ITF Taekwon-do

Evo sajta predsojeceg Svetskog prvenstva u Rusiji:www.taekwondo2009.com
Jednostavan sajt, a kolko primetih(na brzaka sam pregledao) ima dosta korisnih informacija.
Meni je interesantna Galerija. Na slikama mozete videti Generala, njegovog sina, Jaroslawa Susku i jos puno velikana ITF Taekwon-do-a pre 12 godina. Fotografije su sa proslog SP u Rusiji 1997. godine

Bili smo za vikend u Cerni kod Vinkovaca u Hrvatskoj, na otvorenom turniru...

zajedno.jpg

Poslednja izmena:
Čestitam vam na uspesima slika je ok ali malo je mutna.Ja nisam bila već duže vreme na forumu pošto ni na treninge sin mi ne ide nekako ne interesuje ga.Po meni posebno bi trebalo da se trenira sa malim početnicima i to nekako uz igru da dobilju što više volju i da zavole ovaj sport.

Čestitam vam na uspesima slika je ok ali malo je mutna.Ja nisam bila već duže vreme na forumu pošto ni na treninge sin mi ne ide nekako ne interesuje ga.Po meni posebno bi trebalo da se trenira sa malim početnicima i to nekako uz igru da dobilju što više volju i da zavole ovaj sport.

Slazem se da treba tako raditi sa decom. Mi imamo isturenu taekwon-do sekciju u Petrovaradinu, gde rade samo deca do 10 godina. Ona nam istovremeno sluzi i za obuku mladih trenera, ali "nasim najmladjima" je tako najlakse da rade i da napreduju. Naravno, moraju ici i na druge treninge, da bi videli kako to zapravo izgleda...Pokusaj malo da popricas sa sinom, ipak ne postoji bolji nacin da se psiho-fizicki razvije nego uz ITF taekwon-do.

Danas je u zurnalu izasao Tekvondo klubu Panter iz Sombora.Po recima Nina Mraovica u Somboru ima oko 60 takmicara,da li je to tacno?
Da li je taj klub clan Tekvondo federacije Srbije?
Mislim da je bilo pametnije od novinara da puste informaciju sa ucesca na Evropskom prvenstvu reprezentacije,i medalje koja je osvojena,a ne ovo,ali ipak je to samo moje misljenje.

Danas je u zurnalu izasao Tekvondo klubu Panter iz Sombora.Po recima Nina Mraovica u Somboru ima oko 60 takmicara,da li je to tacno?
Mislim da je bilo pametnije od novinara da puste informaciju sa ucesca na Evropskom prvenstvu reprezentacije,i medalje koja je osvojena,a ne ovo,ali ipak je to samo moje misljenje.

Klub Gospodina Mraovića se ove godine na Serbia Open-u u Vrbasu pojavio sa povećim brojem takmičara u odnosu na prošlu godinu. Koliko sam ja primetio velika većina su bili pioniri, dakle baš mala deca. Malo mi je ta brojka od 60 takmičara prevelika. Imati 60 polaznika je velika stvar(možda je novinar malo pobrkao pojmove),a kamoli takmičara. Ponavljam, jesu se pojavili u većem broju ali ni približno onom u Žurnalu prikazanom.
Koliko sam ja upoznat sa situacijom klub iz Sombora nije član ITF Taekwon-do federacije Srbije, mada se o tome pregovara. O tome će vam nešto više reći [PROFIL]Tong il[/PROFIL]. Uskoro će biti gotov sajt federacije na kom ćete moći dobiti sve informacije o klubovima, Dan nosiocima i td.
Pola "vesti" u dnevnoj stampi su u stvari placeni oglasi.
Pa, na žalost jeste tako. Izuzetno je teško doći do glavnih i odgovornih u nekim većim dnevnim,pogotovo štampanim medijima. Kad samo otvorite dnevne novine sa zadnje(sportske strane) vidite kolko u stvari zauzimaju pojedini sportovi a koliko ostali. Kad već spomenusmo medije ovom prilikom bih želeo da se zahvalim gospodi Miloš Maliću, Marko Škoriću, Milan Adžiću i njihovim sportskim portalima,kao i portalu srbijasport na izlasku u susret i medijskoj pomoći oko promovisanja naše veštine i sporta, kao i rezultata ostvarenim na turnirima.

Na zadnje takmicenje u organizaciji Taekwon-do Federacije Srbije (6. Otvoreno Prvenstvo Srbije, 14. marta 2009. u Vrbasu) klub Panter iz Sombora je nastupio sa 17 takmicara. Ovo znam jer sam ja radio administraciju. Trenutno je u toku definisanje odnosa unutar TFS-a i potpisivanje pristupnica klubova, po mojim informacijama "Panter" bi trebalo da postane član. Ono što ne znam je na kojim to još takmičenjima nastupa "Panter". Ja sam evo u zadnje dve godine baš dosta išao na ITF takmičenja u Hrvatsku, BiH, Bugarsku, Mođarsku i Sloveniju i znam da njih tamo nema. Mislim, išli bi zajedno kao Srbija i sedeli bi zajedno na klupi i tribinama...

Hvala ti na podršci. Pronalazimo i mi mesta polako, radi se...Taekwon!

