ITF Taekwon-do

Ako nemas izmedju 2-7 godina za grupu Mali i Veliki zmajevi onda je 2.800,00 din.

Sto mozda na prvi pogled deluje puno ali ako pogledas uslove za treniranje (od svlacionica sa tus kabinama, sale sa tatami podlogom, opremom i rekvizitima), da te treniraju najbolji treneri (vlasnik kluba, Dragan Jovic, je dugogodisnji trener reprezentacije, kao i visestruki osvajaci medalja sa raznoraznih takmicenja), da treniras u najacem klubu u Srbiji zajdno sa osvajacima medalja sa svetskih, evropskih, balkanskih i drzavnih prvenstva kao sa najcih svetskih turnira, da ti na klupske seminare/kampove dolaze najboli svetski treneri i borci, da treniras sa najlepsim devojkama/momcima i da tvoj klub organizuje najaci tunir u jugoistocnoj evropi (od ove godine mozda i A klase) e to onda nema cenu.
"Hvalite me usta da vas ne razvalim!" :D

"Hvalite me usta da vas ne razvalim!" :D

:)

Htedoh da kazem da ako je klub dobar jednom Radomiru Samardzicu osvajac Prvenstva Kanade i osvajac US Open-a i Croatia Open-a koji dodje cak iz Kanade da nastupa za klub pa zatim osvoji 3. mesto na Prvenstu Evrope ili jedanom Vanji Babicu koji zivi i radi (ima svoj klub u Studgartu) a redovno dolazi da se takmici za TKD Galeb i kao takav postane Svetski studentski prvak pa valjda ce klub biti i za tebe dovoljno dobar :)

A zaboravio sam da pomenem da je TKD Galeb predstavljao drzavu Srbiju na 1. Evropskom studentskom prvenstvu zbog nedostatka sredstava u Tekvondo asocijaciji Srbije i osvoje ni manje ni vise nego 1-zlatu, 2-srebrne i 3-bronzane medalje i jedan veliiiki pehar za osvojeno 4. mesto ekipno. :super:

Sta ces kad ima toliko toga pa covek ladno zaboravi ponesto.

Zar vas ne finansira drzava Srbija???

Pazi, ja nisam nesto upucen u funkcionisanje bilo kakvog finansiranja od strane bilo koga, verovatno da drzava daje nesto ali ne verujem da su to neke pare. Mislim da je od drzave dobitak taj da osvajaci medalja i njihovi treneri dobijaju neki novac za osvojene medalje kao i da dobijaju nacinalanu penziju (svi olimpijski sportovi). Za bronzu na EP Radomira Samardzica sleduje novcana nagrada, kolika je i da li je dobio ne bih znao da ti kazem (vise verovatno da jos uvek nije). Predpostavljam da je TAS tako ustrojen da funkcionise na principu clanarina klubova, kotizacija za takmicenja, od spretnosti rukovodstva da pronadje sponzore, evo sad i pokretanjem ligaskog takmicenja. E sad od gore pobrojanih, spretnost za nalazenje sponzora je najbitnije za finansiranje putovanja reprezentacije, a kako je od skora promenjena garnitura koja upravlja savezom, vec se vide "rezultati" novopostavljenih, pa se tako desava da drzavu predstavljaju klubovi koji mogu da obezbede sredstva za pokrivanje troskova za odlaske na takmicenja.

