ITF Taekwon-do

Ostao si mi duzan odgovora vezeno za funkcionisanje Tekvondoa u Hrvatskoj, jesu zajedno ali kako je reseno upravljanje savezom? Da li imaju dve nezavisne sudijske organizacije? itd.

Sto se tice buducih pravila, cenim da OI nece dozvoliti manje zastite od postojece (po sadasnjim WTF pravilima) jedino ako dozvole udarce rukom u glavu, znaci da bi u tom slucaju morale ici neke vrste rukavica poput kod vas, boksa ili kikboksa. Iskreno, slabo mi je to verovatno ali videcemo. Jeli bilo neke price o tome, koliko sam nacuo bilo je nekih sastanaka (kongresa) skoro u ITF-u, imate li nekih informacija?

Za mart mesec gledacu ako je ikako moguce da svratim, voleo bih da vidim uzivo kako to sve izgleda.

Raspitacu se, pa sam ti duzan odgovor. Ne znam sve, pa da ne lupim nesto kad saznam javljam ti. Zaista se nadam da se vidimo kod nas na takmicenju, ipak si ti nas jako lepo primio, pa smo ti duzni :):).

A vidite ovo, na primer...dok sam bio u Frajburgu trenirao sam u jednom taekwondo klubu koji nema veze ni sa ITF ni sa WTF. Evo sajta, mada je u izradi i nema puno slika (ko zna nemacki neka podeli to sa nama hehehe)
http://www.taekwon-do-freiburg.de/
Nemci imaju dosta jaku tu skolu "tradicionalnog" taewkondo-a, Kwon Je Hwa tehnike. Oni taekwon-do rade 95% BEZKONTAKTNO. Ti ljudi se nikako ne bi snasli ni na ITF ni na WTF takmicenjima. Oni forsiraju brzinu i razgibanost, vise je sve gimnastickog tipa i nema bas mnogo veze sa taekwondo-om koji nam je General ostavio...Opet, sa druge strane, zamislite drzavu u kojoj je sve uredjeno zakonski, gde ti samoodbrana jednostavno ne treba, ulicna tuca niti bilo kakvi fizicki obracuni medju ljudima jednostavno ne postoji niti dolazi u obzir jer se u roku od 20 sekundi pojavi policija (video svojim ocima da je zaista potrebno samo 20 sekundi) i pohapsi ucesnoke...bukvalno je logicno da se u takvom okruzenju razvije ovakav taekwon-do...

A vidite ovo, na primer...dok sam bio u Frajburgu trenirao sam u jednom taekwondo klubu koji nema veze ni sa ITF ni sa WTF. Evo sajta, mada je u izradi i nema puno slika (ko zna nemacki neka podeli to sa nama hehehe)
http://www.taekwon-do-freiburg.de/
Nemci imaju dosta jaku tu skolu "tradicionalnog" taewkondo-a, Kwon Je Hwa tehnike. Oni taekwon-do rade 95% BEZKONTAKTNO. Ti ljudi se nikako ne bi snasli ni na ITF ni na WTF takmicenjima. Oni forsiraju brzinu i razgibanost, vise je sve gimnastickog tipa i nema bas mnogo veze sa taekwondo-om koji nam je General ostavio...Opet, sa druge strane, zamislite drzavu u kojoj je sve uredjeno zakonski, gde ti samoodbrana jednostavno ne treba, ulicna tuca niti bilo kakvi fizicki obracuni medju ljudima jednostavno ne postoji niti dolazi u obzir jer se u roku od 20 sekundi pojavi policija (video svojim ocima da je zaista potrebno samo 20 sekundi) i pohapsi ucesnoke...bukvalno je logicno da se u takvom okruzenju razvije ovakav taekwon-do...

A kod nas je jako potrebna ulicna tehnika borenja bez oruzija :mrgreen:?

Malo da se ubacim, sto se tice ITF-a u BG nije prosle jeseni nista bilo reseno, cak ni sala na Policijskoj akademiji, sto je velika steta. Bg je dovoljno veliki grad i mislim da bi bilo vise zainteresovanih kada bi neka pitanaj kao sto su sala za vezbanje bili reseni i naravno bolji marketing.

