popularna literatura koju su srpske mase gutale, ili bar mase srpskih "intelektualaca".

Kao to danas gutaju blentonijade raznih Alečkovićki, Nestorovića, Damjanovića i ne znam više kojih.

I sad je Simo opet tiskan, 2023, i opet uz ludiranje i glupiranje.

Postoji javni medijski prostor. U njemu su neki kvazistručnjaci i stručnjaci. Šarlatani su Dmitrović, Šarić i ostali i imaju trajnu široku publiku za svoje ludosti. To ne mora biti o piramidama i Marsovcima, no te njihove lokalizirane" laži su napose o onom što ih najviše boli, o Hrvatima, a ne o Tutmozisu i Vedama.
Zatim, cijela tevabija od Mila Lompara, Miloša Kovića i sličnih lupa laži i gluposti, a radi se o školovanim ljudima- za razliku od šarlatana- i tu su, u tim svim svojim glavnim tezama (govorim o Hrvatima, ne o drugim narodim)- obični lašci i lak materijal za karikiranje i razotkrivanje.

Dakle- radi se o više slojeva poremećaja, o logičkoj defektnosti, te o prelijevanju ludila u podlost.

Lukin Lazić je tiskao svoju "Kratku.." u 20.000 primjeraka, što je nezamislivo i za danas, a kamoli za ono doba.
To je djelo odigralo nezanemarivu ulogu u velikosrpskom diskursu, kao i kasnija burgijanja Jevđevića, Laze Kostića (pravnika), Luković Pjanović,..i ostalih manijaka.

Dakle, to što se ludilo ne uči u školi, i što profesori kritiziraju očito sulude teze- ne znači ništa. To je popularna literatura koju su srpske mase gutale, ili bar mase srpskih "intelektualaca".

Kao to danas gutaju blentonijade raznih Alečkovićki, Nestorovića, Damjanovića i ne znam više kojih.

I sad je Simo opet tiskan, 2023, i opet uz ludiranje i glupiranje.

Postoji javni medijski prostor. U njemu su neki kvazistručnjaci i stručnjaci. Šarlatani su Dmitrović, Šarić i ostali i imaju trajnu široku publiku za svoje ludosti. To ne mora biti o piramidama i Marsovcima, no te njihove lokalizirane" laži su napose o onom što ih najviše boli, o Hrvatima, a ne o Tutmozisu i Vedama.
Zatim, cijela tevabija od Mila Lompara, Miloša Kovića i sličnih lupa laži i gluposti, a radi se o školovanim ljudima- za razliku od šarlatana- i tu su, u tim svim svojim glavnim tezama (govorim o Hrvatima, ne o drugim narodim)- obični lašci i lak materijal za karikiranje i razotkrivanje.

Dakle- radi se o više slojeva poremećaja, o logičkoj defektnosti, te o prelijevanju ludila u podlost.

Tvrdnje moraju da budu potkrepljene i nekim dokazima, inače ostaju u domenu spekulacja.

Šta su tadašnji Srbi mislili o Lukinu Laziću, poznato je. Npr. u Stražilovu Jovana Grčića iz 1894. godine:

Strazilovo1.jpg

Strazilovo2.jpg

Strazilovo.jpg

Ovoj kratkoj ali sa jakom poentom opaski, nema se šta posebno dodati.

1681916798112.png

Evo jedna knjiga sa slicnom tematikom ovog puta od bugarskih komsija. Ovde se dovode u vezu Atlantida i drevni Bugari i vexa njihova sa danasnjim Bugarima.
Cisto da kolega Urvan Hroboatos vidi da to nije samo specificnost Srba i da drugi narodi nisu imuni na takvu literaturu i autore.

Tvrdnje moraju da budu potkrepljene i nekim dokazima, inače ostaju u domenu spekulacja.

Šta su tadašnji Srbi mislili o Lukinu Laziću, poznato je. Npr. u Stražilovu Jovana Grčića iz 1894. godine:

Pogledajte prilog 1328427
Pogledajte prilog 1328428

Pogledajte prilog 1328429

Ljudi poput Milojevica, Lazica i ekipe bilii su ismejavani od strane strucne i kultirne javnosti. To je tacno. Niko ih nije uzimao za ozbiljno. Bili su postovani jedino kao velike patriote, i to im je uvek priznavano, ali niko nije njihove stavove smatrao relevantnim.

Pogledajte prilog 1328427
Pogledajte prilog 1328428

Pogledajte prilog 1328429

Koliku je ovo imalo nakladu?
U usporedbi s Lazićevom?

I to nema veze s onim što sam napisao- od Lazića preko Jevđevića do Luković Pjanović...

Pravite se blesavi na argumente koje sam naveo i ignorirate ih.

Stara pjesma.

занимљиво како на милојевића, деретића и друге сличне истраживаче највише пене хрвати и домаћи полутанци

то довољно говори о свему

Poslednja izmena od moderatora:
Koliku je ovo imalo nakladu?
U usporedbi s Lazićevom?

I to nema veze s onim što sam napisao- od Lazića preko Jevđevića do Luković Pjanović...

Pravite se blesavi na argumente koje sam naveo i ignorirate ih.

Stara pjesma.
Čekaj Urvane. Što je sa onim silnim "naučnicima" što su Hrvate pronalazili u Arahoziji i sl, a Bijelu Hrvatsku širili od Kijeva do Krakova? To je sve usvojeno od strane hrvatskih povjesničara kao dozvoljene hipoteze o etnogenezi hrvatskog etnonima i etnikuma?

Jedan od problema srpske istoriografije nije to što se previše revnosno borila protiv zabluda o srpskoj istoriji nego što uopšte nije reagovala, sem pojedini akademici kao Krestić i Medaković, na gluposti naučnih zajednica susjednih zemalja a sve radi sretne zajednice jugoslovenskih naroda

Čekaj Urvane. Što je sa onim silnim "naučnicima" što su Hrvate pronalazili u Arahoziji i sl, a Bijelu Hrvatsku širili od Kijeva do Krakova? To je sve usvojeno od strane hrvatskih povjesničara kao dozvoljene hipoteze o etnogenezi hrvatskog etnonima i etnikuma?

Jedan od problema srpske istoriografije nije to što se previše revnosno borila protiv zabluda o srpskoj istoriji nego što uopšte nije reagovala, sem pojedini akademici kao Krestić i Medaković, na gluposti naučnih zajednica susjednih zemalja a sve radi sretne zajednice jugoslovenskih naroda
Pa zar ne pise u hrvatskom ustavu da je Hrvatska naslednik ,,tisuculjetnje tradicije i povijesti"?
Neka me kolega Urvan ispravi ako gresim...

Back