Pazi, ja nisam nesto upucen u funkcionisanje bilo kakvog finansiranja od strane bilo koga, verovatno da drzava daje nesto ali ne verujem da su to neke pare. Mislim da je od drzave dobitak taj da osvajaci medalja i njihovi treneri dobijaju neki novac za osvojene medalje kao i da dobijaju nacinalanu penziju (svi olimpijski sportovi). Za bronzu na EP Radomira Samardzica sleduje novcana nagrada, kolika je i da li je dobio ne bih znao da ti kazem (vise verovatno da jos uvek nije). Predpostavljam da je TAS tako ustrojen da funkcionise na principu clanarina klubova, kotizacija za takmicenja, od spretnosti rukovodstva da pronadje sponzore, evo sad i pokretanjem ligaskog takmicenja. E sad od gore pobrojanih, spretnost za nalazenje sponzora je najbitnije za finansiranje putovanja reprezentacije, a kako je od skora promenjena garnitura koja upravlja savezom, vec se vide "rezultati" novopostavljenih, pa se tako desava da drzavu predstavljaju klubovi koji mogu da obezbede sredstva za pokrivanje troskova za odlaske na takmicenja.
Drzava finansira WTF iskljucivo. Seljacima ne mozes objasniti neke stvari-da postoje dve federacije. Upucen sam u finansiranje neke druge federacije(manje-individualan sport) i jednog kluba i slazem se da izdvajanja drzave nisu velika tj. da se ne mogu pokriti svi troskovi, ALI su dovoljna za odlazak na neko regionalno takmicenje ili pak postoji prilika da se od tih para takmicari(ili bar neki) posalju na neki seminar ili mozda EP-SP.
ITF Taekwon-do federacija Srbije ne dobija ni dinara(RSD)(ne daj Boze da spomenem neku drugu valutu) od drzave. Zato roditelji ''sponzorisu'' odlazak na takmicenja.
Da ne duzim (mogao bih roman da napisem)... Kad coveku das prst, on bi celu ruku. WTF nema pravo da se zali ni na sta!!!! Bar ne u Srbiji! WTF ima sve sto je potrebno za normalan rad.

Drzava finansira WTF iskljucivo. Seljacima ne mozes objasniti neke stvari-da postoje dve federacije. Upucen sam u finansiranje neke druge federacije(manje-individualan sport) i jednog kluba i slazem se da izdvajanja drzave nisu velika tj. da se ne mogu pokriti svi troskovi, ALI su dovoljna za odlazak na neko regionalno takmicenje ili pak postoji prilika da se od tih para takmicari(ili bar neki) posalju na neki seminar ili mozda EP-SP.
ITF Taekwon-do federacija Srbije ne dobija ni dinara(RSD)(ne daj Boze da spomenem neku drugu valutu) od drzave. Zato roditelji ''sponzorisu'' odlazak na takmicenja.
Da ne duzim (mogao bih roman da napisem)... Kad coveku das prst, on bi celu ruku. WTF nema pravo da se zali ni na sta!!!! Bar ne u Srbiji! WTF ima sve sto je potrebno za normalan rad.

Drzava je na neki nacin prelomila tako sto u kos dolaze samo olimpijski sportovi, koliko se ja razumem. Sad sigurno da je neko zakinut ali tako bi i ja mogao da izmislim spot i da trazim da me drzava pomaze, sta znaju u ministarstvu sta je sta. Ovako ako je sport olimpijski moze, savez je clan OK Srbije, klub je clan saveza a pojedinac je clan kluba. Nema nagadjanja. Ako mislite da je TAS postao clan OK Srbije lako, grdno se varate. Mnogo je truda ulozeno da se oublici jedan tkav savez i da postane clan OK. To sto ti pominjes dve federacije nista ne znaci, pa devedesetih su postojala 2 suparnicka WTF tabora TAS (Tekvondo asocijacija Srbije) i TSS (Tekvondo savez Srbije) pa sta je trebalo da ih drzava podjednako tretira i pomaze.
Osim toga WTF je, hteo to ja da priznam ili ne, vrlo jaka oganizacija tako da to sto su neki od tradicionalno olimpijskih sportova otpali sa Univerzijade, poput rukometa, rvanja, veslanja.., a ne Taekwondo ne treba da cudi. Dosli pametni ljudi par godina ranije, sklopili ugovor sa organizatorima Univerzijade i donirali opremu i lovu dok su drugi hteli sve na gotovo. Zato i mogu svaki sport da izuzmu sa univerzijade sem Tekvondo-a.

Nego da se manemo politike, da li bi neko mogao da mi objasni uktratko pravila kod sportke borbe kod ITF-a?

Postoji zvanični ITF dokument koji detaljno objašnjava pravila (.pdf). Može se naći na zvaničnom ITF sajtu
http://www.itftkd.org
pod sekcijom "About ITF -> Tournament Rules"

Na strani 18 su pravila sparinga.

