Jahve i Hrist

Samo činjenice priznajem, a to je da mi pokažete stih gde Isus naziva boga jahve/jehova/jhvh

Da li može pomoći sledeći stih? Apostol Pavle govori o Hristu ali Ga identifikuje sa Gospodom iz Torah....u poslnici Jevrejima 1.

"A sinu..i opet: ti si Gospode osnovao zemlju, i nebesa su delo ruku tvojih", Jevrejima 1,8.10

Da li znaš koji tekst iz Torah citira Pavle? To je tekst iz Psalma 102,25.

Pavle identifikuje Isusa sa Onim koji se pominje u Psalmu 102..e sada hajde da vidmo ko je to u Psalmu 102, 25.

"Davno si postavio zemlju, i nebesa su delo ruku tvojih. To će proći, a ti ćeš ostati; sve će to kao haljina oveštati, kao haljinu promeniće se", Psalam 102,25.26

Na početku Psalma David kaže:"Gospode! čuj molitvu moju, i vika maja neka izađe preda te", Psalam 102,1.

Dakle, Isus je poistovećen sa onim iz Psalma 102 koji u našem prevodu se izgovara "Gospod" koji je stvorio nebo i zemlju.

No, kada čitamo hebrejski tekst šta stoji na mestu koje mi čitamo sa Gospod?

1600612011095.png

Dakle, šta stoji..kome se David obraća a Pavle kaže da je to Isus?

Samo činjenice priznajem, a to je da mi pokažete stih gde Isus naziva boga jahve/jehova/jhvh
Gospod nije jhvh - אדוני
Bog nije jhvh - אלוהים
Otac nije jhvh -אַבָּא
Ima u Lukinom evandjelju isus govori u pasosu paralelu na Mojsijev goruci grm kao zivuceg boga.Dje ces veceg dokaza da mu Ehieh bog njegov.To pokazuje da Isus ne zna za svjet iznad andjeoskoga jer Isus prebiva u 3 em nebu.

Apsolutno tačno "ratnik" i to uopšte nije Isusov bog niti sam Hrist, jer da jeste on bi to potencirao.
Pa ko onda laže Hrist ili crkve i sekte?

Isus je ovim dao suštinu božiju. U pravoslavnom simvolu vere se kaže

Верујем у једног Бога, Оца,
И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божјег
И у Духа Светог.

Ko je pravoslavcima uvalio jahvu/jehovu/jhvh ja pojma nemam.
Kazes ratnik nije bog Isusa ?
Zasto u poslanici Rimljanima Gospod nad Vojskama Sabaot? Valjda znas da Sabaot iz stara zavjeta..
Romans 9:29, KJV: "And as Esaias said before, Except the Lord of Sabaoth had left us a seed, we had been as Sodoma, and been made like unto Gomorrha."

Da li može pomoći sledeći stih? Apostol Pavle govori o Hristu ali Ga identifikuje sa Gospodom iz Torah....u poslnici Jevrejima 1.

"A sinu..i opet: ti si Gospode osnovao zemlju, i nebesa su delo ruku tvojih", Jevrejima 1,8.10

Da li znaš koji tekst iz Torah citira Pavle? To je tekst iz Psalma 102,25.

Pavle identifikuje Isusa sa Onim koji se pominje u Psalmu 102..e sada hajde da vidmo ko je to u Psalmu 102, 25.

"Davno si postavio zemlju, i nebesa su delo ruku tvojih. To će proći, a ti ćeš ostati; sve će to kao haljina oveštati, kao haljinu promeniće se", Psalam 102,25.26

Na početku Psalma David kaže:"Gospode! čuj molitvu moju, i vika maja neka izađe preda te", Psalam 102,1.

Dakle, Isus je poistovećen sa onim iz Psalma 102 koji u našem prevodu se izgovara "Gospod" koji je stvorio nebo i zemlju.

No, kada čitamo hebrejski tekst šta stoji na mestu koje mi čitamo sa Gospod?

Pogledajte prilog 766971

Dakle, šta stoji..kome se David obraća a Pavle kaže da je to Isus?
Izlizali smo taj stih sa kojim ćemo opet doći do iste pozicije da ja tu ne vidim nikakvog jahvu a ti vidiš i poneki pravoslavac. I pitanje je glasilo gde ISUS spominje da mu je otac jhvh.

