Jerusalimski sabor

Ti izgleda neke poteškoće sa čitanjem imaš.
Gde piše da je Petar nešto učinio poganim? Piše da je Petar nazvao poganim
nešto što je Bog učinio čistim.
Pa kada je onda Bog ocistio,evo recimo svinjceta sa obzirom da ga je upravo On ucinio necistim i to ne nekakvim dekretom/objavom/sta god drugo slicno tome nego upravo putem stvaranja,dakle putem anatomije tela zivotinje ?

Pa kada je onda Bog ocistio svinjceta kada ga je upravo On ucinio necistim i to ne nekakvim dekretom/objavom/sta god drugo slicno tome nego upravo putem stvaranja,dakle putem anatomije tela zivotinje ?
Što ti meni takva pitanja postavljaš?
Jel lepo piše da je Petar nazvao nečistim nešto što je Bog učinio čistim?
Piše. E sad kad ga je očistio idi pa ga pitaj.

Ali znajući da se čovek ne opravdava delima zakona, nego samo verom u Isusa Hrista, poverovasmo i mi u Hrista Isusa, da budemo opravdani verom u Hrista a ne delima zakona, jer na osnovu dela zakona niko neće biti opravdan.“
Nakon što je na prvom jerusalimskom saboru nad farisejskim judaizmom u Crkvi pobedilo Hristovo učenje, a iz prvenstvenog razloga što su na njemu bili prisutni Duhom Svetim ispunjeni apostoli, hrišćanske zajednice širom Rimskog carstva su mogle da žive i duhovno rastu bez tereta koga su na njihova pleća hteli da natovare neki „nazovi učitelji“.

nakon apostolskog sabora iz dela apost. se zaključuje da za nejevreje jednostavno NE VAŽI MOJSIJEV ZAKON.
u principu ne bi ni razumeli a natovarili (kao što spominju) JARAM a koji više ničemu ni ne služi jer od hrista "zakon" je vera u hrista.
u galatanima se spominje zakon je samo sen onog što dolazi (Isus Hristos).

Što ti meni takva pitanja postavljaš?
Jel lepo piše da je Petar nazvao nečistim nešto što je Bog učinio čistim?
Piše. E sad kad ga je očistio idi pa ga pitaj.
To te pitam kako bi ti pokazao da se to ne odnosi na realne zivotinje nego da je bila simbolika koja se odnosila NA LJUDE I TO NA PAGANE !!!
..valjda ti jasno da je to bila simbolicka vizija !??
...ili ti mozda ipak nije ??? :kafa:

Ali znajući da se čovek ne opravdava delima zakona, nego samo verom u Isusa Hrista, poverovasmo i mi u Hrista Isusa, da budemo opravdani verom u Hrista a ne delima zakona, jer na osnovu dela zakona niko neće biti opravdan.“
Nakon što je na prvom jerusalimskom saboru nad farisejskim judaizmom u Crkvi pobedilo Hristovo učenje, a iz prvenstvenog razloga što su na njemu bili prisutni Duhom Svetim ispunjeni apostoli, hrišćanske zajednice širom Rimskog carstva su mogle da žive i duhovno rastu bez tereta koga su na njihova pleća hteli da natovare neki „nazovi učitelji“.

nakon apostolskog sabora iz dela apost. se zaključuje da za nejevreje jednostavno NE VAŽI MOJSIJEV ZAKON.
u principu ne bi ni razumeli a natovarili (kao što spominju) JARAM a koji više ničemu ni ne služi jer od hrista "zakon" je vera u hrista.
u galatanima se spominje zakon je samo sen onog što dolazi (Isus Hristos).
Jel moze odgovore ili ces i dalje mantrati,vidi da ne odustajem od mojih pitanja jer si ti bio taj koji si dao konkretan Biblijski tekst s kojim si hteo osporiti moje teoloske tvrdnje stoga je lo[pta kod tebe,izvoli !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tada priđe Isus i reče im: meni je dana sva vlast na nebu i na zemlji. Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima, krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha, učeći ih da drže sve što sam vam naložio; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka sveta.

da li bi apostoli onda radili na svoju ruku?
ako su radili onda su teški jeres jer su ukinuli subotu, obrezanje, nečistu hranu i još 600 zakona i treba ih izbaciti iz novog zaveta.

