Јасеновац - истине и лажи

• Začetnik teme Začetnik teme Wrana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Sjecanja je bilo.
Kod kuce se o tome uvijek pricalo.
Babe i djedovi su bili prave enciklopedije Drugog svj. rata...
Moj djed je do smrti znao po imenu bar 200 ljudi koji su pobijeni od Hrvata, od familije do familije.

Ko ce popisati?

Znas li ti da smo mi prije sto godina u Austro-Ugarskoj imali vise 20-ak srpski novina i listova, a od 1918 do 1990. - NIJEDAN?

Па где је било то сећање кад побише опет народ 91.год. у Госпићу и околини? Баш у Госпићу...Да ту побију онолики народ, а у сред Госпића било сабиралиште усташко.
Мени је то фрапантно.
Изгледа сам ја као неко ко је одрастао у Србији више знала о томе од неких који су били у центру збивања.

Па где је било то сећање кад побише опет народ 91.год. у Госпићу и околини? Баш у Госпићу...Да ту побију онолики народ, а у сред Госпића било сабиралиште усташко.
Мени је то фрапантно.
Изгледа сам ја као неко ко је одрастао у Србији више знала о томе од неких који су били у центру збивања.

Nije da si vise znala, ni da oni nijesu znali.
Nego su mnogi mislili "valjda nece mene, nijesam nista kriv".
A i mnogi su bili udobno ususkani u bratstvo-jedinstvo, "jugu" i sl.
45 godina je vec bilo proslo...

Oni koji su ostali, povjerovali u price o "mladoj demokraciji" i "lojalnosti Hrvatskoj", platili su skupo tu gresku.
Pola ratnog stanovnistva Krajine je bilo iz Gospica, Karlovca, Siska, Zagreba, Splita, Zadra itd.
Ocigledno je da ogroman dio nije povjerovao i da je znao.

Мени је то фрапантно.

Mislim da se radi o dvostrukom nedostatku "isprane srpske svijesti" - nedostatku nacionalne svijesti ( zbog partijskog djelovanja?) i konformizma.

Jedan dio nesretnika iz Gospica, iako ranije izbjegao, vratio se po pozivu na posao!!!
Nikada nismo neprijatelja adekvatno ocijenili!

Ceterum censeo! Krampove u ruke i na Velebit!

Е па видиш, ја сам имала прилике да чујем оне који су схватили и покајали се и прихвалити део своје одговорности. ;)
Ствар је кругова у којима се крећеш.

Друго, сам почетак рата и организовање у партизанске и четничке јединице (посебно на нивоу НДХ) нису ни најмање биле инспирисане идеологијом.
У Лици бар није било битно да л' си четник или партизан док Тито са партизанима из Србије и Црне Горе није дошао и почео да прави хаос.
Писали смо о томе надугачко и нашироко на оној другој теми.

Ma jesam i ja čuo, ali su to uglavnom bili ljudi koji su bili nebitni i u starom i u novom režimu, plus što predstavljaju manjinu. I to sve izraženiju manjinu što je njihov značaj bio ili jeste veći. Većina, ukljujući i one obične, poziva se na greške, okolnosti, situaciju, stanje obmane i opet sebe prikazuje kao žrtvu toga. Kad spomenuh Čehe, Kundera je pominjao češke pristalice SSSR-a koji su se začas našli u opoziciji SSSR-u, priznavali svoje greške, ali se vadili na iste te stvari i spomenuo moralnost jednog grčkog kralja Edipa koji se takođe u neznanju ogrešio o moral, pa je sam sebi iskopao oči i prešao u prosjake. Takav primer prihvatanja odgovornosti nemamo i to se vidi i na ovom forumu - pišeš normalno, a gomila iskeženih baksuza ti se natovari za vrat i brane srpstvo od tebe, a znaš da je lično on ili njegov otac odgovoran za to stanje srpstva, jer ko je u ono vreme bio protiv toga, ubijen je, upropašten ili iseljen, a ko je ćutao i bio neupadljiv u svojoj umerenosti i trudio se da bar na ličnom i porodičnom planu ostane pošten, tako se ponaša i danas, ne lovi izdajnike i ne uteruje drugima srpstvo i pravoslavlje koji su u njemu vaskrsli raspadom SFRJ ili raspadom nekadašnjeg SPS. To da nije bitno da li je neko četnik ili partizan, može da bude nebitno jedino nekome ko je bez mozga ili ko nije svestan da je ušao u redove neprijatelja, jer stavljanje petokrake na čelo podrazumeva pristajanje na Komunistički manifest pre svega, a to nije bila nikakva tajna jer su komunisti u Kraljevini i bili zabranjeni i proganjani javno i javno osuđivani. Naravno da važi ono Njegoševo "Zlo pod gorim, ko dobro pod zlim", stupali su naši i u austrijske vojne redove kako bi se borili protiv Turaka, ali su ulazili sa svešću da je u pitanju tuđa armija i unutar te tuđe armije su imali svoje čete i svoje komandante koji su se brinuli o zaštiti njihovih prava. Oni Ličani koje ja znam, kao i Dalmatinci (sa izuzetkom Ličana solunskih dobrovoljaca u Vojvodini, koji su bili odani kralju, i pretpostavljam sa izuzetkom četničke emigracije) najviše vole da psuju Boga, Božju mater, nedelju, krst itd. i većih anti-pravoslavaca od njih mislim da ne znam u celokupnom srpskom narodu. Ali na jedan čudan način, krste decu i slave slavu i velike praznike, ali preziru crkvu, sveštenstvo i suštinu pravoslavlja. I danas srbuju i pevaju četničke pesme, ali da te čuju da postiš ili da te vide u crkvi da se moliš a da nisi baba sa pola pomrle familije, gore će te ismejati nego ijedan drugi regionalni pripadnik našeg inače generalno bezbožničkog naroda.

Како би објаснио највећи број мешаних бракова управо у срединама у којима су Срби највише страдали од усташког ножа (нпр. Смиљане, Дивосело, Госпић) ?

Ne znam. Mešoviti brakovi su verovatno plod mnogo jače ljubavi nego što je to uobičajeno i kad razmislim, za sve mešovite brakove koje znam, ne pada mi na pamet nijedan par koji se razveo. Za razliku od čistih brakova, gde sam baš skoro pričao sa jednim školskim, gde ispada da od svih iz generacije koji su se poženili ili poudavali tokom ranih dvadesetih, skoro niko nije ostao u braku. I tu znam pravoslavno-katoličke, pravoslavno-muslimanske, srpsko-mađarske uglavnom. Srpsko-rumunske i srpsko-slovačke baš i ne računam u mešovite jer u njima u praksi nema nikakvog kontrasta, ali kod ovih ima, i to žestokog.

