Isus nije rođen 7. januara

Jovan, cekam odgovor za jevrejsko objasnjenje ime Mesije.

Pa ime Mesije već sam pominjao da se izgovara sa Isus. Ako u hebrejskom jeziku ime se izgovra sa Jošua ili Jehošua to ne igra bitnu stavku jer originalni izgovor nečijeg imena ne utiče ni u kom smislu na duhovnost. Mi kažemo Isus, Španci Hesus, Englezi Jesus itd...Dakle, potpuno nerelevantno za duhovnost. A da je relevantno prvo to bi u Pismu bilo objašnjeno kao važno i reklo bi se tako i tako izgovarajte ime Mesije, takođe svi crkveni pisci i svedočenja duhovnika bi negde zabeležili tačan izgovor i insistiralo bi se na tome. Mi nemamo ništa u vezi toga ni u Pismu ni kod rano ili kasno hriššćanskih pisaca, niti jedan manuscript sa nekim tačnim izgovorom imena Isusa tako da brate dragi tema je totalno irelevantna. Ok, ako tebi to igra neku ulogu neka bude da ti jedini znaš pravi izgovor ali ja u Pismu o tome nisam obavešten niti u delima pisaca rane crkve niti kasnije.

No, tebi hvala na trudu da pokušaš da objasniš važnost toga.

Pozdrav.

Poenta je da je Bog uvek bio i za vjeki vjekov Jedan. Mesija tvrdi da je otac veci od njega, Jovan tvrdi da Rec bi Bog, Pavle tvrdi da se Bog javi u telu, Mesija tvrdi da su Jedno, Jovan tvrdi da je Bog I Duh, to znaci samo Jedno, da Bog ima Tri Titule (Otac, Sin, Duh), da se kroz Mesijino telo predstavio nama, a u Otkr. pise da nas kao Duh poziva da uzmemo zivu vodu. Jovan ovo je cist dokaz da je samo Svevisnji u pitanju niko drugi, hteo ti to da priznas ili NE. Tek kada ti Bog otvori duhovne oci, spoznaces to.

- - - - - - - - - -

Ovo je Jovanu Prezviteru odgovor. Takodje, veoma je vazno da YAHusha i Jesus NE moze biti isto, te prema tome, Mesija nije Isus, to je manipulacija, s tim da Grci slave svog boga Zevsa.

- - - - - - - - - -

Pitanje za tebe koje je vrlo bitno: zasto od 1611 nema u bibl. tekstu ime Boga i Mesije, kome je bilo u interesu da to NE postoji , vec da se zameni , :?:

- - - - - - - - - -

Manuskripti imaju imena, Jevreji znaju to, zasto pravoslavni i rimokatolici NE prihvate i objave vernicima :?:
YAHusha znaci : Bog Spasava.

Poenta je da je Bog uvek bio i za vjeki vjekov Jedan. Mesija tvrdi da je otac veci od njega, Jovan tvrdi da Rec bi Bog, Pavle tvrdi da se Bog javi u telu, Mesija tvrdi da su Jedno, Jovan tvrdi da je Bog I Duh, to znaci samo Jedno, da Bog ima Tri Titule (Otac, Sin, Duh), da se kroz Mesijino telo predstavio nama, a u Otkr. pise da nas kao Duh poziva da uzmemo zivu vodu. Jovan ovo je cist dokaz da je samo Svevisnji u pitanju niko drugi, hteo ti to da priznas ili NE. Tek kada ti Bog otvori duhovne oci, spoznaces to.

- - - - - - - - - -

Ovo je Jovanu Prezviteru odgovor. Takodje, veoma je vazno da YAHusha i Jesus NE moze biti isto, te prema tome, Mesija nije Isus, to je manipulacija, s tim da Grci slave svog boga Zevsa.

- - - - - - - - - -

Pitanje za tebe koje je vrlo bitno: zasto od 1611 nema u bibl. tekstu ime Boga i Mesije, kome je bilo u interesu da to NE postoji , vec da se zameni , :?:

- - - - - - - - - -

Manuskripti imaju imena, Jevreji znaju to, zasto pravoslavni i rimokatolici NE prihvate i objave vernicima :?:

Matej 1,21 Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih

Jovan tvrdi da je Bog I Duh, to znaci samo Jedno, da Bog ima Tri Titule (Otac, Sin, Duh)

Kao prvo izraz "Duh" iz Jovan 4,24 ne govori o Božijoj "fizičkoj supstanci", moj dobri Istraživač. Ne, ovde se ukazuje na Božansku "duhovnu" supstancu. Ovde je koren tvog Masilijanskog shvatanja, po mom shvatanju pogrešnog ali opet poštujem to i ako si upravu trebalo bi prihvatiti tvoj stav. Nikakav problem.

