Izreke i mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme MS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sva iskusenja,sva ispastanja i sve patnje u zivotu mogu se mjeriti snagom i duzinom nesanica koje ih prati.Jer dan nije njihovo pravo podrucje.Dan je samo bijela hartija na kojoj se sve beljezi i ispisuje,a racun se placa nocu,na velikim mracnim i vrelim poljima nesanice.Ali tu se i sve rjesava i brise,konacno i nepovratno.Svaka preboljena patnja nestaje tu kao reka ponornica,ili sagori bez traga i spomena...

...Živ sam ali u svijetu poremećenih odnosa i dimenzija,bez mjere i vidjela...

...Ne znam kad je,kao sjenka leptira,odletjela ta ruka sa mene,jer kad sam opet mogao nešto da shvatim i znam,nje vise nije bilo...

Ivo Andrić

BUDI U SADAŠNJOSTI:
kada želiš da budeš srećan i uspješan,
fokusiraj se na ono što se dešava baš SADA.
Koristi svoju svrhu da se ponašaš u skladu sa onim što je važno SADA.

UČI IZ PROŠLOSTI:
kada želiš da učiniš SADAšnjost boljom od prošlosti,
posmatraj šta ti se desilo u prošlosti;
izvuci pouku iz toga i uradi stvar drugačije u SADAšnjosti.

PLANIRAJ BUDUĆNOST:
kada želiš da ti budućnost bude bolja od SADAšnjosti,
zamisli kako bi fenomenalno budućnost mogla da izgleda.
Napravi planove koji ti pomažu da je ostvariš i počni da ispunjavaš planove u SADAšnjosti.

Spenser Džonson

Ako hoćeš da dišeš duboko, moraš najpre isprazniti pluća.
Ako hoćeš da budeš jak, moraš najpre naučiti da budeš slab.
Ako hoćeš da zauzmeš visok položaj,moraš prvo prihvatiti nizak položaj.
Ako hoćeš da se obogatiš darovima, moraš najpre darovati sve što imaš.

Lao Ce

Baltazar Grasijan

Nit voleti nit mrzeti doveka treba. Veruj danasnjim prijateljima kao da su sutrasnji neprijatelji, i to najljuci; kako se u stvarnosti to i zbiva, da se predostroznost ne zbuni. Oruzje ne daj prebezima prijateljstva, oni njime najokrutnije ratuju. S druge strane, neprijatelju uvek otvorena vrata pomirenja ostavi, jer to su vrata plemenitosti, od svih najsigurnija. Katkad se prethodna osveta preobrati u naknadno mucenje, a ucinjena zloba samo savest obremeni.

Što uspemo našom pameću, pokvarimo našom ćudi;
a što uspemo našom dobrotom, upropastimo svojim porocima;
i, najzad, što postignemo svojom mudrošću, izgubimo našim temperamentom.
Jer ima nešto jače i presudnije od svih naših sila, a to su naše slabosti.”

Postoje trenuci kada se silne nedace obruse na nas zivot, i mi ne mozemo da ih izbegnemo. Ali i za njih postoji neki razlog.
Kakav razlog?
To je pitanje na koje ne mozemo odgovoriti pre nego sto naidjemo na teskoce, niti za vreme njihovog trajanja. Tek kad ih prevazidjemo uvidjamo zbog cega su naisle.

“Najznačajnija odluka koju donesem svakog dana je izbor mog stava. Kada su moji stavovi ispravni, onda za mene nema previsoke prepreke, preduboke provalije, nedostižnog sna ili prevelikog izazova.” - Čarls Svindol

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back