Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
to nista ne cudi...njihov stav prema hrvatskom genocidu je poznat

dokument3euns.jpg

Pismo logoraša hrvatskog koncentracionog logora Jasenovac komunistima, u kome oni izražavaju nadu da nisu " zaboravljeni ni prepu š teni našoj sudbini " . Međutim, neko od komunista je na dnu pisma dopisao: " Ne treba objavljivati "

P.Simic, Srbija, zemlja neobjasnjiva, 170.

Kada je 12. avgusta 1941. Svetozar Vukmanović Tempo dobio pismo Djure Pucara o pokolju 650 ljudi, žena i dece u okolini Prijedora, posle čega se očekivalo da će Nemci uzeti Srbe u zaštitu i ukinuti ustašku vlast, on je odgovorio:

Mnogo više me je zabrinula vijest da su okupatori išli na ukidanje ustaške vlasti u Prijedoru i da je čitavu vlast u gradu preuzela regularna vojska NDH. Ukoliko okupator počne stvarati stanje u kome će se prema Srbima primenjivati neki pravedniji zakoni, to može da pokoleba veliki dio seljačkih masa i da ugrozi razvoj oružane borbe.

S. Skoko, Krvavo kolo hercegovačko 1941-1942, knjiga 1, 294.

Naravno, bitno je bilo pobijediti na krilima srpskog ustanka i osvojiti vlast nakon rata!
Nije cudno da su mnogi srpski prvoborci zavrsili na Golom otoku, povukli se iz javnog zivota, ili izvrsili samoubistvo razocarani rezultatima "Slobode"!

ovde svi mogu da vide ko je mupi i kakvim se lazima i manipulisanjem sluzi

http://forum.krstarica.com/showthre...a-ustašama?p=26908640&viewfull=1#post26908640

naravno muljator nikada nije odgovorio na ovo...mislio je ako prodje, prodje, kao sto to uvek radi...

kapiram da vam je vec komican po izvorima koje koristi, mahom je to bila hr vikipedija ali sad je postao znatno radikalniji...sluzi se svim i svacim, najcrnjom hrvatskom propagandom i falsifikatima, sa raznih hr foruma, cesto tudjim postovima, samo da negira hrvatski genocid i sramotu iz drugog sv.rata...mozemo da ga razumemo, nij elako biti pripadnik jednog takvog naroda, treba se suociti sa tim ali moderatori moraju da reaguju na ovakve stvari po pravilniku foruma ako nista drugo...

Poslednja izmena:

Лажно су се представљали, народ им се прикључивао јер су наводно водили народно ослободилачку борбу, нису помињали да им је циљ борбе пуко освајање власти нити су икад помињали програмска начела и одреднице према Србима јер да јесу, мислиш да би им се Срби прикључивали?

@mupi,
prije nego li @Koca odgovori, jedno pitanje!
Sta ti osporavas, postojanje " prostora u kojem su smjestena djeca bez roditelja, bez slobode kretanja" ili "navodne zlocine casnih sestara"?
Za mene, kao majku, odvajanje djeteta od majke, koja je sprovedena u logor, prinudni rad u Njemacku ili je ubijena na kucnom pragu, predstavlja zlocin. Kame, krampovi i zarazene injekcije, izgladnjivanje ili presutna dozvola da se djeca tako tretiraju, predstavljaju otezavajuce okolnosti za osnovni zlocin - eliminacija stanovnistva druge nacije ili vjere.

kao sto vidis, ni manje ni vise nego negira postojanje logora za decu u NDH...naziva ih cak ''domovima'' u kojima su deca spasavana....da coveku stvarno pozli....ovo do sada zaista nisam imao prilike da cujem ni u najcrnjoj hr propagandi ali eto hrvati izgleda nemaju granica...nemaju trunke stida...

mozes to videti i ovde...cak me pita koji su to logori???

http://forum.krstarica.com/showthre...tskom-ratu?p=26973528&viewfull=1#post26973528

ne znam samo da li je to neznanje usled silnog falsifikovanja i laziranja povijesti ili je i sam flasifikator i lazov...