) najviše vole da psuju Boga, Božju mater, nedelju, krst itd. .

To je ruzan obicaj koji nema veze sa komunizmom. Moj djed je imao taj obicaj, a cijeli rat je bio u cetnicima, poslje rata na robiji zbog toga, i cijeli zivot je mrzio komunizam i Titovce.
O tome se more procitati i u starijim knjigama prije nego je bilo i pojma o komunizmu.
I nije to psovanje Boga, Nedlje itd. svojstveno samo Licanima i Dalmaticnima, to sam cuo uopste od Srba ma dje zivili.

Ne znam. Mešoviti brakovi su verovatno plod mnogo jače ljubavi nego što je to uobičajeno

Zasto bi to bilo "plod jace ljubavi"? Zar se neko zenio s namjerom da bira, ovu ili onu naciju? I uopste sta ima ljubav sa brakom? Za brak treba daleko vise od ljubavi... on more poceti sa tijem, a i ne mora, i treba tu puno vise posla da ljubav dodje na vrlo nisko mjesto.
Dodju djeca pa to drzi brak... a nekad ni to.
Drugima je ekonomska sigursnost spona...
Trecima nesto trece.

Ma jesam i ja čuo, ali su to uglavnom bili ljudi koji su bili nebitni i u starom i u novom režimu, plus što predstavljaju manjinu. I to sve izraženiju manjinu što je njihov značaj bio ili jeste veći. Većina, ukljujući i one obične, poziva se na greške, okolnosti, situaciju, stanje obmane i opet sebe prikazuje kao žrtvu toga. Kad spomenuh Čehe, Kundera je pominjao češke pristalice SSSR-a koji su se začas našli u opoziciji SSSR-u, priznavali svoje greške, ali se vadili na iste te stvari i spomenuo moralnost jednog grčkog kralja Edipa koji se takođe u neznanju ogrešio o moral, pa je sam sebi iskopao oči i prešao u prosjake. Takav primer prihvatanja odgovornosti nemamo i to se vidi i na ovom forumu - pišeš normalno, a gomila iskeženih baksuza ti se natovari za vrat i brane srpstvo od tebe, a znaš da je lično on ili njegov otac odgovoran za to stanje srpstva, jer ko je u ono vreme bio protiv toga, ubijen je, upropašten ili iseljen, a ko je ćutao i bio neupadljiv u svojoj umerenosti i trudio se da bar na ličnom i porodičnom planu ostane pošten, tako se ponaša i danas, ne lovi izdajnike i ne uteruje drugima srpstvo i pravoslavlje koji su u njemu vaskrsli raspadom SFRJ ili raspadom nekadašnjeg SPS. To da nije bitno da li je neko četnik ili partizan, može da bude nebitno jedino nekome ko je bez mozga ili ko nije svestan da je ušao u redove neprijatelja, jer stavljanje petokrake na čelo podrazumeva pristajanje na Komunistički manifest pre svega, a to nije bila nikakva tajna jer su komunisti u Kraljevini i bili zabranjeni i proganjani javno i javno osuđivani. Naravno da važi ono Njegoševo "Zlo pod gorim, ko dobro pod zlim", stupali su naši i u austrijske vojne redove kako bi se borili protiv Turaka, ali su ulazili sa svešću da je u pitanju tuđa armija i unutar te tuđe armije su imali svoje čete i svoje komandante koji su se brinuli o zaštiti njihovih prava. Oni Ličani koje ja znam, kao i Dalmatinci (sa izuzetkom Ličana solunskih dobrovoljaca u Vojvodini, koji su bili odani kralju, i pretpostavljam sa izuzetkom četničke emigracije) najviše vole da psuju Boga, Božju mater, nedelju, krst itd. i većih anti-pravoslavaca od njih mislim da ne znam u celokupnom srpskom narodu. Ali na jedan čudan način, krste decu i slave slavu i velike praznike, ali preziru crkvu, sveštenstvo i suštinu pravoslavlja. I danas srbuju i pevaju četničke pesme, ali da te čuju da postiš ili da te vide u crkvi da se moliš a da nisi baba sa pola pomrle familije, gore će te ismejati nego ijedan drugi regionalni pripadnik našeg inače generalno bezbožničkog naroda.

Ниси ништа нетачно написао, нажалост, и ако ми се желудац буни на ове редове.

Осим што мислим да је та прича са приступањем КП много замршенија и не може се свести на просто ''они су знали да је кп била забрањена''.

To je ruzan obicaj koji nema veze sa komunizmom. Moj djed je imao taj obicaj, a cijeli rat je bio u cetnicima, poslje rata na robiji zbog toga, i cijeli zivot je mrzio komunizam i Titovce.
O tome se more procitati i u starijim knjigama prije nego je bilo i pojma o komunizmu.
I nije to psovanje Boga, Nedlje itd. svojstveno samo Licanima i Dalmaticnima, to sam cuo uopste od Srba ma dje zivili.

Setih se baš tebe, ali ne volim da idem unazad i menjam šta sam napisao. Previše sam generalizovao i nisam naglasio da ne mislim na sve, i nisam istakao svetle kontra-primere kojih ima mnogo i nisam spomenuo da su, kontra tome, jedni od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje poznajem upravo Ličani iz Like ili njihovi sinovi/kćeri rođeni u Srbiji, tako da se izvinjavam na generalizaciji. Ali ona generalna slika prosto upada u oči i ne mogu da je ne primetim.

Zasto bi to bilo "plod jace ljubavi"? Zar se neko zenio s namjerom da bira, ovu ili onu naciju? I uopste sta ima ljubav sa brakom? Za brak treba daleko vise od ljubavi... on more poceti sa tijem, a i ne mora, i treba tu puno vise posla da ljubav dodje na vrlo nisko mjesto.
Dodju djeca pa to drzi brak... a nekad ni to.
Drugima je ekonomska sigursnost spona...
Trecima nesto trece.