Izlizali smo taj stih sa kojim ćemo opet doći do iste pozicije da ja tu ne vidim nikakvog jahvu a ti vidiš i poneki pravoslavac. I pitanje je glasilo gde ISUS spominje da mu je otac jhvh.

Ali, šta ćemo sa ovim stihom Sale? Kada bi pitali apostola Pavla šta bi on rekao? Pošto je Pavle Jevrejin i on zna da na hebrejskom u Pslamu 102 se pominej Jahve...a Isusa očito povezuje sa Jahve-om da li msiliš da bi mogao reći da nije mislio na Jahvea? Kada sam navodi da je Isus Onaj iz Psalma 102. Da li bi Pavle uopšte ovako poredio kada bi se neznam kako kao neki ovde što smatraju hrišćanskim tako jasno distancirao od Jahve iz Torah? Bili mu palo na pamet da Isusa poredi sa Jahveom iz Psalma 102? Hajde da budemo realni.

Nego ovaj otklon kod nekih je novijeg porekla i nema veze sa pravoslavnom teologijom niti uopšte hrišćanskom..to je novotarenje ako ćemo iskreno. Jer u Pravoslavnoj teologiji nepostoji nigde otklon prema Jahve..nigde...nigde nema ni jedan apologettksi tekst nekih otaca koji negiraju otvoreno da hrišćanski Bog nema veze sa Jahveom iz Torah. Imaj to na umu.

Ps..znaš li gde ima najraniji otkon? Kod gnostika..poput Kerinta i sl..e oni iz dna duše mrze na Jahve i često znaju da kažu da je Jahve zli Bog a Hristos dobri Bog....ako ćemo o poreklu ovog otklona on je kod gnostika..mistika, ezoterija..da li si primetio da oni koji su skloni mistici, ezoterij..upravo su najglasniji ovde na forumu protiv Jahve..razmisli kakvog je duha dakle ovo negiranje i od koga potiče.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Ehje אהיה znači biću , prvo lice jednine budućeg vremena glagola biti. Ja sam se kaze אני ili arhaično אנכי.
Tako da אהיה אשר אהיה znači biću ono što ću biti, a ne ja sam onaj sto jeste.
nasao sam to da je buduce vreme, to nije problem da mi shvatimo ... ali ti samo dokazujes u kojoj su zabludi svi. i judaizam i hriscanstvo kada pokusavaju da umetnu jhvh, a ne znaju ni ovo; jhvh dakle, ne postoji, nije postojao, i ne moze se povezati ni u buducem vremenu sa odgovorom MOJSIJU
Нешто си помешао. O Ων je "Ja сам онај који јесте" а не "Јахве"
Pa jel vidis da ti se kaze da ste i vi pomesali sadasnje vreme sa buducim? e tako to biva kada se radi kampanjski, a ne sa razumevanjem.
Ja jeсам није Јахве, већ слободно тумачење читаоца.
mojsiju kaze za buducnost, i onda HRISTOS kaze u sadasnjosti, TO 1. LICE AFIRMATIVNO, samo nema nigde jhvh/jahvea/jehove, NI KOD MOJSIJA, NI KOD HRISTA, odakle vam BOG DA VAS PITA

Poslednja izmena:
Ali, šta ćemo sa ovim stihom Sale? Kada bi pitali apostola Pavla šta bi on rekao? Pošto je Pavle Jevrejin i on zna da na hebrejskom u Pslamu 102 se pominej Jahve...a Isusa očito povezuje sa Jahve-om da li msiliš da bi mogao reći da nije mislio na Jahvea? Kada sam navodi da je Isus Onaj iz Psalma 102. Da li bi Pavle uopšte ovako poredio kada bi se neznam kako kao neki ovde što smatraju hrišćanskim tako jasno distancirao od Jahve iz Torah? Bili mu palo na pamet da Isusa poredi sa Jahveom iz Pslama 102? Hajde da budemo realni.

Nego ovaj otklon kod nekih je novijeg porekla i nema veze sa pravoslavnom teologijom niti uopšte hrišćanskom..to je novotarenje ako ćemo iskreno. Jer u Pravoslavnoj teologiji nepostoji nigde otklon prema Jahve..nigde...nigde nema ni jedan apologettksi tekst nekih otaca koji negiraju otvoreno da hrišćanski Bog nema veze sa Jahveom iz Torah. Imaj to na umu.