Na ovaj dokument se pozivaju svi organizatori takmičenja tako da ga preporučujem svima da ga pročitaju i nauče napamet ;)

Drzava je na neki nacin prelomila tako sto u kos dolaze samo olimpijski sportovi, koliko se ja razumem. Sad sigurno da je neko zakinut ali tako bi i ja mogao da izmislim spot i da trazim da me drzava pomaze, sta znaju u ministarstvu sta je sta. Ovako ako je sport olimpijski moze, savez je clan OK Srbije, klub je clan saveza a pojedinac je clan kluba. Nema nagadjanja. Ako mislite da je TAS postao clan OK Srbije lako, grdno se varate. Mnogo je truda ulozeno da se oublici jedan tkav savez i da postane clan OK. To sto ti pominjes dve federacije nista ne znaci, pa devedesetih su postojala 2 suparnicka WTF tabora TAS (Tekvondo asocijacija Srbije) i TSS (Tekvondo savez Srbije) pa sta je trebalo da ih drzava podjednako tretira i pomaze.
Osim toga WTF je, hteo to ja da priznam ili ne, vrlo jaka oganizacija tako da to sto su neki od tradicionalno olimpijskih sportova otpali sa Univerzijade, poput rukometa, rvanja, veslanja.., a ne Taekwondo ne treba da cudi. Dosli pametni ljudi par godina ranije, sklopili ugovor sa organizatorima Univerzijade i donirali opremu i lovu dok su drugi hteli sve na gotovo. Zato i mogu svaki sport da izuzmu sa univerzijade sem Tekvondo-a.

Jednostavno rečeno, treba se boriti i pokazati svetu šta mi to radimo, zašto je to dobro i zašto treba ljudi to da podrže. U današnjem svetu nema lakih poena, ništa ne pada s neba a pogotovo ne pare i sponzori, što ne znači da ih nema. Nikakav uspeh se ne može ostvariti preko noći niti se može nešto postići ako previše obraćaš pažnju na to kako neko ima a ti nemaš, kako je neko sponzorisan a ti nisi, kako je neko uspešan a ti nisi...jednostavno radi, kopaj, gradi, penji se, otvaraj nova vrata, sklapaj nova poznanstva, treniraj, idi na takmičenja, organizuj takmičenja, idi na seminare, organizuj seminare...jednoga dana kada se okreneš, shvatićeš da sa tačke na koju si došao vidiš sve, vidiš daleko, vidiš jasno...jer si na vrhu. A i tada dobro pazi, jer na vrhu obično duvaju najjači vetrovi ;)

Malo sam bio dokon pa sam posetio sajt ministarstva za sport. Po onome sto sam uspeo da vidim, Tekvondo je kotiran u II grupu sportova i ne pravi se razlika u verzijama. Iz toga proizilazi da se i ne moze registrovati novi granski Tekvondo savez vec sve sto je vezano za Tekvondo-a, sto se tice drzave, ide preko TAS (Tekvondo asocijacije Srbije). Pogledao sam i statut TAS-a i u njemu pise:

"
Tekvondo Asocijacija Srbije (u daljem tekstu : Asocijacija) je granski savez udruženih sportskih organizacija u oblasti tekvondo sporta (u daljem tekstu: Klubovi) sa teritorije Republike Srbije.
Asocijacija je u ostvarivanju svojih ciljeva i zadataka samostalna organizacija klubova, sportista, sportskih stručnjaka (treneri, sudije), stručnjaka u tekvondou i sportskih radnika
"
gde se nigde ne pominje ova ili ona verzija vec Tekvondo uopste. Da li to znaci da su oni prepoznati od drzave kao jedini sa kim se moze razgovarati vezano za Tekvondo? Mozda sam pogresno razumeo ono sto sam uspeo da procitam sa sajta Ministarstva sa omladinu i sport, da li neko ima mozda bolje tumacenje ili obrazlozenje?

Vezano za nagrade za osvajace medanja sa najvecih takmicenja, samo olimpijski sportovi i sah.

Mi smo registrovani kao Federacija, a vi kao asocijacija. Drzava finansira onoga ko pre podnese zahtev. Tek kada stigne zvanicna depesa o novim pravilima Olimpijskih igara mozda moze doci do preraspodele sredstava, ovako stvar ostaje kakva je do daljnjeg.

Mi smo registrovani kao Federacija, a vi kao asocijacija. Drzava finansira onoga ko pre podnese zahtev. Tek kada stigne zvanicna depesa o novim pravilima Olimpijskih igara mozda moze doci do preraspodele sredstava, ovako stvar ostaje kakva je do daljnjeg.