Zato što ljubav nije samo osećanje strasti i zanesenosti koje se oseća na početku, ljubav je i spremnost na kompromise, na gaženje sebe i svog ega, na činjenje ustupaka čak i ako ih ne shvatamo, ali ako vidimo da su voljenoj osobi veoma bitni. Osobe iz različitog kulturnog podneblja i različite vere, a naročito iz zavađenih nacija, vera ili familija, u jedan takav odnos ulaze na samom početku i uglavnom svoje početne simpatije zbog tih razlika u startu guše, svesni mogućih budućih problema i komplikacija. Ne znam da li sam u pravu, ovo sad iz glave izmišljam, živim u jednom maltene čistom srpskom okruženju i manjina i mešovitih brakova ima malo, ali kada po glavi prebiram one za koje znam, stvarno ne znam ni za jedan razvod. (Ne računam ove javne ličnosti i velike ljubavi hrvatskih manekenki i pevačica i srpskih tajkuna, već običan svet, sirotinju i nižu srednju klasu.) A danas razvoda i raskida nikad više, bar u mojoj i meni bliskim generacijama (pa i kod starijih).

Јој јесте, ужас.
Имам родбинске везе са Шумадијом и иста прича. z:cry:

- - - - - - - - - -

Mislim da se radi o dvostrukom nedostatku "isprane srpske svijesti" - nedostatku nacionalne svijesti ( zbog partijskog djelovanja?) i konformizma.

Jedan dio nesretnika iz Gospica, iako ranije izbjegao, vratio se po pozivu na posao!!!
Nikada nismo neprijatelja adekvatno ocijenili!

Ceterum censeo! Krampove u ruke i na Velebit!
Такве једне сам лично познавала. Баш та прича је била, позвао их комшија да се врате на посао јер се све средило и све је како треба. И онда су им 20. октобра упали у стан и убили их негде ван града.

Setih se baš tebe, ali ne volim da idem unazad i menjam šta sam napisao. Previše sam generalizovao i nisam naglasio da ne mislim na sve, i nisam istakao svetle kontra-primere kojih ima mnogo i nisam spomenuo da su, kontra tome, jedni od najboljih i najkvalitetnijih ljudi koje poznajem upravo Ličani iz Like ili njihovi sinovi/kćeri rođeni u Srbiji, tako da se izvinjavam na generalizaciji. Ali ona generalna slika prosto upada u oči i ne mogu da je ne primetim.

Mislim da to prije ima veze sa porodicnim odgojem nego sa podnebljem na kome su ti ljudi odrasli. Psovanje uopste, a narocito ruzno psovanje, je svesrpski problem. Ako je psovao djed, otac, psovace i sin... Ako nije, vjerovatno nece.

Zato što ljubav nije samo osećanje strasti i zanesenosti koje se oseća na početku, ljubav je i spremnost na kompromise, na gaženje sebe i svog ega, na činjenje ustupaka čak i ako ih ne shvatamo, ali ako vidimo da su voljenoj osobi veoma bitni. Osobe iz različitog kulturnog podneblja i različite vere, a naročito iz zavađenih nacija, vera ili familija, u jedan takav odnos ulaze na samom početku i uglavnom svoje početne simpatije zbog tih razlika u startu guše, svesni mogućih budućih problema i komplikacija. Ne znam da li sam u pravu, ovo sad iz glave izmišljam, živim u jednom maltene čistom srpskom okruženju i manjina i mešovitih brakova ima malo, ali kada po glavi prebiram one za koje znam, stvarno ne znam ni za jedan razvod. (Ne računam ove javne ličnosti i velike ljubavi hrvatskih manekenki i pevačica i srpskih tajkuna, već običan svet, sirotinju i nižu srednju klasu.) A danas razvoda i raskida nikad više, bar u mojoj i meni bliskim generacijama (pa i kod starijih).

Jako, jako tesko. Bio sam u vezama sa drugim nacijama (ne sa Balkana) i mogu reci da nijesam imao hrabrosti da se suocim sa dodatnim problemima, koje brak sam po sebi ionako donosi. A pogotovo sto su tu i familije sa obe strane...
Takodje i vjera, mores ti da se ne drzis toga, ali ako se druga strana drzi, sta onda? Mores pristati da ti se to nametne, tebi ili djeci, ali to je nametnuto i nije to zgodno progutati. I stotine drugi problema...

Na jedan cudan, praiskonski nacin, oni smatraju Svevisnjeg svojim drugom i sapatnikom kojem imaju pravo reci da se ne slazu sa njegovim odlukama i da su ljuti na njega.
I kada mi zene u crkvi za Bozic slusamo popu, oni su vani, piju kuhanu rakiju, cuvaju nas i paze da mi "sve to obavimo i za njih".
To samo Krajisnici razumiju!
Pozdrav Krajisnicima i fanovima, uz poziv:

"Kramp u ruke i na kraske jame Hercegovine, Dalmacije i Like"!