Ali brate Istraživač, ovde nisu i upravu. Jer kao što rekoh ovde se ne radi o Božijoj fizičkoj karakteristici tipa "samo Duh" već se radi kao što rekoh o onoj Božijoj supstanci tzv "duhovnoj" u smislu Njegove pravednosti, istinitosti, dobrote, nepristrasnosti. Dakle, Bog kao takav ne može trpeti lažne vernike, koji se mole lažno. Pogledaj šta kaže Isus u ovom stihu."Bog je duh (u kom smislu?-da vidimo); i koji mu se mole, duhom i istinom treba da se mole", Jovan 4,24. Raspravlja li ovde Isus o Božijoj supstanci ili pojavnom obliku? Je li žena Samarjanka zainteresovana za nekakav oblik Božastva koje se ne vidi ili raspravlja o pravdi, istini,...? Dakle, poenta razgovora Isusa i Samarjanke su moralne dileme i šta je to moralno ispravno te u konačnici ono što vodi spasenju. Dakle, nema ovde osnova za takvo tumačenje kontkesta Isusovih reči Samarjanki koje ti navodiš, da Isus ovde govori o nekoj supstanci Božijoj već isključivo kontekst je moralnog karaktrera pa tako ovde izraz "duh"-Bog je Duh ima kontekst "duhovnost" odnosno moralni princip Božije pojavnosti. I sam znaš da Pavle govori o "plodu duha"...u Galatima:"Rod je duhovni ljubav, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera", Galatima 5,22 Pre toga pominje ono što "nije duhovno tj. telesno". Dakle, "duhovno-telesno" dve suprotstavljene kategorije koje ustvari iskazuju dva suprotstavljena koncepta "moralno-nemoralno". Ni ovde nema govora o fizičkim supstanicjama telesno-duhovno već je jasno da se misli na antagonizam između moralnog i nemoralnog.

Dakle, kada Isus Samarjanki objašnjava ko je Bog On ustvari govori "kakav je Bog", Njegova moralna dimenzija koja je takava da ne trpi nikakvu površnost, lažnu molitvu, znači nakavu suvoparnost i mahanizam ili formalizam. Ne, Bog hoće zapravo:"..koji mu se moli da to čini duhom i istinom", Jovan 4,24. Jesi primetio izraz "istinom" dakle istinito, nepretvorno, iz istinitih pobuda e takvu molitvu Bog prihvata. Zato brate kontekst izraz "Bog je Duh" je ukazivanje na moralni aspekt Božiji a ne da govori da je Bog neki Duh i da je to neki isključivi pojavni oblik Boga pa da je zapravo Bog samo Duh Sveti. Potpuno pogrešno i van konteksta. Međutim, sa moralnog aspekta razumevanje ovog teksta je u skladu sa kontekstom o kome Isus govori Samrjanki.

Što se tiče ovog drugog, Duh Sveti i Isus recimo nisu isto jer Isus šalje Duha Svetoga, Otac takođe, Otac šalje i Sina dakle Tri ličnosti nezavisne. Izraz Bog je jedan u hebrejskom koristi izraz "echad" što je plurana jednina i pravilno je prevesti kao "Jedinstvo" Dakle, Bog je Jedinstvo Tri Ličnosti koje iako samostalne, nezavisne imaju potpuno identične ciljeve, namere i savršeno su kompatibilni između sebe. Echad upravo kao pluralna jednina to znači. A da je Bog "Jedan" tj. inokosan onda bi stajao hebrejski izraz "yichad"-jedan, sam..međutim to nije tako. Takođe, znaš da Bog kaže "hajde da načinimo" dakle ne kao jedan, sam jer koristi glagolski plural "načinimo". Dakle i to je pokazatelj da su oni zasebni entiteti Božanstva ali opet savršeno kompatibilni i sjedinjeni te deluju kao Jedan tj. jednitvo u delovanju. To su dakle Otac, Sin i Duh Sveti.

Molim te razmisli dobro ako želiš jer ovde ima dosta stvari koje tebi predstavljaju problem u razumevanju a to je zbog pogrešnog kontekstiranja..najviše zbog toga.