Sto ce reci da TAS ima iskljucivo pravo da zastupa Tekvondo u Srbiji do naredne revizije, mislim da je na svakih 4 godine. Ali, recimo da i bude revizija kod Tekvondo sporta da li je realno da bi bilo kakve promene. Sa jedne strane TAS koji je vec dug niz godina prepoznat od strane drzave Srbije i recimo na drugoj strani vas TFS ili nekog drugog saveza (recimo GTF ako ga uopste ima u Srbij), asocijacije ... Sta bi se onda vrednovalo, da li kontinuitet, da li jacina saveza, uspesi (medalje), medjunarodna povezanost, clanstvo u OK ili nesto drugo. Kako je to reseno na primer kod Karate-a?

Da li znaci da bi vi (TFS) ukoliko ne budete prepoznati u bilo kakvom obliku kao Tekvondo od strane drzave, morali recimo da postanete clanovi ili ogranak TAS da bi vas drzava podrzavala?

Kako je to reseno u Hrvatskoj, tamo WTF i ITF koliko ja znam funkcionisu zajedno?

Kao i u svakoj drzavi gde vlada princip " i po babu i po stricevima" tako ce biti i ovde u buducnosti. Ukoliko se uloge preokrenu, bice drugacije, ukoliko ne nece. Nikada se nece gledati nista sto je od vaznosti za nas sportiste, ni rezultati, ni medjunarodna saradnja.
TFS nikada nece biti deo nijedne vrste WTF organizacije, niti ce skrenuti sa svog puta da originalni, ne izvestaceni taekwon-do priblizi svim ljudima voljnih da ga nauce. No u svakom slucaju moracemo funkcionisati zajedno u buducnosti, ali ce se do tad mnoge stvari promeniti.
Sto se tice R.Hrvatske to je reseno tako sto imaju izuzetno jakog i sposobnog coveka, koji je u stanju da drzi i dve planete u ravnotezi, pa nema zasto da ne moze i dve Federacije. Naravno cast mi je da je taj covek i predsednik nase Evropske Federacije i da ce se pod njegovim vodjstvom mnoge stvari promeniti.
Taekwon

Kao i u svakoj drzavi gde vlada princip " i po babu i po stricevima" tako ce biti i ovde u buducnosti. Ukoliko se uloge preokrenu, bice drugacije, ukoliko ne nece. Nikada se nece gledati nista sto je od vaznosti za nas sportiste, ni rezultati, ni medjunarodna saradnja.
TFS nikada nece biti deo nijedne vrste WTF organizacije, niti ce skrenuti sa svog puta da originalni, ne izvestaceni taekwon-do priblizi svim ljudima voljnih da ga nauce. No u svakom slucaju moracemo funkcionisati zajedno u buducnosti, ali ce se do tad mnoge stvari promeniti.
Sto se tice R.Hrvatske to je reseno tako sto imaju izuzetno jakog i sposobnog coveka, koji je u stanju da drzi i dve planete u ravnotezi, pa nema zasto da ne moze i dve Federacije. Naravno cast mi je da je taj covek i predsednik nase Evropske Federacije i da ce se pod njegovim vodjstvom mnoge stvari promeniti.
Taekwon