Pozdrav.
Ja se ne vodim pravoslavnom dogmom, pravoslavac sam po deklaraciji (po hiljaduiosmi put :D) a da bi bio hrišćanin trebao bi bar deseti deo da budem kao srpski patrijarh Pavle. Da bi bio zaluđeni hrišćanin morao bi recimo da verujem da životinje govore, da se desio potop svetskih razmera, da je bog naređivao genocid, da je biblija božija reč a ne sveta knjiga kod hrišćana itd da ne nabrajam.
Valjda smo to sad razjasnili :D

Psalm 102/25
Davno si postavio zemlju, i nebesa su delo ruku Tvojih.

Gde je tu jahve?

Ja se ne vodim pravoslavnom dogmom, pravoslavac sam po deklaraciji (po hiljaduiosmi put :D) a da bi bio hrišćanin trebao bi bar deseti deo da budem kao srpski patrijarh Pavle. Da bi bio zaluđeni hrišćanin morao bi recimo da verujem da životinje govore, da se desio potop svetskih razmera, da je bog naređivao genocid, da je biblija božija reč a ne sveta knjiga kod hrišćana itd da ne nabrajam.
Valjda smo to sad razjasnili :D

Psalm 102/25
Davno si postavio zemlju, i nebesa su delo ruku Tvojih.

Gde je tu jahve?

Ok..razumeo...

Gde je Jahve? Kako počinje Psalam 102 :)?Kako David oslovljava onoga kome se obraća na početku Psalma?

1600623802754.png

Kako naziva onog koj je stvorio nebo i zemlju? :)..koje ime upotrebljava?

Kada bi pitali apostola Pavla šta bi on rekao? Pošto je Pavle Jevrejin i on zna da na hebrejskom u Pslamu 102 se pominej Jahve
pavle ispisao pola novog zaveta, pa jel pomenu jhvh? a zasto ga ne pomenu?
Nego ovaj otklon kod nekih je novijeg porekla i
pricas bajke, nema jhvh, nije novije, ako ga ne nalazimo kod pavla, a kazes i sam da je znao kao jevrejin - zasto mislis da pavle nije smeo u usta da uzme jhvh, a ti smes? zasto imamo Originale na aramejskom sa mnoge reci,a nemamo jhvh, nisu smeli judeo-hriscani da ga uzimaju ''uzalud'', kao jevreji?

smeju ti se ljudi - pavle oslovljava Isusa svakojako, COVEK, BOG, GOSPOD/ADONI, SAVAOT,, SPAS, CAR, ...ali nikako sa 4slovljem, tetragramatonom, prosto je jhvh na ignore, ne postoji - judeohriscani su provalili jevrejski falsifikat OD KO ZNA KAD, i samo su ga IZIGNORISALI, JEDNAKO KAO I KNJ. OTKR. KASNIJE
Gde je tu jahve?
Ma, sale, ubacili su ga jos u vreme kada se formiralo carstvo od plemena, gvozdeno doba, i to tako stoji dok ga hriscani nisu izbacili.

Poslednja izmena:
1600623802754.png

Kako naziva onog koj je stvorio nebo i zemlju? :)..koje ime upotrebljava?
znaci jahve je nastao od hava, eve? dodali jedno slovo, prvo J, EVI, HAVI, I NASTADE JHVH?

nije uopste lepo da pravite jahvu od moje HVH, ja ADAM vam kazem, nemoj da vas psujem.
The root of YHVH is derived from HVH, which means being, life or woman, once interchangeable concepts. In Latin HVH is spelled EVE

kasnije su tek pali andjeli uzimali kceri ljudske i pravili im decu, a vi hocete da kazete da su prvo mojoj havi napravili jahvu! -jaoj, ala cu da vas udesim

Poslednja izmena:
Jahve :).

Idi na Biblehub...ukucaj Psalam 102 i idi na interliner...to je automatski prevod na hebrejski..vidi i uveri se..tako možeš svaki tekst sa hibru da vidiš u originalu...kakav gogle.com....:)..šta to koristiš?

Biblehub...je odličan za istraživanje tekstova u originalu.
Ok, a sad malo logike.
Bog kaže mojsiju da je gospod (po tvom jahve)
Od tad se zna da je bog jahve (po tvom) tj gospod.
Pre toga je elohim, jel tako? Tako je jer u bibliji piše od žbuna i mojsija se nije znalo da je bog jahve (po tvom) tj gospod (po tvom), bio je elohim.