Mitomanija,
na prostoru NDH živjelo je 1 800 000 Srba.
Srbija u rat 1914. ulazi sa oko 4.5 miliona ljudi.Po tebi gine 1.3 miliona .To je dakle 1918. oko 3,3 mil ljudi.
U popisu 1921. ima 4.8 mil.
Radi se o Srbiji u granicama iz 1913. + teritorij dobiven od Bugarske 1919. (Bosilegrad, Caribrod i Strumica).
Predkumanovska Srbija
1900. 2 529 196
1905. 2 724 859
1910. 2 922 058
1921. 2 601 044
1931. 3 265 177
Dakle, po stopama rasta u desetljeću 1900.-1910. kad se stanovništvo povećalo za 7.74% u prvoj petoljetki i 7.24% u drugoj petoljetki, možemo zaključiti da bi maksimalni porast 1910.-1920. bio za 15.53%, a možda i manje.
Dakle, očekivano stanovništvo na kraju 1920. ili početku 1921. bilo bi 3 375 854.
Zatim treba ga umanjiti za žrtve I. i II. Balkanskog rata.
Dakle, gubitak predkumanovske Srbije u oba Balkanska i Prvom svjetskom ratu je cca. 453 796 ljudi ili cca. 15.53% stanovništva, a nikakav milijun ili 1/3.
I na Sandžaku i na Kosovu su ratni gubitci manji nego na tlu predkumanovske Srbije
На простору онога што ће касније постати НДХ живело је можда толико Срба не рачунајући Срем и то 1931 године.
За време првог светског рата Србија је изгубила од 1,1 милиона до 1,3 милиона становника а ове твоје калкулације покупљене ко зна одакле задржи за тебе.
Као што знамо наталитет измећу два рата и то не само србског становништва био је изузетно висок и повећавао се из годину у годину, да би пао за време другог светског рата због објективних околности, после рата је поново уследио раст.Довољно је рећи да је број становника краљевине Југославије( без Истре) 1921 био близу 12 милиона, од тога Срба или Хрвата око 9 милиона, а десет година касније 1931 близу 14 милиона, разлика је 2 цела милиона, па сад ти види колико би живело становника 1941, и колико проценат би отпадао на Србе јер су ови пописи били на верској основи, свакако значајан.По попису из 1931 године број православаца у БиХ је 1,1 милион а у Хрватској негде око 700 000 што даје цифру од 1,8 милиона и то без Срема, додај на ово висок наталитет од 1931 до 1941, па срачунај математичару.
Skratit ćemo. Žerjavić u svojoj knjizi piše da je pročitao izvještaj navedene tročlane komisije i da u njemu ne piše to što ti tvrdiš (pretpostavljam da prenosiš tvrdnje jednog od članova komisije - koje su opovrgnute od drugog člana te komisije).
Sad ću predvidjeti što češ odgovoriti (da skratimo nepotrebnu raspravu)
pa što ću ja odgovoriti i tako u krug sve dok se jedan od nas ne uputi u Jasenovac i pročita originalni izvještaj.
Да ли си ти прочитао Жерјавићеву књигу?
Ово што си ти дао је неки текст који је писао горе поменути аутор Стрчић 1992 године у Глобусу, и који се позива на Жерјавића и нигде не помиње да је он демантовао ову комисију већ једног другог аутора Булатовића, и не даје уопште ни наговештај на основу чега Жерјавић нешто тврди и како израчунава број жртава, тако да мислим да је Стрчић тај који фантазира, наводи и на самом почетку да је Тито рекао колико је жртава било, тј. 1,7 милиона, у Југославији, и сви остали то прихватили па се после то провлачило, очигледно не зна да су прве процене жртава рата обавиле државне, земаљске, обласне комисије које су формиране после рата.
Као основни докази тих комисија послужили су искази и сведочења сведока, а не нека ископавања за која није било времена или неки демографски подаци, а како су она углавном непоуздана зато смо и добили врло велике процене убијених у Јасеновцу које се крећу од милион па навише, које су дакако претеривање.
Занимљив је исказ овог сведока, само он није жртва већ писар и није Србин већ Хрват:
"Duzemlić Milan, star 25 godina, Hrvat, rodom iz Drenovog Boka, srez Novska, u logoru od 21. 12. 1943. do 1. 1. 1945. godine, općinski bilježnik u Jasenovcu, pod zakletvom izjavljuje: "Iz logora Jasenovac stizali su izvještaji u kojima sam ustanovio da je do 21. 12. 1943. godine umoreno oko 900.000 zatočenika. Te spiskove je vidio i blagajnik općine Risović Stjepan. Pošto sam ja bio općinski bilježnik, te spiskove i ovo sam vidio svojim očima".
(Zapisnik Komisije od 18. maja 1945. godine.)

POKUŠAJ UTVRĐIVANjA ZLOČINA

1. Odlukom AVNOJ-a, 30. novembra 1943., osniva se Državna komisija za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača.
2. 8. maja 1944. donosi se Pravilnik o radu državnih tijela i građana na saradnji u otkrivanju zlodela.
3. Osnovano je 6. zemaljskih republičkih komisija, jedna pokrajinska i dvije oblasne, a sredinom 1946. godine djelovalo je 65. okružnih, 299 sreskih i 1210 opštinskih komisija. Pored pomenutih komisija, bilo je formirano 28 komisija sa zadatkom da istražuju i utvrđuju zločine većeg obima i specijalnog karaktera. Na ovome je radilo 439 službenika u Državnoj komisiji.
4. Bile su imenovane delegacije koje su bile priključene komisiji OUN za ratne zločine u Londonu, a posebno pri američkoj, britanskoj i francuskoj zoni u Nemačkoj, Austriji i dr.
5. Komisije su prikupile više od 900.000 prijava o radnim zločinima i zločincima. Saslušano je 550.000 svjedoka.
Pronađeno je oko 20.000 originalnih dokumenata iz neprijateljskih izvora.
Utvrđeno je oko 65.000 ratnih zločinaca, izdajnika i narodnih neprijatelja.
Upućen je Izveštaj Jugoslovenske državne komisije Međunarodnom sudu u Nirnbergu sa još 160 izvornih dokumenata (kao dodatak). Pritisgli izveštaji nedvosmisleno govore o strahotama genocida prema Srpskom narodu, prema Jevrejima i Romima.
Na osnovu pristiglog materijala Dr Anton Pogačnik iz Zavoda za antropologiju - Ljubljana, dolazi do podatka, na osnovu masovnih grobnica, da je broj ljudi koji su izgubili život u Jasenovcu i Gradiški oko 730.000 - Ovaj izveštaj nije uključen u ukupan broj žrtava.
Komisija tvrdi da samo u logoru Jasenovac je ubijeno između 500.000 i 1.400.000 žrtava. Ovakve razlike dolaze na osnovu iskopavanja jama gde su žrtve spaljivane; kod drugih iskopavanja gde su žrtve kuvane u kazanima, zatim su ubice prilikom ubijanja i zakopavanja žrtava slagali i posle svakog složenog debljeg reda posipali živim krečom. O ubijanju maljem i bacanjem u reku nema podataka, a to se radilo danima!