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

A reci mi molim te u čemu je manipulacija transkripcija Mesijinog imena na Grčki sa Hebrejskog. Na Hebrejskom se izgovra Jehošua ili Ješua...a grcizirani nazav je Isus. Evo recimo Pavle u orignanom hebrejskom izgovoru je Šaul..nikakav problem. Mislim da se pridaje značaj nevažnim stvarima za duhovnost. Poštujem tvoju potrebu da precizno na hebrejskom prezentuješ ime Mesije, Gospoda našega ali to nije pitanje duhovnosti moj Istraživač..to nije pitanje duhovnosti već leksike i gramatike. Vidi, ime Jelisaveta je baš lepo ime..na hebrejskom se izgovra EliShabat-Bog je moj Šabat(Odmor). Mi kažemo Jelisaveta. Meni je takođe predivno kako to izgovaraju Mađari..znaš kako..predivno zvuči "Eržebet. Predivno, prosto se naježim kada ga izgovorim na Mađarskom. Ali je li to sada toliko bitno u teloškom smislu. Ne, to je samo stvar izgovora. Zamisli da se sada vodi polemika je li Eržebet, ili Jelisaveta ili Elišabat...mislim hebrejski je izvorno ali ne tiče se spasenja..priznaćeš.

E tako je isto i sa ovim oko Isusovog imena. Da ja kažem Isus i to deluje predivno i kakve veze ima sa paganstvom? Isus moj Gospod! Ja samo govorim u skladu transkripcijom imena na ovom podneblju..svi znao na koga se odnosi. I Jevanđelja koriste grčku varijantu pa su nadahnuta..ne? Evo uzmmi bilo koji manuskript pre 1611 godine i videćeš da se Isusovo ime nigde ne izgovara drugačije već u grčkoj transkripciji. Zato te pitah i zamolih da mi iz Pisma pokažeš gde stoji da postoji "pravilan" izgovor Isusovog imena i da se na tome insistira? Evo samo to pronađi pa da rasprava ima smisla.

Svako dobro.

Dokazao sam postavljajuci prezentaciju sa Paleo Hebrejskog sa Aramejskim izvorima, gde pise YAHusha , a Hamasciah znaci Mesija.
TI verujes crkvi, a jednostavno NE vidis razliku izmedju YAHusha i Jesus, ima li ikakve slicnosti :?:

- - - - - - - - - -

Dokazao sam da pise Elohim i Hebrejska rec BARA znaci OBLIKOVATI, a ne stvarati. Kada se to razume, dobija se drugaciji smisao u Postanju. I YHWH Elohim Bara_ oblikuje Arama. Ovde vidimo Jedan Bog, a Elohim znaci : Bogovi, vrlo jednostavno.

- - - - - - - - - -

Jedinstvo tri licnosti ne postoji, vec postoje tri Titule Jednog Boga, to treba da shvatis. Po tebi , Mojsije nije smeo da vidi fizickog bice, a ne duhovno, u grmu.

Da li si siguran da su moralna nacela duhovne prirode, jer Mojsiju je Bog u 10 zapovedi, dao 5 moralnih. Pomozi bliznjem svome je osnovno nacelo Tore, a Mesija je rekao kada jednog od moje male brace napojiste, nahraniste i odenuste, pomogoste meni. A to nije duhovnost, vec upravo telesnost. Duhovnost je da primenjujuci telesna moralna nacela, spoznas Boga, a najbolji nacin je kada se molis Bogu naglas, to I ostvari, tada te je Bog osvedocio.

Duh Sveti jeste Bog, seti se sta se desilo sa apostolima na Dan Pedesetnice. Jovan je bio u viziji, tj. Duh Sveti- Bog je radio sa njim.
YAHuah je u tri Titule i to je koristio po potrebi.
Jovane, moli Boga naglas da te osvedoci, jer Bogu je sve moguce, Hallelu YAH

Dokazao sam postavljajuci prezentaciju sa Paleo Hebrejskog sa Aramejskim izvorima, gde pise YAHusha , a Hamasciah znaci Mesija.
TI verujes crkvi, a jednostavno NE vidis razliku izmedju YAHusha i Jesus, ima li ikakve slicnosti :?:

Moj Istraživač, da je sve to bitno za duhovnost ne bi morao toliko kopati..samo bi bilo dovoljno navesti nekoliko ili jedan jedini stih Pisma i sve je onda ok. Dakle, mi nemamo potvrdu Pisma da je to važno. Vidi, ja mogu da iskopam 1000 informacija o ovome ili onome..ali ima li to važnost u očima Pisma? Ako ima Pismo će ga istaknuti. Paleo-hebrejski???...pitanje je i samog izvora koji koristiš jer ni sami Jevreji o tome ne govore tako..ja nikada čuo. No, kažem opet neka si ti vredno istražio..iskreno ako tebi to znači opet kažem neka bude da je to najpravilniji izgovor. Ali meni Pismo ne sugeriše da tražim..ne zameri i ne misli da nipodaštavam tvoj trud ali kada u Pismu budem pronašao referencu koja upućuje da to treba da istražiim i da je to važno za duhovnost prvo ću se tebi obratiti da mi pojasniš i daš sve izvore o tome. Zato kažem, poštujem tvoj trud ali sad bar ne vidim važnost toga u svetlosti Pisma.

