Историја Бугара

" After an on-the-ground examination of the monument, we found out that the inscription carrier originates from an older building, most likely from the Roman era, as evidenced from the top narrow surface of the marble, where there are holes and channels to fit Π-shaped metal joints. This contradicts the view that the inscription could have had another line on the top side of the inscribed surface, which was allegedly removed when it was placed in the place of the threshold. We also found out that the indicated date from the creation era (‘anno mundi’) was not read correctly despite the fact that all its numbers are clearly defined. It seems that the inscription editors were led to a mistake because of a reference made in the text to an emperor called John whom they mistook for Ivan Vladislav thus placing the dating of the inscription to the years of his reign (1015- 1018). Nonetheless, the year indicated on the inscription corresponds to the year 1202/3, i.e. the years of Ivan I, known as Kalojan (1197-1207), who, that same year, annexed to his acquisitions a large part of the western Balkans. It seems that it is an inscription that, looking back at the past, mentions some historical events with a view to connecting the newly-established Second Bulgarian State to the glorious past of the Cometopuli and, in particular, Tsar Samuel. "

New Interpretation about the Content of the Cyrillic Inscription from Bitola
Elena Kostić, Georgios Velenis

https://www.academia.edu/34713577/Proceedings_of_the_23rd_International_Congress_of_Byzantine_Studies_Belgrade_22_27_August_2016_Thematic_Sessions_of_Free_Communications_eds_D_Dželebdžić_S_Bojanin_M_Cvetković_Tamara_Matović_Belgrade_2016_contributor_
Озбиљно фалсификовање - Калојан никада нигде није написан Иван I ( Ivan I) - Иван Асен I је његов старији брат и у xроници "Борѝлов синодик“ из 13. века помиње се као Иван Асен Благун
Госпођа Тамара Матовић мора да се бави стриктно другим стварима - на пример, средњовековном историјом „Самуиловог македонског краљевства“

Озбиљно фалсификовање - Калојан никада нигде није написан Иван I ( Ivan I) - Иван Асен I је његов старији брат и у xроници "Борѝлов синодик“ из 13. века помиње се као Иван Асен Благун
Госпођа Тамара Матовић мора да се бави стриктно другим стварима - на пример, средњовековном историјом „Самуиловог македонског краљевства“
Srpska istoriografija u jedna recenica-"nemam dokaz,ali tvrdim'' :hahaha:

Ovo je zbornik, autor teksta nije Tamra Matovic, vec Elena Kostić i Georgios Velenis sa Univerziteta u Solunu.

Krajem 9 veka:
Сьдє лєжитъ Мостичь чрьгѹбыліа бывыи прі Сѵмєонѣ цр҃и и прі Пєтрѣ цр҃и ос(м)иѭ жє дєсѧть лѣтъ сы оставивъ чрьгѹбыльство і вьсє імѣниѥ быстъ чрьноризьць ї въ томь сьврьши жизнь своѭ.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mostich
Ti si napisao da titula ''Car'' nije koristena pre 12 veka....

Све је јасно - грчки писац археолог, и анонимни (вероватно српски) истраживач византијске историје без икаквих података на Интернету

Naravno, cim nam nesto ne odgovara, reci cemo da su to oni grozni "drugi", neki drugi uzasni narodi koji lazu, jer ne pripadaju nasoj velicanstvenoj naciji. Klasika za Balkan.

Ali to sto pises, nikako ne pobija njihove tvrdenje. A stvarno zamerati u 21. veku nekom sto je Grk ili Srbi, i praviti od toga argumentaciju u diskusiji je suludo, a mozda cak i sovinisticki.

Naravno, cim nam nesto ne odgovara, reci cemo da su to oni grozni "drugi", neki drugi uzasni narodi koji lazu, jer ne pripadaju nasoj velicanstvenoj naciji. Klasika za Balkan.