Ustaše su se hvalile brojem "skinutih skalpova"? Dakle, reci ti meni, je li u prirodi čovjeka kad se nečim hvali (u ovom trenutku nije bitno što je to čime su se oni hvalili bilo za plakanje i nevjericu) da bude realan ili da pretjeruje? Nadalje, objasni mi je li izjava, komentar svjedoka ili procjena doista u svakoj prilici izvor prvog reda?
Svjestan sam činjenice da istraživanje još nije gotovo i da se svake godine popis nadopuni sa par tisuća novih imena, ali je jasno da brojka teško može iti približiti se zacrtanoj od minimalno 700.000 ljudi. Nego, objasni mi, misli li se na 700.000 ljudi neovisno o nacionalnoj pripadnosti ili samo Srba?
Нема разлога да су се усташе међусобно хвалиле изузев ако нису имали неко такмичење ко ће више Срба да убије.Уосталом имамо и немачке извештаје који говоре сличне податке, тешко да су сви они преувеличавали.
Са сведоцима стварно треба бити опрезан ту си у праву, поготово ако су били жртве том приликом, или ако су жртве неки њихови познаници, зато ја сведочења јасеновачких логораша увек узимам са великом резервом.
Наравно да бројка пописаних имена тешко може доћи до 700 000, ево сад су после 70 година стигли тек до близу 90 000 имена, то је врло захтеван, мукотрпан и скуп посао, и наравно спор, на пример само у Доњој Градини постоји око 130 јама, а ексхумирано је тек 3-4 па ти види, а где су они спањени, скувани, и заклани па гурнути у Саву, ко ће то све пописати, да не помињем да су усташе два пута уништавале документацију 1943, и у мају 1945 године, а да је државна комисија обуставила рад марта 1948 по наређењу власти, а по сопственим проценама обрадили су између 56-59% жртава рата.
То сад већ зависи кога питаш, ја сматрам а и највећи број људи колико сам приметио, да је број убијених у Јасеновцу, свим његовим логорима са Старом Градишком, између 600-700 000 и односи се на све жртве.

Jesam, pročitao sam Žerjavićevu knjigu. Ovo što si ti našao je vjerojatno neki prikaz te knjige.
Ne želim se izgubiti u opširnosti.
Kao što sam već rekao. Žerjavić navodi da je jedan član te određene komisije lažno predstavio rezultate njezinog rada. Te, po Žerjaviću lažno predstavljene rezultate, si ti naveo u ovoj temi i ja sam rekao da su ti određeni rezultati te određene komisije lažno navedeni. Naime, opet prema Žerjaviću, ta komisija je vršila iskapanja. Ono što je iskopala ne može nikako potkrijepiti broj žrtava koju je jedan od članove te komisije iznio u javnosti.

Čini mi se da se dio knjige nalazi ovdje na engleskom jeziku. http://www.croatianhistory.net/etf/bul3.html

RADNIK IZ NJEMAČKE U TRANSPORTU NALAZI SVOJE UMIRUĆE DIJETE

Prije nekoliko dana dva su se radnika vratila iz Njemačke, kamo su se javili kao dobrovoljni radnici da bi mogli uzdržavati svoje obitelji. Bilo im je obećano da će moći slati novac. Kad su čuli za PROGONE, dobili su dopust da potraže svoje. Jedan od njih, iz Mostara, NAŠAO JE ŽENU I JEDNO DIJETE. Bili su vraćeni iz Maribora i oboje bili u Zaraznoj bolnici. NEDOSTAJALA MU JE MALA DJEVOJČICA. Došao je k nama. Kazali smo mu da pričeka, jer ćemo uskoro dovesti djecu iz logora. SAD SU OBOJICA ČEKALA NA TRANSPORT NA KOLODOVORU. Dobili su dozvolu da prođu uzduž čitavog vlaka, ALI MALU DJEVOJČICU NISU NAŠLI. Otac je zvao »LJUBO, LJUBO« duž čitavog transporta, ali nije bilo odgovora na očev zov. Bio je već i kod mene, ali uzalud. No, imala sam malu djecu, tako slabu da više NISU MOGLA SJEDITI. Opet je otac došao do vagona i sada sam svako malo dijete podigla i najednom se prolomio STRAŠAN OČEV KRIK. U jednom malom umirućem djetešcetu prepoznao je svoju kćer, koja je nekad bila tako punašna i jaka. Ne može je uzeti, jer najprije moramo proći kroz stanicu za raskuživanje. Otišao je unaprijed tamo. BOJIM SE DA ĆE MI I TO DIJETE UMRIJETI PRIJE NEGO ŠTO GA OTAC PREUZME. NO IZDRŽALO JE. Kad je vlak konačno stao, druga djeca izlaze na livadu. SAMA SU SE SVRSTALA U RED da odu u stanicu. No, moja moraju ostati ležati DOK SE NE DONESU NOSILA. Pozivam oca i kažem mu da ne čeka, neka dijete ŠTO JE BRŽE MOGUĆE SAM ODNESE U BARAKU gdje čekaju liječnici. SAV OBLIVEN SUZAMA čovjek je jedva imao snage preuzeti taj, ah, kao PERCE LAGANI TERET. Preuzeo je svoje djetešce još živo i doveo ga do liječnika, iako je svaka pomoć bila prekasna.

Iz Dnevnika Diane Budisavljevic

- - - - - - - - - -

DRUGO PUTOVANJE U STARU GRADIŠKU

13.7.42.
Ujutro u 6,25 ponovo odlazak u Staru Gradišku. Ovaj put su nalog za put dobila i dva domobranska liječnika, dr.Tomašić i dr.Milas. Pomogli su nam kod preuzimanja i transporta djece. Kako je poslijepodne padala kiša, pisali smo liste u predvorju dječje bolnice. Djeca koju smo popisali ustaše su odvodile na prvi kat. ODMAH SU IH ODVAJALI OD MAJKI KOJE SU BILE ZATVARANE iza drvenog zida u dvorištu te zgrade. NE MOŽE SE OPISATI KAKVI SU SE BOLNI PRIZORI TU ODVIJALI. KOLIKO JE BILO HRABROSTI U TIH ŽENA. NEKA MALA DJECA NISU SE HTJELA DVAJATI OD MAJKI i sada su očajne majke govorile svojim najdražima »biće ti lijepo, nemoj se bojati, uskoro ču doći po tebe«. I UVIJEK OPET TIHO PITANJE UPUĆENO NAMA, HOĆE LI VIŠE IKADA VIDJETI SVOJU DJECU. Stalno smo ponavljali da će djeca doći u domove, da im nećemo učiniti ništa nažao, da ćemo se za njih brinuti dok se majka ne vrati iz Njemačke i sama preuzme svoje dijete. I nakon upisa u listu, POSLJEDNJI POLJUBAC, POSLJEDNJI ZAGRLJAJ, često SAMO NA BRZINU jer su BEZDUŠNI USTAŠE NASILNO RAZDVAJALI MAJKE OD DJECE.