Poslednja izmena:
Naravno, bitno je bilo pobijediti na krilima srpskog ustanka i osvojiti vlast nakon rata!
Nije cudno da su mnogi srpski prvoborci zavrsili na Golom otoku, povukli se iz javnog zivota, ili izvrsili samoubistvo razocarani rezultatima "Slobode"!

Управо тако.
Рецимо, мој деда је вратио партијску књижицу 1946. године, разочаран, схватио је да су изиграни
Додуше, он се све време борио у Лици с усташама.
А на крају, КПХ није хтела да му одобри кредит да обнови кућу спаљену од стране усташа јер је одбио колонизацију.

Управо тако.
Рецимо, мој деда је вратио партијску књижицу 1946. године, разочаран, схватио је да су изиграни
Додуше, он се све време борио у Лици с усташама.
А на крају, КПХ није хтела да му одобри кредит да обнови кућу спаљену од стране усташа јер је одбио колонизацију.

Izigran, izmanipulisan, jadan, nedoklani nas narod!
Jedva docekao prestanak rata, dosla kolonizacija, hapsenje srpskih generala i vodja ustanka, zaostajanje u razvoju, presutno izbacivanje cirilice, na kraju, zabrane "Prosvjete", prebrojavanje baka koje idu u crkvu na Djurdjevdan ili Bozic..
A nasi stari sutali...za miran suzivot..
Nije njima bilo lako!
Zato, CETERUM CENSEO... KRAMP U RUKE I PRAVAC KRASKE JAME I GRADINA!

Мени то ћутање није баш најјасније, морам признати.
Био је јак репресивни апарат ал' опет...

Nije ni meni, jedno vrijeme od pocetka gradjanskog rata u Hrvatskoj, a onda, kada pocese oruzane straze pod mojim prozorom, iskljucivanje telefona, maltretiranja prijatelja Hrvata koji bi se usudili doci u posjetu, poceh drugim ocima gledati moje "kolege i prijatelje", skinuh "ruzicaste naocari" i shvatih da zivim, necu reci u neprijateljskom, ali svakako u "okruzenju" koje mene i moje smatra viskom, teretom i nepozeljnim i tada shvatih nase stare;"Ne talasaj, snadji se negdje drugdje"!

Umalo zaboravih! CETERUM CENSEO... KRAMP U RUKE I PRAVAC KRASKE JAME I GRADINA!

Poslednja izmena:
Лажно су се представљали, народ им се прикључивао јер су наводно водили народно ослободилачку борбу, нису помињали да им је циљ борбе пуко освајање власти нити су икад помињали програмска начела и одреднице према Србима јер да јесу, мислиш да би им се Срби прикључивали?

Svi proglasi protiv velikosrpstva i velikosrpske hegemonije su od samog početka bili javni. Svako karakterisanje NDH kao hrvatske tvorevine, od samog početka je bilo zabranjivano. Bilo kakve nacionalne identifikacije zločinaca, čak i kada su zločini vršeni po rasnom i nacionalnom ključu, bile su zabranjivane. Programska načela i odrednice bili su jasni da jasniji nisu mogli biti. Sva ona četnička emigracija koja broji stotine hiljada ljudi svedoči o tome da se vrlo dobro znalo. Danas su se ljudi dozvali pameti, pa se trude da pronađu opravdanje, ali ne vredi (ja bar nisam još čuo nijednog srpskog partizana ili komunistu koji je imao dovoljno obraza da se pokaje ili na neki način samokazni za svoja ranija uverenja, već samo one koji su ili ostali pri tim uverenjima, ili ih promenili bez ikakvog prihvatanja sopstvene odgovornosti, već samo uskočili u agresivni deo suprotnog tabora).