Ali to sto pises, nikako ne pobija njihove tvrdenje. A stvarno zamerati u 21. veku nekom sto je Grk ili Srbi, i praviti od toga argumentaciju u diskusiji je suludo, a mozda cak i sovinisticki.
То није у потпуности тачно. Иако је у светској историји Самуил одувек био препознат као бугарски цар, у Македонији и Србији многи још верују да је он македонски краљ :) Проблем није у Битољској плочи, већ у 1000-годишњем празнину у историји Македоније као државе. Тако је 1946. године Југославија почела да решава овај проблем. Поштени српски историчар недавно - мислим да је то био Владимир Тодић - изашао је и рекао своје мишљење о овој лажи, која се дуго училa чак и у школама у Југославији

Poslednja izmena:
То није у потпуности тачно. Иако је у светској историји Самуил одувек био препознат као бугарски цар, у Македонији и Србији многи још верују да је он македонски краљ :) Проблем није у Битољској плочи, већ у 1000-годишњем празнину у историји Македоније као државе. Тако је 1946. године Југославија почела да решава овај проблем. Поштени српски историчар недавно - мислим да је то био Владимир Тодић - изашао је и рекао своје мишљење о овој лажи, која се дуго училa чак и у школама у Југославији

Da uzeli su bugarsku titulu, nastavili drzavnost bugarske u nesto drugacijem obliku ( u srednjevekovnom smislu ), nije to tako daleko od slucaja Bosne, gde su nastavili srpsku kraljevsku titilu.

Ta drzava svakako nema.nikakav kontinuitet sa sadasnjom Republikom Bugarskom i ne vidim zasto se Makedonci ne bi pozivali na nju. To su isti ljudi koji tu zive ma kakvu tituli nosio vladar na tim prostorima. Kolika je praznina izmedju srednjevekovne Bugarske i danasnje, 500 godina skoro? Inace, ja sam se trudio da pricam o istoriji, a ti teras u politicke vode, pa ti skladno s tim odgovaram.

Da uzeli su bugarsku titulu, nastavili drzavnost bugarske u nesto drugacijem obliku ( u srednjevekovnom smislu ), nije to tako daleko od slucaja Bosne, gde su nastavili srpsku kraljevsku titilu.

Ta drzava svakako nema.nikakav kontinuitet sa sadasnjom Republikom Bugarskom i ne vidim zasto se Makedonci ne bi pozivali na nju. To su isti ljudi koji tu zive ma kakvu tituli nosio vladar na tim prostorima. Kolika je praznina izmedju srednjevekovne Bugarske i danasnje, 500 godina skoro? Inace, ja sam se trudio da pricam o istoriji, a ti teras u politicke vode, pa ti skladno s tim odgovaram.
Па, неки Македонци верују да је Душан био македонски краљ - шта сад да радимо? Ваше мишљење је да ако је нешто хипотетички могуће - онда је то истина :) Ово несумњиво показује вашу склоност псеудоисторији

Па, неки Македонци верују да је Душан био македонски краљ - шта сад да радимо? Ваше мишљење је да ако је нешто хипотетички могуће - онда је то истина :) Ово несумњиво показује вашу склоност псеудоисторији

Pa pre bi ti paralela bio Kraljevic Marko nego Car Dusan, a Makedonci i veruju dobrim delom da on i jeste bio Kralj Makedonije. Car Dusan je ipak deblo srpske drzave, a Marko tek grana, slicno je sa Samuilom.

Sve je to socijalni konstrukt, ko ce se na koga pozvati, niti je Srbija, nite je Bugarska nastavljac svojih srednjevekovnih drzava.

Drugo, ti si taj koji je ubacio ad hominem argumente, ne verujes nekom, koji mozda nije u pravu, ali se vrlo trudi da osnovano prikaze svoje argumente, samo zato sto je Grk i Srbin poreklo. Znaci oni daju jasne argumente, a tvoj jedini argument je bila njihova nacionalna pripadnost. Tako da bojim se, titaj ovde koji se bavi ponajvise pseudo-istorijom.

A u Velikom Izvoru selu kod Zaječara govore ovako. Veliki Izvor kod Zaječara je naseljen stanovništvom iz mesta Goljam Izvor kod Tetevena iz centralne Bugarske. Nikola Pašić je rodom iz sela Veliki Izvor. Đorđe Genčić je takođe rođen u ovom mestu. On je bio industrijalac, vlasnik rudnika, ministar unutrašnjih poslova za vreme kralja Aleksandra Obrenovića i gradonačelnik Niša.

