....Почињемо са питањем, шта је Бог. Бог је по дефиницији потпуно неприступачан. Ако неко пита шта је Бог, ово је глупо питање, то нема смисла, јер Бог је оно што не можемо тражити да бисмо дефинисали шта је то: јер Бог једноставно јесте. Бог је оно што јесте. Зато га не можемо shvatiti. Када је Мојсије у запаљеном жбуну питао Бога: „Од кога да кажем да имам ову заповест и како се зовеш?“ On mu je odgovorio ``eghi aser eghie``, ja sam ``Ja Jesam``Ово је превело Седамдесет „Ја сам ο Ων “. Ово „ ο Ων “, што значи „постојећи“, некако чини Јахвеа у хебрејском тексту Старог завета, што је старији облик od „eghie“. Јахве значи, дакле, „ ja јесам“. Када у Библији, у Новом завету, углавном у Јеванђељу по Јовану, Христос спомиње речи „Ја јесам “, то „Ја јесам“ је Јахве.
Јован жели да докаже да је Исус Јахве.
Сваки еванђелист има одређену теолошку сврху. Ово је сврха Јована. Кад год је Христос рекао „Ја јесам“, мислио је да na Јахве, и зато Јован каже: „Ја јесам пут и истина и живот“. „Ја јесам светлост света“. "Ја јесам врата" ...
Дакле, Христос је Јахвина реч, он је тај у чијем се лицу Јахве открио. Христос је откривење Јахвеово, онај кроз кога се иде ка Јахвеу: „Ја сам врата"; „Ја сам пут"; „знај да јесам“. Ако неко не зна, не може протумачити „Ја јесам“. Када су војници отишли у Гетсимански врт да га ухапсе, Христос их је питао: „Шта тражите?“. А када су рекли „Исуса из Назарета“, Христос је одговорио „Ја јесам ο Ων “. Чувши „Ја јесам “, повукли су се и пали равно, као да их је сила гурнула, јер су чули реч, ову фразу, коју нико није могао да изговори. Кад им је Исус рекао: „Ја јесам ο Ων “, рекао им је: „Ја сам Јахве“. То је суштина Божјег откривења....