Ono što ne znam je na kojim to još takmičenjima nastupa "Panter". Ja sam evo u zadnje dve godine baš dosta išao na ITF takmičenja u Hrvatsku, BiH, Bugarsku, Mođarsku i Sloveniju i znam da njih tamo nema. Mislim, išli bi zajedno kao Srbija i sedeli bi zajedno na klupi i tribinama...
Da, interesantno da nemamo nikakve informacije o funkcionisanju tog kluba. Niti se pojavljuju na turnirima, niti imaju web stranicu...jako malo znamo o njima. Dolaze samo na domaće turnire.

Znam da tako bi se najlakše razviljao ali po meni treneri iz bačke topole trebali bi da odrede da bude posebno trening za najmladje.Ne možeš meriti dete od 12god sa detetom od 5 god.

U Bačkoj Topoli i jesu odvojeni treninzi... ne znam Tintine... što iznosiš ne činjenice..... kada ja ... a nadam se i ti dobro znamo... da su treninzi odvojeni.... za početnike od 18 - 19 h ( tu su jedno 65% deca od 7 ili 8 godina.... mada ima i jedan ili jedan od 5 ili 6 :) i od 19 - 20 h za starije i više pojaseve.

Po meni ne možeš da računaš dece od 4.god sa decama od 10.god em ne razmišljaju još isto i drugačija je im još pažnja.Znam ja da su odvoljeni treninzi ali ipak nešto fali da deca dobiju volju da zavole ovaj sport.Po meni to bi trebalo da bude naj bitnije.

Nije mesto za komentarisanje novinarstva ali kada smo se već dotakli teme evo i mog mišljenja: u nacionalnom intersu bi trebala da bude iznošenje svake vesti o bavljenu sportom na ovim prostorima radije nego vesti iz "najpopularnijih" svetskih sportova. Zaista mislim da bi ljude pre trebalo informisati o tome šta se radi tu u komšiluku, tu gde njihovo dete sutra može nešto da trenira, nego o npr. američkom rvanju i hokeju sa kojima, realno, retko ko od nas ima neki stvaran kontakt. Hajde da malo više gledamo svoja posla :) Konkretno, ako mi pošaljemo informaciju (bacimo kosku) medijima da se održava to-i-to takmičenje, dužnost novinara je da dođe tamo i ispita stvar iz prve ruke i napiše objektivan članak. Samo tako ćemo izbeći "farbanje" vesti. Npr. evo ja sada mogu ladno da se hvalim kako sam prošao super na evropskom i kako mi je izmakla medalja za dlaku jer nikoga od naših novinara nije bilo tamo da zabeleži da sam dobio batine već u prvom kolu hahaha

Ne dajte im da gledaju televiziju pa će biti mnogo prirodniji i realniji i lakše će zavoleti bilo šta što je pravo a ne lažno kao na televiziji ;)

To sokole! Televizija je plug kojim oru mladima po mozgu da zaseju seme bilo cega sto ce im kasnije prodavati.

Iskoristio bih priliku dok je blago skretanje sa teme da skrenem paznju i na mobilni, ipod, kompjuter i ostale mlatimudijalne uredjaje kad su u pitanju deca. To je smrt za koncentraciju. Niko ne pogleda cak ni dugometrazni crtani od pocetka do kraja, a da ne zaviri u telefon da li je dosao sms, na komp da li mu se neko javio na Facebook... deca gube mogucnost da drze paznju duze od 5 minuta.

Secam se kad sam bio klinac, pa "Sin lovca na medvede", ne pustam knjigu gladan i zedan dok ne procitam po sto strana. A sada dok prelistam novine tri puta virim u kompjuter i mobilni i ja ovako mator, a kamo li deca.

ITF Taekwon-do Federacija Srbije je punopravni clan svetskog ITF-a, kojom predsedava prof Chang Ung. Medjutim, pomenuti klub nije clan kako Srpske, tako ni svetske tkd federacije. Pojasevi su im neregistrovani, dati od nestrucnih lica i nepriznati od strane bilo koga. Znam da su ranije bili clanovi nekih imitatora taekwon-do, da li Tran, a mozda i Choi Jung Hwa "federacije", ali trenutno nisam siguran da su i kod jednih. Mislim da bi za taj klub bilo najbolje da pristupi nasoj federaciji, da bi im deca videla bar neko takmicenje, jer nije u redu prema njima da ih nigde ne vode. Naravno da bi klub pristupio mora da postuje pravila visih organa, a nesto mi se ne cini da su oni na to spremni. No u svakom slucaju, ako budu voljni, ok...

Da li neko planira da nastupi iz Srbije na Pro tekvondo-u?
Da li ima sanse napraviti turnir kod nas nalik Pro tekvondu?Ne mislim na spektakl kakav se tamo odrzava vec na nesto klasicno.Da se mecevi rade u ringu,ali da se nameste tezinske kategorije i pravila itf tekvonda.i da bude za juniore i seniore u muskoj i zenskoj konkurenciji.Cak se mogu ubaciti i kacige da bi zastita bila veca.
i imam jos jedan predlog,osim takmicenja koja se organizuju trebalo bi da se svake godine organizuju prvenstva srbije i kup srbije,zatvorenog tipa bez stranaca.Da to budu zvanicna takmicenja.
To je bar moje misljenje a vi sad kazite sta mislite.

Back