Ne znam sta je tu nejasno.
Ako mislis na prostore, koji su bili u hrvatskoj drzavi, onda je tu sve jasno.
Ti prostori su bili demografski i ekonomski skroz satrveni poslje rata. Pa u Lici, Kordunu i Baniji spavalo se pod vedrim nebom sve do 1950. godine.. Nista nije obnavljano sto narod nije mogao sam obnoviti!
Sto nijesu poklali Hrvati, to je izginulo u cetnicima ili partizanima. Ono sto je ostalo je robijalo (u mojoj familiji bilo je 30 godina robije, neki zbog toga sto su bili cetnici, drugi zbog toga sto su se pobunili protiv kolektivizacije, treci kao clanovi familije ovih prvih itd.).
Prezivjeli cetnici otisli u emigraciju..

Hrvati su pobili sve najvidjenije i najpismenije ljude.

Ko je ostao da se pobuni?
Jedino prezivjeli borci partizani.
I bilo ih je dosta da su se bunili...
Ali su brzo srezani, proglaseni kao izdajnici i cetnici, pozatvarani...
Drugi dio su bili oni koji su sprovodili teror nad svojim narodom..
Imas knjige od Momcila Diklica o tome, Srpsko pitanje u Hrvatskoj 1941-1950, zatim Srbi u Hrvatskoj 1945-1990: period potiranja nacionalnog identiteta, Polozaj Srba u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, Kako su stradali vizionari sudbine Srba u Hrvatskoj – Budacki proces...
On se bavio tim stvarima.

Ko je preostao da se pobuni?

Ćutanje je vrlo jasno. Mi ne smemo u to da pogledamo jer se plašimo kao i Dorijan Grej da pogleda u onaj svoj grozni portret koji jedini prikazuje njegovo pravo lice kako postaje sve nakazniji, dok u ogledalu gleda svoj lepi odraz. Sebe samoubeđujemo da su nekim čudom hrvatski i mađarski komunisti smeli da budu katolički vernici, a opet u isto vreme govorimo kako su većinu komunista činili Srbi. Pričamo o nekom svom slobodarstvu i čuvanju nekih svojih tradicija, a sopstvenu tradiciju smo ugazili i zaboravili do te mere da je današnja generacija zbunjena običajima i podjednako usvaja neke običaje koji nikad nisu postojali i one koji jesu, jer ne pravi razliku, i jednako odbacuje i stvarne običaje i ludačke novotarije, jer takođe ne pravi razliku. Za neke stvari koje postoje 20 ili 100 godina, mislimo da su generacijska tradicija, a za neke stvari koje jesu donedavno bile generacijska tradicija se smejemo i rugamo se tome. Česi su imali državni pokret protiv komunizma, ugušen u krvi. Mađari su imali državni pokret protiv komunizma, ugušen u krvi. Brojni narodi su imali pesnike i disidente koji su pevali protiv komunizma i sanjali dan slobode, a mi koji smo imali najliberalniji mogući komunizam, to nismo. I to boli. Boli što bismo i danas bili vatreni Jugosloveni, titoisti i komunisti, da nismo ostali jedini od naroda Jugoslavije na toj liniji. Naši heroji su anonimni pošteni pojedinci koje su potkazale komšije, rođaci i prijatelji i za koje i ne znamo jer je aparat uništio njihove male živote, a posle se samo transformisao.

mupi ima obraza da pita ''koji su to logori za decu'', negirajuci njihovo postojanje i nazivajuci ih ''domovima'' za decu

Komemoracija za decu žrtve ustaškog logora u Sisku

SISAK - Na dečjem groblju Viktorovac u Sisku danas je održan parastos i komemoracija za decu pomrlu u ustaškom logoru u tom gradu. Komemoraciju su organizovali Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Siska, a prisustvovalo joj je 60-ak lica, predstavnici Srba, predstavnici udruženja logoraša iz Beograda i Banjaluke, kao i sisačko moslavačka županica Marina Lovrić Mercl.

Najveći logor za decu u NDH

http://www.rtv.rs/sr_lat/region/komemoracija-za-decu-zrtve-ustaskog-logora-u-sisku_346049.html

iako nisu ludi da ih negiraju ni zvanicni hr izvori...oni ih naravno ublazavaju koliko mogu...

http://www.sisak.info/tag/djecji-logor-sisak/

DJECA U LOGORIMA NEZAVISNE DRŽAVE HRVATSKE

http://www.jusp-jasenovac.hr/Default.aspx?sid=5464

logor u Sisku bio je jedan od najzloglasnijih logora za decu u NDH. Deca bolesna od tifusa su zatvarana u prostorije bez hrane i vode, tako ostavljena da umru ili su bila likvidirana otrovnim inekcijama.