Naš je nalog bio ne preuzeti previše djece odjednom, kako bi ih se u vagonima moglo bolje smjestiti i da bi raskuživanje i smještaj djece u Zagrebu bolje funkcionisao. Zbog toga smo morali izvjestan broj djece ostaviti, ali smo s komandantom logora dogovorili da ćemo za dva dana doći po tu djecu. Oba domobranska liječnika su trebala ostati, tako da nam mogu pomoći i kod idućeg transporta. Imali smo 650 DJECE. S još jednom sestrom preuzela sam vagon s 56 DJECE. VEĆINA IH JE BILA MLAĐA OD PET GODINA. BILO JE I OSMERO DOJENČADI STARIH OD DESET DANA DO GODINE. No ovaj put smo na podu imali slamu. U Okučanima su znali za transport i žene su nam navečer donijele čaja, kruha, voća i klača. Tako su se djeca barem malo mogla okrijepiti.

14.7.42.
Dolazak u Zagreb

TREĆE PUTOVANJE U STARU GRADIŠKU

15.7.42.
U 6,25 opet odlazak. Stigli smo ovaj put s velikim zakašnjenjem. Već na kolodvoru u Okučanima nam je saopćeno da je dr.Tomašić nazvao i kazao DA SU ŽENE S DJECOM ODVEDENE U MLAKU (Ženski logor koji je pripadao kompleksu jasenovačkih logora pod nazivom Logor VI). Sestra Habazin je još jednom nazvala liječnika. NISU GA VIŠE UOPĆE PUSTILI U LOGOR I KAZALI SU MU DA SU DJECA ODVEDENA. (To nije bilo točno. Djeca su preko cijelog ljeta bila u logoru i tek u kasnu jesen ustaše su dovele one koji su preživjeli – 12.studenoga 1942. 91 teško bolesno dijete od njih VIŠE OD 300 koje smo morali ostaviti). Pitali smo na kolodvoru, pitali smo stanovnike mjesta, ali nitko u posljednja dva dana nije vidio prolaz transporta. Bili smo uvjereni da su djeca još u logoru. Sestra Habazin telefonira u Zagreb i dobiva nalog da iz logora Dubica (Logor u Hrvatskoj Dubici, grad u kotaru Glina) DOVEDE 200 DJECE. U mjestu su se nalazila skupina izbjeglica iz Bosne koji su se trebali vratiti i sad su čekali dozvole za put. Ljudi u velikoj bijedi S MNOGO MALE DJECE. Sestra Habazin im je podijelila hranu koju smo ponijeli za planirani transport.

Kako do poslijepodneva nije bilo vlaka, a nismo imali dozvolu za kretanje mjestom – naša je dozvola važila samo za neposredno putovanje u Staru Gradišku – provele smo vrijeme u maloj gostioni u blizini kolodvora. Naišao je kamion s logorašima kako bi preuzeo robu s kolodvora. S njima je bio i komandant. Došao je u gostionu i još jednom kazao da su djeca već odvedena. Njegovo je ponašanje vrlo neugodno. Pod DOJMOM LUBURIĆEVE PRIJETNJE DA ĆE NAS SVE POTRPATI U LOGOR, ČAK JE I SESTRA HABAZIN IZGUBILA SVOJE INAČE TAKO VELIKO SAMOPOUZDANJE i tražila je da čekamo vlak na kolodvorskom peronu. Smatrala je da smo tamo sigurniji. Ostali putuju izravno u Zagreb, a sestra Habazin i ja u Dubicu, u tamošnji logor. PROLAZILI SMO KRAJ BEZBROJ SELJAČKIH KOLA KAKVA SU IMALA SELJACI S KOZARE I KOJA SU MORLA OSTAVITI KAD IH SE TRPALO U VAGONE. U Dubici su dežurala kola Crvenog križa. Liječnik i sestre su nam kazali da je prethodnog dana logor ispražnjen, svi su u vagonima odvedeni prema Beogradu. Prevezli su nas bolničkim kolima do Zagreba. Stigli smo u 20,45. PUTEM SU NAM SESTRE PRIČALE O STRAŠNIM DOGAĐAJIMA KOJI SU SE ZBILI PRETHODNIH DANA. Ljudi su dovlačeni ovamo UPRKOS OBEČANJIMA datim preko plakata i letaka bačenih avionom da će se moći vratiti kući svako ko se preda ustašama. Svi su bili zarobljeni, MUŠKARCI VELIKIM DIJELOM STRIJELJANI, stoka i sva imovina oduzeti.

16.7.42
Odmah ujutro odlazim s dr.Vidakovićem kapetanu von Kotzianu u njegov ured u Feldkommandanturi. Izvještavamo o DJECI KOJU NISMO MOGLI DOBITI. Naziva ravnatelja Kvaternika. Dobiva odgovor da se ništa ne zna o tome gdje su ta djeca, ali će se raspitati. Već pred odlazak u Okučane nije mi bilo dobro, boljelo me grlo. Poslijepodne sam morala leći zbog angine.

- - - - - - - - - -

JASTREBARSKO

Prof. Bresler odlazi službeno autom u Jastrebarsko i poziva me da mu se pridružim. S nama se vozila i jedna od sestara zaposlenih u Jastrebarskom. U gradu je morala nešto obaviti. Prof.Bresler se trudio da mi tamo sve pokaže. Najprije bolnicu u starom dvorcu. Tu smo zajedno s liječnicima ručali. Poslijepodne odlazimo kolima u Reku gdje su smještena MALA DJECA, GOTOVO SVA GOLA. Gđa dr.Dragišić nam tumači kako je teško što obično po troje djece leži u istom krevetu, bez pelena, tako da se stalno prljaju. Obećavam da će se moja Akcija pobrinuti za pelene. Pokazane su mi i barake gdje se nalaze veća djeca, park i GROBLJE U KOME SVAKO DIJETE DOBIVA NJEGOVANI GROB – AH, TAKO MNOGO BEZIMENIH GROBOVA, A U SVAKOM GROBU MAJČINO NAJDRAŽE BIĆE. Zahvalna sam prof.Bresleru što si je dao truda sve mi to pokazati.