- - - - - - - - - -

Jedinstvo tri licnosti ne postoji, vec postoje tri Titule Jednog Boga, to treba da shvatis. Po tebi , Mojsije nije smeo da vidi fizickog bice, a ne duhovno, u grmu.

Ali se u Pismu ne ističe tako..već svaka se opisuje kao zasebna Ličnost jer su jasno razgraničeni jedno od drugog. Za Mojsija mi je nejasno..šta tačno pitaš i povezanost sa temom. Dakle, jasno je da Isus šalje Duha Svetog..i sam Isus kaže:"šaljem vam drugog utešitelja". Vidiš sam Isus kaže da je taj Duh Sveti "drugi" tj. nešto drugo u odnosu na Njega. Ne poistovećuje Duha Svetoga sa sobom a ni sa Ocem. Jasno razdvojeno.

- - - - - - - - - -

Da li si siguran da su moralna nacela duhovne prirode, jer Mojsiju je Bog u 10 zapovedi, dao 5 moralnih. Pomozi bliznjem svome je osnovno nacelo Tore, a Mesija je rekao kada jednog od moje male brace napojiste, nahraniste i odenuste, pomogoste meni. A to nije duhovnost, vec upravo telesnost. Duhovnost je da primenjujuci telesna moralna nacela, spoznas Boga, a najbolji nacin je kada se molis Bogu naglas, to I ostvari, tada te je Bog osvedocio.

Malo spiritualizuješ jednostavno. Pitaš da li su svih 10 Zapovesti moralne? Valda jesuz:). No, video si šta apostol Pavle kaže za "rod duhovni"...e to je Bog u smislu da je "duh" iz Jovana 4,24. Ističe se moralni aspekt Ličnosti Božije..to je kontkest razgovora sa Samarjankom.

- - - - - - - - - -

Duh Sveti jeste Bog, seti se sta se desilo sa apostolima na Dan Pedesetnice. Jovan je bio u viziji, tj. Duh Sveti- Bog je radio sa njim.
YAHuah je u tri Titule i to je koristio po potrebi.
Jovane, moli Boga naglas da te osvedoci, jer Bogu je sve moguce, Hallelu YAH

To je ono što sami ti citirao..Duh Sveti je došao kao "drugi utešitelj"..različit od Hrista...:"Nego vam istinu govorim: bolje je za vas da ja idem: jer ako ne idem, utešitelj neće doći k vama, ako li idem poslaću ga k vama", Jovan 16,7. Vidiš, Isus ide a Duh dolazi. Dakle, Isus nije Duh Sveti. z:). To je i ispunjenje ovih reči Isusovih.

Svako dobro.

Poslednja izmena:
Da li razumes da ime YAHusha znaci : Bog Spasava, i nijedno drugo ukljucujuci ime Isus NE. Da li razumes da kada pominjes ime Isus ,da automatski priznajes grckog mitoloskog boga Zevsa, za to jest problem, jer ti se molis njemu, a ne Svevisnjem. Kako ces naci autenticnost u prevedenim bibl. tekstovima, kada ih prevodioci nisu koristili, a u drevnim manuskriptima postoje. Zato sam postavio dokazni materijal.
Kada budes shvatio da je Bog koristio Mesijino telo, shvatices da je ujedno i Duh, sto on ustvari i jeste, a ne fixicka licnost, zato sam ti dao primer za Mojsija i grm, jer Duh govori u grmu, a po tebi je Bog Fizicka pojava, zato i razumes crkvenu dogmatiku, da postoje tri Licnosti, jer licnost znaci fizicka pojava. Po tebi Bog kao fizicka licnost udahnjuje Duha u Adama i posta covek Dusa ziva.

- - - - - - - - - -

Mojsije je dobio telesne zapovedi koje su moralne, a ne duhovne, ali, te moralnih telesne te vode u duhovnost.