Poslednja izmena:
I kao kruna svega sto je @Licki gusar opisao:

Trece zasjedanje ZAVNOH-a 9. maja 1944.g. u Topuskom
Deklaracija o osnovnim pravima naroda i gradjana demokratske Hrvatske
1. Hrvatski i srpski narod u Hrvatskoj potpuno su ravnopravni. Nacionalnim manjinama u Hrvatskoj osigurat ce se sva prava za nacionalni zivot.

U pravu je Mesic, Srbi su izgubili II. svjetski rat!

Nije ni meni, jedno vrijeme od pocetka gradjanskog rata u Hrvatskoj, a onda, kada pocese oruzane straze pod mojim prozorom, iskljucivanje telefona, maltretiranja prijatelja Hrvata koji bi se usudili doci u posjetu, poceh drugim ocima gledati moje "kolege i prijatelje", skinuh "ruzicaste naocari" i shvatih da zivim, necu reci u neprijateljskom, ali svakako u "okruzenju" koje mene i moje smatra viskom, teretom i nepozeljnim i tada shvatih nase stare;"Ne talasaj, snadji se negdje drugdje"!

Umalo zaboravih! CETERUM CENSEO... KRAMP U RUKE I PRAVAC KRASKE JAME I GRADINA!

Не дају на крашке јаме.
Постоји инцијатива одавно.
И прошле зиме смо причали на ту тему јер су Хрвати испланирали да направе вештачко језеро у близини Косиња, баш на уцртаним јамама.
Али нема воље државе, пре свега.
Не можеш само тићи и копати, ухитиће те у року од одмах. ;)

I kao kruna svega sto je @Licki gusar opisao:

Trece zasjedanje ZAVNOH-a 9. maja 1944.g. u Topuskom
Deklaracija o osnovnim pravima naroda i gradjana demokratske Hrvatske
1. Hrvatski i srpski narod u Hrvatskoj potpuno su ravnopravni. Nacionalnim manjinama u Hrvatskoj osigurat ce se sva prava za nacionalni zivot.

U pravu je Mesic, Srbi su izgubili II. svjetski rat!

Potpuno su ravnopravni, tako sto su Srbi na prostorima koji su najvise unisteni u ratu, mogli poslje rata ravnopravno spavati pod vedrim nebom 5 godina iza rata? I sto su se ti prostori digli iz pepela bez icije pomoci, narocito Hrvata, onih koji su ih pretvorili u pepeo i koji su valjda bili duzni da podmire stetu jer su je oni i pocinili?
Ko se bavio istrazivanjem perioda 1945-1990 u takozvanoj SR Hrvatskoj, zna dobro kakva je ta "ravnopravnost" bila. I zasto su Srbi sa tih prostora, daleko vise isli na skolovanje u Banjaluku i Beograd, nego u Zagreb...

Ti prostori se nikad nijesu oporavili ni ekonomski ni demografski od Drugog svj. rata. Pogledaj okolne hrvatske prostore, kako i kolko su se razvili poslje rata i usporedi to sa srpskim prostorima.
Neko ce reci slucajno, ja ne bi rekao...

Svi proglasi protiv velikosrpstva i velikosrpske hegemonije su od samog početka bili javni. Svako karakterisanje NDH kao hrvatske tvorevine, od samog početka je bilo zabranjivano. Bilo kakve nacionalne identifikacije zločinaca, čak i kada su zločini vršeni po rasnom i nacionalnom ključu, bile su zabranjivane. Programska načela i odrednice bili su jasni da jasniji nisu mogli biti. Sva ona četnička emigracija koja broji stotine hiljada ljudi svedoči o tome da se vrlo dobro znalo. Danas su se ljudi dozvali pameti, pa se trude da pronađu opravdanje, ali ne vredi (ja bar nisam još čuo nijednog srpskog partizana ili komunistu koji je imao dovoljno obraza da se pokaje ili na neki način samokazni za svoja ranija uverenja, već samo one koji su ili ostali pri tim uverenjima, ili ih promenili bez ikakvog prihvatanja sopstvene odgovornosti, već samo uskočili u agresivni deo suprotnog tabora).
Е па видиш, ја сам имала прилике да чујем оне који су схватили и покајали се и прихвалити део своје одговорности. ;)
Ствар је кругова у којима се крећеш.