Pelene za Jastrebarsko

28.7.42.
Dogovaram sa saradnicima Akcije o odjeći i rublju za Jastrebarsko. Gđa Bojanić će se za to pobrinuti.

MALA DJECA U JERONIMSKOJ DVORANI

22.10.42.
Kod posljednjeg transporta direktor Zavoda za gluhonijeme nije želio uzeti sasvim malu djecu. Tako su k njemu došla samo veća. Malena, kad više nije bilo mjesta na Josipovcu i u Kukuljevićevoj, morala su biti smještena u Jeronimsku dvoranu. Bilo je to PRVI PUT DA SU DJECA STARA SAMO NEKOLIKO MJESECI DOŠLA U DVORANU, gdje nisu postojale nikakve mogućnosti za njihovu njegu, niti je postojala mogućnost za uređenje mliječne kuhinje. Opet sam razgovarala u Ministarstvu, gdje su mi još prethodnog dana obećali da će djeca ipak biti smještena u Zavod za gluhonijeme. Tako se nisam začudila kad me dr.Vidaković poslijepodne nazvao i kazao da je već naručen autobus Crvenog križa i neka dođem pomoći djecu prevesti. Molio me da se i ja povezem posljednjim autobusom i POKUŠAM UMIRITI DIREKTORA. Sada se tek ispostavilo da je dr.Vidaković sve učinio na svoju ruku. Kazao je direktoru da ima svega nekoliko djece i kad se direktor složio da ih se dovede, DOVEO IH JE OKO 40. Povezla sam se autobusom i pomogla da se djeca smjeste u sobe. Odmah sam pozvana direktoru. Čim su djeca izašla iz autobusa, NISU ČEKALA DA IH SE PONESE STEPENICAMA, VEĆ SU VRLO VELIKOM BRZINOM SAMA NA RUKAMA I NOGAMA PUZALA UZ STEPENICE. Nisam to ponašanje razumjela dok nisam primjetila da kad stignu u sobu nestaje smijeh s njihovih lica i gotovo sva počinju očajno plakati. ISPOSTAVILO SE DA SU SE DJEČICA NADALA DA IH VODIMO NJIHOVIM MAJKAMA. Već su me sestre u Jernomiskoj dvorani upozorile na neku DVOGODIŠNJU-TROGODIŠNJU DJECU koja su STALNO LUNJALA DVORANOM i SUSJEDNIM PROSTORIJAMA TRAŽEĆI I ZOVUĆI SVOJE MAJKE.

Kod direktora se na mene sručila prava oluja. Pokušala sam ga umiriti i kazala da je glavno da su djeca u Zavodu, jer je noću padala kiša, A U DVORANI JE PROKIŠNJAVAO KROV. Drugo jutro DVORANA JE BILA PUNA VODE. No premještaj je uslijedio prekasno. Veliki broj djece je iz Siska došao s ospicama kojima se sada zbog HLADNOĆE U DVORANI, pridružila i UPALA PLUĆA, tako da smo VELIKI BROJ TE DJECE IZGUBILI.

To sto su klali u Jaenovcu masovno i ko vise da je veci heroj,jer time se hvale medjusobno, je dio nase serbske ratnicke tradicije. Naime, ista je stvar sa Turcima tj poturicama,ko donese vise glava veci je junak.(nebitno crnpgorcac po-turskih ili obrnuto,cak su se glave usoljavale i slale u stambol, brzom postom kako rece Celebija) Ne cudi da su iz zaostalijih krajeva Hercegovine svetog Save regrutovani ti bastinici nase ratnicke tradicije,i to redovno porijeklom Srbi,Luburic i slicni. Neko rece balkanska,citaj ratbicko srbska vojna okrutnost plus rimokatolicki vjerski fanatizam,najgora kombinacija,Jasenovac je trijumf te morbidnosti!

Iz knjige Hrvata Cedomila Hubera:

Bio sam zatocenik logora Jasenovac, dosta realna knjiga.

Pogledajte prilog 317605

Nije to, komšija, dio srpske ratničke tradicije, već je to dio dinardskog mentalnog sklopa, specifičan za sve narode koji se nalaze unutar tog geografskog područja. U stručnoj analizi taj mentalni sklop ima naziv "sindrom Kraljevića Marka" i on je doista najprisutniji kod srpskog naroda, ali nije njegov specifikum.

Ovde može da se doda i to:

"Hrvati za 15 dana skupili 650.000 potpisa za referendum protiv ćirilice!"
http://www.pressonline.rs/svet/balk...00-potpisa-za-referendum-protiv-cirilice.html

Pa da se to desilo u Srbiji (referendum protiv latinice), Srbija bi opet bila pod sankcijama :)

I što ima veze koliko se ljudi izjasnilo oko nečega? Nije problem sakupljeni broj potpisa, već nakaradno izmijenjen Zakon o referendumu u cilju provođenja glasanja o pristupanju Republike Hrvatske EU-u koji je nehotice omogućio biraćima manipuliranje i provođenje jednog takvog referenduma. To je zapravo bumerang koji se vratio nesavjesnim političarima.

Istina je da su sadasnji Srbi nesposobni za organizaciju,korumpirani,nekulturni...ali istina je i da je EU 4.rajh, Njemacka,ilinova Austro Ugarska prosirena,tamnica za Slavene koji e biti sklavi a vec jesu,sluge,jeftina radna snaga...U Bjelorusiji iako sve zaostalo,zemlja ima samostalnost,cista je,svi su zaposleni...naravno bez Rusije to nebi imali,jako mi se tamo dopalo,a cim predjes u Poljsku,Slovacku sve sljasti od zapada,i lazi...a mnogi u kreditima,ocajni i nesretni. Mislim da je EU velika prevara,ali su jaki u svakom pogledu,sem moralnom.

Tipične razlikovne izjave po kojima je moguće razaznati izmanipuliranog ekstremnog desničara od demokratskog građanina su:

1. Na djelu je belosvetska urota protiv Srbije i srpskog naroda.
2. Zli Zapad pod vodstvom genocidnog Vatikana želi uništiti Srbiju, zadnji stup obrane pravoslavnog Istoka.
3. Srbi su neupitno i u svemu bezgrešni i u pravu, ali ipak zbog neobjašnjive mržnje cijelog svijeta trpe nepravdu.
4. Europska Unija je protiv Srba, Nijemci su protiv Srba. Dakle, EU je Četvrt Reich.

Mogao bih tako unedogled nabrajati ekstremističke tvrdnje i zablude ultradesnog dijela srpskog društva.

nisi upoznat sa decijim logorima u NDH?????????????????????? i dajes sebi za pravo da bilo sta komentarises na ovoj temi????????????????????????? ooo ne sumnjam da si cuo neku drugu verziju...al dzaba...o tome se dovoljno zna...izgleda ne znate samo vi...to mi je razumljvo ako si mladja generacija ali ako si stariji obican si lazov i falsifikator i u startu si se ovde diskreditovao kao ozbiljan sagovrnik...