I imam jedno pitanje u vezi WTF-a oko podele pjaseva u nekim klubovima je bila podela zuti, pa zuti s aplavom trakom, pa plavi itd, a u nekim drugim zuti, pa zuti visi, pa zeleni.......I jedni i drugi su rekli da je ona podela koju oni ne primenjuju stara:lol:

Poslednja izmena:
I imam jedno pitanje u vezi WTF-a oko podele pjaseva u nekim klubovima je bila podela zuti, pa zuti s aplavom trakom, pa plavi itd, a u nekim drugim zuti, pa zuti visi, pa zeleni.......I jedni i drugi su rekli da je ona podela koju oni ne primenjuju stara:lol:

Kada sam ja vežbao, kada sam bio mlad, pojasevi su išli:

beli, žuti, žuti sa plavom trakom, plavi, plavi sa 1 crvenom trakom, plavi sa 2 crvene trake, crveni, crveni sa 1 crnom trakom, crveni sa 2 crvene trake, crni.

Sada pojasevi idu:

beli, belo-žuti, žuti, žuto-zeleni, zeleni, zeleno-plavi, plavi, plavo-crveni, crveni, crveno-crni, crni.

Odnosno ako neko ima recimo žuto-zeleni kaže se i da ima viši žuti pojas.

Ako se pogleda broj pojaseva uočićete da ima razlike u broju različitih pojaseva, sada ih ima za 1 više. To je zbog toga što se ranije nije polagalo za beli sa žutom trakom, tada je svako ko je bio stariji pocetnik mogao da stavi traku na beli pojas. Danas se polaže za belo-žuti ali je polaganje ustvari skraceno polaganje za žuti, ne radi se kompletna forma nego samo prvih 5 poteza, nema sparinga na 3 koraka...

Da,pojasevi sa dve trake...stara,dobra vremena...oni tvrdi oklopi sa federima sa strane,fudbalerski stitnici za potkolenice,a udarci izuvaju...tad su i bandali radjeni jako,nokauterski,a danas ni dvi dolio u glavu ne obara...

Kada sam ja vežbao, kada sam bio mlad, pojasevi su išli:

beli, žuti, žuti sa plavom trakom, plavi, plavi sa 1 crvenom trakom, plavi sa 2 crvene trake, crveni, crveni sa 1 crnom trakom, crveni sa 2 crvene trake, crni.

Sada pojasevi idu:

beli, belo-žuti, žuti, žuto-zeleni, zeleni, zeleno-plavi, plavi, plavo-crveni, crveni, crveno-crni, crni.

Odnosno ako neko ima recimo žuto-zeleni kaže se i da ima viši žuti pojas.

Ako se pogleda broj pojaseva uočićete da ima razlike u broju različitih pojaseva, sada ih ima za 1 više. To je zbog toga što se ranije nije polagalo za beli sa žutom trakom, tada je svako ko je bio stariji pocetnik mogao da stavi traku na beli pojas. Danas se polaže za belo-žuti ali je polaganje ustvari skraceno polaganje za žuti, ne radi se kompletna forma nego samo prvih 5 poteza, nema sparinga na 3 koraka...

Hvala na odgovoru, sad mi je jasnije, recimo nisam znala da je pojas npr. zuto zeleni visi zuti, ja sam znala samo pod ovim drugim nazivom.

Beli, visi beli, zuti, visi zuti, zeleni, visi zeleni, plavi, visi plavi, crveni, visi crveni, crni I DAN-IX DAN-a.
Za male klince postoji polaganje za beli, besplatno, samo kao podstrek, kasnije su polaganja na pola godine do plavog, zatim na godinu, a izmedju danova, u zavisnosti od broja posecenih internacionalnih seminara, minimum 3 godine. Da bi dobio instruktorsku licencu kao ispitivac moras da imas internacionalni sudijski seminar kod VIII ili IX dana + tehnicki kod VIII ili IX dana.Da bi je zadrzao moras jednom u 2 godine da prisustvujes seminaru kod mastera ili grandmastera, inace je po novim pravilima gubis i ispitivanje, odnosno polaganje mora da drzi neko drugi, cesto iz druge drzave. To je to

A ovako izgleda kad ja skocim na Samira :D

Prilozi

• jop.JPG
    jop.JPG
    21,6 KB · Pregleda: 25
Koliko vidim dolazak su potvrdili Klubovi iz Srbije,Republike Srpske, Madjarske ,Bosne,HrvatskeSlovenije,Bugarske,Maroka i Indije?
Zvuci mi neverovatno malo???
Šta je tu neverovatno? To su potvrđeni učesnici. Na poziv je odgovorio i trener Grčke reprezentacije gospodin Kosmidis Theodoros, ali još uvek nije potvđen dolazak, ali znaćemo u narednih par dana.

Back