Друго, сам почетак рата и организовање у партизанске и четничке јединице (посебно на нивоу НДХ) нису ни најмање биле инспирисане идеологијом.
У Лици бар није било битно да л' си четник или партизан док Тито са партизанима из Србије и Црне Горе није дошао и почео да прави хаос.
Писали смо о томе надугачко и нашироко на оној другој теми.

Ćutanje je vrlo jasno. Mi ne smemo u to da pogledamo jer se plašimo kao i Dorijan Grej da pogleda u onaj svoj grozni portret koji jedini prikazuje njegovo pravo lice kako postaje sve nakazniji, dok u ogledalu gleda svoj lepi odraz. Sebe samoubeđujemo da su nekim čudom hrvatski i mađarski komunisti smeli da budu katolički vernici, a opet u isto vreme govorimo kako su većinu komunista činili Srbi. Pričamo o nekom svom slobodarstvu i čuvanju nekih svojih tradicija, a sopstvenu tradiciju smo ugazili i zaboravili do te mere da je današnja generacija zbunjena običajima i podjednako usvaja neke običaje koji nikad nisu postojali i one koji jesu, jer ne pravi razliku, i jednako odbacuje i stvarne običaje i ludačke novotarije, jer takođe ne pravi razliku. Za neke stvari koje postoje 20 ili 100 godina, mislimo da su generacijska tradicija, a za neke stvari koje jesu donedavno bile generacijska tradicija se smejemo i rugamo se tome. Česi su imali državni pokret protiv komunizma, ugušen u krvi. Mađari su imali državni pokret protiv komunizma, ugušen u krvi. Brojni narodi su imali pesnike i disidente koji su pevali protiv komunizma i sanjali dan slobode, a mi koji smo imali najliberalniji mogući komunizam, to nismo. I to boli. Boli što bismo i danas bili vatreni Jugosloveni, titoisti i komunisti, da nismo ostali jedini od naroda Jugoslavije na toj liniji. Naši heroji su anonimni pošteni pojedinci koje su potkazale komšije, rođaci i prijatelji i za koje i ne znamo jer je aparat uništio njihove male živote, a posle se samo transformisao.
Има логике ово што пишеш.

Како би објаснио највећи број мешаних бракова управо у срединама у којима су Срби највише страдали од усташког ножа (нпр. Смиљане, Дивосело, Госпић) ?

Ne znam sta je tu nejasno.
Ako mislis na prostore, koji su bili u hrvatskoj drzavi, onda je tu sve jasno.
Ti prostori su bili demografski i ekonomski skroz satrveni poslje rata. Pa u Lici, Kordunu i Baniji spavalo se pod vedrim nebom sve do 1950. godine.. Nista nije obnavljano sto narod nije mogao sam obnoviti!
Sto nijesu poklali Hrvati, to je izginulo u cetnicima ili partizanima. Ono sto je ostalo je robijalo (u mojoj familiji bilo je 30 godina robije, neki zbog toga sto su bili cetnici, drugi zbog toga sto su se pobunili protiv kolektivizacije, treci kao clanovi familije ovih prvih itd.).
Prezivjeli cetnici otisli u emigraciju..

Hrvati su pobili sve najvidjenije i najpismenije ljude.