Kakva čudna simbolika. Glas mu kaže da ustane i zakolje pagane, pa ih pojede.. :rotf:
a onda on kaže da nikad pre pagane nije jeo i da su prljavi, a Bog odgovara da
ih je očistio..
genijalno.. :lol:
sad on tumači

aj što tumači već što tumači da petar zakolje ljude
strašno je u njegovoj glavi

Poslednja izmena od moderatora:
Kakva čudna simbolika. Glas mu kaže da ustane i zakolje pagane, pa ih pojede.. :rotf:
a onda on kaže da nikad pre pagane nije jeo i da su prljavi, a Bog odgovara da
ih je očistio..
genijalno.. :lol:
Zapravo Petar je kao i svi drugi jevreji ,smatrao da su pagani necisti/pogani stoga im ne trebaju propovedati jevandjelje stoga mu je Bog dao konkretnu simbolicku viziju koju je on skontao tek kada su mu na vrata dosla tri pagana,dakle ist broj pagana kao sto je bio i broj ponavljanja one vizije.
Petar je shvatio da se to odnosilo upravo na jevrejski odnos prema paganima i to je izricito naglasio i drugim jevrejima !!!

Jel ti sad malo jasnije ?

Iz toga što su pagani prljavi, zaključuje da se o patganima tu govori i da
je to simbolika. Al što se onda pominje jelo i klanje.. veze s vezom nema..

Ono što se u dogmu ne uklapa, to je simbolika.. :lol:
Ne nego je simbolika ono ZA KOJE PISE DA JE SIMBOLIKA a ne da mislimo dali jeste ili nije !!!
Petar je rekao da mu je to Bog pokazao i sam je dao objasnjenje koje je bilo prihvaceno od slusalaca u ono vreme.
E sad sto danas vama to ne ide iz ruke ili jos preciznije - sto necete poslusati apostola sta da vam radim,tako ste odlucili pa tako si terajte.

Nije ti bre ovo tumacenje bato nego jasno distanciranje od onog o cemu se ne govori u tekstu !!!
Jel ce biti konacno odgovora ????????
Uvijek kada imamo trijadu "praznici - mladine - subote" ovo treće su sedmične subote jer je to niz praznici (godišnji) - mladine (mjesečne) - subote (sedmične). Ceremonijalne subote koje ti pominješ su već podvedene u kategoriji praznici jer su ceremonijalne subote bile godišnji događaji. Eto jel ti jasnije sad? Dakle apostol Pavle za SEDMIČNE SUBOTE kažu da su sjena i da više ne važe.

A evo za Petrovu viziju. Da, ona se odnosi i na uvođenje pagana u Crkvu ali nije slučajno što se pagani predstavljaju u viziju kao nečiste životinje JER JE RAZLOG TE PODJELE NA ČISTE I NEČISTE ŽIVOTINJE BILA DIFERENCIJACIJA IZRAILJACA I NEZNABOŽAČKIH NARODA.

Lako možemo to predstaviti ovako. U viziji nečiste životinje predstavljaju pagane.
Pagani = nečiste životinje.
Pagani = nečisti.
Nečiste životinje = nečiste.

Poslije Petrove vizije imamo promjenu:
Pagani = čisti.
Znači i nečiste životinje = čiste pošto smo utvrdili da su pagani = nečiste životinje.

Zapravo Petar je kao i svi drugi jevreji ,smatrao da su pagani necisti/pogani stoga im ne trebaju propovedati jevandjelje stoga mu je Bog dao konkretnu simbolicku viziju koju je on skontao tek kada su mu na vrata dosla tri pagana,dakle ist broj pagana kao sto je bio i broj ponavljanja one vizije.
Petar je shvatio da se to odnosilo upravo na jevrejski odnos prema paganima i to je izricito naglasio i drugim jevrejima !!!

Jel ti sad malo jasnije ?
Jel možeš tu simboliku da objasniš. Šta znače reči ''zakolji i pojedi''?

Uvijek kada imamo trijadu "praznici - mladine - subote" ovo treće su sedmične subote jer je to niz praznici (godišnji) - mladine (mjesečne) - subote (sedmične). Ceremonijalne subote koje ti pominješ su već podvedene u kategoriji praznici jer su ceremonijalne subote bile godišnji događaji. Eto jel ti jasnije sad? Dakle apostol Pavle za SEDMIČNE SUBOTE kažu da su sjena i da više ne važe.
Gde pise bre sedmicne subote,sra je tebi,kako su one mogle biti sijen od Hrista,zasto izostavljas ovaj deo teksta ??,

Back