Postanje prva knjiga 2

3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;

4 To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo,

Ko je onda gospod u bibliji kad se pre žbuna nije znalo za gospoda?
Ili opet da idem pobogu na neku drugu bibliju :D

Нешто си помешао. O Ων je "Ja сам онај који јесте" а не "Јахве". Зато се и налази на иконама, јер је тако Бог рекао за себе, да је онај који јесте. O Ων није повезана са ουσία, барем мени то није познато, где си нашао да је то двоје повезано, на ком сабору, да ли може цитат ? Хвала.
ουσία је везано за чувени појам јединосуштни (ὁμοούσιος), тј. за однос, Оца и Сина, oдносно за однос природе (φυσις) Оца и Сина, нема везе са Божјим откривењем Мојсију, већ за то шта Бог јесте невезано за откривење човеку.
Nisam nista pomesao. Autor teksta je profesor Teologije u Atini. Pogledaj ovo iz Grcke vikipedije za rec ουσία:

Η ουσία ως όρος προκύπτει από τη μετοχή του ρήματος «είναι» και δηλώνει τη φύση που χαρακτηρίζει το ον (αυτό που υπάρχει) σαν να ήταν αυτή πραγματική όσο το ίδιο το ον. Η ουσία του κάθε πράγματος είναι ο συγκερασμός των ιδιοτήτων που το χαρακτηρίζουν, που το κάνουν να είναι αυτό που είναι. Ως όρος χρησιμοποιείται από την αρχαία ελληνική γλώσσα ως και σήμερα. Στις υπόλοιπες γλώσσες μεταφράζεται πιο χαλαρά και ενίοτε ανεπιτυχώς, πχ στην αγγλική ως «substance» ή στη λατινική ως «substantia» η οποία αρμόζει μόνο στο αριστοτελικό πλαίσιο θεώρησης.[1] https://el.wikipedia.org/wiki/Ουσία

Boldovano: Usia kao termin proizilazi od participa glagola einai i objavljuje ( pokazuje) prirodu koja koja karakterise o on (ono sto postoji) na nacin na koji je ona sama ( usia) stvarna kao i o on.....

Ne razumem potrebu da Grke ucimo Grcki jezik i umesto da se potrudimo da shvatimo sta, u ovom slucaju, profesor govori, mi nalazimo neke zackoljice samo zato sto nismo culi za njih. Eto prouci malo taj odnos reci ``ousia`` i ``o on`` i videces i sam da profesor nije nista pomesao.

Gospod nije jhvh - אדוני
Bog nije jhvh - אלוהים
Otac nije jhvh -אַבָּא
Sale, rec Jahve je nama u Pravoslavlju totalno nebitna. Ili ajde.. vrlo vrlo malo bitna. Kada je u slucajevima koje sam naveo, Grcki teolozi koriste, koriste je iz ciste apologetike pred njenim uplivom u pravoslavnu teologiju. Nista vise.
Ono sto je bitno je rec ``o on``.

Apsolutno tačno "ratnik" i to uopšte nije Isusov bog niti sam Hrist, jer da jeste on bi to potencirao.
ovde zastani, nemoj da srljas u zakljucke, jer nije isto gospodar nad vojskama, nad mnostvom i jhvh
mi ovde dokazujemo da je jhvh podvala, a ne negiramo rat, ratnike, mnostvo...
ovo je malo teze za objasniti, ali moze se objasniti, samo idi redom i precrtaj svuda jhvh, a ostavi elohe savaot, i adonai savaot, evo 'vako, jer su falsifikatori svuda na kvarno ubacili tog demona yhwh, samo precrtaj jhvh
In the Hebrew Bible, the name Yahweh and the title Elohim frequently occur with the word tzevaot or sabaoth ("hosts" or "armies", Hebrew: צבאות) as YHWH Elohe Tzevaot ("YHWH God of Hosts"), Elohe Tzevaot ("God of Hosts"), Adonai YHWH Tzevaot ("Lord YHWH of Hosts") or, most frequently, YHWH Tzevaot ("YHWH of Hosts").

svuda smo imali elohizam, ali onda su dosli jahvisti i ubacivali jhvh na kvarno... video si da su na kvarno prvo prilepili to slovo j mojoj hvh, havi/evi.