Ko je ostao da se pobuni?
Jedino prezivjeli borci partizani.
I bilo ih je dosta da su se bunili...
Ali su brzo srezani, proglaseni kao izdajnici i cetnici, pozatvarani...
Drugi dio su bili oni koji su sprovodili teror nad svojim narodom..
Imas knjige od Momcila Diklica o tome, Srpsko pitanje u Hrvatskoj 1941-1950, zatim Srbi u Hrvatskoj 1945-1990: period potiranja nacionalnog identiteta, Polozaj Srba u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, Kako su stradali vizionari sudbine Srba u Hrvatskoj – Budacki proces...
On se bavio tim stvarima.

Ko je preostao da se pobuni?

Ма Лички, нисам ни очекивала побуну, већ сећање.

Ено, поставила сам питање Богуну, занима ме његова перспектива сагледавања тог проблема, а и твоја и наравно свих осталих, како се највећи број мешаних бракова десио баш у срединама у којима су Србе највише побили?

Ни да попишу своје мртве. Ма ништа...

Potpuno su ravnopravni, tako sto su Srbi na prostorima koji su najvise unisteni u ratu, mogli poslje rata ravnopravno spavati pod vedrim nebom 5 godina iza rata? I sto su se ti prostori digli iz pepela bez icije pomoci, narocito Hrvata, onih koji su ih pretvorili u pepeo i koji su valjda bili duzni da podmire stetu jer su je oni i pocinili?
Ko se bavio istrazivanjem perioda 1945-1990 u takozvanoj SR Hrvatskoj, zna dobro kakva je ta "ravnopravnost" bila. I zasto su Srbi sa tih prostora, daleko vise isli na skolovanje u Banjaluku i Beograd, nego u Zagreb...

Ti prostori se nikad nijesu oporavili ni ekonomski ni demografski od Drugog svj. rata. Pogledaj okolne hrvatske prostore, kako i kolko su se razvili poslje rata i usporedi to sa srpskim prostorima.
Neko ce reci slucajno, ja ne bi rekao...

Nije ih niti trebalo posebno razvijati, nisu "smjeli biti unisteni, niti davati doprinos NOB-i", a vojsku je hranio gladni narod Krajine.
Citali smo Diklica, dobro je obrazlozio razloge zaostajanja u razvoju, industrijalizacije i kolonizacije.

- - - - - - - - - -

Не дају на крашке јаме.
Постоји инцијатива одавно.
И прошле зиме смо причали на ту тему јер су Хрвати испланирали да направе вештачко језеро у близини Косиња, баш на уцртаним јамама.
Али нема воље државе, пре свега.
Не можеш само тићи и копати, ухитиће те у року од одмах. ;)

Naravno da nisam mislila to ciniti doslovno, ali takva akcija bi mogla malo uzdrmati duhove u "nasoj regiji".
Ako nemaju nista skrivati, zasto da brane otkopavanja???

CETERUM CENSEO... KRAMP U RUKE I PRAVAC KRASKE JAME I GRADINA!

Ма Лички, нисам ни очекивала побуну, већ сећање.

Ено, поставила сам питање Богуну, занима ме његова перспектива сагледавања тог проблема, а и твоја и наравно свих осталих, како се највећи број мешаних бракова десио баш у срединама у којима су Србе највише побили?

Ни да попишу своје мртве. Ма ништа...

Sjecanja je bilo.
Kod kuce se o tome uvijek pricalo.
Babe i djedovi su bili prave enciklopedije Drugog svj. rata...
Moj djed je do smrti znao po imenu bar 200 ljudi koji su pobijeni od Hrvata, od familije do familije.

Ko ce popisati?

Znas li ti da smo mi prije sto godina u Austro-Ugarskoj imali vise 20-ak srpski novina i listova, a od 1918 do 1990. - NIJEDAN?

Sjecanja je bilo.
Kod kuce se o tome uvijek pricalo.
Babe i djedovi su bili prave enciklopedije Drugog svj. rata...
Moj djed je do smrti znao po imenu bar 200 ljudi koji su pobijeni od Hrvata, od familije do familije.

Ko ce popisati?

Znas li ti da smo mi prije sto godina u Austro-Ugarskoj imali vise 20-ak srpski novina i listova, a od 1918 do 1990. - NIJEDAN?

Blago tebi, ti se sjecas svoga djeda!

Back