Kada budes shvatio da je Bog koristio Mesijino telo, shvatices da je ujedno i Duh, sto on ustvari i jeste, a ne fixicka licnost

Upravo Pismo uči da je Duh Sveti jedno, Isus drugo a Otac treće...ličnosti Božanstva zasebne. Pokaži mi stih u Pismu gde Isus kaže ja sam Duh Sveti ili obrnuto. Evo svo vreme te navodim na Pismo da mi pokažeš i jedan stih za ove tvrdnje a dobijem uvek neke tvoje formulacije..isto te tako molim i za stih gde se kaže da postoji samo jedan pravilan izgovor imena Mesijina..samo jedan stih za jedno i drugo i onda možemo to ozbiljnije razmatrati.

Šalom.

- - - - - - - - - -

Da li razumes da kada pominjes ime Isus ,da automatski priznajes grckog mitoloskog boga Zevsa, za to jest problem, jer ti se molis njemu, a ne Svevisnjem.

Zevs i Isus nema veze jedno sa drugim. Kada kažem Isus ono je transkripcija imena Jehošua na grčkom. Dakle, molim te odakle ti ovakva formulacija? Kojom to metodom dolaziš do zaključka da je Isus isto što i Zevs. Istraživač, molim te da stvarno se uozbiljimo. Izvini, što to moram reći ali ovo za Zevsa nikako ne pije vodu.

- - - - - - - - - -

Po tebi Bog kao fizicka licnost udahnjuje Duha u Adama i posta covek Dusa ziva.

Otićićemo od teme baš ali hajde i ovo da objasnim. Ne, dah ili duh pomenut u Postanju nema veze sa Duhom Svetim. To je dah-ruah koji je Bog udahnuo u čovekovo telo i čovek postao živ. Dakle, da ne brkamo pojmove. Duh Sveti je jedno a "dah" životni je nešto drugo. To je sila Božija koja pokreće sve funkcije čovekovog tela i čovek je "živ". Ali Duh Sveti je nešto drugo.

Paleo Hebrejski je izvorni biblijski jezik, koji danas ne egzistira, danasnji Jevreji su Khazari, koji govore Jidis i Ladam, a trebalo bi da znas da hebrejski, arapski su semitski jezici, a izumrli Semiti su koristili te jezike. Drugo , pre Mazoreta nije bilo slova A-O-E-I-U u bibl. tekstu. Danas imamo Mazoretski tekst, Lenjingrad kodeks, STA mislis STA je to, ?:

Sveti Duh je Bozji duh, deo Boga.
Njegova energija.

Gde pise u bibliji, sveti duh je deo boga .
Sveti duh je njegova energija?

Jeste da pise u kuli i kulinom prevodu, ali ne pise nigde u izvornom tekstu.

Biblija kaze da je Bog duh, on sam je duh.

To znaci, da je duhovno ne materijlano bice.

Tako da bog nije sam sebi duh, ili sam sebi energija, vec je on sam duh.

Kao sto smo mi ljudi telo, Bog je duh.

Jovan 4.
24 Bog je duh i koji se njemu klanjaju, u duhu i istini treba da se klanjaju."

Sta je Duh Sveti, konkretno :?:

Ono što Biblija kaže. A to je Jedan od entiteta Božanstva. Ali nikako da mi odgovoriš citatom Pisma. Imaš li potvrdu ovoga što pričaš?

Dakle, očekujem od tebe citat Pisma gde se kaže 1) da postoji samo jedan jedini pravilan izgovr imena Mesije i 2) Gde Isus kaže za sebe da je Duh Sveti ili obrnuto.

Imaš li citate Pisma ili ne? Molim da se navedu.

- - - - - - - - - -

Sto malo ne guglas, pa da vidis itekakve veze ima Jesus- Isuos- Zevsus.

Sve ovo ima smisla ako postoji u Pismu citat ili citati koji odobravaju ovo što pričaš. Dakle, citat ili citati gde se od hrišćana zahteva pravilan igovor imena Mesije. Može li? A ovaj prelaz..otom potom..prvo citat koji ukazuje na tvoju pretpostavku.

Poslednja izmena:
Da li znas sta znaci Ruah Kadosh :?:

Duh Sveti..odlično. A možeš li mi navesti šta je Bog udahnuo Adamu u nosnice prilikom stvaranja i oživljena njegovog tela. Hajde da pitamo Mojsija."nshamah"(duh) "chay"(životni). Je li udahnut "Ruah HaKadosh" ili "nišmat khahe"?:)

Dakle, nije udahnut Duh Sveti nego "duh životni". Ne smemo ovako pojmove brkati ako smo poznavaoci Pisma.

Šalom.

Back