Gospod - Adonai je nas BOG-EL, RESENJE JE U TOME KO GOSPODARI, ai prvo moramo da se bijemo I RATUJEMO sa ovim prevarantima, STO SILUJU, HTELI SU I MOJU EVU, VIDIMO DA SILUJU JEZIK SAD.. SVE CU IM PO SPISKU.

VI MISLITE DA SAM JA DOSAO DA DONESEM MIR, NE NEGO RAT, RECE MOJ GOSPOD.

JA ADAM SAM DOSAO DA RATUJEM

Poslednja izmena:
Sale, rec Jahve je nama u Pravoslavlju totalno nebitna. Ili ajde.. vrlo vrlo malo bitna. Kada je u slucajevima koje sam naveo, Grcki teolozi koriste, koriste je iz ciste apologetike pred njenim uplivom u pravoslavnu teologiju. Nista vise.
Ono sto je bitno je rec ``o on``.
SSP prevod - nema jahve
Daničić - nema jahve

Jahve je kombinacija jhvh i adonaj, čista ljudska izmišljotina i što kaže vcb (bas kao) ubacivanje nečeg što nema. Ostaje nam u čiju izmišljotinu pravoslavni veruju. Za pravoslavne bog je otac sin i sveti duh, ono što Isus reče, ili nas dvojica ne znamo ono što vi znate?

Jahve je kombinacija jhvh i adona
U tome i jeste prevara, sad si vrlo blizu da je razotkrijes. ONI HOCE DA TI VERUJES TO, ALI NIJE ISTINA, JER DA SU ONI ZAISTA UZELI SAMOGLASNIKE IZ RECI ADONI, NE BISMO IMALI NI JEHOVU NI JAHVU, VEC NESTO TRECE. JAHOVAH, JAHOVU.

ADONAI JE NAS GOSPOD, lepo smo preveli tu rec, A JHVH JE ULJEZ, LOPOV I PREVARANT, nema nikakvo znacenje, osim napasnik moje zene HVH

Poslednja izmena:
A ne druže, ne rat nego mač. Isus kaže rastaviće oca od sina, majku od ćerke. Mač će prepoloviti staro od novog, zato su hrišćani zbunjeni što ne razumeju Hrista
U redu, ali ti moras da shvatis odakle mnostvo nebeske vojske, da shvatis da nas rat njie sa krvlju i mesom, sto rece apostol PAVLE.
TO STO KAZES, razumem ja tebe, takav je prevod, ali ne mislimo mi na krvavi rat, kada kazemo rat.

radi se o palim andjelima koji su krali kceri ljudske pa je dosao potop, a pre potopa smo ih bili, ratovali, ja i moja deca, unuci - taj jhvh je nekako zAOSTAO NEIZBIVEN, I JOS SE HVALI SA MOJOM HVH

U redu, ali ti moras da shvatis odakle mnostvo nebeske vojske, da shvatis da nas rat njie sa krvlju i mesom, sto rece apostol PAVLE.
TO STO KAZES, razumem ja tebe, takav je prevod, ali ne mislimo mi na krvavi rat, kada kazemo rat.

radi se o palim andjelima koji su krali kceri ljudske pa je dosao potop, a pre potopa smo ih bili, ratovali, ja i moja deca, unuci - taj jhvh je nekako zAOSTAO NEIZBIVEN, I JOS SE HVALI SA MOJOM HVH
Ne slažem se, svaki hrišćanin treba da veruje Hristu koji insistira na veri i ljubavi i prema bogu i prema bližnjem. Ništa drugo i ne traži, dao ti dve zapovesti i molitvu. Kada to ispunjavaš srcem šta te briga za hijerarhije, rodoslove, ko je skim spavao...
Evo ti joca prezviter, njemu je bitnije da ubedi nekog da je Hrist jahve nego da sluša Hrista. Znao je Isus ljudske umove zato je i rekao da donosi mač da razdvoji staro od novog jer teže je imati vere i ljubavi nego "oko za oko".
Tako da joca i poput njega se ne odvajaju od starog i zato imamo ovaj "rat" što ti kažeš.

Poslednja izmena:
Ok, a sad malo logike.
Bog kaže mojsiju da je gospod (po tvom jahve)
Od tad se zna da je bog jahve (po tvom) tj gospod.
Pre toga je elohim, jel tako? Tako je jer u bibliji piše od žbuna i mojsija se nije znalo da je bog jahve (po tvom) tj gospod (po tvom), bio je elohim.