Nisi cuo za logor Jastrebarsko??? ili Sisak, Gornja Rijeka, Lobor, Jablanac...

http://hr.wikipedia.org/wiki/Koncentracijski_logor_Jastrebarsko

Ispričavam se što nisam mator kao ti, koji je, očito, bio svjedokom tih događaja, ali ne mogu davati vrijednosne stavove o nečemu o čemu ne znam dovoljno. Ništa više od toga. Dakako da sam čuo za Jastrebarsko, ali nisam nikada čitao o tome pa se ne osjećam mjerodavnim donositi sudove. Također, ne želim se povoditi za tvojim stajalištima o tome, jer bi to bilo neozbiljno, odnosno, ne želim svoje stavove formuliati isključivo na tome za to što mi je netko drugi prezentirao tu priču, već sam ocijeniti na temelju više izvora o čemu se radi, a tek onda donijeti vlastiti sud. Mislim da je to fer i u redu.

Poslednja izmena:
JASTREBARSKO – Jedini koncentracioni logor koji je formiran isključivo za decu, a bio je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske

12. jula 1942. godine u mestu Jastrebarsko kod Zagreba formiran je ustaški koncentracioni logor za djecu, jedini takav u fašističkom dijelu Evrope i ostatku ratom zahvaćenog kontinenta.

U NDH državi postojalo je više koncentracionih logora, logora smrti, a neki od njih su u svojim kompleksima sadržavali i odjeljenja za djecu, poput onih u Staroj Gradišci, Jasenovcu, Uštici, Jablancu; Gornjoj Rijeci kod Križevaca i Lobogradu u kojima su, po nepotpunim istraživanjima stradavala djeca, brojem 42.791 srpske, 5.737 romske i 3.710 jevrejske narodnosti.

Jedinstvenost logora Jastrebarsko, čak i za tadašnji fašistički svet, za formiranje njihovih logora smrti, jeste u tome što je ovaj logor formiran isključivo za decu, odraslih zatočenika ovde nije bilo.

http://www.intermagazin.rs/jastreba...o-je-na-teritoriji-nezavisne-drzave-hrvatske/

Još bi me nešto zanimalo, onako teoretski. Koja je razlika između logora u kojem su zatvarani SVI zatvorenici bez obzira na spol i dob, gdje su u većini slučajeva skončali život nasilnom smrću nakon određenog vremena životarenja u prilično neljudskim uvjetima i logora u kojem su zatvorenici odvojeni s obzirom na svoju dob? Po tvom mišljenju ispada da je gore kada 1000 djece umre u specijaliziranom logoru, nego kada ih isti broj nastrada u univerzalnom logoru. Je li to sukus tvog razmišljanja ili sam nešto krivo shvatio?

- - - - - - - - - -

Не баш партизанског Богуне.
Захваљујући комунистичком покрету. Тако је прецизније.

А комунци су од старта били лажљивци, све су базирали на лажима, примарно циљ своје борбе. Вешто су је подводили под НОБ, а уствари су се борили за своју позицију.
Усташе и комунисти су сарађивали у смислу затирања српског, међутим, и једни и други су хтели власт.
Што се касније и видело из деловања усташког покрета у емиграцији.
У моменту кад се стигло до власти, наступила је колизија.

Kakvi su to bedasti zaključci "komunisti su se borili za svoju poziciju"? Nego za lčiju su se poziciju trebali boriti? Četničku? Nacističku? Ustašku?

Još bi me nešto zanimalo, onako teoretski. Koja je razlika između logora u kojem su zatvarani SVI zatvorenici bez obzira na spol i dob, gdje su u većini slučajeva skončali život nasilnom smrću nakon određenog vremena životarenja u prilično neljudskim uvjetima i logora u kojem su zatvorenici odvojeni s obzirom na svoju dob? Po tvom mišljenju ispada da je gore kada 1000 djece umre u specijaliziranom logoru, nego kada ih isti broj nastrada u univerzalnom logoru. Je li to sukus tvog razmišljanja ili sam nešto krivo shvatio?

- - - - - - - - - -

Kakvi su to bedasti zaključci "komunisti su se borili za svoju poziciju"? Nego za lčiju su se poziciju trebali boriti? Četničku? Nacističku? Ustašku?

ja mislim da sam tekst postavio na latinici...jesam...sta ti je sad nerazumljivo?

JASTREBARSKO – Jedini koncentracioni logor koji je formiran isključivo za decu, a bio je na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske

...Jedinstvenost logora Jastrebarsko, čak i za tadašnji fašistički svet, za formiranje njihovih logora smrti, jeste u tome što je ovaj logor formiran isključivo za decu, odraslih zatočenika ovde nije bilo.

tako je...greska je da se sve svodi na Jasenovac i da tu staje prica, sto cini mi se pokusavaju hrvati (umanjiti broj u Jasenovcu i to je to, kao da nigde drugo nije bilo stradanja)...Srbi su stradali na prostoru citave NDH, kao sto vidimo u ogromnom broju na pragovima svojih kuca, i te zlocine je predvodilo hrvatsko svestenstvo, u njemu ucestvovao ili ga podrzavao hrvatski narod...i to se nikad ne sme zaboraviti...ovo sto pokusava Orion, sa nekom navodno pomirljivom pricom, a u stvari vrlo lukavom i podmuklom nikada im ne sme proci...

Komšija, pišeš propagandu, a to je prilično neumjesna oblik komunikacije. Generaliziranje tipa "učestvovao ili ga podržavao hrvatski narod" su notorne floskule. U čemu se sagledavala ta podrška hrvatskog naroda? Je li baba Manda iz sela Prvić Donji trebala nakon gledanja tv reportaže o ratu :lol: uzeti laptop i napisati protestni e-mail Paveliću? Jesi li ti svjestan kakve gluposti valjaš? :lol:

- - - - - - - - - -

Не може то да им прође јер је колективно сећање увек јаче од сваке лажи.

А и лаж је плитка. :)

Nisam te baš dobro shvatio. Što to ne može proći? :dontunderstand:

- - - - - - - - - -

Крампови и спалеолози.
У Шаранову јаму су се спуштали енглески спалеолози, дубока је стотинама метара. И пуна костију.

Некадашња НДХ, а данашња Хрватска плива на српској крви. Не знам како мисле да ће то да им издобра.

Opet širenje neumjesne demagogije bez svrhe i razloga. :kafa:

Back