Ne bih se slozio sa tobom u nekim stvarima. Prvo, ja ne bih rekao da se u ovoj situaciji radi po principu "i po babi i po stricevima", kada je registrovana TFS, da li pre, u isto vreme ili posle TAS-a ili bivseg TSS-a? Kako moze ministarstvo da ne potvrdi pravo TAS-u da zastupa tekvondo ako drugih zainteresovanih nema? Ako budes u prilici da procitas statut TAS-a nigde se ne pominje ova ili ona verzija tekvondoa nego tekvondo uopste. To znaci da se moze protumaciti da se TAS jednostavno bavi samo WTF-om jer u njegovom okrilju nema klubova koji se bave neki drugim oblikom Tekvondo-a. Cak i ako se dve federacije zblize i daju nalog clanstvu da to isto urade mene zanima kako bi se to ovde uradio (hipoteticki govoreci), da li bi se islo da TFS bude neka vrsta ogranka TAS (ako on predstavlja celokupan Tekvondo i kao takav prepoznat od strane drzave) sa nezavisnim delovanjem ili bi recimo u upravnom odboru sedeli predstavnici i jednih i drugih sa recimo promenjenim nazivom saveza. Da li bi sudije bile obucene da sude na takmicenjima i po jednim i po drugim pravilima ili bi pravila dozivela izmene da budu zadovoljene obe strane (ako je to ikako moguce)? E ja sam to upravo hteo da doznam kako je to reseno u Hrvatskoj?
Drugo vezano za shvatanje originalnosti, Tekvondo kakav ga mi prepoznajemo traje prilicno kratko u odnosu na sve ono sto je stotinama godina stvarano da bi u 20-tom veku to nesto uobliceno u Tekvondo. Sada je recimo ITF populaciji plagijat to sto radi suparnicki WTF, sta ako dodje do zblizavanja pa aktuelna pravila WTF (ili blago modifikovana) borbi bude opste prihvacena pravila Tekvondo borbi (zasto bas WTF pravila, zato sto mi je malo verovatno da bi Tekvondo ostao na OI ako bi ta pravila bila bliza ITF pravilima, realno) pa recimo 2012 na OI u ukviru Tekvondo-a ucestvuju borci trenutno u ITF-u. Da li ce onda biti nekog vrasta ocepljenja jednog dela clanstva koji budu hteli da se bezuslovno prati "Generalov put" ili tada to ne bi bio plagijat ili kako procitah ovde paraolipijski?

Opet da napomenem, nije mi cilj prepucavanje vec recimo zelja da cujem od vas kako vi zamisljate buducnost Tekvodo-a, jer sigurno ako se suska da ima nekih kontakata u pravcu priblizavanja federacija sigurno da neke ideje o realiaciji postoje. Mozda je i bilo nekih kongresa u pomenutim federacijam vezano za to, ja nisam toliko obavesten.

Pozdrav.

Buducnost taekwon-doa nece se odluciti u Srbiji, niti ce iko traziti nase misljenje. Donece je advokati Federacija i celni ljudi koji u salama nisu proveli , kao mi, veci deo zivota.
No kad smo vec na forumu, red je da kazemo sta mislimo... Mislim da cemo ici zajedno na neke OI, medjutim za pravila nisam siguran. Na kongresima sam cuo hiljade mogucih varijanti. Ono sto je sigurno je da ce se koristiti i ruke i noge, a samim tim ITF borci imaju vece sanse...jer vec godinama rade takvu borbu, samo ce staviti, verovatno, vise opreme na sebe.
No, o tome ce odlucivati turniri na koje cemo biti prinudjeni da ih pravimo. Ono sto sam ja zeleo da istaknem je to da nasa Federacija nece biti nikada pod ovom drugom. Mozda cemo se morati spojiti, u dalekoj buducnosti verovatno, ali veruj mi da necemo biti nekakav podgranak neceg drugog. Cini mi se da se oko toga nismo razumeli.
Sto se tice statuta, oni su isti. U nasem isto pise samo TKD, tako da to se skida i dobijaju "ugledni primerci", pa se onda prepravlja, tako da vecina sportskih organizacija ima slican, a sportovi koji se isto zovu, u osnovi, imaju apsolutno isti.... Objasnicu ti detaljnije jednom kada se vidimo...
Nase takmicenje je 14.03.,pa slobodno navrati da vidis kako mi to radimo...

Ostao si mi duzan odgovora vezeno za funkcionisanje Tekvondoa u Hrvatskoj, jesu zajedno ali kako je reseno upravljanje savezom? Da li imaju dve nezavisne sudijske organizacije? itd.

Sto se tice buducih pravila, cenim da OI nece dozvoliti manje zastite od postojece (po sadasnjim WTF pravilima) jedino ako dozvole udarce rukom u glavu, znaci da bi u tom slucaju morale ici neke vrste rukavica poput kod vas, boksa ili kikboksa. Iskreno, slabo mi je to verovatno ali videcemo. Jeli bilo neke price o tome, koliko sam nacuo bilo je nekih sastanaka (kongresa) skoro u ITF-u, imate li nekih informacija?

Za mart mesec gledacu ako je ikako moguce da svratim, voleo bih da vidim uzivo kako to sve izgleda.

Back