Postanje prva knjiga 2

3 I blagoslovi Bog sedmi dan, i posveti ga, jer u taj dan počinu od svih dela svojih, koja učini;

4 To je postanje neba i zemlje, kad postaše, kad Gospod Bog stvori zemlju i nebo,

Ko je onda gospod u bibliji kad se pre žbuna nije znalo za gospoda?
Ili opet da idem pobogu na neku drugu bibliju

Nadam se da si proverio pre svega ovo što sam ti rekao i da si uvideo da tamo stoji Jahve. Dakle, Pavle citira tekst gde se pominje Jahve i primenjuje na Hrista. Ako smo to razumeli hajde ovo da se pojasni.

Kao prvo pisac 1. Mojsijeve je Mojsije...isti Mojsije koji ukazuje na Jahve isti on govori i za Elohim. To moramo imati na umu. Mi samo preko Mojsija i znamo za Elohim i Jahve. Tako da ne možemo onda kao neki odricati Jahve a uzdizati Elohim na uštrb Jahve jer Mojsije pominje i jedno i drugo...tako da preko Mojsija znamo za jedan i drugi naziv za Gospoda.

Kao drugo...Mojsije prenosi da izraz Jahve možda nije bio poznat ocima ali to ne znači da uopšte nije bio poznat. Jer Mojsije nije preneo reči Gospodnje u smislu da izraz Jahve uopšte nije postojao već da nije bio poznat ocima..da se sam Bog njima nije na taj način otkrio. Mi čak možemo ustvrditi da je Jahve bilo oduvek poznato jer postoje izvensne sličnosti sa ovim nazivom u nazivu koje su davali nekim božasntvima-Jupiter, Juvis...čak postoji podatak kod Grka da je bog Jova-transkripcija bio prvobitni naziv u svim narodima. Naćiću citat...jedan pisac iz V veka. p.n.e....dakle postoji reminiscencija u svesti ljudi ovog naziva.

Treće, kada sam Mojsije opisuje dela Božija u prošlosti on ga oslovljava i sa Jahve...recimo:

"I nasad Jahve Elohim vrt u Edemu na istoku; i onde namesti čoveka, kojega stvori", 1. Mojsijeva 2,8

Ko je zapravo Elohim-Bog koji je nasadio vrt u Edemu? Mojsije kaže Jahve. I kroz celu 1. Mojsijevu on oslovljava Boga često sa Jahve što daje potvrdu da je taj Elohim i usto vreme i Jahve. Šta radi Mosjije svo vreme? On upravo ukazuje na suprotono od onih koji dele Jahve i Elohim tradiciju kao odvojene..Mojsije spaja i pokazuje da nisu suprotstavljene jedna drugoj. Svi koji prave ovu veštačku podelu (obično ateisti) zapravo su demantovani od prvih stranica Mojsijevih knjiga gde on izrazu Elohim od samog početka daje i naziv Jahve.

Kao što vidiš, i sam si naveo da Mojsije istog Elohim naziva i Jahve..tako je..jer kod Mojsija ne postoje dve tradicije već jedna.

Zato svi nazivi za Gospoda i Jahve i Elohim i Adonaj su od početka..nema među njima nesaglasnosti, razdora..itd..to prave ljudi koji ne poznaju ovu tematiku. Tako da je smešno da neko ko forsira Elohim jer to je našao kod Mosjija u isto vreme odbacuje Jahve..jer da nije bilo Mojsija ne bi znao ni za Elohim. Ako neko prihvata Elohim i Mojsija onda je logično da treba da prihvati i Jahve i Mojsija.

Nema mnogo filozofije...Mojsije je izvor i za Elohim i za Javhe.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
Evo ti joca prezviter, njemu je bitnije da ubedi nekog da je Hrist jahve nego da sluša Hrista. Znao je Isus ljudske umove zato je i rekao da donosi mač da razdvoji staro od novog jer teže je imati vere i ljubavi nego "ako ti neko traži kaput ti mu daj i košulju".
Tako da joca i poput njega se ne odvajaju od starog i zato imamo ovaj "rat" što ti kažeš

Meni je stalo onoliko koliko i apostolima kada Hrista poistovećuju sa Jahve. Samo toliko koliko i njima. Jer ako je Pavlu to važno i meni je svakako. Ali ne samo to nego i sve ostalo...što pominješ naravno.

Back