Izreke i mudrosti

• Začetnik teme Začetnik teme MS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
TUŽNA VIJEST: UMRO ZDRAV RAZUM

Danas žalimo odlazak voljenog prijatelja Zdravog Razuma koji je bio sa nama mnoge godine. Niko ne zna tačno koliko je bio star s obzirom da je njegova krštenica davno zagubljena u birokratskoj crvenoj traci.

On će biti zapamćen po tome što se držao dragocjenih lekcija >Znati kad se skloniti sa kiše, >Zašto ko rano rani dvije sreće grabi, >Život nije uvijek fer, >Možda sam ja kriv.

Zdrav Razum je živio po jednostavnim ekonomskim pravilima >Ne troši više nego što zarađuješ i oprobanim strategijama >Odrasli, ne djeca, vode stvari. Njegovo zdravlje je počelo naglo da propada kada su uvedene dobro zamišljene ali preopterećujuće regulative. Izvještaji o >6-godišnjem dečaku optuženom za seksualno uznemiravanje zato što je poljubio djevojčicu >Tinejdžerima suspendovanim u školi jer su koristili Mouthwash poslije ručka i o >Učitelju koji je otpušten jer je kaznio nevaspitanog učenika su samo pogoršali njegovo stanje.

Zdrav Razum je izgubio tlo pod nogama kad su roditelji napali nastavnike jer rade posao koji su oni propustili da urade u disciplinovanju njihove nevaspitane djece.

Propao je još više kad su škole morale da dobiju roditeljski pristanak da bi djeci dali losion za sunčanje ili aspirin, ali nisu smjeli da obavijeste roditelje ako je učenica trudna i želi da abortira. Zdrav razum je izgubio želju za životom od kako je crkva postala biznis a kriminalci počeli da dobijaju bolji tretman od svojih žrtava.

Zdrav Razum je prebijen otkad niste mogli da se branite od provalnika u sopstvenom stanu i provalnik je mogao da vas tuži za napad. Zdrav Razum se konačno odrekao želje za životom kad je jedna žena propustila da shvati da je kafa koja se puši vruća, prosula je u krilo i odmah dobila ogromnu nadoknadu

Zdrav Razum će biti ispraćen od njegovih roditelja Istine i Povjerenja, od njegove supruge Diskrecije, od njegove kćeri Odgovornosti i njegovog sina Logike. Iza njega ostaju njegova četiri polubrata <Znam svoja prava,<Hoću odmah, <Neko drugi je kriv i <Ja sam žrtva. Pogrebu nije prisustvovalo mnogo njih jer je vrlo malo njih shvatilo da je otišao.

Ako se ti još sjećaš Zdravog Razuma, proslijedi ovaj link, ako ne, pridruži se većini i ne radi ništa.

Čitulja objavljena nedavno u London Times-u

A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone. da budete sinovi Oca svojega koji je na nebesima; jer on zapoveda svome suncu, te ono obasjava i zle i dobre i daje dažd pravednima i nepravednima.
Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakovu platu imate? Ne čine li tako i carinici?
I ako Boga nazivate samo svojoj braći, šta odviše činite? Ne čine li tako i neznabošci?
Budite vi dakle savršeni, kao što je savršen Otac vaš nebeski.
Isus, iz Besede na Gori

Dva semena leZe jedno pored drugog u plodnom tlu u prolece.

Prvo seme kaze:

Zelim da rastem! Zelim da pustim svoje korenje duboko u zemlju ispod mene, i da poguram svoje izdanke kroz zemljinu koru iznad sebe. Zelim da razvijem svoje pupoljke da bi objavili dolazak proleca.Zelim da na svom licu osetim toplotu suncevih zraka i na peteljkama blagoslov jutarnje rose.
I tako je raslo.

Drugo seme kaze:

Plasim se. Ako pustim svoje korenje u zemlju ispod mene, ne znam na sta mogu da naidjem u tami. Ako se probijam kroz cvrsto tlo iznad sebe, mogu da ostetim tanane izdanke, sta ako otvorim svoje pupoljke, a puz pokusa da ih pojede? A sta ako pocnem da cvetam, a dete me iscupa iz zemlje. Ne, mnogo je bolje da cekam dok sve ne bude bezbedno.
I tako je cekalo
Jedna koka koja je ceprkala po basti, trazeci hranu, pronasla je seme koje ceka i odmah ga pojela.

Zivot guta one koji se boje. "

Smelost - Pety Hansen

Kad gospodin K. voli - Bertold Breht

Sta radite kad volite neku osobu?, pitali su gospodina K. "Stvaram predstavu o njoj", rece gospodin K. ``i trudim se da joj bude slicna." "Ko? Predstava?" "Ne", rece gospodin K. "osoba."

.."Poznate i bliske stvari muče čoveka u samoći. Iz njih izvire dugogodišnje sećanje,a u sećanju je uvek puno bola i kajanja. Naprotiv,udaljene i retko viđene stvari ostavljaju čežnju, čežnju i slatku setu za onim što se samo željama miluje i samo uzdasima pozdravlja"...

Isidora Sekulic - Samoca

Nesreća je što niko ne mjeri sreću prema sebi i svojim potrebama,nego prema drugima, i to prema najsretnijima. Manija svih ljudi je da usvajaju tuđa mjerila i za svoj sopstveni život. Prava sreća čovekova bit će ako postigne svoje oslobođenje od drugih ljudi; a osloboditi se, to je najprije odvojiti svoju sudbinu od presije tuđih primjera, dajući svom životu pečat svoje sopstvene prirode i svojih ukusa.

Jovan Dučic: Blago cara Radovana

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back