Poslednja izmena:
Znaci oni daju jasne argumente, a tvoj jedini argument je bila njihova nacionalna pripadnos
Нисам их вређао због националности - не искривљујте - само сам споменуо њихове лажне изјаве и одсуство било какве професионалне биографије. Указао сам на националност као разлог за пристрасност. Ако изнесем своје мишљење да, на пример, Гопчевић у својој књизи „Стара Србија и Македонија“ дрско лаже, што није само моје мишљење, и пропагира великосрпску идеологију, да ли ме то чини шовинистом?

Шовинизам:
фанатична преданост и непримерена пристрасност или везаност за групу или ентитет коме неко припада

Poslednja izmena:
Nikola Pašić je rodom iz sela Veliki Izvor
Није ми јасно да ли је Пашић тврдио да је његова породица пореклом из Тетова - али неки српски извори пишу да је он био из Тетова у Старој Србији - увек сам мислио да је Тетово било у Османској Турској до почетка 20. века.:)

Нисам их вређао због националности - не искривљујте - само сам споменуо њихове лажне изјаве и одсуство било какве професионалне биографије. Указао сам на националност као разлог за пристрасност. Ако изнесем своје мишљење да, на пример, Гопчевић у својој књизи „Стара Србија и Македонија“ дрско лаже, што није само моје мишљење, и пропагира великосрпску идеологију, да ли ме то чини шовинистом?

Шовинизам:
фанатична преданост и непримерена пристрасност или везаност за групу или ентитет коме неко припада

Znaci tvoja teza je, da je Grk, univerzitetski profesor arheologije pristrasan, OK? Ali zasto onda pobogu smatras da nisi i ti isti takav ( cak i vise, zbog manjka akademskog obrazovanja u vezu arheologije ) i da upravo mozda ta tvoja pristrasnost utice da tako negativno percipiras naucni rad ovog istog arheologa?

Poslednja izmena:
Znaci tvoja teza je, da je Grk, univerzitetski profesor arheologije pristrasan, OK? Ali zasto onda pobogu smatras da nisi i ti isti takav ( cak i vise, zbog manjka akademskog obrazovanja u vezu arheologije ) i da upravo mozda ta tvoja pristrasnost utice da tako negativno percipiras naucni rad ovog istog arheologa?
Чудно је да 80-годишњи професор нема ниједан озбиљан чланак објављен на Интернету. Осим того, не знам да ли сте прочитали текст, нема доказа већ само претпоставке и велике глупости о Калојану, који према ауторима, је заправо био Иван I ! Да ли је то у шта морам да верујем!? Видим да зато што немате чињенице да ме оповргнете прибегавате техникама изван теме разговора - ово је типично за људе који немају чисто научни интерес за форуме. Тема је о историји Бугарске и још нисам видео озбиљну чињеницу коју сте изнели, али само неке сумње, оптужбе и нагађања.

Poslednja izmena:
Није ми јасно да ли је Пашић тврдио да је његова породица пореклом из Тетова - али неки српски извори пишу да је он био из Тетова у Старој Србији - увек сам мислио да је Тетово било у Османској Турској до почетка 20. века.:)
Pošto je kako rekoh Veliki Izvor selo doseljenih iz okoline Tetevena tzv. Tetevenaca grada iz centralne Bugarske verovatno je neko pomešao Teteven i Tetovo pa je u biografiji Nikole Pašića pogrešno napisao da je on poreklom iz Tetova tj. Tetovljanin. Ili je ispravno napisao da je on poreklom Tetevenac ali su neki to pogrešno protumačlii da je poreklom iz Tetova. Mesto odakle je poreklom Nikola Pašić je naseljeno polovinom 18.veka iz okoline Tetevena grada u centralnoj Bugarskoj a ne iz Tetova.

Mesto odakle je poreklom Nikola Pašić je naseljeno polovinom 18.veka iz okoline Tetevena grada u centralnoj Bugarskoj a ne iz Tetova.у
Пашић је Цинцар, има везе са селом Велики Извор само зато што му је очух живео тамо.
Тетевен и Тетово су исто, у централној Блгарији, Тетово је средњевековни назив насеља, Тетевен (тетреб) је русизован назив Тетова, после 1878.год.

Back